Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W samym centrum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W innym temacie wklejałem zdjęcie wkrętów jakie kupiłem w Leroy Merlin po 2 zł z kawałkiem za paczkę 16 sztuk chyba.

Skomentuj

Takie wkręty ma krzyżaka mają teraz w Polinku. Trzeba wejść w cennik "akcesoria kolumnowe" i tam na samej górze na czerwono wywalone jest.

Skomentuj

powinni dac jakies zdjecia

Skomentuj

Jest faktycznie. Dzięki.

Skomentuj

Ja zamówiłem te wkręty. Jak paczka przyjdzie to mogę trzasnąć fotkę moim nad wyraz kiepskim aparatem:)

Skomentuj

Nie na temat...
              powinni miec zwykly sklep internetowy a nie tebelki w exelu
              cewki rezy kondy ok
              ale reszta...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam po długiej przerwie. Udało mi się zmontować system pomiarowy. Jig na pewno działa. Reszta - zobaczymy - do tego jeszcze nie doszedłem. Udało mi się zmierzyć TS głośników do "głośnika centralnego". Głośniki HDS-P830875 oraz XT25TG30-04. Nie wiem czy wykresy są w porządku ale parametry "w miarę zbliżone" do katalogowych.

XT25TG30-04:

HDS-P830875:

Niedługo będę walczył z mikrofonem.

Skomentuj

Nie na temat...
                  troszke ci sie zeszło
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Próbuję zobaczyć jaką obudowę zaproponuje mi SW (chociaż mam już ją zbudowaną). Zastanawia mnie jaką wartość wpisać w "rezystancja szeregowa" w Calculate optimum sealed box? Czy nie czasami wartość, która wynika z kalibracji JIGa w Impedance?

Skomentuj

Następne pytanie przyszło mi do głowy. Co do rezystancji szeregowej to darujmy sobie - obudowę symulowałem w innym programie i wiem co i jak. Teraz przyszedł czas na impedancję dwóch głośników. W centralnym mam 2 głośniki HDS i jedną Vifę. Z pomiarami mikrofonem dwóch głośników kiedyś wyjaśnił mi dabyl - oto cytat:
                      "Jeśli zamontujesz głośniki w obudowie (i jeśli mają jedną wspólną komorę), to od tego momentu mierzysz je razem - czy to pomiar na osi (choć wybór "osi" to już inna sprawa), czy pomiar portu BR czy impedancji układu. Niestety nie wiem co z pomiarem w bliskim polu... Możliwe, że robi się to w ten sposób, że przykładasz mikrofon raz do jednego, raz do drugiego głośnika (ale za każdym razem grają oba) i później sumujesz wykresy... Nie jestem pewien, bo przyznam, że nigdy tego nie mierzyłem."

I tu pytanie - do projektowania zwrotnic potrzebny jest pomiar impedancji. Ok. Ale teraz nie wiem czy każdego głośnika (nisko-średnio tonowego bo są dwa) z osobna czy impedancję już połączonych głośników? No i jeszcze jedna ważna sprawa. Jeżeli łączymy głośniki, które mają rezystancję = 4ohm to: połączenie równoległe daje nam 2 ohmy a szeregowe 8ohm. Vifka ma rezystancję 4 ohm. Jakie połączenie nisko-średnio tonowych w tym przypadku zastosować?

Skomentuj

zastosuj szeregowe polączenie,
                        mierz impedancje połączonych dwóch przetworników.

Skomentuj

Dzięki o to mi chodziło. Ps. Pomyliło mi się co do rezystancji tych głośników. Nie mają 4ohm tylko 8ohm więc zastosuję połączenie równoległe, wyjdzie 4 ohm - w sam raz na Vifkę

Skomentuj

Po złożeniu już sprzętu pomiarowego do kupy postanowiłem pomału zacząć pomiary. Jak na razie impedancja. 2 x HDS głośniki połączone ze sobą równolegle i mierzone razem oraz Vifka.

Skomentuj

Nie wygładzaj pomiarów używanych do obliczeń/symulacji.

Skomentuj

Nie wygładzam pomiarów. Pomiar x 10 i uśrednianie.

Skomentuj

Mam pytanie. Mam zaznaczone w SW "preemphasis", co daje mniej poszarpane wykresy. Gdzieś czytałem, że można to włączyć do pomiarów. Teraz pytanie - czy faktycznie można? Robiłem kalibrację z tą opcją - czy mogłem coś namieszać? Wyniki RLC są prawidłowe tak jak kontrola rezystorów 16, 8 i 4 Ohm. Czy na poprawność pomiarów impedancji jak i pomiarów mikrofonem ma wpływ "preemphasis"? Dziękuję za sugestie.

Skomentuj

Preemfaza służy do polepszenia informacji o wyższysch składowych sygnału pomiarowego po przez "podbicie" ich amplitud, co skutkuje mniejszym szumem kwantyzacji podczas procesu próbkowania. Czyli powinieneś zaobserowować "mniej poszarpane wykresy" tylko w górnym zakresie pasma akustycznego. Czy tak się dzieje?
                                    A to czy można, czy nie można tego stosować zależy chyba tylko od karty dźwiękowej, albo wręcz nic nie stoi na przeszkodzie aby użyź tej funkcji, ja osobiście nigdy nie stosowałem. Prędzej użyłbym uśredniania czyli CHYBA "repeat counts".

Skomentuj

El_liero z tego, co napisałeś chyba jestem zmuszony stosować preemfazę, Bez tej opcji mam poszarpane wykresy dość mocno nawet na uśrednianiu 20 x. Karta muzyczna (kiedyś była polecana tu na forum) to SB0410. Jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie to będę to stosował. Dzięki za odpowiedź.

Zapomniał bym. Zmierzyłem impedancję (2 połączone równolegle głośniki HDS 134 Nomex) w kolumnie zamkniętej około 7l z wytłumieniem (piramidki) w wyszło mi coś takiego. Nie wiem, czy takie nieco narastające zbocze po lewej stronie jest prawidłowe? W symulacji nieco ładnej to wygląda. Może za dużo wytłumienia?
                                      Last edited by sir_morgot; 04.05.2014, 20:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                        Nie wiem, czy takie nieco narastające zbocze po lewej stronie jest prawidłowe?
                                        A jak powinno wygladac prawidlowe jestli moglbym zapytac? Za bardzo sie przejmujesz wygladem krzywej. Dobierz na sluch wytlumienie tak by gralo najlepiej. Pomiar bardziej bym traktowal jako pomoc w obieraniu kierunku dzialan.

Skomentuj

No za bardzo się przejmuję takimi rzeczami (mam tak fabrycznie). W końcu słucha się uchem a nie oczami z wykresów. A jak ma być dobrze się pytasz - a no ładnie tak jak po prawej :lol: . A tak poważnie to podejdę do tych wykresów z przymrużeniem oka. Za bardzo się przejmuję.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X