Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W samym centrum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Impedancję w zasadzie wyznaczają głośniki niskotonowe. Właśnie o to tutaj chodzi żebyś impedancję zwiększył wtedy uciszysz w naturalny sposób HDSy i będzie można działać ze zwrotnicą. Jeśli chodzi o amplituner to w większości chyba obsługują od 6 ohmów ( chyba że Ty masz od 4 ohmów) Większa impedancja nigdy nie stanowi problemu dla wzmacniacza więc tutaj sie nie ma czym przejmować.

Jeśli chodzi o efektywność to wszytko zawsze dopasowujemy do woofera, tweetera i midwoofera można ściszyćm L-padem.
    Właśnie o to chodzi w różnicy impedancji w przypadku Twojego centrala, ograniczasz efektywność sekcji nisko-średniotonowej poprzez zwiększenie impedancji.

Skomentuj

To dobre pytanie .
      Zgrać się uda bez problemu tylko cewka będzie większa na HDS-a :)
      Ampli będzie zadowolony bo mniej obciążony .
      Moc też nie będzie raczej problemem bo moc trafiająca na tył i średniak jest mała .
      SPL będzie zbliżone do kolumn frontowych więc też nie powinno być problemu ewentualne różnice można skompensować chyba ampli .

Skomentuj

Piękne dzięki za wskazówki. Tak spróbuję zrobić. Uspokoiliście mnie Panowie. Jeszcze raz dzięki.

Skomentuj

Działaj, zrób pomiary na szeregowym połączeniu HDSów, pamiętaj u jednorazowym ustawieniu pulse response na tweeterze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
            Działaj, zrób pomiary na szeregowym połączeniu HDSów, pamiętaj u jednorazowym ustawieniu pulse response na tweeterze.
            Pamiętam i tego się trzymam.

Skomentuj

Aaaa właśnie zapomniał bym.
              Przy pomiarze głośnika 4ohm stosujemy 1W / 1m czyli 2V, na 8ohm 2,83V (jakoś tak chyba) a na 16ohm (2 głośniki szeregowo po 8ohm) jakie napięcie stosować? Mam do pomiaru mikrofonem 2xHDS czyli 16ohm i Vifa 4ohm w jednej kolumnie. Czy mierzyć przy stałym napięciu? No bo jeżeli Vifę zmierzę na napięciu 2V a 2 HDSy na większym to może znów być taka sytuacja, że będą miały większą efektywność niż Vifa bo mocniejszy sygnał. Jak to zrobić w tym przypadku? Wszystkie pomiary przy sygnale 2V??

Skomentuj

No właśnie cały czas Ci to tłumaczę skąd się bierze dodatkowe 3dB czyli 6dB przy równoległym połączeniu.
                Nie ważne jak masz podłączone głośniki czy to szeregowo czy równolegle czy o impedancji 4,5,8,12,16 ohmów mierzysz wszystko i wszystkie tym samym sygnałem z tej samej odległości. Po prostu przepnij głośniki w szereg i nic więcej .

Skomentuj

Dobra skumałem. Chciałem się upewnić. Już wszystko jasne. Jutro pomiary na sali.

Skomentuj

Ok. Pomiary ze spiętymi HDSami w szereg zrobione. Wzmocnienie ustawione na VIFę - nie ruszane. Czarna - HDS, czerwona - Vifa.
                    Jak to teraz wygląda? Czy jakiś L-Pad na VIFę? Gdzie ciąć?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                      Gdzie ciąć?
                      Przydalby sie do tego pomiar znieksztalcen i wodospadu, zeby okreslic najbardziej optymalny punkt podzialu dla zastosowanych glosnikow.

Skomentuj

Celuj w okolice 2,3-3,5kHz
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Celuj w okolice 2,3-3,5kHz
                          Mam rozumieć, że podział między 2,3 a 3,5 kHz (gdzieś w jednym punkcie) czy rozsunąć podział dla poszczególnych głośników np. o kilka setek Hz lub czy to 2,3 kHz dla HDSa i 3,5kHz dla VIFy? Muszę być pewny.:)

Skomentuj

Zeby punkt podziału mieścił sie w zakręcie ktory podalem
                            Zazwyczaj to sie sprawdza
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. Zaraz coś popróbuję u wkleję do poprawki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Najpierw GOAL dla VIFY I HDSA. Czy VIFA poniżej 2700Hz powinna być tłumiona L-padem czy to nie ma znaczenia bo filtr sam w sobie to wytłumi?

Skomentuj

Zacznij od filtrów
                                L-pady zostaw na pózniej
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po zastosowaniu GOAL:

Jak widać między 1 a 3 Khz (tak w dużym uogólnieniu) Vifa wybija się nieco. Czy dobrze myślę? I czy w tym przypadku stosuje się L-Pad od - do Hz?

Skomentuj

A co teraz robisz?

Za duży kond na wysokim
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Robię w automacie więc na razie raczkuję... Zaraz jakoś podmienię.

Zmieniłem na 5,5 u ale dołek się robi na około 4kHz. Jakoś to naprawić. Zresztą popróbuję.

Dałem w HDSie cewkę na 293 uH i trochę się wyrównało ale podział przesunął się na prawie 5kHz

A może tak??

Gubię się powoli. Coś takiego ze wspólnym przebiegiem:

Skomentuj

Musisz to "rozsunac" bardziej
                                        Większa cewka - mniejszy kond
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem czy widziałeś ale warto przejrzeć temat http://diyaudio.pl/showthread.php/10...k-po-kroku-%29

Skomentuj

Czaruję...
                                          X