Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W samym centrum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i w końcu znalazłem czas by spróbować po raz pierwszy pomiarów mikrofonem. Miałem do dyspozycji salę gimnastyczną. Kolumna ustawiona po przekątnej na wysokości około 1,50m, do sufitu jakieś 5-6m, do ścian około 4-6 rozszerzające się w przód.

1. Poniżej Pulse responce (dolny - goły parkiet, górny po położeniu różnego rodzajów kocy i takie tam). Na czerwono odbicie, które po zastosowaniu koców (na górnym wykresie) zniknęło. Zastanawia mnie co to jest to zaznaczono na żółto - ani tu ani tu się nawet nie poruszyło.

2. Pomiary OnAxis, 30, 60, Nearfield. Te 30 i 60 stopni to takie na oko dla próby. Głośniki mierzone to połączone ze sobą równolegle HDS 134 Nomex - mikrofon ustawiony w centrum na wysoko tonowca.

3. I tu nie wiem czy dobrze zrobiłem bo znów dla pomiarów Vify xt25 sprawdzałem Pulse responce. Na żółto zaznaczone jakieś śmieci, których nie było przy pomiarach HDS.

4. No i oczywiście pomiary OnAxis, 30, 60 i nawet pokusiłem się zrobić Nearfield tak z ciekawości - z tego co doczytałem dla wysoko tonowca się nie robi.

No i teraz pytania:

a) Czy dobrze to wykonałem?
    b) Jeżeli coś skopałem to co i jak to poprawić?
    c) Co by się stało, jak bym mikrofon miał podłączony w przeciw fazie, jak to sprawdzić (przy podłączaniu - lutowaniu) posiłkowałem się pomocami w necie.

Na razie tyle mogę napisać - to kwestia trudniejsza dla mnie i proszę o sugestie.

Dzięki.

Skomentuj

Nie widzę na pomiarach Pulse ustawionych bramek.
      Jak widzisz jakieś śmieci to zweryfikuj od czego moga one dobiegać.
      Dla HDSa wszystko wygląda ok
      Dla XT25 F30 jakaś kupa oraz nie musisz mierzyć nearfield wysokotonówki, nie potrzebne ci to, ani ogólnie nie słyszałem o takim pomiarze :)
      Co do mikrofonu, zależy jaki używasz.

Skomentuj

Pulse response ustawiasz raz!
        Pozatym gdzie markery ? Nie ustawiłes ich na pulse resposne ? To jest podstawa poprawych pomiarów.
        Te odbicia które pokazujesz to może być statyw. Jak długa masz rurkę od mikrofonu ?
        Jest gdzieś art Yoshiego który właśnie to pokazuje że jeśtli mikrofon znajduje się zbyt blisko nóg statywu to są odbicia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
          Pulse response ustawiasz raz!
          Pozatym gdzie markery ? Nie ustawiłes ich na pulse resposne ? To jest podstawa poprawych pomiarów.
          Te odbicia które pokazujesz to może być statyw. Jak długa masz rurkę od mikrofonu ?
          Jest gdzieś art Yoshiego który właśnie to pokazuje że jeśtli mikrofon znajduje się zbyt blisko nóg statywu to są odbicia.
          Markery ustawiałem przy pomiarach - tu ich nie widać ponieważ pomiary robię na moim komputerku do pomiarów a resztę na laptopie. Dla HDS markery były ustawione: początkowy około 6.1 ms a końcowy na około 20ms.
          No i właśnie przy pomiarach vify zmieniałem ustawienia markerów bo początkowy musiałem przesunąć z 6.1ms na 5.87ms a końcowy z 20ms na około 14.5ms bo syfy mi się pokazały. Mikrofon i kolumna nawet nie były tknięte.
          No i jeszcze jedno - przy pomiarze Nearfield chyba muszę przesunąć markery bo mikrofon z 1m leci na 1cm przed membranę i Pulse przesuwa mi się wtedy na około 3ms. Chyba dobrze piszę? Jak bym nie przesuną początku na 3ms to dużo bym obciął.

Co do długości rurki to ma długość około 50cm. Ustawione jest to wszystko na statywie fotograficznym i wysunięte korbką na maksa do góry na wysokość około 1,5m. Od nóg jest dość daleko ale możliwe że one sieją.

Mikrofon to WM-61A.

Czy komputer podczas pomiarów razem ze mną ma być za mikrofonem czy za kolumną? Czy może gdzieś z boku?

Napiszcie mi proszę jeszcze jak sprawdzić czy mikrofon jest podłączony prawidłowo czy w przeciw fazie. Wiem, że masę do mikrofonu podłączałem do miejsca lutowniczego z taką małą blaszką.
          Poniżej przykładowy szkic podłączenia mikrofonu (u mnie jest podłączone jak po lewej):
          http://techtalk.parts-express.com/at...8&d=1344614728
          Na razie tyle przychodzi mi do głowy co do pytania i odpowiedzi.

ps. jeszcze co mi przyszło do głowy - czy mogę wykonać pomiary położonej kolumny głośnikiem do góry? Nie było by problemów z odbiciem sygnału od podłogi a do sufitu w tym przypadku było by ponad 7m.
          Last edited by sir_morgot; 11.02.2015, 07:46. Powód: dodatkowe pytanie

Skomentuj

I jeszcze jedna sprawa. Posiłkując się opisem "Zwrotnice częstotliwościowe w ujęciu praktycznym" autorstwa Yoshi_80 na naszym forum zauważyłem, że mam nie zgrane fazowo przy impulsie głośniki. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytat dotyczy innych danych ale tej samej kwestii:

"Czarny to nisko-średnio a czerwony to wysoko tonowy.
            Różnica czasu w impulsie głównym to niecałe 0.1ms. Z pozoru niewiele jednak wystarczy policzyć ile wynosi okres fali dla zakładanej częstotliwości podziału 3500Hz. Okazuje się, że okres to zaledwie 0.285ms. Owe niecałe 0.1ms różnicy w odpowiedzi impulsowej daje aż 120 stopni różnicy fazowej dla 3500Hz !!!
            W praktyce właśnie najczęściej jest tak, że różnica fazy wynosi ok. 45-90 stopni. Jeżeli faza wykracza powyżej 90 stopni (jak w naszym przypadku) to można obrócić polaryzację jednego z głośników i różnica będzie się zawierać w przedziale 0-90 stopni (nasz przypadek 180-120 da 60 stopni różnicy).
            Rozwiązania sytuacji w zasadzie są dwa, pierwsze to odpowiednia konstrukcja filtrów, druga to cofnięcie głośnika wysoko tonowego."

Mam rozumieć, że u mnie jest podobna sytuacja i najpierw trzeba było by się z tym uporać?

Dziękuję za sugestie.

Skomentuj

TO teraz pochyl kolumnę do tyłu do czasu aż zrównają Ci się piki. Teraz widzisz dlaczego wiele osób pochyla front, potem jest łatwiej dobrać filtry.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
              Markery ustawiałem przy pomiarach - tu ich nie widać ponieważ pomiary robię na moim komputerku do pomiarów a resztę na laptopie. Dla HDS markery były ustawione: początkowy około 6.1 ms a końcowy na około 20ms.
              No i właśnie przy pomiarach vify zmieniałem ustawienia markerów bo początkowy musiałem przesunąć z 6.1ms na 5.87ms a końcowy z 20ms na około 14.5ms bo syfy mi się pokazały. Mikrofon i kolumna nawet nie były tknięte.
              No i jeszcze jedno - przy pomiarze Nearfield chyba muszę przesunąć markery bo mikrofon z 1m leci na 1cm przed membranę i Pulse przesuwa mi się wtedy na około 3ms. Chyba dobrze piszę? Jak bym nie przesuną początku na 3ms to dużo bym obciął.
              Pulse ustawiaj na wysokotonówce bo własnie tam widać najwięcej śmieci i odbić, Raz ustawiasz markery i do końca pomiarów nei ruszasz.
              Nearfield nie jest pomiarem bramkowanym i pulsce response nie ma znaczenia.
              Nakryj jakimś kocem nogi od statywu i sprawdz czy to nie to.

Czy komputer podczas pomiarów razem ze mną ma być za mikrofonem czy za kolumną? Czy może gdzieś z boku?
              Nigdy się nad tym nie zastanawiałem :) Ale jak miałbym wybierać świadomie stanąłbym jak najdalej :)
              ps. jeszcze co mi przyszło do głowy - czy mogę wykonać pomiary położonej kolumny głośnikiem do góry? Nie było by problemów z odbiciem sygnału od podłogi a do sufitu w tym przypadku było by ponad 7m.
              Możesz podnnieść i statyw i kolumne na czymś wyższym postawić i mierzyć normalnie w poziomie, jak zamierzałeś umieścić mikrofon tak wysoko ? Chyba raven nawet tak ustawiał kolumnę na dworzu do pomiarów dość wysoko nad ziemią.
              Mam rozumieć, że u mnie jest podobna sytuacja i najpierw trzeba było by się z tym uporać?
              Tak samo wygląda w każdym zestawie z prostą ścianką dla obu głośników, należy albo wysunąć woofer albo cofnąć tweetera. Najprościej jest poprostu pochylić front. Jeżeli masz już gotowe kolumny to poprostu wkręć wyższe kolce z przodu a tyłu niższe, w zasadzie to musisz dobrać kąt pochylenia sprawdzając przy tym odpowiedź obu głośników.

Skomentuj

TO teraz pochyl kolumnę do tyłu do czasu aż zrównają Ci się piki. Teraz widzisz dlaczego wiele osób pochyla front, potem jest łatwiej dobrać filtry.
                Myślę, że to co napisałeś tyczy się kolumn stojących pionowo. U mnie kolumna centralna leży poziomo czyli po tych czynnościach położenie głośników względem siebie się nie zmieni. Zresztą to konstrukcja MTM. Nie wiem co z tego wyjdzie - poszukam jakiegoś rozwiązania ale nie wiem czy się uda.

Dzięki za rady.

Skomentuj

Jak masz mtm to nie pochylisz kolumny
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zresztą to konstrukcja MTM
                    Nie doczytałem. W takim zestawieniu to nie zadziała.

Dlatego zaph zrobił tweetera w waveguide :)

Skomentuj

No to trochę lipnie. Nie sądzę żeby udało mi się na tyle cofnąć Vifę i wysunąć HDSa aby uzyskać odpowiedni efekt. Zresztą jak obliczyć ile musiał bym przesunąć głośniki? Jeżeli nic nie da się zrobić w konstrukcji to czy jest jakaś szansa na zmianę fazy filtrami?

Bym zapomniał. Poprzednio pytałem o połączenie mikrofonu a dokładniej o to czy jest on w przeciw fazie czy nie. Nagrałem sinusa 1kHz i wyszło coś takiego:

Górny wykres to nagranie mikrofonem. Na czerwono zaznaczyłem w którą stronę leci sinusoida. W mikrofonie idzie w górę, na testowym także zaczyna się w górę a na lewym wejściu z JIGa w dół. Czy to jest prawidłowe? Czy na mikrofonie nie powinna lecieć w dół jak na lewym kanale? Nie wiem czy dobrze rozumuję.

Skomentuj

Panowie napiszcie coś o mojej próbie z nagraniem sinusa mikrofonem. Jak mam rozumieć ten wykres? Czy mikrofon jest dobrze podłączony czy w przeciw fazie? Jutro mam wolną salę gimnastyczną i nie chcę stracić możliwości pomiarów a bez upewnienia się mogę mierzyć na darmo. Dzięki.

Skomentuj

Dzisiaj znów robiłem pomiary. Tym razem markery ustawione na wysoko tonowy, śmieci na wykresie hmmm mam nadzieję że brak lub małe sami osądźcie, głośnik tym razem ustawiony w górę.

Pulse i markery start 5ms stop 27ms:

Pomiar Vify, czarny on axis, czerwony 30, niebieski 60:

Pomiar HDSa, czarny on axis, czerwony 30, niebieski 60:

i na koniec NearField, czarny - głośnik prawy, czerwony - głośnik lewy:

I jak to wygląda tym razem. Jeżeli ok to przy ilu Hz łączyć On axis iNearField dla HDS i na ilu Hz robić podział?

Dzięki za sugestie.

Skomentuj

Ok spróbuję coś sam wykombinować i za pewno z opłakanym skutkiem ale trzeba coś zacząć. Na początek łączenie OnAxis z NearField:

Powstało takie ustrojstwo:

Następnie wg. tutka dodaję wykres wysoko tonowca. Widać, że wykres dwóch HDSów jest mniej więcej wyższy niż Vify o około 3db. Dodaję L-pad na HDSy na -3db od 100 do 5kHz:

... i wychodzi tak:

Później robię GOAL na DP na poniższe dane:

Wychodzi poniższy wykres - tylko zastanawiam się czy tak ma być, znaczy się czy nie powinien być bardziej stromy?? Dla czego kończy się aż na 20kHz a nie np. na 10kHz??

Dodaję elementy zwrotnicy i klikam na Calculate .......

Następnie tworzę GOAL na wysoko tonówkę:

I tu znowu jakoś tak mało stromo:

Dodaję elementy zwrotnicy:

Łączę oba filtry:

I tu wykres po zastosowaniu zwrotnicy:

Ale coś mi się wydaje, że to dziadostwo jest. Wszystko z automatu. Chodzi mi o to czy to w ogóle dobrze robię? Proszę napiszcie coś bo nie mam punktu odniesienia a robię to po raz pierwszy.

Dzięki za podpowiedzi.

Skomentuj

Czy TY dałeś Lpady na midwoofery ?!?
                              Tweeter jest za cichy w porównaniu do dwóch Hdsów, lipa totalna... Kto Ci wybierał głośniki ?
                              Musisz przede wszystkim rozsunąć podział głosniki zbyt nachodzą na siebie, jak chcesz zrobic podział np 3 khz to nie możesz ustawiać goala na tweetera 3 khz i midwoofera na 3khz.

Nie wiem co z tym począć ale jest lipa z efektywnością. Jak masz podłączone HDSY ? równolegle czy w szereg ?
                              Ustawiaj inaczej skalowanie, co 3 dB a nie co 10 i zrób tak żeby wykres był na środku.

Olej narazie łączenie nearfield, jest Ci do nieczego nie potrzebne w zasadzie, możesz sobie nałożyć jedynie pomiar br na pomiar nanearfield zobaczyć jak to współgra.
                              Last edited by Rfck; 15.02.2015, 18:25.

Skomentuj

Czy TY dałeś Lpady na midwoofery ?!?
                                Tweeter jest za cichy w porównaniu do dwóch Hdsów, lipa totalna... Kto Ci wybierał głośniki ?
                                Musisz przede wszystkim rozsunąć podział głosniki zbyt nachodzą na siebie, jak chcesz zrobic podział np 3 khz to nie możesz ustawiać goala na tweetera 3 khz i midwoofera na 3khz.

Nie wiem co z tym począć ale jest lipa z efektywnością. Jak masz podłączone HDSY ? równolegle czy w szereg ?
                                Ustawiaj inaczej skalowanie, co 3 dB a nie co 10 i zrób tak żeby wykres był na środku.

Olej narazie łączenie nearfield, jest Ci do nieczego nie potrzebne w zasadzie, możesz sobie nałożyć jedynie pomiar br na pomiar nanearfield zobaczyć jak to współgra.
                                No dałem L-pady na midi - dla mnie też to jakaś paranoja. Teraz co do wyborów głośników - było to daaaawno. W sumie z opisu to HDS 134 ma 88,9dB co dla dwóch połączonych równolegle daje wzrost o 3dB czyli 91,9dB - może coś skopałem z łączeniem Onaxix Z NearField i podniosłem OnAxis w górę. Vifa ma 91dB więc chyba nie jest tak tragiczne choć wolał bym żeby było nieco więcej niż te 91dB. Zrobię jak napisałeś że nie będę się bawił na razie w łączenie OnAxis i NearField i zrobię to tylko na OnAxis. Jakie podziały wprowadzić w takim razie? Jakie cięcie dla DP a jakie dla GP? Może być dla DP na 2kHz a dla Gp 3kHz? Co do BR to tu nie mam więc nie ma co o tym pisać - kolumna zamknięta.
                                Last edited by sir_morgot; 15.02.2015, 18:54.

Skomentuj

Jeśli to kolumna centralna to tymbardziej nie ma co się przejmować basem. Najważniejsze tutaj jest zgranie fazowe i nad tym musisz pracować.
                                  Musisz uzyskać tweetera wyżej niż midwoofery inaczej nie ma sensu nic dalej robić. Chyba będziesz musiał połączyć głośniki szeregowo co zwiększy im impedancję i dzięki temu obniżysz ich efektywność w stosunku do tweetera.
                                  Upewnij się że nic nie namodziłęś w pomiarach onaxis, jesli są prawidłowe to muszisz albo łączyć w szereg albo wymienić tweetera.

Skomentuj

dla dwóch połączonych równolegle daje wzrost o 3dB czyli 91,9dB
                                    Nie :)
                                    Daje wzrost 6dB :)
                                    3 od drugiego głośnika i drugie 3 od spadku imp.
                                    Nic nie wymyślisz musisz przepiąć na szeregowe .

Skomentuj

Jeśli to kolumna centralna to tymbardziej nie ma co się przejmować basem. Najważniejsze tutaj jest zgranie fazowe i nad tym musisz pracować.
                                      Musisz uzyskać tweetera wyżej niż midwoofery inaczej nie ma sensu nic dalej robić. Chyba będziesz musiał połączyć głośniki szeregowo co zwiększy im impedancję i dzięki temu obniżysz ich efektywność w stosunku do tweetera.
                                      Upewnij się że nic nie namodziłęś w pomiarach onaxis, jesli są prawidłowe to muszisz albo łączyć w szereg albo wymienić tweetera.
                                      Różnica między HDSami Vifką to wg. parametrów katalogowych 0,9dB dla Vify. Trochę kicha. Coś mi się zdaje, że nie uzyskam tweetera wyżej niż te HDSy. Co do połączenia HDSów - jak połączę równolegle czy szeregowo to i tak uzyskam wzrost o 3dB więc inne połączenie u mnie nic nie da. W związku z tym, że tylne kolumny także są na 2HDSach mam do wymiany 3 Vify Xt25. Z racji, że nie mam kasy na kupno XT25BG - 93dB projekt chyba zostaje zawieszony, bo co ja zrobię z trzema Vifkami. Człowiek uczy się na błędach.

Raven ale w opisie na naszym forum wyraźnie jest napisane:

"Przykład: dwa głośniki 8ohm: 1/R=1/8+1/8=2/8 czyli R=8/2=4ohm. W przypadku połączenia równoległego moc wypadkowa to suma mocy każdego głośnika. Efektywność zwiększa się o 3dB "

"Przykład: dwa głośniki 4ohm: R=R1+R2=4+4=8. Proste. Tu również, ze względu na dwa razy większą powierzchnię membran efektywność zwiększa się o 3dB"

Więc opisy na forum są walnięte i wprowadzają w błąd?
                                      Last edited by sir_morgot; 15.02.2015, 19:12.

Skomentuj

Wszystko jest dobrze napisane jak i Raven ma rację :).

Jeśłi mamy
                                        1wsz głośnik - 90 db
                                        2gi głośnik 90 db

Jakkolwiek nie będą połączone zawsze dostaniesz wzrost 3 dB dlatego że dokładasz kolejną membranę.
                                        ALE, w przypadku podawania tego samego sygnału dostajesz własnie dodatkowo te 3 dB dlatego że w połączeniu równoległym zmniejszasz impedancję z 8 na 4 a podajesz ten sam sygnał stąd te dodatkowe dB.

Jeśli teraz zmienisz połączenie na szeregowe to podwoisz impedancję więc podając ten sam sygnał na impedancję 16 ohmów zamiast 8 ohmów zmniejszy Ci efektywność, jakbyś robił pomiary w domu, w sumie to pogądowo możesz sobie to zrobić. przepnij głośniki na szereg i zmierz, zobaczysz że efektywnośc spadnie w stosunku do połączenia równoległego, to Twój jedyny ratunek.

Skomentuj

No rozumiem ale mam jeszcze jedno pytanko. Jak można przeczytać w moich opisach robię kino domowe. Kolumny frontowe akuratnie się zgrają bo Wysoko kotonowy ma 93dB, średniak 92dB a niski 89dB. wszystkie maja po 4ohm. Tylne kolumny i centralny jak tu można odczytać to głośniki: HDSy mają po 8ohm a Vifki po 4ohm. Jeżeli połączę szeregowo HDSy to na dwa wyjdzie mi 16ohm a nie jak dotychczas - równolegle: 4ohm. Jak to później będzie zgrane z moimi kolumnami frontowymi, w których każdy głośnik ma 4ohm i jak to będzie się zgrywać w pojedynczych kolumnach czyli 2 x HDS - 16ohm i 1 x vifa 4 ohm? Jakoś da się to ogarnąć zwrotnicą? Czy te kolumny nie będą kolidować ze wzmacniaczem kina domowego?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X