Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W samym centrum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak jak Ci mówiłem że Goal musisz ustawić w większych odstępach bo jak widzisz charakterystyki głośników są poszarpane a nie tak piękne jak goal. Sam goal to tak jak mówisz automat, dlatego to nie jest takie proste że wstawisz pod wzór klik i jest. To wymaga praktyki.

Przede wszystkim to rozsunięcie podziału, to nie jest tak że weźmiesz goal na 3 khz dla tweetera i 3khz dla midwoofera i one się pięknie przetną w tym miejscu. Spójdz na swój przebieg charakterystyk głośników na ostatnim wykresie, zobacz gdzie jest goal a gdzie są prawdziwe charki

Teraz ustaw goal tak żeby się pokrywał z realnymi charkami i wtedy weź optimize i zobacz czy się odpowiednio rozsuną charki.
    Zawsze też sprawdzaj odwórcenie fazy jednego głośników aby uzyskać wykres reverse null który podpowie Ci czy głośniki są w zgodnej fazie w miejscu podziału.

Skomentuj

Goal dla HDS ustawiony na 2kHz a na VIFę 3kHz:

Skomentuj

Piekna linia, ale co z tego jak reverse null nie pokazales, niewiele można z tego wyczytac. Jest drobny problem z fazą miedzy 5 i 8k.
        Last edited by mobias; 18.02.2015, 14:46.

Skomentuj

Zapomnij o tych golach butterworth-a .
          Daj Linkwitz-Riley 4 order bo 2 rzędu tutaj nie polecam i pewnie się nie zgra bez offsetu .
          Ale możesz też spróbować 2 rzędu ale skomplikuje to zwrotnice .
          Nic nie będziesz musiał rozsuwać itp.

No i zacznij od początku :)

Widać wyraźnie że baffelstep masz od ~300Hz.
          Musisz ten wzrost średnicy skompensować najpierw odpowiednio dużą cewką .
          Głośnik jest w sumie 16om więc nie zdziwił bym się jak by cewka była koło 2mh.
          Bas masz na poziomie mniej więcej ~ -19dB i do tej wartości musisz zjechać ze średnimi .
          (ostatecznie cewkę dopiera się na podstawie odsłuchu)

Jak to zrobisz to ustal gole właśnie na tym poziomie i dopiero dołącz kondensator i spróbuj dojść do gola .
          Jak się nie uda 2 rzędem to zmień na 3 lub/i pokombinuj z korektorem impedancji itp.
          Jak ogarniesz mid-wofera to zajmij się kopułką .
          Daj od razu 3 rząd przykładowe wartości z "czapki" od których możesz wyjść to 4.7u 22u i cewka 0.3m .
          Zobacz czy jak będzie wyglądać poziom kopułki w stosunku do mida i jak trzeba dodaj reza .
          Przed lub/i po filtrze w zależności jak będzie się kształtować charka .
          Jak różnica SPL jest duża to daj L-pada (dla tej kopułki rekomendowany nie będę się tutaj dalej nad tym rozwodził )
          Jak ogarniesz poziom i kształt zbocza to zobacz czy się zgrywa .
          Jak nie to musisz luzować/pochylać zbocze tak aby się zgrało .
          Jak się nie uda spróbuj 2 rzędu na kopułce .

A z podziałem celuj bliżej 3k niż 2 w tym wypadku .

Powodzenia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
            Piekna linia, ale co z tego jak reverse null nie pokazales, niewiele można z tego wyczytac. Jest drobny problem z fazą miedzy 5 i 8k.
            Pokazał bym jak bym wiedział gdzie i jak się przełącza reverse null.

raven napisałeś "Widać wyraźnie że baffelstep masz od ~300Hz". Ale ten wykres jest tylko onaxix - a jak połączę jeszcze z nearfield nie ma już takiego doła. Czy dobrze myślę i czy nie trzeba będzie dawać aż tak dużej cewki? Bo z tego co sprawdzałem, żeby średnica zeszała na -19dB to musiałem dać aż 7mH - masakra.
            Last edited by sir_morgot; 18.02.2015, 21:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
              Pokazał bym jak bym wiedział gdzie i jak się przełącza reverse null.
              Nie przełączasz reverse null, tylko odwracasz fazę, tak aby charki się odejmowały zamiast dodawać. Dwuklik na driver i zaznacz ptaszkiem reverse phase czy coś w tym stylu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

żeby średnica zeszała na -19dB to musiałem dać aż 7mH
              A wzrost impedancji wraz ze wzrostem częstotliwości jest ? Bo jeśli tak, no to tu masz odpowiedź.

Mam wrażenie, że masz trochę braków na niektórych polach. Dobrze by było poczytać tutoriale z głównej na temat zwrotnic, na prawdę sporo można z tego wyciągnąć.

Skomentuj

waloos chodzi ci o wykres impedancji głośnika? Jeżeli tak to owszem jest jak najbardziej. Nie licząc górki na 67Hz to impedancja po górce rośnie od 400Hz. Im więcej piszę tym bardziej się pogrążam. Tak mam braki. Projekt rozciągnął się na 5 lat z braku czasu - muszę poczytać.

Skomentuj

raven ale jak zjadę do -19dB to przecież efektywność mi strasznie spadnie i czy ten głośnik będzie "słyszalny" w zestawieniu z resztą? Dobrze myślę czy nie? Czy w HDSie nie warto zastosować korekcji impedancji (w moim przypadku tak od około 400Hz leci już w górę). Z tego co czytałem pomaga to lepszemu zachowaniu filtru.

Skomentuj

zjadę do -19dB to przecież efektywność mi strasznie spadnie i czy ten głośnik będzie "słyszalny" w
                    Ale o to chodzi żebyś wszystko przyciszył. Jeśli masz poprawne pomiary, to na tym -19 jest poziom basu, potem do głosu dochodzi efekt BS który podbija średnie. Jeśli nie przyciszysz średnicy i tweetera do tego poziomu to będzie Ci brakować podstawy basowej.

Skomentuj

A poziom glosnosci do innych głośników z zestawu ustawisz w amplitunerze
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie znalazłem coś w internecie - mianowicie jak się zmienia charakterystyka przy pomiarach kolumny normalnie ustawionej i ustawionej głośnikiem do góry. Ja swój pierwszy próbny pomiar zrobiłem kolumnie ustawionej normalnie, później już pomiary robiłem głośnikiem do góry. Zauważyłem spadek właśnie tak poniżej 350-300Hz. Może taki sposób pomiaru miał wpływ na ten spadek i gdy weźmie się to pod uwagę i wie się, że ustawiając kolumnę normalnie spadku prawie nie ma to nie trzeba średnich obniżać do poziomu (u mnie tych -19dB) - bo ustawiając kolumnę normalnie tego spadku już nie będzie. A jeżeli się średnicę ściągnie w dół do -19dB i zaprojektuje zwrotnicę to przy postawieniu kolumny normalnie to właśnie niskie będą bardziej wyeksponowane a średnica obniżona względem ich?

Poniżej porównanie kolumny mierzonej normalnie i głośnikami do góry. W kolumnie mierzonej normalnie głośniki spięte były jeszcze równolegle a głośnikami do góry były spięte w szereg stąd też całościowy spadek charakterystyki ale wykres pokazuje różnicę przy niskich.

Czy dobrze myślę? Bo jeżeli projektując zwrotnicę przyjmie się -19dB, które nie występuje przy pomiarach kolumny stojącej, to zwrotnica będzie źle zestrojona.

No i jeszcze jedno - czy przy projekcie nie bierze się także pod uwagę wykresu z NearField?
                        Last edited by sir_morgot; 19.02.2015, 07:56.

Skomentuj

Ten link co ci wcześniej wkleilem to właśnie Irek na samym początku pokazywał wykres z kolumny ustawionej głośnikiem do góry a później normalnie i że dołu to doda, to jest kokumna centralna i u mnie np stoi na półce więc ma kawałek blatu przed sobą, nie wiem czy to czasem też dołu nie doda, ale do tego u mnie dochodzi br z tyłu i powiem ci że trochę nie naturalnie się czasem słucha jak bardzo mocno niskie rejestry się wybijają w mowie

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                            Ten link co ci wcześniej wkleilem to właśnie Irek na samym początku pokazywał wykres z kolumny ustawionej głośnikiem do góry a później normalnie i że dołu to doda, to jest kokumna centralna i u mnie np stoi na półce więc ma kawałek blatu przed sobą, nie wiem czy to czasem też dołu nie doda, ale do tego u mnie dochodzi br z tyłu i powiem ci że trochę nie naturalnie się czasem słucha jak bardzo mocno niskie rejestry się wybijają w mowie
                            No tak tylko czy wiedząc o tym można nie ruszać średnicy i nie obniżać jej i zostawić jak jest? Nie przejmować się "niby brakiem" dołu?

Skomentuj

Tego ci nie powiem, ale kiedyś ktoś gdzieś wspominał że robiąc samemu wiesz czego oczekujesz i powinieneś znać swoje pomieszczenie, ja np mam problem z niskimi tonami, siedzą na kanapie jest to różnica skraju a odchylenia głowy za oparcie delikatnie, stąd też wiem że mogę je podbić br na tylnej ścianie i dosuwajac do ściany delikatnie, a co do twojego przypadku to pewnie byś musiał jakąś złożyć i posłuchać a później ewentualnie zmieniać w któraś stronę. Nie zauważyłem żeby kto kolwiek się wypowiadał że złożył pierwszą i już tak dobrze grała że więcej jej nie ruszał

Skomentuj

Następna próba - najpierw spróbowałem zejść te -19Hz.

Skomentuj

Przestań patrzeć tak mocno na te goale, bo Ci wychodzą kosmiczne wartości. Jak przejrzysz gotowce to raczej nigdzie nie ma cewki na tweeterze większej od 700uH, u Ciebie jest 2.8mH.
                                  Po pierwsze to weź zmień skalę wykresu na 5dB a nie 10dB. Po drugie weź go obetnij tak przy -60 albo -70. Możesz też wyłączyć pokazywanie fazy.
                                  Wykres od razu zrobi Ci się bardziej przejrzysty.
                                  Przeczytaj jeszcze raz to co raven Ci napisał. Zastosuj się do tego i pokaż co wyjdzie.
                                  Jak masz czas, to warto też poprzeglądać zwrotki w gotowych projektach, żeby mieć mniej więcej świadomość jakie wartości elementów są używane w poszczególnych miejscach. Raven czesto też przy swoich tłumaczył do czego służy konkretny element albo ich zestawienie i pokazywał różnicę na wykresie.
                                  Na podstawie tych uwag, podlinkowanego tutka chyba takero oraz artów Yoshiego: "Teoria filtrów" i "Zwrotnice w ujęciu praktycznym" można nauczyć się jak zrobić poprawną zwrotnicę. Wiadomo, że i tak trzeba później odsłuchać i tu już liczy się doświadczenie.

Skomentuj

Ok waloos - jak ciemnemu chłopowi łopatą tak trzeba do mnie :) To po kolei:

Najpierw wykres co 2dB, ucięte na -60 - bez fazy itp... sam HDS:

Teraz jak raven napisał dałem cewkę 2mH:

Dużych zmian nie ma. Czy w ogóle w tą stronę mam iść? Żeby zejść do około -18/19dB tą górką po lewej to trzeba cewkę około 6,5mH a prawa strona idzie ostro w dół:

Ja tak rozumiem opis ravena - czyli dojść do -18/19dB cewką a potem równać w górę prawe zbocze kondem?
                                    Last edited by sir_morgot; 19.02.2015, 11:30.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...l=1#post373051

Może to Ci trochę wyjaśni :) Poczytaj wątek od początku, ja podlinkowałem najważniejszy dla Ciebie post :)

No i zrób wykres co 5 tak jak mówiłem, co 2 jest jeszcze gorszy niż 10 przynajmniej dla mnie.

Skomentuj

No cóż. Czytam, sprawdzam i próbuję ale żeby zejść do tych -19dB kosmiczne cewki wychodzą. Nie mam już pomysłów. Zaczynam się zniechęcać i coś mi mówi, że to nie dla mnie i chyba rzucę ten projekt. Szkoda bo głośników dużo i konstrukcje zrobione ale jak nic nie idzie to nic nie ukręcę. Za tępy jestem. Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Weź no wystaw te pomiary gdzieś do pobrania to Ci ktoś coś zasymuluje :)

Skomentuj

Czaruję...