Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W samym centrum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To zrób front z pianki zamiast mdf... przeciez to nie ma znaczenia
    Po co wiec spuszczac sie nad kanapka z roznych materiałów, po co gruby front, po co wzmocnienia w srodku??
    Jak i tak montujesz glosniki na gabce??
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To po co producenci dają uszczelki pod głośniki? Fakt że za gruba to i głośnik będzie wpadał w drgania więc zostaje szpachlowanko, szlifowanie i dopiero cienka uszczelka.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        To nie jest zły pomysł .
        Jak montujesz głośnik na sztywno do obudowy to tworzy się układ rezonansowy : obudowa , kosz , magnes .
        Zwykle rezonans koło kilkuset Hz .
        Elastyczny montaż pomaga zgasić dobroć i przesuwa rezonans znacznie niżej .
        Najlepiej by było zanotować głośnik za magnes do obudowy a kosz przykręcić przez elastyczną przekładkę .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Najlepiej by było zanotować głośnik za magnes do obudowy a kosz przykręcić przez elastyczną przekładkę .
          Monitor audio cos takiego robi w wyższych modelach, długi imbus wkręcany w magnes tylko nie wiem jak z uszczelką...

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
            Fakt że za gruba to i głośnik będzie wpadał w drgania więc zostaje szpachlowanko,
            Ale te drgania będą tłumione własnie przez gumę. Gdyby tej gumy nie ma to drgania przenoszą się na obudowę i wprawiają ją w rezonanse. Zastosowanie niewielkiej ilości gumy która będzie tłumić drgania pozwoli te rezonanse zmniejszyć.
            Oczywiście nikt nie mówi o zrobieniu połowy frontu z gumy czy też o centymetrowych dystansach pod głośnik, ale o małym pierścieniu którego głównym zadaniem ma być wypełnienie za głębokiego frezu.
            Poza tym, ja dalej twierdzę, że różnice z tego wynikające będą marginalne i jest znacznie więcej obszarów w których nalezy szukać ulepszeń.

Tak pewnie mogłoby być, tylko jestem ciekaw skali tego przesunięcia.

Skomentuj

To po co producenci dają uszczelki pod głośniki?
              A jakiej grubosci te uszczelki widziałeś fabrycznie w głośnikach?
              Co zostaje z tej fabrycznej uszczelki po dokręceniu glosnika?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lklukasz
              To nie jest zły pomysł .
              Jak montujesz głośnik na sztywno do obudowy to tworzy się układ rezonansowy : obudowa , kosz , magnes .
              Zwykle rezonans koło kilkuset Hz .
              To dlaczego glosniki sa montowane w klasyczny sposób?
              Znów Zaczynacie wymyślać zamiast zając sie tym co ważne

Raven rożnie dobrze mozna dac słabsza/cieńsza ścianke i mniej sztywna obudowe
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mi nie chodziło o mocowanie tylko uszczelnianie. Nie wierzę lklukasz że nigdy nigdzie nie widziałeś uszczelki pod głośnikiem. Mało tego to jak zbudować szczelną obudowę zamkniętą.

Skomentuj

To dlaczego glosniki sa montowane w klasyczny sposób?
                  Są firmy co montują tak jak napisałem .
                  Np KEF , czy magico (niekotonowe ).
                  W każdym razie na tym poziomie to szczegół jest i nie warto sobie jakoś specjalnie tym głowy zawracać tym bardziej że to central .
                  Jak zamontuje przez przekładkę tragedii nie będzie

Skomentuj

Mi nie chodziło o mocowanie tylko uszczelnianie. Nie wierzę lklukasz że nigdy nigdzie nie widziałeś uszczelki pod głośnikiem. Mało tego to jak zbudować szczelną obudowę zamkniętą.
                    Ja widziałem wiec sie pytam ciebie czy miała grubość 3-4mm?

Raven moze i tak, ale w takim razie po co robic cos zgodnie ze sztuka od poczatku do końca?
                    Zawsze mozna sobie cos odpuścić
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zawsze mozna sobie cos odpuścić
                      Nie mówię odpuścić ale też będzie zgodnie ze sztuką

Skomentuj

Ja widziałem wiec sie pytam ciebie czy miała grubość 3-4mm
                        No nie miała ale była. Zresztą nieważne. Karton z pudełka sobie kolega wytnie i też bedzie dobrze
                        . Ważne żeby sprawdził czy wogóle będzie to słychać. Bo z tego co widać to wizualnie koledze nie przeszkadzało skoro tak przedstawił zdjęcia.

Skomentuj

No ale wlasnie chodzi o grubość jej a nie czy była czy nie
                          Ja osobiście wolałbym zeby glosnik został 1mm głębiej niz pchac tam gąbkę

Zreszta zrobi jak uważa

Konia z.... temu kto usłyszy 1mm mozntaz glosnika :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Raven rożnie dobrze mozna dac słabsza/cieńsza ścianke i mniej sztywna obudowe
                            Łukasz mnie się wydaje, że Ty czegoś nie ogarniasz. Cieńsza obudowa będzie drgać jeszcze bardziej, a celem tej gumy ma być odizolowanie źródeł drgania- czyli głośnika, od sztywnej obudowy. Krótko mówiąc głośnik przykręcony na sztywno tworzy z budą jedność, czyli będzie drgać, glośnik przełożony gumą jest minimalnie izolowany i na kolumną powinny być przenoszone mniejsze drgania :)

Konia z.... temu kto usłyszy 1mm mozntaz glosnika
                            Mógłbym sparafrazować i napisać, że konia z.... temu kto usłyszy matę komputerową pod koszem poza tym podsunąłem ten pomysł tylko ze względów wizualnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              Łukasz mnie się wydaje, że Ty czegoś nie ogarniasz. Cieńsza obudowa będzie drgać jeszcze bardziej, a celem tej gumy ma być odizolowanie źródeł drgania- czyli głośnika, od sztywnej obudowy. Krótko mówiąc głośnik przykręcony na sztywno tworzy z budą jedność, czyli będzie drgać, glośnik przełożony gumą jest minimalnie izolowany i na kolumną powinny być przenoszone mniejsze drgania
                              No to po co gruba scianka, sztywna obudowa czy matrix w srodku jak wystarczy dac gąbkę?

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              Mógłbym sparafrazować i napisać, że konia z.... temu kto usłyszy matę komputerową pod koszem poza tym podsunąłem ten pomysł tylko ze względów wizualnych.
                              Teoretycznie mógłbyś tylko powiedz czy sprawdziłes to w praktyce?
                              Ja sie wypowiadam bo sprawdziłem!
                              Dokładnie sprawdziłem to przy montażu glosnika w systemie ca
                              Na dystans montowany był glosnik bez uszczelnienia, na mate i na gąbkę
                              Zgadnij jaki był wynik testu?

Teraz jeszcze jedna uwaga!
                              Jeśli glosnik ma blaszany miękki kosz a pod glosnik damy gruba pianke to KOSZ SIE WYGNIE!!
                              Po odkręceniu zostanie pofałdowany
                              A nie o to w tym chodzi
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

O rany. Nie było mnie dzień a tu taka dyskusja.
                                Dobra. Tak dla próby bo już nie mogłem się doczekać wtorku (pomiary na sali gimnastycznej) tak dla próby zmierzyłem centrala w domu w małym pokoju - na pulse trochę śmieci ale nie aż tak strasznie w tak małym pokoju. No ale do rzeczy. Chciałem zobaczyć czy wystąpi jakaś różnica między kolumną mierzoną do góry głośnikiem a normalnie. Coś tam niby widać. Proszę zobaczcie czy po tych pomiarach można stwierdzić, że rzeczywiście trzeba średnie tłumić czy pomierzyć porządnie na sali? Tak szczerze mówiąc gdy robię odsłuch centrala to dość nisko schodzi - mam pewien utwór "Synthetic Epiphany CoMa_-_Icarus" - (kto chce może sprawdzić cóż to jest), w którym dość nisko schodzą niektóre partie basowe i na centralnym dość dobrze to słychać - wręcz nie spodziewałem się tego po tym głośniku. No nic to takie moje trzy grosze i odczucia z odsłuchu. Poniżej wykresy z pomiaru. Dodatkowo zmierzyłem małą kolumienkę właściwie monitorek JVC tak z ciekawości. Może ten pomiar da jakieś odniesienie?

Pomiar HDS:

Monitorek JVC:

Skomentuj

No i pomiary dzisiejsze zrobione. Kolumienka postawiona normalnie nie jak poprzednio głośnikami w górę. Wysokość od podłogi około 180cm. Wytłumione kocami. Bramkowanie - start 5ms, stop 28ms. Niby jakaś różnica jest ale nie znacząca. Co o tym myślicie?

Jak by ktoś chciał mi pomóc w symulacji zwrotnicy (bo coś mi nie idzie jak można to zauważyć) to załączam pliczek do SW z dzisiejszymi pomiarami (plik w .rar).

centrum.rar

Skomentuj

Przepraszam - wstawiłem nie kompletny załącznik bez wartości impedancji głośników :o. Już poprawiam:

centrum.rar

Skomentuj

Zassałem pomiary tak z glupoty żeby się pobawić i jak na nie patrzę to coś dziwnego jest z XT25.

Tak wielki dół i górka chyba nie są normalne. Stawiam, że to wpływ obudowy, bo inne pomiary XT25 zamieszczone na forum nie wyglądają tak źle. Zatem, może ten głęboki frez, o którym mówiłem dodał coś do symetrycznego umiejscowienia i wyszedł taki pomiar.
                                      Last edited by waloos; 24.02.2015, 19:16.

Skomentuj

Trochę sie pobawiłem tymi pomiarami. Wyszło mi coś takiego:

Z tym, że ja to cienki w te klocki jestem i sugerowałbym uśmiechnąć się do ravena, on Ci pewnie zrobi to dużo lepiej i profesjonalniej.

Skomentuj

Heh kurcze.... jak jesteś cienki to ja nie powinienem się tu w ogóle zapisywać i udzielać. Dobra a wracając do tematu. Sprawdziłem jeszcze moje pomiary vifek na tylnych i na frontowych kolumnach. Tylne są podobnie wąskie jak centralna. Frony już inna bajka - tam umiejscowiłem głośnik według tutoriala z naszego forum czyli "Wyznaczanie optymalnego położenia głośnika" w programie "EDGE" i tu urwany cytat z środka tutoriala "...Po chwili namysłu znalazłem, wydaje mi się, optymalne rozwiązanie. Chyba każdy pamięta ze szkoły podstawowej wałkowany na matematyce trójkąt pitagorasa. Ów trójkącik ma taką właściwość, że długości jego boków wynosiły 3,4,5. Każdy bok ma wyraźnie różną długość. Wystarczyło go odpowiednio zastosować : ..."

Według tego umiejscowiłem vifę na froncie, zresztą średniaka tak samo.
                                          W kolumnie tylnej frez jest podobnie głęboki jak i w centralnym - wykres się pokrywa. Fronty mają płytszy frez ale i inaczej umiejscowioną vifę - tu sytuacja jest ciekawsza. Myślę że to wina wąskiej kolumny i centralnie ułożonego głośnika. Chciał bym to zasymulować ale nie mogę znaleźć tego programu.

Poniżej wykresy:

Ps. dzięki za pracę nad symulacją zwrotnicy. Zobaczymy co będzie dalej.

Znalazłem program. Sprawdziłem i jak by faktycznie pokrywał się mój pomiar z symulacją. Także także unosi się i opada jakoś koło 2500Hz.

Last edited by sir_morgot; 24.02.2015, 21:26.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X