Nie zniechęcaj się, może problem leży w pomiarach i to -19 dla basu to wcale nie jest prawda, jakie masz bramkowanie ? Pewnie gdzieś to już pisałeś ale nie pamiętam . Spróbuj też wstawić w obwód korektor impedancji, może to coś pomoże.
Niestety nie wiem jak morzyłeś ale tak jak piszesz kolumna na podłodze to nie jest dobry pomysł bo mogą Ci wyjść dziwne rzeczy .
Masz dostęp do dużej hali więc założyłem, że ustawiłeś dużą bramkę łapiącą już bas .
Podnieś kolumnę i zmierz normalnie z taką bramką jak się uda bez odbicia od podłogi albo jak masz czym to wytłum je .
Niestety weryfikacja poprawności pomiarów leży już po twojej stronie .
Fajnie by było jak byś podał też wymiary skrzynki i rozmieszczenie głośników .
6m to za dużo ale 4mh wygląda już wiarygodnie (chociaż wydaje mi się, że i tak za dużo ). Masz wyrównać wzrost bafel stepu tylko .
Masz 16om kolumnę więc cewka wyjdzie Ci 4 razy większa niż przy 4om .
Wiem, że można podesłać plik do obróbki ale jakie to DIY po mojej stronie wysługiwać się innymi? Ja zawsze wszystko sam a tu problem.
Bramkowanie od 5 do 27ms. Kolumna mierzona głośnikiem do góry. Jak wcześniej pisałem pierwszy pomiar był robiony (głośnikiem w bok) normalnie jak się słucha i tam nie było takiego dołka. Może to pomiar głośnikiem w górę daje taki syf? Co do wymiarów - szerokość (a w zasadzie to wysokość bo to kolumna centralna leżąca jest) to około 17cm tak aby się głośniki wcisnęły i po bokach jakieś 1,5cm zostaje. Po środku Vifa. Tu fotki z pomiarów:
A no zastanawiałem się po co ten pomiar jest ale w tutkach nie było o nim mowy (chyba) to go nie robiłem. Jak się uda to we wtorek jeszcze raz zrobię pomiar normalnie położonego głośnika i się okaże.
Tak swoją drogą, to fajna kolumna tylko frezy trochę głębokie. Tak przynajmniej na foto wygląda. Kup jakąś najtanszą dużą podkładkę na mysz (właściwie to matę) i wytnij dystanse, które włożysz pod kosze. Powinno Ci zredukować te wgłębienia.
A no głębokie tak jakoś wyszło. Oczywiście myślałem nad jakąś uszczelką ale podkładki pod mysz nie brałem pod uwagę a to wydaje się być bardzo ciekawym pomysłem.
Dorzucę trochę fotek centrala - kiedyś były ale się zmyły.
Całkiem ładny chlebak wyszedł a poważnie to mam nadzieje że dopniesz finalnie pomiary i zwrotnice bo szkoda byłoby gdyby miał docelowo robić za chlebak
Pozwolę sobie wkleić kawałek artykułu Yoshiego który pokazuje przydatność pomiaru farfield:
Porównując oba pomiary, OnAxis i FarField widać, że są zgodne. Nie ma większych przekłamań. Dzięki pomiarowi FarField mamy większy komfort pracy i pewność co do tego, jaką efektywność ma głośnik na najniższych częstotliwościach.
Mówiłeś że nic nie ma o tym w tutorialu, więc Ci wklejam co przeoczyłeś Na pewno w innym tutorialu Yoshiego jest też wspomniany pomiar farfield i jego przydatność.
Dodać od siebie mogę że możesz brać przykład jak należy skalować pomiar.
Poza tym uważam że w przypadku kolumny centralnej nie musisz robić pełnej kompensacji baffle stepu.
Dodatkowo Yoshi napisał jeszcze : Pomiar FarField z powodzeniem można wykorzystać przy symulacji zwrotnicy. Szczególnie się to przydaje przy symulacji dolnego podziału pasma w konstrukcji 3 drożnej.
W tym celu podstawiamy we właściwościach głośnika w polu Frequency Response zamiast pomiarów OnAxis pomiary Farfield:
Wtedy dokładnie sprawdzisz jak mocno cewka na midwooferze kompensuje efekt baffle stepu.
Podkładka pod mysz to zły pomysł
Glosnik ma siedzieć stabilnie przykrecony do "czegoś" sztywnego a nie wisieć na gabce!
No ale przecież w podkładce pod mysz robisz dziury i przykręcasz tak samo.
Większość głośników pod swoim koszem ma jakąś piankę czy coś, wiec co za różnica jak się tam dołoży. Przecież jak się go przykręci i ta podkładka się ściśnie to zrobi się twarda i nic pływać nie będzie.
No podkładka jest grubsza, to fakt. Ale wytłumacz mi co to zmieni, jeśli pod kosz wstawię pierścienie z podkładki z dziurami na wkręty i głośnik mocno wkrętami przykręcę.
No podkładka jest grubsza, to fakt. Ale wytłumacz mi co to zmieni, jeśli pod kosz wstawię pierścienie z podkładki z dziurami na wkręty i głośnik mocno wkrętami przykręcę.
To, ze bedzie wisiał na jakiejś gabce nie opierając sie sztywno na budzie/froncie
No jak ? Przecież ja nie mówię o tym, żeby wsadzać ten głośnik na wcisk na gumie, tylko żeby zrobić z niej dystans. Podkładka pod mysz ma 3mm i z łatwością w palcach jestem w stanie skompresować do 1mm. Jak złapiesz kosz wkrętami to nic nie będzie luźne. Ja tu widzę nawet dodatkowy plus jakim będzie jeszcze lepsze uszczelnienie.
Lukasz więcej wpływu na dźwięk będzie wprowadzać rozrzut produkcyjny głośników czy el. biernych niż coś takiego. Nie popadajmy w paranoję z tą poprawnością.
Pewnie masz rację, ale myślę że większy wpływ na dźwięk, być może nawet mierzalny, będzie mieć rant od głębokiego frezu
A już na pewno więcej do gadania ma akustyka pokoju, dlatego ja wychodzę z założenia, że nie ma co przesadzać z tą poprawnością techniczną i lepiej uderzyć w obszar w którym można uzyskać lepsze rezultaty.
Skomentuj