Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W samym centrum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    Ps. dzięki za pracę nad symulacją zwrotnicy. Zobaczymy co będzie dalej.
    Nie ma za co, z tym że poczekaj aż wpadnie tu raven czy jakiś inny pro-user i oceni czy to sie nadaje.

A co do pomiarów, no to widać ile daje poprawne zamontowanie tweetera. Nie na darmo Yoshi tutorial skrobnął :)

Skomentuj

Tak poprawne zamontowanie przetwornika dużo daje ale jak ja sobie tu symuluję to widzę, że albo musiał bym tweetera w sam róg prawie dać żeby minimalnie wygładzić albo po prostu zostawić bo nic by się z tym w moim przypadku zrobić się nie dało. Przynajmniej we frontach dało to efekt.

Skomentuj

Waloos bardzo fajnie
        Mozna wstępnie zacząć słychać

Po co korektor impedancji?
        Last edited by lklukasz; 24.02.2015, 22:30.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Po co korektor impedancji?
          Tam nie ma korektora impedancji
          W torze woofer jest rezystor zmniejszający dobroć, a w torze tweetera ten C i R obniżają najwyższe pasmo.
          Tak by to wyglądało bez tego:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wallos
          Jesteś najczęściej przekręcającym mój nick użytkownikiem

Skomentuj

Zastapił bym to zwykłym l-padem i w ten sposób "wymodelowal" charakterystykę

Sorki waloos
            Nie specjalnie
            Juz poprawiam
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zastapił bym to zwykłym l-padem i w ten sposób "wymodelowal" charakterystykę
              Próbowałem się bawić różnymi rowiązaniami, problem jest taki że na 2kHz jest mocna górka a dalej w stronę wyższych f dołek. Zobacz stronę wcześniej, wrzuciłem fotke z pomiaru bez filtra. Jak się już doda filtr i obniży tą górkę to automatycznie okolice 3-6kHz są też nisko, l-pad obniżył by całość, a wymagane jest jedynie wyciszenie zakresu ponad 6kHz, próbowałem pojedynczego rezystora za filtrem, przed filtrem, ale jedynie ten RC dał w miarę płaską charke. Raven stosował takie układy w swoich projektach, Yoshi też gdzieś o tym pisał, więc nie widzę powodu dla którego byłoby to bardzo złe. Ale fakt faktem, w odsłuchu można by sprawzić inne rozwiązania jak choćby pułapkę RLC, której ja w ogóle nie symulowałem.

Skomentuj

Miałem tą wysokotonówkę i ta górka też u mnie występowała przy 2k. Trzeba iść na kompromis i wybrać nie po charce ale na słuch.

Skomentuj

Taka pułapkę musiałem dac na dynaudio bo działo sie to samo (fabrycznie sa dwie)
                  I klasyczny L-pad tez nie pomógł

Ale spróbuj L-pada dobierając rożnie wartosci

Ten dołek to pewnie montaz wysokotonowki
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale spróbuj L-pada dobierając rożnie wartosci
                    Już próbowałem, zawsze było jakoś krzywo, tzn charka wznosiła się, jak już ogarnąłem wznoszenie się to obniżały się okolice 3kHz, chyba też zgranie fazowe lekko się psuło bo robiła się na charce wypadkowej dziura przy 3kHz. Nie twierdzę, że się tego zrobić l-padem nie da, ale sprawiało mi to problem więc wybrałem takie rozwiązanie.
                    Poza tym ja dałem tylko zamysł, reszta i tak należy do autora. Ja nie twierdzę, że to jest ok zwrotka i że ona zagra poprawnie, dlatego pisałem żeby ktoś inny się za to zabrał.

Skomentuj

A ja napisałem, ze już można cos posluchac i ocenić
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zwrotka wygląda dobrze, faza się bardzo dobrze dodaje, ja bym się skusił na odsłuch tego .

Skomentuj

Panowie - każda cewka ma jakąś rezystancję. Czy brać ją pod uwagę, czy raczej nie zawracać sobie nią głowy? Np drutowa cewka z Polinka 3,7mH ma 5,05ohm przy średnicy drutu 0,4mm. Wpisać w wartość cewki czy nie?

Skomentuj

Oczywiście, że rezystancję cewki bierzesz pod uwagę.
                            Cewka dla midwoofera powinna mieć jednak rezystancję poniżej 0,5R. Ta rezystancja zmienia Qte, a więc i Qtc tandemu głośnik + obudowa.
                            Dla wysokiego powinna mieć taką jak wyjdzie z symulacji. Rezystancja cewki równoległej do średniaka dość mocno wpływa na dobroć filtra, zmieniając także fazę :)

Skomentuj

Do symulacji użyłem wartości
                              3,7mH - 410mOhm
                              190uH - 440mOhm

Coś mi się strona z polinka nie chce załadować żeby podać Ci konkretne cewki, ale 3.7 to rdzeniowa 1mm2, a 190 to jakaś powietrzna z drutu 0,5mm albo 0.63 z tego co pamiętam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                              równoległej do średniaka dość mocno wpływa na dobroć filtra,
                              wpisywałem tam wartości od chyba 380 do 450mOhm i na symulacji wiele to nie zmieniało

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                wpisywałem tam wartości od chyba 380 do 450mOhm i na symulacji wiele to nie zmieniało
                                To tak, ale wpisz sobie np 2 omy :)

Skomentuj

Głupie pytanie. Jak się obraca (stawia) elementy w projekcie zwrotnic - jak np. dodaję rezystor to mam go w poziomie - chcę żeby był w pionie ale za nic nie udaje mi się tego dokonać.

______

Dobra wiem już. Ja dawałem na zastosuj i nic. A trzeba było dać po prostu OK.
                                  Last edited by sir_morgot; 25.02.2015, 14:00.

Skomentuj

Klikniej dwa razy w element, otworzy Ci się menu i tam to jest.

To tak, ale wpisz sobie np 2 omy
                                    No tak, założyłem, że to jest w miarę logiczne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                      No tak, założyłem, że to jest w miarę logiczne
                                      Lajkonik nie wiedząc co ma kupić kupi najtańszą cewkę. Masz już przykład kolegi sir_morgot - pytał się o cewkę 3,7mH o rezystancji 5,05R. Taka cewka na midwooferze to wręcz zbrodnia...no ale tania :)

Skomentuj

Lajkonik nie wiedząc co ma kupić kupi najtańszą cewkę. Masz już przykład kolegi sir_morgot - pytał się o cewkę 3,7mH o rezystancji 5,05R. Taka cewka na midwooferze to wręcz zbrodnia...no ale tania :)
                                        No i właśnie pytam dla pewności żeby nie zostać Lajkonikiem :)

Skomentuj

Temat uważam za zamknięty. Central gra u mnie w kinie domowym i odwala kawał dobrej roboty.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X