Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    mobias Nie wiem czy będzie grupowe zamówienie na pcb. Powody są dwa.
    1. Nie tak dawno temu zorganizowałem trzy zamówienia na pcb, łącznie poszły 262 płytki. Jakoś nie widzę wysypu konstrukcji z tymi płytkami. A jeśli ktoś zakupił i trzyma je w szufladzie, no sorry nie takie jest przeznaczenie tych płytek.
    U mnie Twoje płytki działają i ładnie grają. Jest nawet temat we własnych konstrukcjach.
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Myślałem już o podpięciu lcd-ka przez i2c, są nawet gotowe lcd-ki dostępne w botlandzie http://botland.com.pl/wyswietlacze-l...c-lcm1602.html Z i2c sprawa wygląda tak, że czasem trzeba szybko odświeżyć wyświetlacz, a nie da się tego zrobić przy przesyłaniu informacji przez i2c. Z tego też powodu zarzuciłem ten temat.

Zegar nie jest mi potrzebny, nie chce robić kombajnu z milionem funkcji. A tak by pewnie było, skoro jest zegar to może budzik...

Bufor wejściowy służy tylko i wyłącznie do zapewnienia niskiej impedancji widzianej od strony wejścia na PGA2320. Teoretycznie każde źródło sygnału powinno mieć niską impedancje wyjściową, no ale w praktyce różnie to bywa.
      Cytat z datasheeta http://www.ti.com/lit/ds/symlink/pga2320.pdf, strona 7:
      "It is important to drive the PGA2320 with a low source impedance. If a source impedance of greater than 600 Ω is used, the distortion performance of the PGA2320 will begin to degrade."

lokiec3 wiem, widziałem :) Cieszy mnie niezmiernie, że ogarnąłeś temat wzmacniacza. Szkoda, że tak niewielu poskładało i pochwaliło się nową zabawką.
      Last edited by taz; 22.06.2014, 18:30.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy,jak by co to też się piszę na grupowe zamówienie.

Skomentuj

Układ polutowany, kaboom nie było.

Paczka z całym zestawem pojedzie do .3lite na programowanie :)
          Grado SR125i

Skomentuj

Na cewkach przekaźników nie ma diod, nie masz też podłączonego w ULN2003 pinu CD+ do +12V wtedy chyba wbudowane diody zabezpieczające nie zadziałają. Może tak zostać ? nie będzie problemów ?

Skomentuj

Nie może tak zostać. Poprawione :) Dzięki

W wersji v0.05 poprawiłem jeszcze:
              - przekaźniki zostały podpięte do +5V, jeden stabilizator mniej
              - podpięty port COM ze scalaka ULN2003 do +5V
              - dodany podwójny transoptor do sterowania zewnętrznym obciążeniem
              Last edited by taz; 13.07.2014, 20:19.
              Grado SR125i

Skomentuj

Czas wrócić do projektu preampa. Z tego co wiem to soft jest już w dużej mierze gotowy :) Trwa walka z jednym pilotem :biggrin: Jeśli chodzi o pcb to zaszło kilka zmian. Powstała wersja v0.06:
                - druk dwustronny, to największa zmiana
                - przerobione sterowanie transoptorami
                - dodanie wejścia i2c
                - drobne poprawki w prowadzeniu ścieżek
                - płytka ma wymiary 100x77, jest o 3 mm mniejsza niż pierwowzór :)

Jeśli nie będą wymagane kolejne poprawki to układ od strony pcb jest w wersji finalnej :)

Last edited by taz; 28.10.2014, 17:25.
                Grado SR125i

Skomentuj

PCB można zamówić niebieskie to będzie jak znalazł pod kolor forum Bo zamówienie będzie na pewno nie ? :)

Te wszystkie elementy W TO220 gdyby ustawić w jednej lini był by jeden wspólny radiator

Skomentuj

Ja też piszę się na grupowe zamówienie. Na płytkę, części, pilota i zaprogramowany sterownik w komplecie. Jaki jest poziom napięcia wejściowego, i ile można go bezpiecznie przekroczyć, by nie było przesterowania? Wiem że są jakieś normy co do tego, ale jak podam sygnał nie z CD lub TUNERA, ale np. z komputera lub telefonu nie chciałbym przesterować sygnału.

Skomentuj

_NATAN_5064 pamiętać trzeba o tym, że na obudowie stabilizatora ujemnego napięcia jest napięcie wejściowe. W takim przypadku trzeba by go izolować od dwóch pozostałych stabilizatorów gdzie na obudowie jest GND. Zamówienie będzie jak układ zostanie dopracowany i sprawdzony:)

Plytki będą czerwone, tak jak poprzednie które zamawiałem:)

niebieski9 z telefonu z reguły sygnał jest zbyt niski. Pozostałe źródła trzymają standardowy poziom. O przesterowania bym się nie martwił:) Sprawdź sobie datasheeta do PGA, druga strona.
                      Grado SR125i

Skomentuj

No podkladki oczywiście ze konieczne

Skomentuj

Przedwzmacniacz ma się dobrze, pierwsze wersja jest akurat u mnie do pisania programu.

Na sam koniec zostawiłem sobie sprawdzenie czy w ogóle cały przedwzmacniacz gra :) Ale jak się spodziewałem, zero problemów. Nic nie szumi, nic nie brumi, gra świetnie ( właśnie idzie - https://www.youtube.com/watch?v=kBk5vMti6r8 ).

Mała różnica rezystorów w buforze wejściowym i już minimalnie zmienione wzmocnienie względem wejścia (0dB na PGA2320, żółty to wejściowy):

Taz oczywiście nie mógł obyć się bez dodania mi do zabawy jakiegoś pilota, który nie wiadomo jaki miał protokół. No to sprawdzamy:

Pierwsze skojarzenie po czasie trwania przejścia - RC5. I taki właśnie był :)

Jeszcze w sumie ciekawiło mnie ile trwa przesłanie informacji do PGA2320:

42 us - brzmi nieźle, w końcu to Atmega16 taktowana tylko zegarem 8 MHz (8 taktów na 1 us).

Sam ekran i wyświetlane informacje bez rewelacji:

Jako, że przedwzmacniacz lubi piloty, to dlaczego ograniczać się do jakichkolwiek kodów jednego producenta?

Niestety, jedyny minus tego wszystkiego jest taki, że w danej chwili oprogramowanie może być skompilowane z obsługą NEC lub RC5 (nie oba naraz). Dlatego trzeba na starcie wybrać protokół komunikacyjny, chociaż może się to zmienić w przyszłości (i pewnie się zmieni).

Podsumowując:

1) Przedwzmacniacz może tylko tłumić sygnał (moim zdaniem nie ma co używać PGA2320 jako wzmacniacza sygnału, chociaż to kwestia jednej linijki kodu). Generalnie jest to bodajże od -90 dB (lub mute) do 0 dB.
                          2) Dwa enkodery, jeden obsługuje głośność, a drugi wejścia (6 wejść możliwych - w danej chwili nazwy to PC, CD, TUNER, AUX1, AUX2, AUX3), wciśnięcie enkodera od głośności spowoduje włączenie opcji wyciszenia całkowitego w PGA2320, a drugi raz - jej wyłącznie. Przycisk na drugim enkoderze po naciśnięciu włącza proces uczenia się pilota.
                          3) Obsługa pilotów - każdy z protokołem NEC lub RC5, więc w sumie większość. Przedwzmacniacz musi się nauczyć 5 przycisków - głośność w górę, głośność w dół, całkowite wyciszenie, następne źródło, poprzednie źródło.
                          4) Zapisywanie konfiguracji (głośność, wejścia, mute, kody pilota) do EEPROM i wczytywanie jej podczas startu programu.
                          5) Inne rzeczy, które w danej chwili nie pamiętam.

Skomentuj

3lite
                            Super robota.
                            Podobno pga bardzo dobrze gra z gainem (sam mam i z gainem +xxdB gra bardzo dobrze).
                            Czy uzywales moze takiej wersji wyswietlacza jak powyzej tylko w wersji o duzym kontrascie ?? Czarne tlo i swiecace napisy (sa dwie wersje standard i high contrast). Ciekawi mnie jak to na zywca wyglada.

THX
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Cześć

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              Podobno pga bardzo dobrze gra z gainem (sam mam i z gainem +xxdB gra bardzo dobrze).
                              Jak najbardziej można to zmienić. To jest blokada typu "maks wartość" w jednej linijce kodu :)

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              Czy uzywales moze takiej wersji wyswietlacza jak powyzej tylko w wersji o duzym kontrascie ?? Czarne tlo i swiecace napisy (sa dwie wersje standard i high contrast). Ciekawi mnie jak to na zywca wyglada.
                              Szczerze to nie za bardzo mam pojęcia jaki to wyświetlacz o dużym kontraście. Napisałem obsługę wielu LCD, czy to graficzne, czy alfanumeryczne, ale nie pamiętam czy miałem jakiegoś o dużym kontraście :)

Czarne tło z białymi napisami mam w takim preampie:

Czy taki wyświetlacz jest fajny? Moim zdaniem jest widoczny i dobrze się na niego patrzy.

Skomentuj

Z wiarygodnego źródła wiem, że soft wszedł w fazę testowania :). Wszystkie funkcje są gotowe i jak na razie nie ma problemów.
                                Ostatni szlif pcb w wersji v0.06 zawiera:
                                - wymieniłem ULN2003 na ULN2004, dzięki tej zmianie Atmega steruje bezpośrednio driverem przekaźników, 7 rezystorów mniej do lutowania :)
                                - dodałem rezystory na wyjściu z PGA - zarówno szeregowe jak i równoległe
                                - zmieniłem wielkość kondensatorów wejściowych
                                - drobne poprawki w prowadzeniu ścieżek
                                - płytka ma wymiary 100x75 mm, urwałem kolejne 2 mm :)

Przygotowuje właśnie zapytanie o pcb, trzeba trzymać kciuki żeby skończyć ten projekt przed końcem roku :)

Grado SR125i

Skomentuj

Taz, da się jakoś podłączyć do twojego cuda 4 przyciski wyboru źródła + przycisk PowerOn/Off (łącznie 5) ?. Mam gotowy panel na sterowanie jednym impulsatorem + przyciski. Może przez wyprowadzone i2c ?
                                  Btw. ile wychodzi Ci za te płytki prototypowe ?

Skomentuj

Pewnie by się dało, ale to wymaga modyfikacji softu. W tej materii .3lite powinien się wypowiedzieć, w zasadzie chodzi o to czy komuś będzie się chciało modyfikować ten układ :)

Płytki prototypowe wyjdą ok 240 zł/4 sztuki wraz z wysyłką.
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Ja z kolei chciałbym się dowiedzieć czy będzie możliwość przypisania funkcji włączenia (Relay - tak to się nazywa?) pod któryś z encoderów?

Skomentuj

Woder na ten moment nie. Nie przewiduje trybu standby.
                                        Płytki dotarły :)
                                        Grado SR125i

Skomentuj

taz
                                          Bardzo fajny preampik, jak juz wszystkie testy przejdzie to daj znac. Fajnie bylo by tez mniej wiecj pokazc gotowca jak to bedzie wygladalo na wyswietlaczu.
                                          Ja pewnie bym sie pisal na taki preampik. PGA to bardzo fajne kosteczki. Atmege bardzo latwo sie programuje, od biedy wystarczy lpt i kilka rezystorkow.
                                          Plytka bardzo fajna.
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X