Jak najbardziej może, ale programowo jest ograniczony do 0 dB - działa tylko jak tłumik.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2 kanałowy preamp na PGA2320
Collapse
X
-
Witam.
Dlaczego więc ograniczać możliwości kości ??? Dać jakieś możliwości na wzmocnienie, czyli dodatkowe piny gdzie można podppiąc wymagające wzmaki ?
Sorki, ale kość PGA jest OK i szkoda by ją ograniczać do (N=160), jeśli się nie mylę.
Inaczej to żaden preamp, tylko tłumik z przełącznikiem wejść, za taką kasę jest wiele różnych innych rozwiązań.:(
Poświęciliście kupę czasu na strojenie pilotów. Ale zero czasu na możliwości układu to zmarnowaliście czas na "bramki i sterowanie" a gdzie właściwości prae-apmpu ???
Gdzie tu sens, nie wiem...
Dajcie możliwość tej kości się wykazać, a nie tworzycie jakieś tworum.
Pozdrawiam.Last edited by ropniak1; 14.03.2015, 19:35.
Skomentuj
-
Bez większego powodu, oprócz możliwe większych szumów. Generalnie mi to nie przeszkadza, można dać wzmocnienie do tych 31.5 dB.
Zamieszczone przez ropniak1 Zobacz postaInaczej to żaden preamp, tylko tłumik z przełącznikiem wejść, za taką kasę jest wiele różnych innych rozwiązań.:(
Skomentuj
-
Zakładając, że źródło potrafi dostarczyć standardowy poziom sygnału, czyli 2V RMS = 2,82V peak to wzmocnienie 31,5 dB jest kompletnie niepotrzebne. Kostka PGA2320 może dać maks Vsupply - 0,86V, czyli w naszym przypadku ok 14V. Przy 31,5 dB wzmocnienia oznaczałoby to ok 105,75V peak na wyjściu. Idąc w drugą stronę dla maksymalnego napięcia na wyjściu wzmocnienie może wynieść ok 14 dB. Taka wartość jest nam w stanie zagwarantować brak przesterowania PGA2320. Nasuwa mi się jeszcze pytanie, jakie maksymalne napięcie może przyjąć Twój wzmacniacz żeby się nie przesterował? Strzelam że jest to sporo poniżej 14 V peak.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Takie mi się nasunęło pytanie. Czy byłby duży problem z wprowadzeniem możliwości własnego nazywania wejść? Nie każdy ma np gramofon analogowy a chciałby to wejście wykorzystać pod inne urządzenie i mieć stosowną nazwę. Według mnie byłaby to fajna funkcjonalność, oczywiście, jeżeli nie ma z tym dużo roboty. I tak odwaliliście kawał pracy...
Skomentuj
-
Witam.
Kolego "taz" mój wzmak potrzebuje wzmocnienia min. 13dB max 19dB, i nie wiem z kąd wyciągnołęs nagle 105,75V. Idąc dalej można by zastosować regulację barwy +13dB na sopran i bas. To pewnie by załatwiło sprawę(?), ale ja tak nie chcę.
PANOWIE "TWÓRCY".... podłączam do wzmaka wyjście słuchawkowe z regulacją głośności i jest GIT.
Pytam tylko (skromnie nie wymądrzając się) czy jest możliwość dodania opcji gdzie te min 13dB można uzyskać? Koniec w temacie.
Kolego "taz" bez obrazy ale ...
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Wzór na wzmocnienie napięciowe to 20*log(x) [dB], gdzie:
x - krotność wzmocnienia
Zatem 20*log(x) = 31,5 stąd wychodzi że x ~ 37,5. Idąc dalej 2,82V peak * 37,5 = 105,75 V peak.
Zmieniona została maksymalna wartość z 0 dB na +10 dB. Więcej nie będzie z uwagi na możliwość przesterowania kostki PGA2320.
ropniak1 ja widzę trzy opcje, albo Twoje źródło ma niskie napięcie na wyjściu a to oznacza, że nie trzyma standardu 2 V rms, albo Twój wzmacniacz ma wybitnie niskie wzmocnienie. Opcja trzecia, najgorsza, łączy obydwie poprzednie :) Zatem przyjrzyj się w pierwszej kolejności swojemu systemowi a nie sadź teksty w stylu
Zamieszczone przez ropniak1 Zobacz postaKolego "taz" bez obrazy ale ...Last edited by taz; 15.03.2015, 19:48.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCzy jeszcze czegoś brakuje? :P
[PRYWATA ON]
PS: Dodajcie (najlepiej jako opcjonalne moduły) soft start, sterownik wskaźników VU, obsługę wandali i załączania wzmaka z pilota, zabezpieczenia i będzie intergra do wzmaków forumowych ;-)
[/PTYWATA OFF]Last edited by gi; 16.03.2015, 10:21.
Skomentuj
-
Najniższy poziom podświetlenia wyłącza podświetlenie całkowicie. W takim wypadku tylko napisy będą wyświetlane i o ile to nie OLED, to nie będą "świecić".
Zamieszczone przez gi Zobacz postaPS: Dodajcie (najlepiej jako opcjonalne moduły) soft start, sterownik wskaźników VU, obsługę wandali i załączania wzmaka z pilota, zabezpieczenia i będzie intergra do wzmaków forumowych ;-)Last edited by .3lite; 16.03.2015, 10:27.
Skomentuj
-
Zacznijmy od początku :)
Nazwa każdego z wejść może składać się z maksymalnie 8 znaków, w skład których wchodzą litery alfabetu łacińskiego oraz puste pola. Edycja jest dość prosta i wykorzystuje jeden z enkoderów. Jak widzicie na filmie edytowana litera posiada znacznik :)
Na pcb znajdują się dwa transoptory, OK1 jest uruchamiany wraz ze startem preampu. OK2 jest aktywowany wraz z przekaźnikiem K3 (domyślnie jest to wejście AUX).
Jak "ożenić" preamp z softstartem? W pierwszej kolejności demontujemy z płytki softstartu transoptor OK1 oraz rezystor R10, następnie zwieramy zworki SJ1 i SJ2 (obydwie znajdują się pod transoptorem). Następnie dorabiamy sobie kabelek łączący preamp z softstartem, zwróćcie uwagę na poprawną biegunowość !!
Uwaga. W przypadku takiego połączenia przycisk na softstarcie nie będzie działał, ponieważ jest zwierany przez transoptor preampu.
Na ten moment brak mi pomysłu do czego konkretnego wykorzystać OK2 na płytce preampu, ale ze względu na sporo pomysłów co do rozbudowy "kanapkowego" preampu pewnie z czasem znajdzie się i dla niego zastosowanie. Jest jeszcze I2C, z którego pewnie prędzej czy później zrobimy użytek :)
gi Twoja lista jest dość spora :) Część z tych rzeczy można by zrealizować nie angażując preampa w ogóle. Cały problem w tym, że preamp nie posiada żadnych wejść (oprócz I2C). Nie chce go już przerabiać jeśli chodzi o hardware. W każdym razie przemyślimy co i jak :) Kto wie co się urodzi z tego myślenia :)Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postagi Twoja lista jest dość spora :) Część z tych rzeczy można by zrealizować nie angażując preampa w ogóle. Cały problem w tym, że preamp nie posiada żadnych wejść (oprócz I2C). Nie chce go już przerabiać jeśli chodzi o hardware. W każdym razie przemyślimy co i jak :) Kto wie co się urodzi z tego myślenia :), ale jak prywata to prywata
. Nie ma w sumie czegoś takiego na rynku diy, a jakby jeszcze było to modułowe to chętnych na pewno by się znalazło wielu.
Tak strzeliłem bo widziałem, że ten preamp też niejako modułowy (dodatkowy RIAA), no ale pewnie trzeba by zrobić oddzielną płytkę "mózg" by zrobić w pełni modułowy sterownik wzmaka.
Planowałem wykorzystać sterownik jaskiniowca do tego (tam jest w sumie to wszystko), ale widzę że raczej się nie doczekam go "w sprzedaży" ;-)
Skomentuj
Skomentuj