Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

borys pochwalę się gotowym układem, myślę że to już niedługo :) Na ten moment poszukuję zamiennika transoptora TLP283, nie musi mieć nawet identycznych parametrów, grunt żeby był w tej samej obudowie. Walnąłem małą gafę na pcb i teraz są lekkie schody.
    Dobra już znalazłem, będzie TCMT1109 :)
    Last edited by taz; 23.12.2014, 20:35.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Brakujące elementy są w drodze.
      Jeśli chodzi o wycenę to tak:
      - montaż automatyczny 31 PLN za smd + tht (minimum 20 sztuk)
      - części smd 20 PLN + koszt PGA2320 (w zależności od źródła od 40 do nawet 90 zł)
      - części tht 40 PLN
      - wyświetlacz lcd ok 10-20 PLN w zależności jaki
      - odbiornik podczerwieni + dwa enkodery ok 12 PLN
      - pcb ok 24 PLN (przy założeniu produkcji 22 sztuk)
      Około 200 PLN minimalnie trzeba liczyć za kompletny preamp. Ceny mogą ulec zmianie w zależności od ilości zamawiających.
      Grado SR125i

Skomentuj

Elementy dotarły, układ działa, będzie jakieś zamówienie?

Skomentuj

Na razie nudzi nam się i dla pokazania możliwości przedwzmacniacza kod implementuje obsługę 8 protokołów IR, które mogą być dynamicznie zmieniane (podczas nauki, w czasie działania przedwzmacniacza).

Pewnie jeszcze jakieś dwa dojdą, a co tam :) Jeszcze jest problem z różną falą nośną, ale na to już jest rozwiązanie...

Skomentuj

Są jakieś nowe prognozy? Przybliżona data premiery :) ?

Skomentuj

Nadal trwają prace nad softem. Generalnie pilot z pierwszego postu nie trzyma specyfikacji :/ Ramka danych trwa dłużej niż powinna !! Wiąże się to z tym, że trzeba przerobić soft, temat jest do ogarnięcia :) Testowałem też inny pilot w standardzie NEC i ten śmiga bez zarzutów, ale on trzyma specyfikację w 100%. RC5 działa dobrze i nie ma z nim problemów.

Chciałbym zdementować plotki mówiące o tym, że NEC nie powtarza rozkazów po przytrzymaniu danego klawisza na pilocie :)

Nie chcę podawać konkretnych dat. Chcę zaprezentować dopracowany produkt i to jest główna idea i tego się trzymajmy :)
              Grado SR125i

Skomentuj

Trzeba dodać fakt, że posiadam taki sam pilot i trzymał specyfikację. Pilot kolegi taz'a miał rozjechany AGC burst na 9.16 ms :P W każdym wypadku jest to raczej już załatwione, trzeba było zmienić podejście w celu kompensacji takich rzeczy.

Myślę, że zostanie tylko kilka protokołów, w sumie tych najważniejszych i o podobnej fali nośnej - NEC, RC5, RC6. Chyba, że znajdzie się inny dosyć znany i używany protokół, to można dodać. Przykładowo piloty, które posiadam do Cambridge Audio to zwykły RC5 i po prostu można mieć dwa urządzenia na jednym pilocie.

Następna sprawa, która wynikła ze zmiany podejścia - przedwzmacniacz dynamicznie rozpoznaje protokoły, nie trzeba nic przełączać, po prostu jak rozpozna protokół to go przetworzy.

Skomentuj

Nowy wsad rozwiązał problem z pilotami. Obecnie można programować zarówno RC5 jak i NEC oraz RCA bez zmiany oprogramowania. W przyszłości pewnie dojdą kolejne standardy nie wymagające zmiany odbiornika podczerwieni. W zasadzie tylko RCA tego wymaga, ponieważ jego częstotliwość nośna to 56 kHz. Pozostałe znane mi protokoły oscylują wokół 38 kHz i można je bez problemu odbierać jednym odbiornikiem.

Ze względu na dość dużą precyzję w dekodowaniu ramek danych z pilotów, wymagane jest użycie zewnętrznego zegara. Wewnętrzny oscylator niestety ma zbyt duży rozrzut częstotliwości oraz jest bardzo wrażliwy na zmianę temperatury. Nowa wersja pcb jest już na kompie, w niedługim czasie pójdzie do wykonania. Przy okazji poprawiłem kilka kosmetycznych pierdółek.

Przedstawiam krótki film z działania preampu :) Dziękuje koledze .3lite za udostępnienie konta na Youtubie

P.S.
                  Sugeruję NIE zwiększać głośności podczas oglądania filmu :)
                  Last edited by taz; 10.02.2015, 18:47.
                  Grado SR125i

Skomentuj

Wyświetlacz to oled na hd44780?

Skomentuj

Nie, to zwykły negatywowy LCD :) Dokładnie taki http://allegro.pl/elmag-wyswietlacz-...tml?source=mlt
                      Grado SR125i

Skomentuj

Dzięki
                        Nie na temat...
                        Mam na stanie 2 pozytywowe z ciemną czcionką i w porównaniu do tego to jedna wielka lipa. Może ktoś się bawił graficznymi TFT z ebaya?

Skomentuj

Bardzo dobra robota. Gratuluję!

Skomentuj

Dokładnie, nieźle się zapowiada

Skomentuj

Słuchałem preampu na tej kości i powiem że jest to jeden z lepiej grających jakie dane było mi słyszeć. Fajnie by było jakby temat spotkał się ze zbiorowym zamówieniem.

Skomentuj

Ja też liczę, ze będzie możliwość zakupu chociaż pcb i zaprogramowanego uP.

Skomentuj

Na pewno będzie :P

Skomentuj

Czas na małą porcję wieści z placu boju :)

Software:
                                    - działają piloty w standardzie RC5, NEC, SIRC (Sony) te trzy są w 100% przetestowane i działają jak należy
                                    - zaimplementowane są również RCA oraz RC6 ale nie zostały przetestowane ze względu na brak odpowiednich pilotów, to się jeszcze może zmienić :)
                                    - walczymy jeszcze o Denona, używa on zmodyfikowanego protokołu SHARP i jesteśmy już blisko celu
                                    - zostały wprowadzone drobne poprawki, które poprawią wygodę użytkowania, m.in. skrócony został czas wyświetlania info powitalnego, zmienione zostały czasy reakcji na poszczególne przyciski

Hardware:
                                    - dodałem kwarc i dwa kondensatory do niego, bez stabilnego zegara "nie pojedziemy" z odpowiednim rozmachem
                                    - usunięty został problem gwizdów spowodowanych stanami przejściowymi przy załączaniu i wyłączaniu op-ampa, to z kolei ujawniło przykrą przypadłość PGA, mianowicie przy uruchamianiu i wyłączaniu lubi dodać do sygnału coś od siebie. Nie są to duże poziomy, ale wystarczające żeby zirytować :) W związku z tym dodałem prosty układzik oparty na przekaźniku, który opóźnia dołączenie wyjścia PGA do wzmacniacza i umożliwia szybkie wyłączenie zanim główne kondensatory zdążą się rozładować. Jak to przetestuję to zamawiam nowe pcb i finalizujemy projekt :)
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Kolejny update :)
                                      Na ten moment mamy zaimplementowane następujące protokoły:
                                      NEC
                                      X-SAT
                                      RCA
                                      SIR - 3 wersje protokołu (12, 15, 20 bitowe)
                                      RC6 - tryb zerowy (Philips) i jeden tryb OEM (Microsoft Windows Media Center)
                                      RC5 - 11 i 12 bitowe (6/7 bitów na komendę) i RC5x (22 bitowy)
                                      NRC
                                      VCR - Sharp protokół używany min. w Denon'ach

Denon'a uruchomiliśmy, śmiga bez zarzutów :) A to wszystko na jednym i tym samym sofcie. Jedynie RCA wymaga zmiany odbiornika podczerwieni na 56 kHz, pozostałe można obsłużyć przy pomocy 38 kHz odbiornika. Ma on na tyle szerokie pasmo, że poradzi sobie z 36 i 40 kHz. Pamięci w procku zostało jeszcze przeszło 50% także możliwe są dalsze upgrejdy w ramach DLC :p
                                      Kod preampu jest tak skonstruowany, że sam rozpoznaje protokół wysyłany z pilota. Użytkownik nie musi wiedzieć w jakim standardzie nadaje jego pilot :)
                                      Mało prawdopodobne aby ktoś znalazł w domu pilota, który nie zadziała :)
                                      Last edited by taz; 22.02.2015, 18:44.
                                      Grado SR125i

Skomentuj

Widać że Taz i programista odwala kawał dobrej roboty!
                                        Last edited by Hermes; 22.02.2015, 19:10.
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Na pewno będzie ciekawie. Przedwzmacniacz generalnie jest zarówno prosty i bardzo dobry, ponieważ używa czysto analogowej regulacji sygnału. Kość PGA2320 to tak naprawdę wzmacniacz operacyjny z zestawem rezystorów dobierających jego wzmocnienie. Regulacja sygnału audio jest w domenie analogowej bez straty informacji jak to bywa w domenie cyfrowej, czego więcej chcieć?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X