Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok, dzięki, jeszcze pytanie w sprawie tych enkoderów (napisze tutaj żeby nie zaśmiecać tematu z zamówieniem ) gdzie można dostać na polskim rynku takie alpsy? Na stronie producenta http://www.alps.com/prod/info/E/HTML...EC11_list.html tylko takie znalazłem i zarówno 30 jak i 20 impulsów nie znalazłem.

Skomentuj

Pierwszy z brzegu adres http://www.julik.pl/potencjometry-enkodery.html Mają obydwa rodzaje. Ja kupowałem na allegro, sorry nie pamiętam u kogo.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

taz - enkodery są z pełną sekwencją 2-bitowego kodu greya między pojedynczymi impulsami? Czy z połową sekwencji?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi zerknij sobie do datasheeta http://www.alps.com/prod/info/E/PDF/.../EC11/EC11.PDF 7 strona. Szczerze to nie mam pewności, wydaje mi się że połowa sekwencji jest.
          Last edited by taz; 01.04.2015, 20:45.
          Grado SR125i

Skomentuj

Dzięki.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest raczej pełna sekwencja, o ile przez to rozumiesz zakres kodów od 0 do 3, czyli 4 różne wartości. W każdym wypadku impulsatory z 2 kodami powinny też działać, ponieważ w danej chwili za lewo jest brany kod 1 lub 2 a za prawo 0 lub 3. Niestety, nie testowałem tego, więc nie dam sobie ręki uciąć.
              Last edited by .3lite; 01.04.2015, 21:28.

Skomentuj

Tanie zwykłe enkodery przy jednym impulsie (czy to w prawo, czy to w lewo) przechodzą przez pełną sekwencję kodu greya, czyli pozycja ustalona jest zawsze na 00. I teraz albo wchodzą 01 (i mamy jeden kierunek) albo na 10 i mamy drugi kierunek. Oczywiście dalej przechodzą przez pełne cztery stany.
                Alps ma inną obsługę :) Wolałem na wszelki wypadek dopytać :)

Skomentuj

W moim wypadku zawsze kupowałem te najtańsze, tj:

http://allegro.pl/impulsator-enkoder...126590228.html

Nigdy z nimi nie miałem problemu, żaden mi nigdy kroku nie zgubił, więc nie widzę sensu przepłacać :) W takim wypadku przyznam się szczerze, że droższych i "lepszych" impulsatorów nie testowałem, brak takowej potrzeby.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                    schemacie.
                    A do czego służą R7 i R8 ?:)

Skomentuj

Te enkodery są z połową sekwencji. Zresztą w datasheet są rozpisane trzy różne sekwencje.
                      Kiedyś kupiłem enkodery, które przy pojedynczym impulsie wystawiały pełną sekwencję kodu Graya - może mi się trafiły jakieś wynalazki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        A do czego służą R7 i R8 ?:)
                        Raczej relikt przeszłości ;p Nie ma potrzeby ich lutowania.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Te enkodery są z połową sekwencji. Zresztą w datasheet są rozpisane trzy różne sekwencje.
                        Kiedyś kupiłem enkodery, które przy pojedynczym impulsie wystawiały pełną sekwencję kodu Graya - może mi się trafiły jakieś wynalazki :)
                        Kiedyś napisałem bardzo prosty kod, który odczytuje 4 różne wartości z bitów dostępnych na dwóch pinach enkoderów. Po prostu kod zwracany to 2-bitowa (4-wartościowa) sekwencja, która jest potem interpretowana jako 00/11 dla kierunku lewego (00 występuje wtedy, kiedy wystąpiło zbocze opadające na pinie przerwania i na drugim pinie enkodera też jest stan zerowy) i 10/01 dla kierunku prawego. Nie posiadam tego enkodera przy sobie, ale wydaje mi się, że daje on na zmianę 1 lub 0 w tym samym kierunku (czyli zbocza opadające i narastające) i dopiero wartość z drugiego bitu nie tyle co decyduje o kierunku, ale daje nam pełną sekwencję z której możemy to wywnioskować. Ten kod ma kilka linijek w funkcji przerwania, do tej pory się nie zawiodłem, ale może dlatego, że używam cały czas takich samych enkoderów (przynajmniej próbuję, kupuję zawsze najtańsze, ale też nie twierdzę, że zawsze są takie same).

Skomentuj

pytanie mam odnośnie odbiornika, który lepszy jeśli mam możliwość wybory między TSOP4836 a TSOP4838 (ten pierwszy na 36kHz a drugi na 38kHz) ? czy któryś z nich wykazywać będzie lepszą zdolność wychwytywania danych z pilota?

Skomentuj

Najlepiej aby to była wersja 38 kHz, ponieważ niektóre protokoły mają fale nośną o częstotliwości 40 kHz, a niektóre o 36 kHz (jest jeden z falą nośną 56 kHz, ale to wyjątek). Po prostu 38 kHz to taka ładna wartość pomiędzy nimi :)

Skomentuj

Taz można prosić o wyeksportowanie pdf'a z warstwą otworów montarzowych i obrysem płytki? W celu przygotowania obudowy pod montaż :)

Skomentuj

Zapraszam do tematu w gotowych konstrukcjach :) http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post444926
                                Grado SR125i

Skomentuj

Panowie, a czemu wybraliście PGA2320? Jaka jest różnica między nim, a np 2310 czy 2311?

Skomentuj

PGA 2310 i 2320 mają zasilanie sekcji analogowej +-15V, PGA2311 ma +-5V.
                                    PGA 2320 jest nowszą wersją 2310 :) Ciekawe zdanie pojawia się tutaj http://www.diyaudio.com/forums/chip-...s-pga2320.html w trzecim poście.

Skomentuj

PGA2311 ma niższe szumy ale trzeba uważać bo ma mniejszy zakres napięcia .

Skomentuj

Dla mnie powody wyboru PGA2320 są trzy:
                                        - napięcie zasilania części analogowej
                                        - można go w miarę łatwo zdobyć
                                        - i to że został użyty w Volcano na którym pierwotnie się wzorowałem, ale po wytarciu okularów okazało się, że Volcano ma parę felerów i postanowiłem zrobić lepiej :)
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                          Dla mnie powody wyboru PGA2320 są trzy:
                                          - napięcie zasilania części analogowej
                                          - można go w miarę łatwo zdobyć
                                          - i to że został użyty w Volcano na którym pierwotnie się wzorowałem, ale po wytarciu okularów okazało się, że Volcano ma parę felerów i postanowiłem zrobić lepiej :)
                                          I chwała ci za to, co prawda 3 pre ost popełniłem i chciałem się skupić na końcówkach mocy i proszę robi się 4 wersja pre, oby jedna z ostatnich

Skomentuj

Czaruję...
                                          X