Już od dłuższego czasu myślałem o zrobieniu porządnego preampu sterowanego pilotem. W zasadzie jedynym problemem, który mnie powstrzymywał, była znikoma znajomość jakiegokolwiek języka do programowania uC. Na szczęście jest forum i przy odrobinie chęci można znaleźć odpowiednią osobę, która ogarnie ten problem :)
Do rzeczy, preamp zawiera:
- selektor 6 wejść przełączanych przekaźnikami
- regulację głośności opartą na kostce PGA2320
- wejście sygnału podczerwieni z pilota
- dwa wejścia na enkoder obrotowy wraz z przyciskiem
- wyjście na wyświetlacz lcd 2x16 znaków
- zintegrowany zasilacz (bez trafa)
- Atmega16 do zarządzania całością
Schemat

PCB

Gotowa płytka

Na ten moment układ wygląda tak

W tym momencie układ jest w wersji v0.04. Podczas lutowania wyszło kilka rzeczy, które należy poprawić. W końcu jeśli można ułatwić sobie życie to czemu tego nie zrobić :)
W wersji v0.05 poprawiłem:
- raster kondensatorów C1 i C2 zmieniony na 5 mm
- zmiana kolejności pinów na wyjściu do odbiornika podczerwieni
- wyjście na podświetlenie wyświetlacza lcd jest teraz w jednym rzędzie z pozostałymi pinami do lcd-ka
- podświetlanie lcd-ka jest sterowane przez uln2003, a nie przez osobny tranzystor jak to było poprzednio
- zamieniłem masę z +5V na wyjściu do lcd (kolejność jest teraz identyczna jak na wyświetlaczu, który zakupiłem)
- zmiana średnicy otworów dla zworek
- poprawione opisy, po wlutowaniu gniazd będą widoczne
- drobne poprawki w prowadzeniu ścieżek
Co zostało do zrobienia? Muszę wymienić dwa kondensatory na wyższe napięcie i będę uruchamiał układ. Jak ten etap zakończy się sukcesem pozostanie do napisania soft :)
Jeśli chodzi o sam soft i sterowanie PGA to wstępnie myślałem żeby działało to następująco:
- regulacja głośności w zakresie -80 dB do +10 dB
- w zakresie -80 dB do -30 dB ze skokiem co 2 dB
- od -30 dB do -10 dB co 1 dB
- od -10 dB do +10 dB co 0,5 dB
- układ nie będzie zapamiętywał ostatniego poziomu, myślę że może startować z -40 dB po uruchomieniu układu
- fajnie by było gdyby była możliwość zmiany maks poziomu, jest zworka na płytce, którą można wykorzystać do tego celu. Port zwarty do masy = maks poziom 0 dB, port rozwarty +10 dB.
Do rzeczy, preamp zawiera:
- selektor 6 wejść przełączanych przekaźnikami
- regulację głośności opartą na kostce PGA2320
- wejście sygnału podczerwieni z pilota
- dwa wejścia na enkoder obrotowy wraz z przyciskiem
- wyjście na wyświetlacz lcd 2x16 znaków
- zintegrowany zasilacz (bez trafa)
- Atmega16 do zarządzania całością
Schemat

PCB

Gotowa płytka

Na ten moment układ wygląda tak

W tym momencie układ jest w wersji v0.04. Podczas lutowania wyszło kilka rzeczy, które należy poprawić. W końcu jeśli można ułatwić sobie życie to czemu tego nie zrobić :)
W wersji v0.05 poprawiłem:
- raster kondensatorów C1 i C2 zmieniony na 5 mm
- zmiana kolejności pinów na wyjściu do odbiornika podczerwieni
- wyjście na podświetlenie wyświetlacza lcd jest teraz w jednym rzędzie z pozostałymi pinami do lcd-ka
- podświetlanie lcd-ka jest sterowane przez uln2003, a nie przez osobny tranzystor jak to było poprzednio
- zamieniłem masę z +5V na wyjściu do lcd (kolejność jest teraz identyczna jak na wyświetlaczu, który zakupiłem)
- zmiana średnicy otworów dla zworek
- poprawione opisy, po wlutowaniu gniazd będą widoczne
- drobne poprawki w prowadzeniu ścieżek
Co zostało do zrobienia? Muszę wymienić dwa kondensatory na wyższe napięcie i będę uruchamiał układ. Jak ten etap zakończy się sukcesem pozostanie do napisania soft :)
Jeśli chodzi o sam soft i sterowanie PGA to wstępnie myślałem żeby działało to następująco:
- regulacja głośności w zakresie -80 dB do +10 dB
- w zakresie -80 dB do -30 dB ze skokiem co 2 dB
- od -30 dB do -10 dB co 1 dB
- od -10 dB do +10 dB co 0,5 dB
- układ nie będzie zapamiętywał ostatniego poziomu, myślę że może startować z -40 dB po uruchomieniu układu
- fajnie by było gdyby była możliwość zmiany maks poziomu, jest zworka na płytce, którą można wykorzystać do tego celu. Port zwarty do masy = maks poziom 0 dB, port rozwarty +10 dB.
Skomentuj