Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kurcze ciezko odpowiedziec na takie pytanie - to jest podobnie jak bys sie pytal: co mi sie bedzie podobalo ?
    Jezeli chcesz zrobic sobie cos w rodzaju wzmaka 5 kanalowego (kino albo cos) to moze zostaw sobie BG7 do suba i reszte zrob na fajnym scalaku LM4cos tam (ten 2x LM3886 w jednej obudowie), bedzie to male i do sluchania na codzien wystarczy.

i-AMP smialo moze chodzic na 2 parkach, do stereo bardzo mi sie podoba CFP-Mad, jeszcze musze go troche doszlifowac do +-60V bo narazie chulal na 45V. No i fajna moze byc tez ta wejsciowka na scalaku ale musze ja polutowac i sprawdzic.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Z tego co było to koszt nie zabija więc bym wziął wszystkie i sprawdził która odpowiada, resztę można odsprzedać a później skompletować tą która nam przypadła do gustu.
      Do stereo jak i frontów ciągle zmieniam ale centralny i tyły pięknie obraca 2 x uni więc o lm bym zapomniał

Skomentuj

Borys,
        a będziesz zamawiał pcb do wejściówek, czy się do Gavrona uśmiechać?
        W ogóle, to można zrobić jakieś zamówienie grupowe. Mogę trochę pomóc przy pakowaniu i wysyłce, ale na same zakupy to za cienki jestem.

Skomentuj

Ja wszystko ogarnę. Ze spokojem, jestem w trakcie rozmów z borysem. W skrócie:

- zamówienie na wejściówki - początek czerwca, ze względu na to, że borys musi dopracować jedną wejściówkę z opampami.
          - zamówienie na wyjściówki - początek czerwca razem z zamówieniem na wejściówki.

Parametry płytek:

- niebieska soldermaska obustronna,
          - laminat 1,6mm
          - miedź 70um
          - białe napisy.

Cenowo wyjściówki przy 30szt (czyli 15kpl) wychodzi 11zł/1szt.
          Cenowo wejściówki - różne wielkości, ale wyjdą maksymalnie 15zł/1szt przy tych samych parametrach. Np CFP-MAD przy 20szt wychodzi 10,5zł/1szt. Wszystko zależy od ilości.

Z wysyłkami nie będzie problemów, mam 3min z "buta" do poczty. Najważniejsze to to, żeby byli chętni na zamówienie. Im więcej chętnych tym lepiej wyjdziemy cenowo.
          Last edited by gavron04; 30.04.2015, 12:36.
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Jeżeli o mnie np chodzi, to jestem chętny poeksperymentować i wezmę komplet wejściówek ile będzie :)
            Ale eksperymenty się u mnie przeciągną pewnie na cały rok, więc nie spieszy mi się. Tak się tylko pytam :)
            Last edited by Micwoj; 30.04.2015, 12:40.

Skomentuj

Zamówienie będzie na wszystkie wejściówki :) Ale to wszystko napiszę na początku czerwca +- 10.06 . Teraz dajmy odpocząć borysowi

Skomentuj

Ja mam pod domem inpost więc się ze spokojem ogarnie wysyłki

Skomentuj

Jak masz czas to możesz pomóc :) Dla mnie to pójście na pocztę, kupienie kopert, zapakowanie płytek, naklejenie 2 małych kartek na kopertę z danymi i zapłata :)

Skomentuj

Ja też byłbym chętny na stopień wyjściowy i wszystkie wejściówki. Nie śpieszy mi się także.

Borys,
                    Jakie ostatecznie można zastosować dostępne tranzystory mocy w tym układzie?

Skomentuj

Pcb to pcb, miałem raczej na myśli kity. A z tym już więcej roboty :) Z czasem u mnie nieskoro, ale coś wyskrobię. Wiem że to dużo pracy, więc samarytanin będzie miał przej... A wespół w zespół to już lepiej :)

Skomentuj

Z kitami pomyślę. Możliwe, że się za nie zabiorę. Jedynie nie wiem jak z czasem będzie. Roboty jest trochę z tym.

Proszę cierpliwie czekać na informacje w zbiorowych zamówieniach około 10tego czerwca.

Tym postem chciałbym zakończyć spam w temacie :)

Skomentuj

Tranzystory koncowe najlepiej dac takie jak sa w projekcie - koszt nie jest straszny, 9pln za pare. Mozna tez dac motorole MJW takie jak ja mam, bardzo fajne tranzystory ale raczej nie do kupienia w Polsce, tym bardziej od reki.
                          Cala reszta jest dostepna doslownie w prawie kazdym sklepie elektronicznym.

Z wejsciowkami jest taka sprawa, ze np jak sie komus jakas znudzi to mozna sie np z kims zamienic albo odsprzedac.
                          Jak ktos bedzie mial fajny pomysl albo ciekawy schemat to na jego podstawie tez mozna zrobic wejsciowke.
                          Zbiorowym zamowieniem zajmie sie gavron bo ja na to nie mam czasu i mieszkam poza granicami Polski.

Maly update, w zlacza na piny mozna tez wsadzic ARK tak jak to kolega z USA zrobil.

Skomentuj

Co do zamówienia rozumiem że jest to już zaplanowane na Czerwiec. Ale skoro @borys - zagwarantował że OPS jest skończony to dlaczego nie można by tego przyspieszyć skoro nawet teraz gavron04 robi/robisz zamówienie na inne pierdoły.

Do IPS to nie sądzę by problemem było zrobię sobie własnej płytki...
                            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Źle rozumiesz. Przeczytaj post 124.

Jak chcesz robić swoje płytki to kup od borysa 2x OPS, a IPS sobie zrób. Jeśli nie to cierpliwie czekaj. Chyba, że chcesz samemu robić zamówienie :)
                              Last edited by gavron04; 30.04.2015, 18:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                Jezeli chcesz zrobic sobie cos w rodzaju wzmaka 5 kanalowego (kino albo cos) to moze zostaw sobie BG7 do suba i reszte zrob na fajnym scalaku LM4cos tam (ten 2x LM3886 w jednej obudowie), bedzie to male i do sluchania na codzien wystarczy.
                                Wolę zrobić I-AMPa, zrobiłem BG7 i bardzo mi się podoba, poprawiłem sobie płytkę trochę w innym ustawieniu na 3 i 4 pary, to teraz w wolnej chwili zrobię I-AMPa, na pewno się nie zawiodę jak było BG7. Dzięki za projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                                  Wolę zrobić I-AMPa, zrobiłem BG7 i bardzo mi się podoba, poprawiłem sobie płytkę trochę w innym ustawieniu na 3 i 4 pary, to teraz w wolnej chwili zrobię I-AMPa, na pewno się nie zawiodę jak było BG7. Dzięki za projekt.
                                  Super.
                                  Wlasnie o to chodzi, ze jak ci sie nie bedzie podobalo to nie bedziesz musial nowego wzmaka budowac, zrobisz sobie tylko inne wejsciowki za kilka pln i juz bedziesz mial inny wzmacniacz.

Skomentuj

Przeczytałem cały wątek i na samym początku pochwalę za włożony trud w zaprojektowanie tych wzmacniaczy, bardzo ciekawa konstrukcja/e. Przypomina mi się mój pierwszy fabryczny wzmacniacz Fonica WS-304S, tam była zastosowana podobna koncepcja - płyta główna z zasilaczem, stabilizatorem, tranzystorami końcowymi i tranzystorem kompensacji temperaturowej, a na pionowych wpinanych płytkach cała reszta końcówki mocy.
                                    A teraz pytania/uwagi:
                                    - z tego co widzę pomiary THD są robione przy dużej mocy, dlaczego nie przy 1W? Wiadomo, że w klasie AB zniekształcenia są wtedy największe i wiele producentów (lub Irek przy Uniampie) podaje właśnie parametr THD 1kHZ, 1W
                                    - w instrukcji OPS jest napisane "W przypadku problemów z oscylacjami należy wlutować dodatkowe kondensatory 100pF pomiędzy złącza B-C tranzystorów sterujących". Jeśli dobrze doczytałem to robiłeś testy z obciążeniem pojemnościowym i indukcyjnym, więc można stwierdzić, że wzmacniacze są stabilne, skąd więc zatem oscylacje? I jak ktoś tylko z lutownicą i multimetrem (czyli większość osób składających ten wzmacniacz) wykryje oscylacje?
                                    -pętla ujemnego sprzężenia zwrotnego na OPS jest prowadzona przewodem. Słuszny jest punkt początku pętli, jednak czy jej sama długość nie jest problematyczna? Z tego co mnie nauczono na tym forum to ten sygnał powinien lecieć jak najkrótszą drogą
                                    - będziesz udostępniał pliki Eagle?

Na razie tyle, czekam na dalszy rozwój wątku :) Najbardziej mam chrapkę na Cliffjumpera :)

Skomentuj

Widzę że chłopaki odpalają

gavron04 - Ja przeczytałem i zrozumiałem. Ale prawda jest taka że nie sądzę by autor skończył na tych "robalach" opampach.. zawsze gdzieś zgarnie nowy ciekawszy pomysł.

Ja się zamówienia nie podejmuje ponieważ zostawiam to ludziom z doświadczeniem.

Tak wiec daj znać na PW jeśli masz jakieś przemyślenia,ale myślę że można by ten pomysł rozważyć szybciej. Szczególnie jeśli "projekt" jest już rozpoczęty w tej firmie.
                                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

nik
                                        Jak widzisz nie mozna od tak podlanczac nie przetestowanej wejsciowki bo skutki moga byc ciekawe :)
                                        Ta wejsciowka miala pracowac tylko z mosfetami, na szczescie Valery juz dodal odpowiednia kompensacje i mozna ja bezpiecznie podlanczac pod OPS'a w wersji BJT (zerknij w temacie CF-FET sa juz podane wartosci do kazdego rodzaju tranzystorow, latfety,mosfety i BJT).

OPS jest zaprojektowany tak, ze w przypadku kaboom wystarczy wymienic drivery i 4 rezystorki (trany koncowe najprawdopodobniej beda cale).
                                        Po wymianie 2 driverow i 4 rezystorkow z odpowiednia wejsciowka ( w tym przypadku chyba Krypton C) wzmaczek chula jak trzeba.

Jak by moderator mogl usunac zalacznik z postu 135 i dac ten ponizej, dodalem jeszcze jeden punkt - lutowanie kabelka -DZIEKI

Manstaff11
                                        Tak masz racje z tym co napisales, jednakze zycie to czasami sztuka kompromisow. Przewodzik NFB musial zostac dodany w tym przypadku, plytka jest wazka i jest na niej 6 duzych tranzystorow w przypadku potrzeby skrocenia sciezki NFB trzeba by bylo poszezyc plytke dosyc znacznie albo przeniesc wysoko pradowa czesc blizej niskopradowej czesci (czego bym nie chcial). Jak chcesz to moge zrobic pomiary znieksztalcen przy mocy 1W bo robilem i tez takie, wyniki byly prawie takie same. W tym przypadku mamy do czynienia z wtornikiem emiterowym z 3 parkami w stopniu wyjsciowym co tylko wplywa korzystnie na znieksztalcenia przy malej mocy. Jezeli wzmacniacz ma miec 300W to warto tez sprawdzic znieksztalcenia przy wiekszej mocy bo przeciez przy takiej tez bedzie pracowal.
                                        Zawsze sprawdzam stabilnosc wzmacniacza z obciazeniem pojemnosciowym, jest to pierwsza rzecz ktora robie (w paczuszkach z IPS powinny byc tez oscylogramy), jednakze jestem tylko amatorem wyposazonym w amatorski sprzet i nie mam czym zrobic prawdziwych wykresow Bodego (korzystam z tych z symulacji - tak jak wiekszosc DIYowcow). Zwroc uwage na post powyzej z spalonymi rezystorami i driverami - tylko z analizy symulacji wynika ze taka konfiguracja byla na granicy stabilnosci --> i tak faktycznie bylo po 5min BUM, kolega musial dobrac inna wartosc kompensacji (w IPS), odpowiedniej do BJT.
                                        Taka konfiguracje kondensatorkow kompensujacych (w OPS) zaproponowaly mi dwie osoby i tak zostawilem - nie zaobserwowalem zadnych nieopkojacych zjawisk. Z mojego doswiadczenia jednak 100pF-220pF przy samych driverach dziala troche lepiej (zerknij na BG9 i BG7 z stopniem EF3) stabilnosc doslownie skala niezaleznie od tego co bym do wyjscia podlanczyl.
                                        Jak widzisz to nie takie proste pogodzic wszystkie sprawy i trzeba isc na pewne ustepstwa tu i tam.
                                        Załączone pliki
                                        Last edited by borys; 01.05.2015, 07:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                                          Widzę że chłopaki odpalają

gavron04 - Ja przeczytałem i zrozumiałem. Ale prawda jest taka że nie sądzę by autor skończył na tych "robalach" opampach.. zawsze gdzieś zgarnie nowy ciekawszy pomysł.

Ja się zamówienia nie podejmuje ponieważ zostawiam to ludziom z doświadczeniem.

Tak wiec daj znać na PW jeśli masz jakieś przemyślenia,ale myślę że można by ten pomysł rozważyć szybciej. Szczególnie jeśli "projekt" jest już rozpoczęty w tej firmie.
                                          Napiszę to tutaj, żeby nikt nie robił spamu i nie zadawał tego samego pytania. Prawda jest taka, że jestem po kilku rozmowach z borysem i termin jest na czerwiec ze względu na to, że tak jak pisałem wejściówka z opampami jest do dokończenia + zmiany w wartościach elementów POZOSTAŁYCH wejściówek. Więc 10-12tego czerwca będą FINALNE wersje. Do tego borys powiedział, że ma inne sprawy na głowie (co jest w pełni zrozumiałe), dzięki czemu na razie NIE BĘDZIE nowych wejściówek. Także spokojnie nik156. Wytrzymasz miesiąc

Skomentuj

Czaruję...
                                          X