Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam pytanie o zabezpieczenie zwarciowe. W zbiorowym zamówieniu na płytki mamy psu właśnie z możliwością podpięcia takiego zabezpieczeniem. Jak nie ma możliwości wrzucenia go na płytkę wyjściówki to może jakiś schemat podłączenia, żeby chętni w pająku zlutowali?

Skomentuj

Informacja dla osób, które się spóźniły na zamówienia na płytki OPS,IPS,PSU,SoftStart oraz na trany > jak robiłem ZZ na części do BG9/VSHA/PSU to dużo osób pytało po zamówieniu czy mam jakieś komplety/kity/części, które mi zostały. Wtedy nie brałem żadnych części w nadmiarze. Tym razem zabrałem więcej płytek (OPS,IPS,PSU,Softstart), więcej tranów oraz kondensatorów. Jak wszystko poprzychodzi to będzie temat w ogłoszeniach.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...
        Pewnie Irkowi chodziło, że nie da się idealnie poprzykręcać tranów bez naprężeń. Jak przykręcisz trany pierwsze to możesz już jako tako nogi powyginać i naprężenia mogą być na miejscu łączenia tranzystorów z płytką, co jest lepszym rozwiazaniem niż naprężenia w miejscu tran-radiator. Tylko czy to cokolwiek zmienia, nie wiem nie robiłem pomiarów..

Jak dla mnie fajne są końcówki pod taki radiator:

http://obrazki.elektroda.pl/7690422000_1339960718.jpg

Tylko, że to już zajeżdża estradą i znowu patrząc z drugiej strony, to do domu wystarczy poczciwe 80W i nie ma sensu stosowania dużych radiatorów :)

Skomentuj

Do domu wystarczy 10W przy zestawie średniej skuteczności :)

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            To jest naprawde proste, tranzystor to220 i to264 maja po 5mm, dajesz je na kanapke i lutujesz jak leci, wszystko wychodzi naprawde ladnie, zerknij na fotke w zalaczniku.
            Nie przekonasz mnie :) Za duzo walczylem z montazem tranzystorow i zawsze jest jakies ale :) Gdyby jeszcze nogi dac pod katem a otwory mocujace rozszerzyc to by bylo troche miejsca na sprezystosc nog. A tak to masz calosc na sztywno, po dokreceniu nogi ciagna plytke lub sie zgniataja. Z tranzystorami sterujacymi jest gorzej, bo sa schowane blizej srodka plytki wiec todniej je przykrecic. No i musisz przykrecac sruba od zewnatrz czyli na slepo pod plytka zakladac podkladki i nakredke, to istna ekwilibrystyka :)
            Rozumiem, ze masz to opanowane tylko, ze ja widzialem jak to wyglada po montazu przez mniej doswiadczonego zawodnika :)

Nie jestem zwolennikiem plytek dwustonnych, bo drogie i nie da sie zrobic samemu a potem cos z nich wylutowac to masakra. Dlatego sporo firm stosuje patenty ze zworkami do ktorych przylutowywane sa nogi tranzystorow mocy.
            Przy plytkach dwustronnych z metalizacja nie ma sensu zamawiac laminatu 70um. Zwykly laminat 35um podczas metalizacji zostaje pokryty dodatkowa warstwa miedzi i otworach zwykle tez 35um, tworzy sie wtedy miedz o grubosci 70um. Jak zamowisz laminat 70um to bedziesz mial 105um i wtedy pojawia sie klopoty z trawieniem cienkich sciezek. Najlepiej spytac wytworcy jakie parametry ma metalizacja.

Widze, ze na plytce z wieloma tranzystorami mocy dales tranzystor od pradu spoczynkowego. Podlaczanie go jakims zlaczem to kiepski pomysl, wiesz dlaczego.

Przy tak duzej ilosci tranzystorow mocy i jak widze malo wysilonych koncowkach moce rezystorow emiterowych nie musza byc duze, prad na tranzystor jest mniejszy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rezystory emiterowe sa dwa, jezeli dwie indukcyjnosci polaczysz rownolegle to bedziesz mial ja o polowe mniejsza
            Pod warunkiem, ze rezystory o wiekszej rezystancji (musza miec wieksza zeby po polaczeniu dawaly wymagana) beda mialy taka sama indukcyjnosc. A przeciez wieksza rezystancja to dluzsza sciezka oporowa czyli wiecej zwoi a wiec wieksza indukcyjnosc :) Ja bym sie jednak indukcyjnoscia nie przejmowal :) W LDM-ie stosowalismy takie wielkie plytki z wieloma rezystorami smd 1206 ale tylko dlatego ze tak bylo prosciej a nie dlatego zeby indukcyjnosc zmniejszyc. Z tego co pamietam to chyba 8sztuk 1om 1206 szlo na tranzystor. Na duzej powierzchni miedzi jeden rezystor wytrzymywal nawet 2,5W przy znamionowych 0,25W.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            O, to ciekawe. Rozumiem że właśnie ścieżki były urwane?
            Chyba od sterujacego ktore potem byly lutowane na kabelkach. Koncowki naprawialem i uruchamialem bez radiatora, streszczajac sie z pomiarami zanim sie spala :) Koncowy montaz sobie odpuscilem dajac go wlascicielowi :) Zdazylem zmierzyc szumy i wyszly rewelacyjnie niskie, choc przy malym wzmocnieniu. I zrobilem test na obciazeniu pojemnosciowym, Byl spory przerzut choc szybko tlumiony, moznaby zwiekszyc wyjsciowa indukcyjnosc.

Wyrazy uznania dla borysa, ze mu sie chce w tym wszystkim babrac. Moze troche za bardzo idzie na ilosc, szukajac ciagle najlepszej topologii ukladowej. Ale mam nadzieje, ze kiedys ja znajdzie i skupi sie na jakosci, niezawodnosci i latwosci montazu.

Za to moge przyznac borysowi osobista nagrode w postaci "szumofonu". Bede mial jeden prototyp i chyba borys bedzie najlepszy jego odbiorca. Dzieki temu urzadzeniu zmienia sie podejscie do projektu i zacayna kombinowac jak zrobic, zeby mniej szumialo/ buczalo.
            http://www.fratu.pl/irek/?szumofon,58
            Mam nadzieje, ze nie bede musial wysylac go do Irlandi?

Skomentuj

Nie na temat...
              Bo miedź to jednak miedź, smd to nie jest głupia sprawa jeśli chodzi o temperatury.. Przy dobrze zaprojektowanych temperaturowo plytkaj jest właśnie tak jak mówisz.. Tylko jest też kilka minusów takiego rozwioazania np wielkość :) Coraz trudniej jest naprawiać uszkodzone urządzenia

Skomentuj

irek
                Zrobilem duza, ladna, jednostronna plytke do latwego lutowania i nikomu sie jej nie chcialo polutowac
                Te male i nadziubdziane maja wieksze wziecie.

Juz mi sie nie chce za bardzo dlubac, zamierzam tylko doszlifowac te kilka wejsciowek ktore sa przygotowane. Im wiecej wiem tym bardziej wiem ze nic nie wiem.
                Mozesz wkleic schemat tego szumofonu to postaram sie go polutowac. Ja to sprawdzam tylko tak jak umiem czyli podlanczam papierowy glosnik 2R, zwieram wejscie i delektuje sie szumem.

Tranzystory/czujniki pradu spoczynkowego sa przylutowane (obydwa), chodzi ci pewnie o to ze stopien napieciowy jest polaczony z stopniem koncowym przez zlacza pinowe. Dalem po dwa piny na kazde polaczenie, nie zauwazylem zadnych problemow przez kilka miesiecy uzytkowania, zawsze mozna polutowac na przewody albo dac ARK i poskrecac (chlopaki dali sobie ARK na plytki).

madelektronik
                Zabezpieczenie zwarciowe sprawdza prad plynacy przez rezystor emiterowy (albo przez pare rezystorow emiterowych, obie polowy zasilania), detektor zwarcia podlanczasz wlasnie pod ten rezystor, jednakze ''fajne'' dobranie takiego zabezpieczenia nie jest takie do konca proste. W zasilaczu pomiedzy kondensatorami dalem rezystory smd 1W po 5 szt, w przypadku zwarcia po prostu strzelaja, juz nie raz uratowaly mi sprzet warsztatowy a tranzystory koncowe cale.

Na chwile obecna to tak wyglada:

Last edited by borys; 03.06.2015, 00:15.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzisiaj rano na szybkosci zamontowalem dwie lampki ECC88 (Siemens), trosze poustawialme tu i tam. Gra to bardzo ladnie, dymu nigdzie nie ma. Bede musial sobie wieksze glosniki zrobic...
                  THD plot jest jak irek pisal przy 1W (u mnie akurat wyszlo 1,1W).

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    Chyba od sterujacego ktore potem byly lutowane na kabelkach.
                    To rozumiem mój BG9. Nic nie było urwane, tylko coś mi się po północy pochrzaniło, przylutowałem tego trana od góry i uciąłem nóżki, a na zapas nie miałem, to się ratowałem kabelkami. Jak się okazało, pochrzaniło mi się po północy jeszcze parę rzeczy i przez to Cię prosiłem o pomoc :).

Byl spory przerzut choc szybko tlumiony, moznaby zwiekszyc wyjsciowa indukcyjnosc.
                    Oryginalnie była większa, tylko miałem za gruby drut i mi dostateczna ilość zwoi (zwojów?) bez większych kombinacji nie weszła. Powinienem pójść za twoją radą i zwiększyć przekrój tej cewki ale jakoś cierpliwości mi zabrakło na wymianę.

A co do montażu, to jak sprawdzałem pirometrem (mam taki sprytny termometr do ucha co można cieplejsze rzeczy badać, ma bardzo małe pole pomiaru, dokładność większą niż potrzeba i zakres do chyba 80st, marki lidl, polecam), po wieczorze głośnego grania na kolumnach mających min. impedancji 5,5R (lokalnie, w pozostałym zakresie 7+) same trany były o ok. 1st cieplejsze niż radiator bezpośrednio przy nich, więc chyba nie jest źle? Całość miała poniżej 50st przy moich niedużych radiatorach i chwilowo zablokowanym pionowym przepływie powietrza.

Skomentuj

Dzisiaj rano na szybkosci zamontowalem dwie lampki ECC88 (Siemens), trosze poustawialme tu i tam. Gra to bardzo ladnie, dymu nigdzie nie ma. Bede musial sobie wieksze glosniki zrobic...
                      THD plot jest jak irek pisal przy 1W (u mnie akurat wyszlo 1,1W).
                      Jak na wzmaka z lampami to rewelacyjnie niskie THD. Sama koncowka musi miec glebokie sprzezenie zwrotne, bo tylko tak da sie zejsc do tak niskich znieksztalcen ktore wprowadzaja same tranzystory mocy. To tez zasluga duzego pradu spoczynkowego. Rozumiem, ze to jest 150mA na trzy pary tranzytorow czy na jedna parke?

Masz mozliwosc pomiaru THD w funkcji mocy wyjsciowej? To dosc klopotliwy pomiar ale najwiecej mowi o wzmacniaczu.

Zrobilem duza, ladna, jednostronna plytke do latwego lutowania i nikomu sie jej nie chcialo polutowac
                      Te male i nadziubdziane maja wieksze wziecie.
                      To zalezy kto sie bierze za taki wzmacniacz. Na pewno latwiej jest go wykonac i ew naprawiac na takiej duzej jednostronnej plytce.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      To rozumiem mój BG9.
                      Tak, BG9 od dzis bede go nazywal masakra poczatkujacego :)
                      Last edited by irek; 03.06.2015, 18:00.

Skomentuj

kombinowac jak zrobic, zeby mniej szumialo/ buczalo.
                        http://www.fratu.pl/irek/?szumofon,58
                        Mam nadzieje, ze nie bede musial wysylac go do Irlandi?
                        To jak masz takie sprytne urządzenie to podpowiedz jakiś typ tranzystora najlepiej w SOT23, stosunkowo tani , (max 1PLN za sztukę ),
                        dostępny i dostępny w przyszłości , hfe min 200 , i szumy na poziomie 2sa970/2sc2240 :)
                        Stawiam flaszkę :)

Skomentuj

Mozesz wkleic schemat tego szumofonu to postaram sie go polutowac. Ja to sprawdzam tylko tak jak umiem czyli podlanczam papierowy glosnik 2R, zwieram wejscie i delektuje sie szumem.
                          Zanim zrobie dokumentacje to zima minie :) Bede mial jeden wolny prototyp i postanowilem go sprezentowac najbardziej zasluzonemu :)

Zwierajac wejscie koncowki i sluchajac glosnika nie wiele uslyszysz. BG9 na zasilaczu stabilizowanym mial tylko 20uV (A) szumu. Dopiero zasilacz, kable polaczeniowe i potencjometr glosnosci psuja ten wynik. Szumofon wzmacnia szum nawet 100tys razy wtedy mozna uslyszec na sluchawkach co i jak szumi. Daje sie nawet uslyszec pukanie w przewody sygnalowe :)

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          To jak masz takie sprytne urządzenie to podpowiedz jakiś typ tranzystora najlepiej w SOT23, stosunkowo tani , (max 1PLN za sztukę ),
                          dostępny i dostępny w przyszłości , hfe min 200 , i szumy na poziomie 2sa970/2sc2240
                          W sumie to i Tobie mialem sprezentowac szumofona. Mialem go przyniesc i Ci go zademonstowac na AS ale wiesz z jakiego powodu nie moglismy tego zrobic.

Co do pytania to 2sa970/2sc2240 sa faktycznie jednymi z najmniej szumiacych tranzystorow. Obecnie sa wycofane z produkcji, bo zastapily je wlasnie wersje SMD. Nie pamietam typu i nie wiem jak z dostepnoscia ale to powinno byc latwe do sprawdzenia.

O szumach moge powiedziec w skrocie, to co sie wydaje niskoszumne wcale takim nie musi byc. BC550 wypadly gorzej od BC546. MPSA18 nieco lepiej potem wspomniane 2sa970/2sc2240. Za to calkowicie zaskoczyly mnie MPSA42, BC337 dorownujac szumami wspomnianych toshib! Toshiby mam z dwoch fabryk/serii produkcyjnych i ich szumy roznia sie o az 1/3 (moze ktorej to podroby). Za to niepozorne BC368 pobily wszystkie tranzystory jakie testowalem :)
                          Jest jednak pewne ciekawe rozwiazanie ktoro pozwala stosowac popularne tranzystory przy zachowaniu niskeigo szumu. To zwykle laczenie rownolegle. Szumofon ma cztery pary zwyklych BC546 co bije parke 2sc2240, wstawienie dwoch czy wiecej par 2sc2240 juz nic nie daje.

W praktyce sprawa jest trudniejsza, bo pomiar szumow robie ze zwartym 10omowych rezystorem wejsciem. Zwiekszenie jego wartosci zwieksza szum, bo szum to wlasnie rezystancja. Aby uzyskac niski szum na duzej impedancji nalezaloby zastosowac fety. Jednak one maja wieksze szumy od bipolarnych przy niskich impedancjach. Wiec to wszystko zalezy od ukladu pracy i tego co chcemy uzyskac :)

Skomentuj

Mam pytanie do bardziej odemnie doświadczonych w OPS tranzystory pracują równolegle po 3 szt. Domyślam się że najlepiej by było żeby miały identyczne wzmocnienie. Jakie mogą być dopuszczalne rożnice we wzmocnieniu tranzystorów pracujących rownolegle? Zrobiłem sobie jakiś czas temu prosty przyżąd do mierzenia wzmocnienia, pod pradem kolektora od 0,1ma do 1,5 A Więc mogę mierzyć w różnych punktach także tranzystory mocy. Pomierzyłem tranzystory 5szt.mjl3281 5szt.MJL1302 bo takie będę zakładał do I-Ampa, kupione już dawno 100% oryginały, mają różnicę wzmocnienia max 1% są prawie idealne. Dokupiłem teraz jedną brakującą pare na allegro wzmocnienie odbiega ok 10 % od pozostałych zastanawiam się czy to nie za dużo, czy nie lepiej zamontować po dwie identyczne pary, zasilanie bedzie 2x 40v dc takie mam trafo.

Skomentuj

Roman71
                              Jak juz polutujesz sobie OPS'a to wystarczy:
                              - wlozyc rezystorek 15kR pomiedzy V+ i PD oraz V- i ND,
                              - ustaw potek od pradu spoczynkowego na max wartosc (u mnie max w lewo)
                              - podlacz zasilanie i ustaw sobie jakas wartosc pradu spoczynkowego (u mnie w prawo), dla porownania tranzystorow bedziesz mierzyl sobie spadki napiecia na rezystorach emiterowych (wszystkie tranzystory beda przykrecone do jednego radiatora wiec beda mialy podobna temperature).
                              O te motorole przy takim napieciu zasilania to sie wcale nie musisz obawiac.

irek
                              Prad spoczynkowy to 50mA na tranzystor przy rezystorze emiterowym 0,22R, ustawilem po prostu tak jak pisal p Self w swojej ksiazeczce.
                              Wzmocnienie tej koncowki na lampie to 48x i do tego symulator wypluwa okolo 45dB loop gain (zapasu).
                              Dawniej tez myslalem ze im wiekszy gain otwartopetlowy tym lepiej, ale nie jest tak zawsze, staram sie przycinac wzmocnienie otwartopetlowe do pewnego progu (za duzo tez nie dobrze). Sa rozne metody linearyzacji/poprawy poszczegolnych stopni oraz dosc ciekawe nowe (o dziwo mozna jeszcze cos wymyslec) rozwiazania.
                              Niestety nie umiem zrobic takiego wykresu THD w funkcji mocy, zeby sobie zycie ulatwic robie przewaznie trzy pomiary (amplituda), 15V, 35V, 50V, jak THD jest gladkie, bez zadnych nieoczekiwanych zboczy w gore/dol, ma taki sam charakter przy kazed mocy i w calej rozpietosci czestotliwosci to tak zostawiam.

Skomentuj

Tak wiem że spokojnie wytrzymają takie zasilanie, chodzi mi raczej o wpływ na znieksztaucenia w przypadku rozrzutów we wzmocnieniu koncowych tr. Sprawdzałes kiedyś wpływ sparowania tranzystorow lub jego braku na znieksztaucenia wzmcniacza? Dawniej dobierało się tranzystory, fakt że teraz parametry obecnie prodykowanych sa lepsze. Chodz toshiby 2sc5200/2sa1943 potrafią mieś spore rozrzuty, zdarzały mi się egzęplarze z tej samej serji o wzmocnieniu 90 do 150. Ciekawy jestem czy parowanie ma sens tylko ze wzgledy na rowny rozklad mocy, czy ma też wpływ na znieksztaucenia.

Skomentuj

Na znieksztalcenia raczej to nie bedzie mialo duzego znaczenia (jesli wogole), w takiej konfiguracji stopnia koncowego dolozenie kolejnej parki tylko pomaga. Znieksztalcenia sa korygowane przez sprzezenie zwrotne, wazny jest kazdy stopien wzmacniacza. Zrobilem kilka stopni wyjsciowych i ten mial najlepsze parametry wiec na chwile obecna tak bedzie wygladal OPS.

Skomentuj

Jak juz tutaj panowie zagladacie to bardzo prosze o jakis komentaz odnosnie prostej 'barwy' dzwieku. Postanowilem zrobic cos innego niz zazwyczaj
                                    W barwie wykorzystany jest tylko jeden OP-amp poniewaz cala regulacje wrzucilem w sprzezenie zwrotne, takze nie potrzeba bufora wejsciowego (tak mi sie wydaje).
                                    Wejscie ma duza impedancje wejsciowa, wyjscie ma niska impedancje, wzmocnienie ukladu to x2, przesuniecia fazowe sa bardzo male (mniejsze niz w wersji z dwoma opampami).
                                    Do budowy mozna wykorzystac jakis lepszy wzmacniacz operacyjny.

Kilka przykladowych krzywych (bez filtru wejsciowego)

Schemat
                                    Last edited by borys; 05.06.2015, 23:26.

Skomentuj

Spróbować zawsze można i to przetestować ale ledwo co było grupowe na barwę accu

Skomentuj

Ta barwa z accu nie podoba mi sie za bardzo. Nie pasuja mi krzywe korekcji (troche za wysoko poprowadzone - dolna czestotliwosc) oraz te duze elektrolity w torze sygnalowym (w sumie nie sa bezposredniow w samym torze ale jednak sa na plycie).
                                        Plytke zrobilem jakis rok temu ale teraz mi bedzie barwa potrzebna wiec musze troche podgonic robote. Teraz musze tym wszystkim zapakowac ponizsze zwloki.

Skomentuj

Mam takie fajnie wycieraczki w Techniks SA-CA10. W sumie całość sprawna znaleziona w kontenerze w Niemcowni. Mogę komuś opchnąć :P

Ładna buda,ale myślałem że gustujesz w "małych" szczególnie że projektowałeś PCB do 7cm

u mnie też i-amp gra i męczy kolumnę SONY fajnie chodzi sobie po podłodze :o

Tak wg. co to za zwłoki?
                                          Last edited by nik156; 06.06.2015, 16:33.
                                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X