Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proces uruchamiania mosfetowego opsa jest identyczny. Jest male ulatwienie, na plycie znajduje sie dioda LED, jak ta dioda bedzie sie lekko swiecic to znaczy ze OPS sie ''biasuje''. Jezeli dioda bedzie wlutowana odwrotnie to przez tranzystory koncowe nie poplynie zaden prad, takze trzeba zwrocic na to uwage. Ten maly tranzystorek w to92 pomiedzy driverami kompensuje je temperaturowo takze pasowalo by go posmarowac pasta i podgiac tak zeby sie dotykal radiatorka.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

To i ja mam pytanko. Pierwszą część uruchomienia zdziałałem, włożyłem bezpieczniki i końcówka ciągnie mnóstwo prądu z zasilacza. Zwarć tak na oko nie widzę. Bez bezpieczników, pierwsza część uruchomienia działa OK. Poza rezystorami uruchomieniowymi nic się nie grzeje. diody na końcu, trany sterujące, trany od biasu wyglądają wszystkie na sprawne, zresztą bez bezpieczników działa OK. Gdzie szukać?

Skomentuj

Może odwrotnie wlutowałeś tranzystory.

Skomentuj

Micwoj
          Wklej zdjecia w duzej rozdzielczosci.

Skomentuj

Mnóstwo prądu to znaczy ile? :) Na obu gałęziach tyle samo? Kręcenie potencjometrem od prądu spoczynkowego nic nie zmienia? Możesz mieć faktycznie wlutowane na odwrót tranzystory gdzieś, ale ja kiedyś przy uruchamianiu zdziwiłem się jak końcówka się zagrzała, a to tylko 2A biasu było... :)

Skomentuj

Końcówka jest zimna, nie zauważyłem żeby cokolwiek sie grzało. "Magic smoke" na pewno nie leci. Natomiast rezystory uruchomieniowe po 2x12R, 5W w szeregu po "pstryknięciu" przełącznikiem (tyle co przez sekundę kondensatory zasilacza prądu nałapią) są gorące tak że nie da się chwycić w palce. Jak się zagapiłem na parę sekund to mi się jeden rozleciał. I tak uważam sporo wytrzymał :)
              Zdjęcia poniżej, może coś wypatrzycie? Bo ja po 2h patrzenia nic nie wymyśliłem.

Czyli: do włożenia bezpieczników wszystko ok, prąd się da ustawić stabilnie itp.
              Po włożeniu bezpieczników (mam 3A S, inych nie mam w domu) grzeją się natychmiast rezystory w + i - zasilania.
              Last edited by Micwoj; 29.11.2015, 13:45.

Skomentuj

sprawdz trany i ich luty

Skomentuj

A R12 to taki przegrzany jest że kolor zmienił?

Skomentuj

R12 tak, inny wypadek, ale wartość trzyma i okolice na oko OK.
                    Końcowe sprawdzone, sterujące sprawdzone, ten od biasu sprawdzony. Reszta jest zasilana sprzed bezpieczników. Zwarć nie widzę, ale pewnie gdzieś jest.

Skomentuj

R12 masz to wymiany, nawet jak trzyma rezystancję, luty do poprawienia, co to za kule z cyny? Ten drut miedziany ledwo się trzyma NFB. Diody D6-7 sprawne?

https://diyaudio.pl/i/23221/ce2c58d9...1448800747.jpg
                      Masz odwrotnie wlutowane tranzystory końcowe powinny być 2SA1943
                      Last edited by marcin55246; 29.11.2015, 15:31.

Skomentuj

Powiedz mi czy mnie oczy nie myla, 2sc5200 masz zalutowane na ujemnym i na dodatnim railu zasilania. :P
                        Wez to popraw jak mozesz.

EDIT:
                        Jak bedziesz przykrecal do radiatora, to sprawdz miernikiem czy tranzystory nie maja zwarcia do niego --> szczegolnie ten maly bo latwo to przeoczyc (on nie musi byc nie wiadomo jak mocno dokrecony).

EDIT 2:

Pamietaj tez ze od solidnosci montazu zalezy miedzy innymi bezawaryjnosc. Takie rzeczy jak np niedoskrobany z lakieru drut do zworki, niedolane luty itp trzeba poprawic.
                        Pamietaj rowniez ze jak lutujesz jakis element to nie tylko cyna ma sie rozgrzac i zalac to i owo, musi sie tez dobrze rozgrzac sciezka na pcb oraz lutowany element, tak zeby polaczenie bylo 100% poprawne.
                        Last edited by borys; 29.11.2015, 15:29.

Skomentuj

Tak Borys dobrze widzisz ma pomieszane trany

Skomentuj

Borys, jak się przyjrzysz to zauważysz, że raczej brał jak leci i wkładał.

Skomentuj

Faktycznie jedna para zamieniona. Brawo ja Jednak trzeba spojrzeć z zewnątrz, bo się oczywistych rzeczy samemu nie widzi.
                              DZIĘKUJĘ!
                              Drut też poprawię.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                oczywistych rzeczy samemu nie widzi
                                Najciemniej pod latarnią...

Jak masz problem z lutowaniem to pooglądaj filmy o lutowaniu.
                                np. https://www.youtube.com/watch?v=5Q3J9tvwuw8

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                  Jak masz problem z lutowaniem
                                  Chyba poza tym drutem nie jest źle? Z drugiej strony był ładnie pobielony, tylko na wierzchu ta kulka taka dołożona. Już poprawiłem zresztą.
                                  Wczoraj w nocy przelutowałem, ale jeszcze coś mu dolega. Już lepiej, żre mniej prądu, ale jeszcze się rezystory grzeją. Za to tranzystory już też. Już go dalej nie sprawdzałem, pewnie w tym tygodniu już nie będę miał na niego czasu. Może po weekendzie...

Skomentuj

Micwoj - "Chyba poza tym drutem nie jest źle" - no zależy jak na to spojrzeć. Mogłoby być lepiej :) Zrób foty lutów T1 od TOP, wrzuć więcej zdjęć z BOTTOM - luty i wszystkie zdjęcia co zrobisz i co zrobiłeś spakuj do folderu i wrzuć na jakiś serwer.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Muszę po pierwsze wziąć miernik i posprawdzać jeszcze raz wszystko.

Punkty T1 od góry widać tu, jesli o to ci chodziło, troszkę już uciekła ostrość, ale widać. Zwarcia między nóżkami nie ma sprawdzałem.

I tak poczeka do przyszłego tygodnia, jak dorwę miernikiem w nowej sytuacji i jeśli nic nie znajdę będę się znowu odzywał.
                                      I zmienię tego R12 przy okazji :)
                                      Last edited by Micwoj; 30.11.2015, 10:51.

Skomentuj

No właśnie jakość zdjęcia po pobraniu nie powala, dlatego prosiłem o zrobienie nowych + spakowanie wszystkiego do folderu i wrzucenie na jakiś serwer, żeby ta jakość była :) Z czystej ciekawości, prka miałeś skręconego tak jak miał być?
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Takie wyginanie tranzystorów mocy może się źle skończyć w późniejszym czasie bo porobią się jakieś naprężenia i inne dziwne sytuacje.
                                          Ja proponuję to wylutować i ponownie przylutować po ponownym odpowiednim ukształtowaniu wyprowadzeń, zwłaszcza, że są one dość grube i sztywne.

BTW. ta podkładka pod Q3 to konieczna? Przecież i tak pozostałe mają izolowane obudowy.
                                          Last edited by piotreq123; 30.11.2015, 13:41.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X