Cieszę się, że powstał porządny projekt dzięki Borysowi (cały czas czeka za kolejnymi uruchomieniami przez Was :), nic go bardziej nie cieszy jak wiadomość, że kolejna osoba odpaliła i jest "wow" (wierzcie mi :) )) oraz cieszę się, że udało się zrobić temat w którym jest porządek i wszystko w jednym miejscu :)
Oby nie ostatni, bo chyba będą jeszcze jakieś wejściówki? Wiadomo, że zawsze zajdzie się coś ciekawszego i przy okazji można podłubać w wzmacniaczu małym kosztem.
Z tego co mi wiadomo to będą, ale Borysa pochłonął ostatnio temat przetwornic i go nieźle zaczął ogarniać :) O iampie cały czas pamięta i cały czas ma pomysły. Niestety jak każdemu - brakuje czasu. Wejściówki na pewno jakieś się pojawią, troszkę cierpliwości :)
Można zmotywować Borysa odpalając i-ampa i opisywać wrażenia
W takim razie też wrzucam zdjęcie mojego prototypu, nie jest tak ładnie zrobiony jak innych kolegów, ale jest w jednej całości i gra super jak dla mnie. Teraz przydałyby się lepsze kolumny, może DIY :)
Po za tym będę sprzedawał widocznego na foto ops3 wraz z symetri (gdyby ktoś reflaktował to pw), ew samo pcb psu do kompletu, i zrobię ops2 z ecc88 na gotowo.
Do większych mocy kolumn mam 450, do monitorów starczy iamp.
I było.
Góra jak by detaliczniejsza w iampie ale jak mu dasz po "d.pie" to potrafi zaświszczeć, w 450 cały czas nawet na full jest idealnie czysto.
Średnica w obu bardzo podobna.
Dół w 450 potężniejszy ale i "miękki" może to być wina potężniejszego zasilacza - trafo 1,2kW + szklanki 47000uF, w iampie trafo ok 470W, niższe napięcia ok +/- 50V i kondensatory 20000uF.
To tylko moje odczucia, być może na innym sprzęcie będzie inaczej.
W/g mnie najtańszy z pośród diy powiedzmy do tych 2kzł na gotowo i bdb grający wzmak to iamp, do tych 4kzł 450, póżniej to już kwestia portfela bo wybór bardzo duży.
Ogólnie to już decyzja należy do słuchacza, jego upodobań, reszty sprzętu itp, ale oba to bdb wzmaki :-)
450 potrzebuje dobrego pre żeby się "rozwinąć" a wtedy to już iampowi ciężko będzie, z resztą ci co mają i kombinują z 450 to wiedzą, iamp był projektowany tak żeby nie trzeba było żadnego pre a wystarczył sam potencjometr.
Słyszałem jak gra 450 z "klonem" c2810 i jest lux, ale ponoć lamm lepszy.
wydrukowalem sobie juz odbitki do prasowania, myslalem o ops4 + lampa. Tak z innej beczki chcialem kupić jakis komercyjny wzmacniacz zeby miec jakies odniesienie do konstrukcji diy. Wybor padl na Xindaka 6950-09, kupilem w Q21. Potem okazalo sie ze go nie maja albo nie chcą sprzedac za 3999zl (bo ja to tak odebralem) i anulowali moj zakup...
Wybor padl na Xindaka 6950-09, kupilem w Q21. Potem okazalo sie ze go nie maja albo nie chcą sprzedac za 3999zl (bo ja to tak odebralem) i anulowali moj zakup...
nawet się nie zastanawiaj, za taką kwotę wal śmiało w 450 ! nie będziesz żałował.
Fajnie!! Dziekuje bardzo.
Wklejajcie zdjecia i dajcie jakis feedback bo sie przyda na pozniej.
Mnie narazie zabraklo zdjec :(
Ps
Do lampowej wejsciowki pasowalo by dac dosyc sztywne zasilanko, jak napiecie na railu przysiada to przysiada tez napiecie anodowe (czyli punkt pracy idzie w diably).
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
I było.
Góra jak by detaliczniejsza w iampie ale jak mu dasz po "d.pie" to potrafi zaświszczeć, w 450 cały czas nawet na full jest idealnie czysto.
Średnica w obu bardzo podobna.
Dół w 450 potężniejszy ale i "miękki" może to być wina potężniejszego zasilacza - trafo 1,2kW + szklanki 47000uF, w iampie trafo ok 470W, niższe napięcia ok +/- 50V i kondensatory 20000uF.
To tylko moje odczucia, być może na innym sprzęcie będzie inaczej.
W/g mnie najtańszy z pośród diy powiedzmy do tych 2kzł na gotowo i bdb grający wzmak to iamp, do tych 4kzł 450, póżniej to już kwestia portfela bo wybór bardzo duży.
Ogólnie to już decyzja należy do słuchacza, jego upodobań, reszty sprzętu itp, ale oba to bdb wzmaki :-)
450 potrzebuje dobrego pre żeby się "rozwinąć" a wtedy to już iampowi ciężko będzie, z resztą ci co mają i kombinują z 450 to wiedzą, iamp był projektowany tak żeby nie trzeba było żadnego pre a wystarczył sam potencjometr.
Słyszałem jak gra 450 z "klonem" c2810 i jest lux, ale ponoć lamm lepszy.
Na jakiej we słuchałeś? I właśnie to jest fajne w tym wzmacniaczu
Borys twoje zdjęcie było by bardziej wymowne, jakby oprócz tego monte kopułka w kolumnie byłaby wciśnięta xD
co do sztywności zasilania, to można samą wejściówkę zasilić osobnym , trochę wyższym napięciem stabilizowanym. Jeszcze nigdy osobne zasilanie stopni napięciowych i prądowych nie było tak łatwe
wydrukowalem sobie juz odbitki do prasowania, myslalem o ops4 + lampa. Tak z innej beczki chcialem kupić jakis komercyjny wzmacniacz zeby miec jakies odniesienie do konstrukcji diy. Wybor padl na Xindaka 6950-09, kupilem w Q21. Potem okazalo sie ze go nie maja albo nie chcą sprzedac za 3999zl (bo ja to tak odebralem) i anulowali moj zakup...
A ja Ci mowie skladaj iampa, bylem u kolegi co ma denona 2000ae, sam mialem 450tke i na basie moja 450tka nie miala startu, zadna bo nie jedna byla. Mialem rowniez 4100.
Wracajac do wizyty u kolegi za pierwszym razem iamp polegl na basie i fakt byl slabszy pod tym wzgledem od accu klonow ktore mialem jak i od odsluchiwanego denona. Pozniej skladajac na gotowo na basie jest naprawde mega dobrze. Glosniki trzyma mega za pysk, jest tez zejscie, mruczy az milo, jest moc :) drugie porownanie do denona wypadlo moim zdaniem rewelacyjnie.. Wiec jak widac zdania sa podzielone, ale wnioslem pare poprwek ktore ten bas uratowaly, ale to byly dodatkowe kondensatory i zalutowanie na stale pewnych polaczen. Dobry bas, scena, detalicznosc, barwa to mega mocne strony iampa. Lampy tez musialem dac nowe bo bez tego nie bylo efektu.
Skomentuj