Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wypowie się ktoś jaka różnica jest miedzy OPS na 2 parkach a OPS na 4 parkach.
    Czy słychać taką różnicę ? Czy po prostu 4 parki są dla tych co chcą mieć więcej dobrej strony mocy ?
    Czy są jakieś przeciwwskazania do użycia w stopniu mocy tanów 2SA1941/2SC5198 ?

Skomentuj

Mozesz wkladac w/w toshibki, tylko uwazaj na podrobki !! Ja sobie kupilem te 130W wersje i po rozlupaniu bardzo sie zdziwilem dlatego teraz kupuje tylko te popularne.
      Rozniece pomiedzy ops2 i ops4 --> nie jestem na dzien dzisiejszy nic powiedziec w tym temacie.

Jetfire na BCkach mozna powiedziec ze jest skonczony. Zwiekszylem rezy degeneracyjne w stopniu wejsciowym, zmienilem kompensacje, ustawilem rozplyw pradow. Skutek --> lepsza stabilnosc, wieksza predkosc, lepsza stabilnosc temperaturowa (nie trzeba serwa). Jak by jeszcze dokladnie poparowac 4 tranzystorki w samym wejsciu to byla by bajka. Wzmacniacz chodzi nawet bez kompensacji i jest diabelsko szybki (tranzystory koncowe nie nadazaja sie wylaczac) ale taki stan rzeczy jest bardzo niebezpieczny wiec wszystko jest przyciete w granicach rozsadku.
      Wieczorkiem zmienie prasowanke i bedzie mozna trawic plytke.
      Last edited by borys; 20.01.2016, 09:08.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No to może być problem czy dostaje podruby czy oryginały.
        Na allegro jest ich sporo więc to chyba dość popularne tranzystorki.
        Pomyślałem o nich bo na 2 parkach było by 200-250W i to by starczyło.

Skomentuj

Porownujac ops4 do ops3 to zauważyłem, ze na ops4 jest troszkę więcej basu. Mozliwe,ze przez dodatkowe kondensatory 1mf na zasilaniu na ops4 zamiast 220uF na ops3.
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Maly ''updejt''.
            CFP-Madness nie bedzie publikowany w wersji z serwem, zrobilem maly modzik, wymienilem jeden rezystorek w stopniu napieciowym i dodalem jeden dodatkowy pomiedzy zrodlem pradowym tak zeby lepiej podzielic straty cieplne, wynik jest na tyle dobry ze szkoda psuc wzmaka serwem, nawet THD na gorze spadlo nieco. Odnosze rowniez wrazenie ze gora sie troche uspokoila.

JetFire gral caly dzien i przezyl, testy z obciazeniem o charakterze pojemnosciowym rowniez wypadly b.dobrze.

Kwadrat z JetFire, obciazenie 8R+0.47uF rownolegle (przypominam ze wzmak ma ponad 200V/us).
            Last edited by borys; 20.01.2016, 19:24.

Skomentuj

Większe kondensatory na zasilaniu mogły wpłynąć nym raczej na dźwięk? Ja obstawiał raczej inne drivery. Pary końcowe swoją drogą, kwestia dobrania ich ilości do mocy jaką mają oddawać.. czy tam tracić. Co do różnic w układach, to ponawiam swoje pytanie:

Jak wygląda sprawa rezystorów, przez które podciągnięte są do Vcc kolektory driverów i linie zasilania IPS? W OPS3 są to 10ohm i 68ohm, a w ops2/4 jest tylko jeden wspólny 47ohm. Czy jest to jedynie uproszczenie, czy są za taką zmianą jakieś korzyści? No i co z pojemnościami przy tranzystorach od prądu spoczynkowego, stosować tak samo dwa różne czy jeden wspólny? Ogólnie chce złożyć OPS3, tylko nie wiem którą wersje lutować.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Maly ''updejt''.
                CFP-Madness nie bedzie publikowany w wersji z serwem, zrobilem maly modzik, wymienilem jeden rezystorek w stopniu napieciowym i dodalem jeden dodatkowy pomiedzy zrodlem pradowym tak zeby lepiej podzielic straty cieplne, wynik jest na tyle dobry ze szkoda psuc wzmaka serwem, nawet THD na gorze spadlo nieco. Odnosze rowniez wrazenie ze gora sie troche uspokoila.
                Podzielisz się szczegółami modu - z góry dziękuję.
                Last edited by turecki; 20.01.2016, 23:03.

Skomentuj

turecki
                  Mod jest bardzo prosty, rezystor R16=470R wymieniasz na 1kR. Nastepnie patrzysz sie na kolektor tranzystorka T4=KSA992 i odcinasz sciezke idaca z kolektora. To miejsce z przerwana sciezka laczysz rezystorkiem o wartosci okolo 22kR lub 15kR (w zaleznosci od napiecia zasilania). Ilosc wytracanego ciepla na T4 podzieli sie pomiedzy tranzystor i doddatkowy rezystorek.
                  W zaleznosci od napiecia zasilania i wzmocnien tranzystorow trzeba bedzie dobrac optymalna wartosc (u mnie okolo 15kR przy zasilaniu 2x50VDC).

- - - - - aktualizacja - - - - -

DiGico
                  Jeden uklad RC wystarczy i w ostatnich wersjach OPS jest tylko jeden RC (tego z 10R nie ma i kolektory driverow sa zalutowane bezposrednio raile zasilania tr koncowych).

Skomentuj

gavron
                    Ale nowy zasilacz ma zabezpieczenia zwarciowe, uniwersalne do kazdego wzmacniacza
                    Gra u mnie juz jakies 6 miechow.

Coś z tym tematem się ruszyło ?
                    Pasował by mi taki zasilacz :thumbup:

Skomentuj

Jak zakoncze pobyt w pl to ci przesle prasowanki.

Skomentuj

To wrzuc na formum, skorzystają wszyscy..

Skomentuj

Nie mam prasowanek na telefonie niestety.

Skomentuj

Rozłupałem 2SC5198 którego uwaliłem :flapper:
                            Struktura około 5 x 5 mm , raczej oryginał .

Skomentuj

JetFire podczas testów.

Bez żadnych problemów podczas składania i uruchamiania,(można tylko zastosować potencjomert wieloobrotowy dla łatwiejszej regulacji)
                              Jak gra? Dla mnie bardzo dobrze, w/g moich upodobań pierwszy jest A9-Ratchet, potem JetFire i Cliffjumper, CFP-Madness i Symetri.

Skomentuj

Super. Dzieki.
                                Zewrzyj termicznie te 4szt tranzystorkow w ips. Te od lewej strony razem i te po prawej razem (patrzac sie od strony zlacze GND). Jak juz sobie pogra troche i bede cos wiecej wiedzial na temat grania to bedzie mozna dslej modzic. Faktycznie potek mozna dac wieloobrotowy bo kolo zera trzeba miec dosyc pewna reke.

Skomentuj

Kolego turecki :) Napisz coś więcej nt wrażeń odsłuchowych cfp,symetrii,cliff,jet i a9 :)
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Jak zakoncze pobyt w pl to ci przesle prasowanki.
                                    Borys,
                                    A mogę wystąpić z prośbą? Nie zrobiłbyś wersji samych zabezpieczeń? Tzn. te co są, dorobić 3 punkty zasilania i już. Bo jednak to trafo co mam jest trochę za słabe, grzeje się. Więc wpadłem na pomysł, kupię drugie identyczne i zrobię dual mono. Dwie malutkie płytki samego zasilacza znajdę, ale nie wejdzie mi pełna płytka zasilacza z zabezpieczeniami. Więc same zabezpieczenia byłyby idealne.
                                    Mógłbym zrobić unizaba, ale nie miałbym wtedy zabezpieczenia przeciwzwarciowego, a miło byłoby mieć już komplet, jak w fabrycznych piecach :)
                                    Nie rozdzieliłbyś tego w wolnej chwili pls?

Skomentuj

Na na upc1237 nie dasz rady przeciwzwarciowe zrobić?

Skomentuj

Zamieszczone przez turecki Zobacz posta
                                        JetFire podczas testów.

Bez żadnych problemów podczas składania i uruchamiania,(można tylko zastosować potencjomert wieloobrotowy dla łatwiejszej regulacji)
                                        Jak gra? Dla mnie bardzo dobrze, w/g moich upodobań pierwszy jest A9-Ratchet, potem JetFire i Cliffjumper, CFP-Madness i Symetri.
                                        A słuchałeś wejściówek lampowych? Mi również wydaje się, że w A9 leży mega potencjał, przede wszystkim neutralności i przyjemności z odsłuchu. Symetria jest bardzo detaliczna, ma swój czar, ale na bardzo szczegółowo grających głośnikach może być zbyt "zimna".
                                        Last edited by Adam_85; 26.01.2016, 12:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                          Na na upc1237 nie dasz rady przeciwzwarciowe zrobić?
                                          Do mnie pytanie? Nic nie dam rady samodzielnie zrobić poza polutowaniem i uruchomieniem urządzenia. Mój zasób wiedzy należy traktować jak wiedzę pani na taśmie produkcyjnej lutującą elektronikę.

Poza tym z wypowiedzi Irka i Borysa wychodzi, że przeciwzwarciowe powinno być dostosowane do końcówki (z jednej strony pod kątem prądu bezpiecznego dla końcówki, z drugiej nie za małego, żeby nie rozpinało wzmacniacza bez potrzeby, szybkości zadziałania itp) Więc nie wiem na ile uniwersalne rozwiązanie zadziała.

A tu rozwiązanie sprawdzone przez Autora. Tyle że mi się nie zmieści :(

Skomentuj

Czaruję...
                                          X