Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A czy napięcie musi być aż 500V? Czy może być na 50V? Zasilanie +/-55V
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jak nie ma na 500V to moze byc na 200V (ostatecznie na 100V).
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

W temacie trochę ucichło jak widzę, ja dopiero zaczynam przygode z iAmpem. Mogę powiedzieć że płytki pierwsza klasa. Aż miło się lutuje.
        Wygląd płytki z elementami wręcz kosmiczny.
        Pierwszy "samolot" już prawie gotowy.
        .
        Pięknie kurna, pięknie :thumbsup:. Jesli jeszcze tak dobrze zagra no to miodzio.

Skomentuj

Eeee co tam cicho. Sie dzieje tylko taki zapiernicz ze nie ma kiedy pisac i zdjec wklejac.

IPS'y narazie stare i masa idzie kablem, tak czy inaczej nowe sie juz robia.
          Last edited by borys; 20.04.2016, 09:56.

Skomentuj

To tak hmm uniampa chcesz wygryzc z forum bardzo fajna kompaktowa konstrukcja

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              To tak hmm uniampa chcesz wygryzc z forum
              Raczej nie możliwe. Druga sprawa to troszkę inna liga jakościowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                Raczej nie możliwe. Druga sprawa to troszkę inna liga jakościowa.
                Chcesz powiedzieć że uniamp jest w tej wyższej lidze ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                  Chcesz powiedzieć że uniamp jest w tej wyższej lidze ?
                  Nie , stawiam wyżej I-AMP-a. Poza tym UNIamp jest prostszy w złożeniu , uruchomieniu i trochę tańszy.
                  Ma już kilkuletnią " tradycję " i swoich zwolenników.
                  Last edited by BIG ROMAN; 21.04.2016, 08:32.

Skomentuj

W sumie to na IAMPie można zrobić Uni...

Skomentuj

Tylko po co robić uniampa, który gra na poziomie tanich wzmacniaczy. No chyba że w celu zdobycia wiedzy, na temat budowy i zasady działania wzmacniacza.
                      I-AMP to ciekawa koncepcja o sporych możliwościach, modelowania dźwięku. Prawidłowo złożony, na pewno przewyższa jakością, tanie wzmacniacze do 1000zł.
                      Wejściówka z lampą w stopniu różnicowym do bardzo dobry pomysł, w końcu lampa to najdoskonalszy element wzmacniający jaki wymyślił człowiek.

Skomentuj

Ja tan miałem kilka wzmacniaczy ostatni jaki uni zastąpił był właśnie nad c320 który ponoć przeciętny nie jest. Uni to w miarę dobra konstrukcja poprawnie grająca

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                          IPS'y narazie stare i masa idzie kablem, tak czy inaczej nowe sie juz robia.
                          BŁAD! IPS'y miały być uniwersalne. A tutaj już zbaczamy z drogi.
                          Wg. mnie opcja którą mam (OPS3) i ktorą składam (OPS2) To najlepsze rozwiązanie.

Oczywiście to tylko moje przemyślenia. Przepraszam borys jeśli mogło to być trochę rażące.

ps. Czy ktoś wie jakie zasilanie wytrzyma jedna para toshib? Chodzi o 8ohm. Przy dobrym odprowadzeniu ciepła. (ładnie dolegających tranzystorach oraz nieprzesadnie wypastowanych podkładek pod tranzystory)

Skomentuj

Zamieszczone przez Roman71 Zobacz posta
                            Tylko po co robić uniampa, który gra na poziomie tanich wzmacniaczy. No chyba że w celu zdobycia wiedzy, na temat budowy i zasady działania wzmacniacza.
                            I-AMP to ciekawa koncepcja o sporych możliwościach, modelowania dźwięku. Prawidłowo złożony, na pewno przewyższa jakością, tanie wzmacniacze do 1000zł.
                            Wejściówka z lampą w stopniu różnicowym do bardzo dobry pomysł, w końcu lampa to najdoskonalszy element wzmacniający jaki wymyślił człowiek.
                            Do 1000zl powiadasz, bardzo ciekawe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                              BŁAD! IPS'y miały być uniwersalne. A tutaj już zbaczamy z drogi.
                              Wg. mnie opcja którą mam (OPS3) i ktorą składam (OPS2) To najlepsze rozwiązanie.
                              W I-AMP100 można było by zrobić jedną płyteczkę dla IPS-ów skoro i tak będzie to zmieniane.

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta

ps. Czy ktoś wie jakie zasilanie wytrzyma jedna para toshib? Chodzi o 8ohm. Przy dobrym odprowadzeniu ciepła. (ładnie dolegających tranzystorach oraz nieprzesadnie wypastowanych podkładek pod tranzystory)
                              Które TOSHIBY masz na myśli ?
                              Ja z 2SA1941/2SC5198 wyciskałem 140W i zasilałem +/-55V .
                              Z 2SA1962/2SC5242 dają do 160-170 W . Oczywiście dobry docisk i dobre podkładki.
                              Ale to nie zawsze . Oryginały są jak gdyby w dwóch wersjach.
                              Jedne mają jak gdyby polerowaną powierzchnię styku z radiatorem a drugie taką aksamitną.
                              Jak kupuję w sklepach to przeważnie mają taką aksamitną powierzchnie.
                              Ale czasem mam z jakiegoś sprzętu przyzwoitych firm i tam najczęściej są takie gładkie-polerowane.
                              W fabrycznych również się trafiają z aksamitną powierzchnią ale w niskobudżetowych sprzętach z słabszym zasilaczem.

Last edited by BIG ROMAN; 21.04.2016, 22:08.

Skomentuj

Mowa oczywiście o 2SA1943/2SC5200.

Skomentuj

Nowe mogą być kompatybilne z starymi, wiedz nie ma raczej problemu

Skomentuj

Chlopaki plytki IPS sa uniwerslane i pasuja we wszystkie projekty, ''nowe'' mam na mysli ze beda nowe IPS'y oraz nowy layout. Otworki, pinout i wartosc biasu w stopniu napieciowym jest taka sama.

Powyzej JetFIre, wprawne oko zauwazy miejsce na duzy kondek wejsciowy.

Projekt jest i praktycznie zawsze bedzie rozwojowy.
                                    Last edited by borys; 21.04.2016, 22:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                      Do 1000zl powiadasz, bardzo ciekawe :)
                                      Miałem kiedyś Xindak A06 kupiony coś ok 1000zł używany, ale to już dawno, po małej modyfikacji był lepszy brzmieniowo od uniampa i symasyma.
                                      Według mnie I-AMP jest lepszy od Xindaka A06 choć nie mam okazji żeby je bezpośrednio porównać.
                                      Ale mówiąc szczerze, jak dla mnie audio bez lamp nie istnieje. Mam tani jak na lampowy, wzmacniacz Yaqin mc-100b też po małej modyfikacji, brzmieniowo jest lepszy niż wszystko co udało mi się do tej pory zrobić na tranzystorach. Yaqin to wzmacniacz z niższej półki cenowej ok 3000zł Wiadomo ze to inna technologia i inny charakter grania dlatego porównywanie lampy do tranzystora jest nie na miejscu.
                                      I-Amp jest dobry, jak ktoś chce mieć porządny wzmacniacz tranzystorowy to warto go budować, zwłaszcza z wejściówką na lampie, ja używam obecnie e180cc dario, gra super.

Skomentuj

BUM zachara, pierwsze zyczenie dnia ..

Zasilanko 2x 42Vdc + 6.3Vac

Skomentuj

Borys ale z Ciebie czarodziej.
                                          Płytki profesjonalne a iAMP100 wyglada jak wyjety z jakiegoś markowego amplitunera.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X