Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
    IPS CFP-Mad, mam podłączony potek 100K(A), do tego sygnał z kompa albo telefonu, jak się psuł, to miałem kompa podłączonego. Potem bez potka próbowałem i to samo.

Zdjęcie miało być IPS-a? Czy wszystkiego? Nie mam dostępu do lustrzanki, więc za wiele nie mogę.

Taką konfigurację mam, grało normalnie, a pewnego razu coś się odwidziało...(lewa końcówka)
    Pomijam problem bo w nim Ci nie pomogę, ale te 2 zwykłe ceramiki w linii sygnału - C2 i C3.. marnujesz potencjał.. Elementy w linii sygnału oraz rezystory w sprzężeniu zwrotnym nie są bez znaczenia dla efektu końcowego.
    Last edited by Adam_85; 06.06.2016, 19:03.

Skomentuj

Przecież w linii sygnału jest tylko wima. Z rezystorkami bym się trochę pozprzeczał, ale nie chcę wywoływać jakiejś burzy.. Dodatkowo masz tam 4szt co uśrednia wachania rezystancji i zmniejsza indukcyjność

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
        Przecież w linii sygnału jest tylko wima. Z rezystorkami bym się trochę pozprzeczał, ale nie chcę wywoływać jakiejś burzy.. Dodatkowo masz tam 4szt co uśrednia wachania rezystancji i zmniejsza indukcyjność
        Masz rację, zmylił mnie napis IN na schemacie, bo cfp nie używam :-) Tak czy siak wszystkie małe kondensatory warte są "szczególnej" uwagi, są to słowa osób doświadczonych, które sobie cenie. Ja miałem dwie wersje A9 i obie grały inaczej. Były również składane na innych elementach. Pisze tutaj to co sprawdzam, nie to co sobie wyobrażam. Zachęcam do własnych eksperymentów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          Pomijam problem bo w nim Ci nie pomogę, ale te 2 zwykłe ceramiki w linii sygnału - C2 i C3.. marnujesz potencjał.. Elementy w linii sygnału oraz rezystory w sprzężeniu zwrotnym nie są bez znaczenia dla efektu końcowego.
          Żebym ja jeszcze różnicę usłyszał... Czy tam będzie mundorf, czy stary ceramik, dla mnie nie ma znaczenia, bo dla mnie rezystory i kondensatory, czy opampy nie grają.

Skomentuj

Jezeli problem wystepuje tylko z jedna koncowka to pasowalo by ja przegladnac, sprawdzic czy nie ma np jakichs zimnych lutow, sprawdz jeszcze jak mozesz srodkowa noge od tranzystorka mje340 (tego przykreconego do duzego radiatora) czy np pod pewnym naprezeniem czasami nie zwiera sie do niego. Mozesz tez sprobowac umasowac te male blaszane radiatorki.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

marcin55246 czy Ty czasem nie używałeś gniazda IEC z filtrem? Chodzi mi o to gniazdko na trafie.
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Jezeli problem wystepuje tylko z jedna koncowka to pasowalo by ja przegladnac, sprawdzic czy nie ma np jakichs zimnych lutow, sprawdz jeszcze jak mozesz srodkowa noge od tranzystorka mje340 (tego przykreconego do duzego radiatora) czy np pod pewnym naprezeniem czasami nie zwiera sie do niego. Mozesz tez sprobowac umasowac te male blaszane radiatorki.
                Sprawdzę to, nie wiem jeszcze kiedy, bo 2-ga spalona końcówka też mi nie działa, wk....łem się za bardzo. Jak będę miał czas, to sprawdzę. Standardowo wszystkie półprzewodniki, jeśli coś poleciało, to na pewno ten mje340.

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                marcin55246 czy Ty czasem nie używałeś gniazda IEC z filtrem? Chodzi mi o to gniazdko na trafie.
                Tak, używałem go.

Skomentuj

To gniazdo wymaga uziemienia. Bez uziemienia nie działa ono prawidłowo. Na obudowie gniazda pojawia się połowa napięcia sieci, a skoro masz metalową obudowę wzmacniacza i gniazdo jest do niej przykręcone.... Identycznie zbudowany filtr masz w zasilaczu komputerowym, który również wymaga uziemienia. Filtr sieciowy jak najbardziej, ale zaaplikowany z głową. W powyższym rozwiązaniu jest to po prostu niebezpieczne.
                  Last edited by taz; 07.06.2016, 05:44.
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Czyli mogę założyć, że to moja wina? Uziemienia nie mialem podłączonego.
                    Last edited by marcin55246; 07.06.2016, 10:02.

Skomentuj

No i gra :)
                      iAmp +barwa klonowana z e-450.
                      dalem troche LEd-ów żeby było dodatkowo kolorowo :lol:

Last edited by wiesiek9990; 07.06.2016, 19:17.

Skomentuj

Jak włączasz płytkę ST-BY ?

Skomentuj

A gdzie SS ?
                          Ja jak odpaliłem bez SS to mi korka wywalało :P

Skomentuj

Jak masz dobre trafo, to i ss nie potrzebny. Ja u siebie tez nie potrzebuje trafo(500VA) nie wybija 10A. ale i tak zomontowałem, bo po co niszczyć kondensatory.

Skomentuj

Układ właczania stby w trakcie realizacji - narazie wyłaczam kablem

Skomentuj

Dorób sobie na ATTiny13. Widzę że masz trafko i przekaźnik wystarczy kilka rezystorów i po kłopocie. Na naszym forum jest schemat.
                                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
                                  A gdzie SS ?
                                  Ja jak odpaliłem bez SS to mi korka wywalało :P
                                  SS to jakies opoznione włączanie trafo chyba ? Mam trafo 200VA to nie potrzebuje tego. 2x50W mocy na głośniki mi wystarczy, a tyle spokojnie iAMp powinien wyciągnąć na tym trafo (zasilanie =-42V z projektu BG9)

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                    2x50W mocy na głośniki mi wystarczy
                                    Jesteś pewny?
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                      Jesteś pewny?
                                      To mi 200 zaczyna być mało a tu ludziom 50W starcza
                                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Wysokotonowe mamy rozumieć? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                                          Dorób sobie na ATTiny13. Widzę że masz trafko i przekaźnik wystarczy kilka rezystorów i po kłopocie. Na naszym forum jest schemat.
                                          Chyba ten ATTiny to dla mnie za trudny . Znalazłem prosty schemat na scalaku 4012B i do niego będę sie przymierzał.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X