Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy OPS3 się szykuje.
    Co się zmieniło w stosunku do wcześniejszej wersji?

Skomentuj

Nie na temat...
      borys, wciąż lekcji nie zrozumiał że niebieskie diody fajne są do lampek na chłoinkę...

Ja to chętnie przytuliłbym jakiegoś OPS na 1parę dokładnie jak OPS3 i ten tutaj. Tak by rozwiesić go na radiatorach. Ładnie grającą puszkę można by z tego zrobić.
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

LEDy musza byc. Fetysz jakis trzeba miec.

Nowy ops bedzie mozna zrobic na 2 parkach min i okolo 8 parkach max. Zmieszcza sie sankeny w mt200, poprawiony druk, podwojny botstrap, zasilacz dyskretny dla IPS, zupgrejdowany montaz IPS oraz kilka zmian typowo ergonomicznych, poprawiona liniowosc stopnia sterujacego i lepszy termal traking (mam taka nadzieje).
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
          Nie na temat...
          borys, wciąż lekcji nie zrozumiał że niebieskie diody fajne są do lampek na chłoinkę...
          Mogłyby być chociaż czerwone :)

Skomentuj

Co do ledow na OPSsie to sa transparentne/czerwone. Kiedys Adrian wkleil mi to co ponizej i zrozumialem dlaczego LEDy sa takie wazne

Last edited by borys; 14.02.2017, 19:26.

Skomentuj

Hehe, a sam się dziwię co ich tak dużo :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                jucez, a próbowałeś może podłączyć masę IPSa do masy OPSa?
                Nie chodzi mi o połączenie tych mas w zasilaczu, tylko dokładnie tak jak napisałem, czyli masa z wejściówki podłączona do masy OPSa na jego płytce.
                Przetestowałem to połączenie ale niestety bez zmian...

Przy okazji zweryfikowałem jeszcze to odwrotne wkładanie wtyczki zasilającej:
                1. w pierwszym ułożeniu wtyczki buczenie jest słyszalne z odległości ok. 10-15cm od głośnika,
                2. po odwróceniu wtyczki buczenie słychać dopiero, jak przyłożę ucho do samego głośnika.

Natomiast po podpięciu sygnału buczenie zmienia (przynajmniej tak mi się wydaje) częstotliwość, a w głośniku wysokotonowym słychać szum - z jakiś 5cm od niego.

Pytanie co można jeszcze sprawdzić aby odnaleźć źródło problemu?

Skomentuj

nie masz wpiętego w pobliżu jakiegoś zasilacz ipulsowego do: modemu, wi-f,i bazy telefonu bezprzewodowego, czy czegoś podobnego?

Skomentuj

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                    nie masz wpiętego w pobliżu jakiegoś zasilacz ipulsowego do: modemu, wi-f,i bazy telefonu bezprzewodowego, czy czegoś podobnego?
                    Jakieś pewnie są, ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie - generalnie jest to jakiś trop - sprawdzę to wieczorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      LEDy musza byc. Fetysz jakis trzeba miec.

Nowy ops bedzie mozna zrobic na 2 parkach min i okolo 8 parkach max. Zmieszcza sie sankeny w mt200, poprawiony druk, podwojny botstrap, zasilacz dyskretny dla IPS, zupgrejdowany montaz IPS oraz kilka zmian typowo ergonomicznych, poprawiona liniowosc stopnia sterujacego i lepszy termal traking (mam taka nadzieje).

to będzie OPS czyli PCB bez zasilacza?
                      OPS PCB jeden kanał ?
                      jeżeli będzie to OPS jeden kanał to czy będą na nim zabezpieczenia ?

Skomentuj

arkotik
                        To bedzie OPS bez zasilacza, na plytce bedzie tylko ''ripple eater'' do IPSa ktory bedzie kradl jakies 1-1,5V z raila.
                        Dosyc dlogo sie zastanawialem nad tym czy dawac zasilacz i reszte automatyki na PCB OPSa. Zdecydowalem ze nie bede tego robil jest kilka za i przeciw:
                        -duza ilosc tranzystorow koncowych + wysokie napiecie zasilania = duze straty cieplne = radiatory po bokach obudowy, trzeba miec na to miejsce wiec montaz musi byc na plasko z radiatorem
                        -zasilacz zajmowal by sporo miejsca na plycie OPS na dodatek trzeba bylo by dawac tranzystory koncowe mocno ''w kupie'' a to nie jest najlepsze rozwiazanie
                        -robilem kiedys takie plytki z zasilaczem i mostkiem na pokladzie i w takich rozwiazaniach jest sporo wiecej problemow z masa
                        -jak juz ktos bedzie budowal cos duzego z duza iloscia par koncowych to lepiej jest kupic dwa bardzo duze elektrolity niz np 4 albo 6 mniejszych
                        -no i pewnie pasowalo by zabezpieczenie zintegrowac z plytka z terminalami glosnikowymi.
                        -jak narazie jest iPSU + capM + 2x OPS, tak jest najprosciej.

Dzisiaj uruchomilem i troche pogralem sobie, jutro moze uda mi sie wkleic jakis pomiarek. Bootstrap dziala bardzo fajnie.

Pozdr

Skomentuj

A już miałem na panel od suba robić ops4 a tu proszę. Jednak przekonuję się do montażu z ops3 bo był ładnie rozłożony a nie rozciągnięty po długości jak ops4. Fajnie że wyjdzie z poprawkami

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ech, to samo się zbieram do subwoofera na ops4, a tu zaraz ops na 8 par leci ^^

Jak maksymalna moc 8 par poleci?
                            Jakie napięcie będzie +/-90V, czy więcej?

Przy iAMP100 zostałem bo ma podobno "lepszy" mniej kontrolowany bas, ale do suba to w sumie mocy nigdy za wiele.

Skomentuj

No udalo sie zrobic pierwszy pomiarek. Jedynie tyle jestem w stanie powiedziec ze moja karta dzwiekowa juz nie jest w stanie poprawnie pomierzyc zestaw. Generalnie wiadomo jest tyle ze zestaw wypada lepiej niz emu204.
                              Nie zaobserwowalem jak narazie negatywnych objawow, musze sobie pograc kilka dni zeby cos wiecej powiedziec. Jedyne co to przy przelaczeniu z i100M z mosfetami na OPSa na popularnych toshibach to slychac ze gora jest bardziej uwydatniona, wydaje mi sie ze wynika to z zastosowania 2sc5200/2sa1943 (moje obserwacje + obserwacje kilku uzytkownikow). Slychac to dopieru przy przelaczaniu typu A/B.

Filmik ponizej:

Za patent z bootstrapem trzeba podziekowac ladnie Rafalowi - DZIEKUJEMY !!
                              Jak to dziala ?
                              Jest to inny bootstrap niz u kolegi zbiga. Mianowicie napiecie VCE predriverow ma w przyblizeniu wartosc stala (tutaj okolo 30V przy napieciu glownym 2x 58VDC), kolektory ''plywaja'' sobie razem z napieciem wyjsciowym, dzieki temu tranzystory pracuja praktycznie w jednym punkcie, co lepsze znika wiekszosc Cob poniewaz napiecie kolektora jest bootstrapowane i plywa sobie razem z baza (wiadomo ze Cob przeklada sie tez na predkosc). Na dodatek mniejsze napiecie VCE oznacza mniejesze straty termiczne a co za tym idzie lepsza stabilnosc temperaturowa (tutaj bede musial jeszcze troche przerobic kompensacje). Generalnie bardzo ciekawy pomysl. Zmienilem tez dosc znacznie sam druk, dzieki czemu sciezka nfb ma okolo 25mm, co tez jest nie bez znaczenia. Przy standardowym tescie stabilnosci (obciazenie o charakterze pojemnosciowym) tez widac roznice, mianowicie sam overshoot jest znacznie mniejszy.

Skomentuj

Siemanko wszystkim, jestem tu nowy .
                                Czy możecie mi pomóc poskładać taki wzmacniacz, mam takie starsze altulsy po dziadku i chciałbym je czymś fajnym zasilić.

Skomentuj

Śmiem twierdzić że taki iAmp do Altusów to przerost formy nad treścią.
                                  Powiedz jaką konkretnie wersje iAmpa chcesz.
                                  W ogłoszeniach jest iamp na OPS2.

Skomentuj

Ta najlepsza, tak żeby był lepszy od wzmacniacza mojego kolegi na tda7293 .

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Mrągowski Zobacz posta
                                      Czy możecie mi pomóc poskładać taki wzmacniacz
                                      Ale w czym konkretnie potrzebujesz pomocy?
                                      Proponuje zacząć od przeczytania tego wątku od pierwszej strony, wtedy na pewno nie padnie wiele wyjaśnionych już pytań.

Skomentuj

Czytałem,i nie za bardzo kumam, nie znalazłem fotek do odbijanek .

Skomentuj

Zamieszczone przez Mrągowski Zobacz posta
                                          Czytałem,i nie za bardzo kumam, nie znalazłem fotek do odbijanek .
                                          Nalezy zakupic plytki u Borysa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X