Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten czerniony będzie lepszy.

Skomentuj

Generalnie na 8 ohm, ale 4 ohm też nie wykluczone.

Zastanawiam się też czy można by zastosować trafo 2 x 42V lub 2 x 43V pod obciążeniem, oczywiście kondensatory na 80V celem uzyskania większej mocy na 8 ohm. tak z 2 x 180W jakbym uzyskał było by fajnie. Lecz czy przy takim nap będzie kolo 2 x 65VDC. Czy OPS jak i IPS w standartowej konfiguracji będą poprawnie działać.

Czy lepiej nie kombinować i dać tak jak jest trafo 2 x 40V ?.
      Last edited by mrc12; 12.03.2017, 12:37.

Skomentuj

Nie jestem pewien czy dobrze liczę ale przy napięciu 42V AC będzie okolo 57V DC.
        Przy 43V AC będzie około 59V DC.
        W takim przypadku jeszcze konki na 63V wystarczą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Nie jestem pewien czy dobrze liczę ale przy napięciu 42V AC będzie okolo 57V DC.
          Przy 43V AC będzie około 59V DC.
          W takim przypadku jeszcze konki na 63V wystarczą.
          Wystarczyć wystarczą ale, jak trafo liczone pod 230V to ok, natomiast jak będzie wyższe napięcie sieci to już może braknąć :).

Ale zakładając, że kondki na 80V to czy reszta przy napięciu powiedzmy 65VDC będzie działać poprawnie ?.

Skomentuj

Napięcie troszkę jeszcze siądzie.

Skomentuj

"bez obciążenia" tzn przy bardzo cichym graniu też przysiądzie?
              swoją drogą. jakąś tam tolerancję kondy też chyba mają. rozumiem że 63V to jest nap dla nich 100% bezpieczne a przektoczenie lekkie może ale nie musi ich uszkodzić (życie na bank skróci).
              Last edited by Szczery81; 12.03.2017, 13:38.

Skomentuj

Dla elektrolitow warto zostawic tak z 10% wolnego napiecia nad glowa.

Wiekszosc IPSow nie potrzeba modyfikowac zeby je zasilic wyzszym napieciem (okoloce 65V). W A9 mozna by ewentualnie przeliczyc wartosc rezystorka w zasilaczu pomocniczym, tak zeby rozdzielic troche straty cieplne.
                Pamietac nalezy ze im wyzsze napiecie zasilania tym wieksze straty cieplne + wiekszy radiator.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Oprócz Borysa nie czytać co napisałem :)

Panowie, co wyście się tych kondensatorów uczepiliście się :).

Zakładamy, że daję na 80V i spokój. Pytam o pozostałe elementy. takie jak rezystory i ich moc, diody zenera i inne elementy. Ogólnie o całą konfiguracje :). Zakładamy że bez obciążenia będzie 65V które przy mocnym graniu będzie przysiadać. Ale też przy spokojnym będzie 65VDC.
                  Last edited by mrc12; 12.03.2017, 14:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez mrc12 Zobacz posta
                    Oprócz Borysa nie czytać co napisałem :)

Panowie, co wyście się tych kondensatorów uczepiliście się :).

Zakładamy, że daję na 80V i spokój. Pytam o pozostałe elementy. takie jak rezystory i ich moc, diody zenera i inne elementy. Ogólnie o całą konfiguracje :). Zakładamy że bez obciążenia będzie 65V które przy mocnym graniu będzie przysiadać. Ale też przy spokojnym będzie 65VDC.
                    Zobacz jakie gavron dawał do ops3 w grupowym i opis też był do tego, trafo 44v i za psu 59V jest

Skomentuj

U mnie z I200 przy trafie 2x35 i chłodzeniu 300x40x100 jest dość ciepło, powiedziałby na styk.

Skomentuj

Dzis prawie sie udalo poskladac iampa100m dla szwagra. Zostalo kilka elementow i bedziemy odpalac :-)

Skomentuj

Idziecie jak przecinaki z tym składaniem

Skomentuj

Dziś tylko tyle:

Skomentuj

Mam do was pytanie, mam w fajnej cenie transformator ale nie ma ekranu między uzwojeniem pierwotnym a wtórnym, taki z wyprowadzonym przewodem do uziemienia. Czy ten ekran coś daje czy to taki troche pic na wodę ?

Skomentuj

Po co Ci w ogóle ekran między uzwojeniami? Ekranuje się z zewnątrz, aby nie siał zakłóceń na sygnał

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                  Po co Ci w ogóle ekran między uzwojeniami? Ekranuje się z zewnątrz, aby nie siał zakłóceń na sygnał
                                  Dużo by tłumaczyć. W każdym bądź razie jest ważniejszy niż ekran zewnętrzny.
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Ekran elektrostatyczny - bo tak się ów element nazywa, jest zwykle na wyposażeniu transformatorów bezpieczeństwa (zwłaszcza produkowanych dla medycyny), często widziałem go w starszych trafach (głównie niemieckich) wymontowanych z przemysłowych urządzeń.
                                    Jego zadanie to przede wszystkim ochrona przed przepięciami i ewentualne wyrównanie potencjałów.
                                    Dzisiaj rzadko stosowany bo nie ma specjalnie potrzeby (poza wymienionymi specjalistycznymi), a koszt jest, dodatkowo lwią część rynku transformatorów EI mają transformatory z dzielonym karkasem, które uniemożliwiają takie rozwiązanie.

Ogółem jak przewidujemy częste trafianie pioruna w pobliskie linie napowietrzne to dość ciekawa opcja, warto dopłacić ^^ (przepraszam musiałem).

Skomentuj

Musialem polutowac druga sztuke DACa, lutuje sie szybko ale niestety oczy bola przy przetworniku, nogi szerokie i raster bardzo maly, masakra.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jesteś w stanie stwierdzić, jaki wpływ na "dźwięk" maja jakieś fajne kondensatory (wima) w filtrze po DACu w porównaniu do zwykłego SMD typu X7R? Na forum Analog Devices napisali mi, że to bez różnicy.. Ale taki pewien nie jestem :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Przepraszam za głupie pytanie, ale te elementy SMD są w jakiej obudowie? Na oko wyglądają na dość duże żeby były wygodne w lutowaniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X