Ten czerniony będzie lepszy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Generalnie na 8 ohm, ale 4 ohm też nie wykluczone.
Zastanawiam się też czy można by zastosować trafo 2 x 42V lub 2 x 43V pod obciążeniem, oczywiście kondensatory na 80V celem uzyskania większej mocy na 8 ohm. tak z 2 x 180W jakbym uzyskał było by fajnie. Lecz czy przy takim nap będzie kolo 2 x 65VDC. Czy OPS jak i IPS w standartowej konfiguracji będą poprawnie działać.
Czy lepiej nie kombinować i dać tak jak jest trafo 2 x 40V ?.Last edited by mrc12; 12.03.2017, 12:37.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaNie jestem pewien czy dobrze liczę ale przy napięciu 42V AC będzie okolo 57V DC.
Przy 43V AC będzie około 59V DC.
W takim przypadku jeszcze konki na 63V wystarczą.
Ale zakładając, że kondki na 80V to czy reszta przy napięciu powiedzmy 65VDC będzie działać poprawnie ?.
Skomentuj
-
"bez obciążenia" tzn przy bardzo cichym graniu też przysiądzie?
swoją drogą. jakąś tam tolerancję kondy też chyba mają. rozumiem że 63V to jest nap dla nich 100% bezpieczne a przektoczenie lekkie może ale nie musi ich uszkodzić (życie na bank skróci).Last edited by Szczery81; 12.03.2017, 13:38.
Skomentuj
-
Dla elektrolitow warto zostawic tak z 10% wolnego napiecia nad glowa.
Wiekszosc IPSow nie potrzeba modyfikowac zeby je zasilic wyzszym napieciem (okoloce 65V). W A9 mozna by ewentualnie przeliczyc wartosc rezystorka w zasilaczu pomocniczym, tak zeby rozdzielic troche straty cieplne.
Pamietac nalezy ze im wyzsze napiecie zasilania tym wieksze straty cieplne + wiekszy radiator.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Oprócz Borysa nie czytać co napisałem :)
Panowie, co wyście się tych kondensatorów uczepiliście się :).
Zakładamy, że daję na 80V i spokój. Pytam o pozostałe elementy. takie jak rezystory i ich moc, diody zenera i inne elementy. Ogólnie o całą konfiguracje :). Zakładamy że bez obciążenia będzie 65V które przy mocnym graniu będzie przysiadać. Ale też przy spokojnym będzie 65VDC.Last edited by mrc12; 12.03.2017, 14:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mrc12 Zobacz postaOprócz Borysa nie czytać co napisałem :)
Panowie, co wyście się tych kondensatorów uczepiliście się :).
Zakładamy, że daję na 80V i spokój. Pytam o pozostałe elementy. takie jak rezystory i ich moc, diody zenera i inne elementy. Ogólnie o całą konfiguracje :). Zakładamy że bez obciążenia będzie 65V które przy mocnym graniu będzie przysiadać. Ale też przy spokojnym będzie 65VDC.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaPo co Ci w ogóle ekran między uzwojeniami? Ekranuje się z zewnątrz, aby nie siał zakłóceń na sygnałhttps://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Nie na temat...Ekran elektrostatyczny - bo tak się ów element nazywa, jest zwykle na wyposażeniu transformatorów bezpieczeństwa (zwłaszcza produkowanych dla medycyny), często widziałem go w starszych trafach (głównie niemieckich) wymontowanych z przemysłowych urządzeń.
Jego zadanie to przede wszystkim ochrona przed przepięciami i ewentualne wyrównanie potencjałów.
Dzisiaj rzadko stosowany bo nie ma specjalnie potrzeby (poza wymienionymi specjalistycznymi), a koszt jest, dodatkowo lwią część rynku transformatorów EI mają transformatory z dzielonym karkasem, które uniemożliwiają takie rozwiązanie.
Ogółem jak przewidujemy częste trafianie pioruna w pobliskie linie napowietrzne to dość ciekawa opcja, warto dopłacić ^^ (przepraszam musiałem).
Skomentuj
Skomentuj