Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobrze jest dac potek 2x10kR albo 2x20kR. Potenciometr 2x50kR albo 2x100kR w ustawieniu na 50% moze powodowac obcinanie gory pasma bo rezystancja szeregowa potka z kondkiem RF tworzy filtr dolno-przepustowy. Dlatego albo wysoko trzeba ustawiac filtry RF (co z kolei zwieksza podatnosc na sciaganie smieci z otoczenia) albo dac potek o mniejszej wartosci i zmienic kondek od filtru RF (ten malutki xxxpF na wejsciu ) na taki ktory ma wieksza wartosc.

Pozdr
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No i gra
      OPS5 i CFP-Mad, fajnie gra muszę przyznać, zasilanie na razie 61VDC.:rolleyes: Kurde Borys świetna robota, szacun :) Ciekawe jak by grało z bootstrapem... Nie sprwadzam, to mi wystarczy.

Napięcie spoczynkowe to czysty Excalibur :)

2SC5200 i 2SA1943 słabo pasują do tego,choć można je upchać.:cool:

A to jest moja płytka, nie obyło się bez poprawek, widocznie słabo prasowałem.:razz:
      Last edited by marcin55246; 25.04.2017, 18:34.

Skomentuj

Marcin
        Super robota.

Przy rysowaniu ''templejtu'' do otworkow do radiatora to pewnie ja dalem ciala bo otworki mam narysowane pod ta mniejsza obudowe czyli to3p. Do to264 trzeba dodac rowno po 5mm na strone na szerokosc.

Odnosnie chowania i uciekania z wysokoscia radiatora to ja to robie inaczej. Mianowicie daje dystanse minimum 10mm i nogi tranzystorow wyginam na jakim okraglym przedmiocie np srubokret krzyzakowy. Nogi na 180 stopni tak ze wracaja sie w strone tranzystora. Nastepnie wyginam pod katem 90deg wyprowadzenia w miejscu ktore mi odpowiada. Dodatkowo jest mozliwosc latwego ''podcyganienia'' pozycji tranzystorka jakby przypadkiem nie trafial idealnie w otworek.

Pozdr
        Pit

Skomentuj

Po małych ekscesach z biasem działa jak należy:

Środkowy miernik mierzy temperaturę "radiatora", pozostałe wiadomo.
          Last edited by dzwiedziu; 25.04.2017, 20:14.

Skomentuj

Witam , w końcu miałem czas aby zrobić zewnętrzną obudowę do mojego I-Ampa 200-88 . Dzisiaj pierwsza przymiarka , jeszcze muszę wymyślić jak jak ładnie wyeksponować diody kontrolne na przedniej płycie i potem do malowania .Kratka będzie metalowa z fajnymi oczkami - taka jak we wzmacniaczach gitarowych . W międzyczasie zrobiłem sobie pasyfkę z selektorem - potencjometr 10k.Pasyfka jest tymczasowa , teraz modyfikuję pre. lampowe na lampach ECC88 by dopasować do I-Ampa.:)

Skomentuj

Borys, z tym "templejtem" będzie ok. Maksymalny wymiar między obudowami tranów, to 95mm, chyba nie ma sensu dawać szerszego rozstawu. Setka radiator i myślę, że każdy sobie poradzi. Ja je wyginałem tak mniej więcej pod tym samym kątem, a potem prostowałem, tam gdzie mi pasowało, żeby weszło. Ja mam płytkę równo 10mm nad radiatorem, dopasowana do mosiężnego dystansu, żeby ją potem przykręcić do radiatora, ale chyba nie ma sensu, bo trzyma się jak dzieciak poręczy :)
              No, to teraz obudowa... może za rok zrobię

W temacie nie jestem, wiadomo kiedy ZZ na płytki OPS5?

Skomentuj

Ja sie doczekalem kompletu tranzystorow do 100m - komplet mosfetow toshiby.. teraz czekam na reszte czesci, choc plytka juz czesciowo polutowana.

Skomentuj

************************************************** ************************************************** **
                  W A Z N E

Maly updejt odnosnie VSHA_Classic na ECC88. Ze wzgledu na dosyc spory rozrzut parametrow lamp zmniejszylem loop gain wejsciowki i wrocilem do starej kompensacji.
                  Zmiana dotyczy raptem 3-4 elementow na PCB (w zaleznosci od BOMu).
                  Ponizej wklejam schemat z zaznaczonymi zmianami. Dodatkowo w podstawke mozna wpakowac 6H30Pi bez zadnych zmian w ukladzie, w przypadku 6H30Pi napiecie wzgledem pomiedzy masa a katoda trzeba ustawic na okolo 2,5-3V (u mnie jest to okolo 2,7V).
                  6N23P tez wsadzamy w podstawke bez zadnych zmian, napiecie pomiedzy GND i katoda tak jak w przypadku ECC88.

W przypadku 6H30Pi --> trzeba sie przygotowac na grzanie DC oraz na dosyc spory prad bo prawie 0,9A na lampe !!

W tym przypadku pewnie bedzie mozna zalozyc w podstawke jakies inne lampy, cos mam na stanie to posprawdzam.

Jak sa jakies pytania to walic smialo.
                  Last edited by borys; 26.04.2017, 08:17.

Skomentuj

Ja przychodze do domu a tu jakas paczka lezy. Otwieram a tam w srodeczku OPS3 reaktywacja Ironhide GrandMos i kilka innych niespodzianek
                    W tym roku bedzie jeszcze jedna niespodzianka ale na nia potrzebuje z miesiac czasu.

Skomentuj

OPS3 na nowym schemacie, czy standard? jakieś fajne sztuczki na płytce? Chyba sobie wytrawie coś takiego, tylko musiałbym najpierw narysować

Skomentuj

Coś nowego do lutowania :p Gdyby tam trzeba było no... sprawdzić... no wiesz... to mogę się podjąć
                        Borys, gdybym chciał zrobić sobie OPS 6,7, 10,15... - to wystarczy przedłużyć płytkę i dać nowe trany sterujące?

Skomentuj

Holgin
                          OPS3 jest na nowym schemacie jak zwykle jest kilka sztuczek na plytce. Oczywiscie mozna zalutowac MT200 od sankena, mosfety i inne tego typu rzeczy.

Marcin
                          No ja juz nie jestem w stanie tyle wypic zeby zrobic OPS15 ale jak to mawiaja do odwaznych swiat nalezy. Drivery musial bys wymienic na jakies trany w TO3P pewnie albo dac conajmniej ktores MJE.

Pozdr

Skomentuj

Schemat udostępniasz? Mam dwie pary 2SC5200/2SA1943 i dwie 2SC3281/2SA1302 no i driverki też, laminat dwustronny mi nie straszny, to bym sobie mógł machnąć.. IPS w dalszej przyszłości, bo nawet trafa nie mam

Skomentuj

Przygotuje prasowanke i wstawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                No ja już nie jestem w stanie tyle wypic zeby zrobic OPS15 ale jak to mawiaja do odwaznych swiat nalezy. Drivery musial bys wymienic na jakies trany w TO3P pewnie albo dac conajmniej ktores MJE.

Drivery to mogą być mje15032,33 miałem je dać do OPS4, ale nie zacząłem nawet tego.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                Mam dwie pary 2SC5200/2SA1943 i dwie 2SC3281/2SA1302
                                Do OPS5 są podane w BOMie 2SC2837 i 2SA1186

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  Ja sie doczekalem kompletu tranzystorow do 100m - komplet mosfetow toshiby.. teraz czekam na reszte czesci, choc plytka juz czesciowo polutowana.

Jakieś dobre źródło tych tranów ?

Skomentuj

Przygotuje prasowanke i wstawie.
                                    Tranzystorki już wyciągnięte, lutownica na wierzchu

Skomentuj

Nie wiem dlaczego co poniektorzy nie chca sie przekonac do SMD, idzie znacznie szybciej i jest duzo wiecej fajnych czesci. Narazie maly mix z czesciami i dlogo oczekiwany Ironhide w wersji V1.
                                      Na wejsciu j-fety (zrodlami do siebie), DC serwo, pradowe sprzezenie + single ended VAS. Mega prosty i sprytny IPS. Narazie niech sie testuje.

Skomentuj

Borys, byłbyś w stanie zamienić miejscami wejście cewki? Chodzi o to, że mam kilka od OPS3 i nie specjalnie pasują, są lustrzane. Jeśli to nie problem oczywiście.
                                        Powiedz mi jeszcze jakie zasilanie musiałbym mieć, żeby wyciągnąć z OPSa 250W na 8 omach? Ewentualna przeróbka OPSa na więcej par wchodzi w grę.

Skomentuj

Nie wiem dlaczego co poniektorzy nie chca sie przekonac do SMD, idzie znacznie szybciej i jest duzo wiecej fajnych czesci. Narazie maly mix z czesciami i dlogo oczekiwany Ironhide w wersji V1.
                                          Na wejsciu j-fety (zrodlami do siebie), DC serwo, pradowe sprzezenie + single ended VAS. Mega prosty i sprytny IPS. Narazie niech sie testuje.

Ja jestem przekonany do smd tylko nie wszyscy radzą sobie z lutowaniem takich maleństw.
                                          Problem może być też w tym że nie wszystko da się kupić w "osiedlowym" sklepie. Części sa tanie ale jak się robi już zakupy w internecie to trzeba wziąć wiekszy zapas i już suma rośnie. Jak taki zakup będzie tylko na złożenie jednej pary IPSów a reszt niewiadomo kiedy będzie potrzebna. Z THT jest tak że zawsze jest coś pod ręką, a nawet z wylutu da sie sporo pozyskać.

Skomentuj

Czaruję...