Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie podkładki i dystanse między radiator a tranzystory końcowe?

Skomentuj

Ja dawałem ceramiczne 1mm.

Skomentuj

Takie po 5zl/sztuka na TME?

Skomentuj

Tak właściwie to nie pamiętam, które mam zamontowane bo kilka razy brałem z TME i kilka razy z Aledrogo.

Skomentuj

Przyszła kolej na magię lamp

Skomentuj

Co stało się z tematem iAMP krok po kroku? Linki przestały działać...

Skomentuj

Udało się odpalić VSHA ECC82. Jest drobny problem , na zimno zasilacz za szybko podłącza głośniki - lampa potrzebuje trochę czasu na stabilizację , więc są trzaski.
                Dzieki Gavron za podpowiedzi, jeszcze tylko zwiększenie opóźnienia załączania na zasilaczu bedzie OK.
                Jak gra wzmak z lampką ( ECC82 EH) ? Wg mnie bliżej mu do A9 Ratchet, aniżeli BG7. Na lampie dżwięk jest bardziej gładki, lekko cofnięta średnica, jest jakby trochę nudnawo -w porównaniu do BG7.
                Ale dzięki temu dzwięk z lampy jest mniej agresywny ( jednym utworom to służy innym już nie koniecznie).
                Czy lampy nie powinny jeszcze trochę popracować ( wygrzać się ) ? Może po dłuższej pracy lamp będzie jeszcze lepiej ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez r4fall Zobacz posta
                  Co stało się z tematem iAMP krok po kroku? Linki przestały działać...
                  Pisałem ostatnio, że pierwsza strona po zmianie silnika się wysypuje i Tomek musi robić czary, żeby zaczęła działać. 2, 3 strona bez problemu działa. 1 ma problem.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...po-kroku/page2
                  Last edited by gavron04; 10.03.2021, 05:32.
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

[QUOTE=wiesiek9990;n640156]Przyszła kolej na magię lamp

Po odsluchach lamp, nie stwierdziłem wyższości ich nad tranzystorem, być może to wina lampy, albo po prostu kwestia gustu.
                    Lampa dała dość głeboki bas, ale lepiej kontrolowany aniżeli w A9, średnica została cofnięta ( w stosunku do BG7) wysokie tony również lekko cofnięte.
                    IPS VSHA ECC82 zagrał podobnie do A9. Po zastanowieniu jeśli chodzi o klasyfikację lampa dostaje 2 miejsce wspólnie z A9.
                    BG7 wrócił do wzmacniacza , w mojej ocenie gra najlepiej z moimi kolumnami.

Skomentuj

Czy ktoś ma iamp i100?
                      Moge prosić o zmierzenie rezystancji na potencjometrach od bias? Bo ja mam aktualnie około 600ohm a napięcie na tranzystorach ciągle 0v.
                      Nienwiem czy coś źle podłączyłem czy kręcić dalej.

Skomentuj

Bias się pojawi jak na bramkach driverów będzie około 2,4V DC. Także jak jeszcze nie masz tego napięcia to możesz spokojnie kręcić.

Przy założonym IPS zamiast rezystorów na pewno ilość obrotów potencjometru do ustawienia biasu będzie mniejsza.

Skomentuj

Czy ma ktoś poratować BOM do v12.5.4 OPS3 i cliffa 1.0 ?

Skomentuj

Dokumentacja w załączniku.
                            Załączone pliki

Skomentuj

słychajcie wyznawcy prac borysa i podążający za radami gavron04 . Czy ktoś próbował kiedyś w miejsce 5200/1943 użyć 5198/1941? Mam tego trochę na stanie i w ramach składania po taniości zastanawiam czy ich nie użyć. Pytanie czy przy ich zastosowaniu, nie byłoby konieczne zmiana innych elementów w końcówce (Cob jedne mają np. 170pF drugie 200pF, moja ograniczona wiedza nie pozawal mi ocenić czy to może wymagać korekt w układzie)

Skomentuj

Nie jestem wyznawcą czego kolwiek ani kogo kolwiek ale odpowiem.
                                Spokojnie możesz wstawiać te 5198/1941 . Wiadomo oczywiście że niższa moc , napięcie ale po za tym nie ma przeciwwskazań.
                                Sam najczęściej wstawiam właśnie 5198/1941 lub 5242/1962 bo mam 100% pewności że oryginał .

Skomentuj

Więc jeśli mi akurat zależy na mniejszej mocy aby nie spalić słabego transformatora to tych 5198/1941 mogę użyć zamiast 5200/1943 i nic więcej zmieniać nie trzeba? Także się to sprawdzi przy wzmacniaczu uniamp? Sterujące 1837/4793 pozostają?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

To jeszcze inne pytanie. W ramach fascynacji Mosfetami pomyślałem sobie o zakupie ... np. 2sj201, ale ceny takowych o ile w ogóle da się je dostać są dość wysokie. Ale ... ludzie czasami za bezcen sprzedają stare wzmaki. Może w ten sposób wejśc w posiadanie mosfetów. Pytanie tylko czy jest gdzieś w necie stronka z listą Wzmaków i na czymoparte są ich końcówki mocy. Podobne listy są np. dla CDków i kości DAC wnich użytych

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        pytanie nie zwiazane z tematem
                                        prosze zalozyc osobny watek i tam pytac

Skomentuj

Uwaga - nowy link do tematu iAMP krok po kroku - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-krok-po-kroku

Skomentuj

Czaruję...
                                          X