Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Holgin
    replied
    Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Zresztą, interesujący jest już sam fakt, że kości z różnymi datami produkcji potrafią inaczej grać (chodzi tutaj o AD1865). No i jak tu żyć? Irytuje mnie to niesamowicie, ponieważ nie mogę tego zmierzyć i nie mam pojęcia dlaczego tak jest...
    Eh, świat diy audio jest okrutny dla perfekcjonisty :) Ogrom czynników, z których znaczna część jest niemierzalna, szerokie możliwości, można całe życie szukać budować i słuchać :) Kto może ostatecznie stwierdzić co gra dobrze a co źle? :)

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Mam jedynie watpliowsci co do okreslenia neutralne brzmienie.
    Dla mnie neutralne brzmienie to takie, które nie wprowadza nic od siebie, nie podbarwia. Brzmi dokładnie tak jak oryginał.

Zostaw komentarz:

• Adam_85
    replied
    Panowie chyba mimo zaznaczenia ze to moja opinia zostalem zle odebrany. Nie mialem zamiaru ublizac konstrukcji z tego watku wrecz przeciwnie podziwiam za nie schematyczne podjecie tematu. Jesli mi sie podoba takie a nie inne brzmienie... coz pewnych zeczy nie przeskocze. Mam jedynie watpliowsci co do okreslenia neutralne brzmienie. Na jakiej podstawie jest ono ustalane? Jesli wzgledem jakiejs referencji to skad wiadomo ze akurat ta reprezentowala taka forme dzwieku. Uprzedzam nie pytam zlosliwie po prostu chcialbym wiedziec.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
    Neutralne brzmienie moze oznaczac ze nic sie nie wybija przed szereg. Jednak istotniejsza informacja jest, ze kolumny lub urzadzenie maja rowne pasmo przenoszenia.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Panowie chyba mimo zaznaczenia ze to moja opinia zostalem zle odebrany. Nie mialem zamiaru ublizac konstrukcji z tego watku wrecz przeciwnie podziwiam za nie schematyczne podjecie tematu. Jesli mi sie podoba takie a nie inne brzmienie... coz pewnych zeczy nie przeskocze. Mam jedynie watpliowsci co do okreslenia neutralne brzmienie. Na jakiej podstawie jest ono ustalane? Jesli wzgledem jakiejs referencji to skad wiadomo ze akurat ta reprezentowala taka forme dzwieku. Uprzedzam nie pytam zlosliwie po prostu chcialbym wiedziec.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Nie pierwszy raz spotykam się z tym, że żadna aplikacja nie uratuje słabego przetwornika. W sumie od razu przypomina mi się kolega raven1985 i jego zmagania z AD1955 :) W praktyce jak przetwornik jest słaby to w ogólnym rozrachunku nic go nie uratuje, ale możemy ratować się aplikacją i zawsze coś tam pomoże. Z drugiej strony jak przetwornik jest dobry to znowu aplikacja może go zepsuć i jest to dosyć częstym zjawiskiem.

Zresztą, interesujący jest już sam fakt, że kości z różnymi datami produkcji potrafią inaczej grać (chodzi tutaj o AD1865). No i jak tu żyć? Irytuje mnie to niesamowicie, ponieważ nie mogę tego zmierzyć i nie mam pojęcia dlaczego tak jest...

Zostaw komentarz:

• szpiler
    replied
    próbowałem kilka razy podejść do AK4490 w różnych aplikacjach (niestety nie z mojej ręki) i jak dla mnie jest to słaby przetwornik
    Jak napisałem to samo na AS jak tylko dostałem w ręce dac na AK4490 made by Waldi który to pograł u mnie max 10h, to chcieli mnie zlinczować...
    Teraz leży to cacko w szufladzie i się kurzy...

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Dla mnie jest ok, opisywana większa ilość szczegółów mi na przykład przeszkadzała, bo bardziej było to szemrzenie u góry pasma, za które tak nie lubię słuchawek superlux.
    Niestety test nie wyszedł miarodajnie, za dużo zmiennych, których nie jestem pewien.
    Porównując do babyface które jest modelem z generacji kart po Fireface 400/800, czyli trzyma uznany standard studyjny, to DAC .3lite cechuje właśnie ta neutralność, która jest wyznacznikiem w sprzęcie studyjnym.
    Minimalnie więcej basu w AD, moooże delikatnie inna góra, tyle.
    Więc dla mnie patrząc pod kątem studio, gdzie wszystko ma być jak najbardziej płaskie, nic nie zmieniać, nie dodawać czy ujmować, powyższy dac trzyma poziom zawodowego kloca do studia.

Zostaw komentarz:

• Adam_85
    replied
    E tam problem Najwazniejsze by fajnie gralo dla posiadacza/konstruktora. Tak jak pisalem to moja wlasna opinia i z pewnoscia jest czyms uwarunkowana.
    Nie napisales jednej waznej rzeczy - z czym to gralo. Jak Ci wzmacniacz, pre,kolumny czy cokokwiek innego wycina w jakims stopniu gore to czyms trzeba nadrobic. Ja mam neutralnie strojone kolumny, neutralny wzmacniacz i u gory z daciem 3lite'a mam mnostwo detali i szczegolow. Jakbym zastosowal u sb daca ktory wali przestrzenia i obawiam sie, ze przez to troche chudoscia - Krew z uszu by leciala.. mam jedwabna kopulke, a dajmy w to miejsce metalowa :)
    Szczegoly sa wazne, ale musi byc prawidlowa barwa dzwiekow, idac w przestrzenne granie wszystko zaczyna sie robic mniejsze, bez swojej faktury, po prostu cyfrowe.. Moim zdaniem nie tedy droga.
    Last edited by Adam_85; 28.11.2016, 06:54.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    że ideą DAC'a z tego tematu jest neutralność i fajerwerków tutaj na pewno nie otrzymamy, więc może to też być problem dla niektórych osób i ich generalnego przyzwyczajenia do tego co przetwornik D/A powinien oferować.
    E tam problem Najwazniejsze by fajnie gralo dla posiadacza/konstruktora. Tak jak pisalem to moja wlasna opinia i z pewnoscia jest czyms uwarunkowana.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Ocena dźwięku jest zawsze subiektywna i każdy ma prawo do własnej opinii, ale skoro o tym mowa to i próbowałem kilka razy podejść do AK4490 w różnych aplikacjach (niestety nie z mojej ręki) i jak dla mnie jest to słaby przetwornik :) Po tych próbach zdecydowałem, że nie będę nic pod niego projektował, ponieważ szkoda mi na to czasu. W sumie warto też wspomnieć, że ideą DAC'a z tego tematu jest neutralność i fajerwerków tutaj na pewno nie otrzymamy, więc może to też być problem dla niektórych osób i ich generalnego przyzwyczajenia do tego co przetwornik D/A powinien oferować.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
    Czyli DC na wyjściu też nie ma się co przejmować?
    DC na wyjściu zmierzysz dopiero przy symetrycznym zasilaniu :)

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Miałem okazje posłuchać porównania tylko na kilku utworach aczkolwiek napisze swoje spostrzezenia. Jesli chodzi o bas faworytem jest DAC na AD1865 uzytkownika .3lite i w zasadzie tutaj konczy sie przewaga nad DAC'iem kolegi d3211 na AK4490. Powietrze, detale, klarownosc przekazu zdecydowana roznica, ktora odrazu slychac. Pokusze sie nawet o stwierdzenie ze DAC na AK zagral o klase lepiej od AD, a przynajmniej dla mnie i moich preferencji brzmieniowych

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Wczoraj porównywałem DAC do konstrukcji kolegi d3211, oraz babyface, na jego głośnikach (zasilanych zbigami 4) w znacznie lepszych niż moje warunkach odsłuchowych.
    Ogółem wyszła dziwna rzecz, u siebie stosuję trafa do symetryzacji sygnału, tam podpięliśmy dac bezpośrednio przez RCA.
    Bas był w porównaniu do AK na plus, góry mniej, rme radziła sobie jak trzeba, ale jak zapiąłem do AD trafa doszło masę górnych częstotliwości, reszta taka sama, dół się nie zmienił wiele.
    Za to te same trafa w AK ucięły właśnie górę pasma, jeszcze 2 osoby potwierdziły to.

Nie mam bladego pojęcia dlaczego się tak stało, czy zwrotnica aktywna, czy ki pies. Ale AD grał lepiej z trafem na wyjściu, dzisiaj pewnie na stykówce poskładam SSM2142 i zobaczę raz jeszcze.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Czyli DC na wyjściu też nie ma się co przejmować? Teraz będę spał spokojniej i czekam na trafko, nie mam jak zasilić na raz całości. Teraz już ratowałem sie akumulatorem z wkretarki 18V :) Pomiary ARTĄ itd. zrobię jak będę miał trafko i jakiś konwerter i2s.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
    Last edited by Woder; 22.11.2016, 16:48.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Napięcie Vs dla AD1865 (kości nie wkładałem) w jednym kanale 5V w drugim ok. -12V, ale to chyba wynika z tego ze linie były sprawdzane osobno ( w danym czasie tylko jedna miała zasilanie), jeśli sie mylę co może byc nie tak?
    LT1028 jako Vref generuje +5V z dodatniego zasilania. Potem to zasilanie jest odwracane na AD825, ale aby to działało prawidłowo to oczywiste jest, że musisz mieć oba zasilania, tj. dodatnie i ujemne. W sumie mierzenie czegokolwiek bez obu napięć jest trochę bez sensu :) W każdym wypadku sprawdziłeś już, że nie masz zwarcia, więc podłączaj oba zasilania i potem możesz mierzyć.

Zostaw komentarz:

• Holgin
    replied
    Stabilizatory od analogu bez względu na to czy drugi jest/nie jest zasilony, powinny dawać odpowiednio 15 i -15V, jeżeli zasilacz masz przynajmniej ~19.5V (3v spadku dla LMa i 1.4V dla mostka).
    Jak zasilasz niższym napięciem, to może być mniej, ale dla obu połówek wartość powinna być ta sama (z dokładnością do znaku). Jeżeli tak nie jest, możesz na początku sprawdzić czy rezystory R76,78,80,81 mają prawidłowe wartości..

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    To tak sprawdziłem stopnie analogowe
    1 kanal pobór prądu ok. 370mA, 2 kanał ok. 200mA.

Stabilizatory po ok. minucie robią się dosyć ciepłe, ale da sie trzymać, wiec chyba ok.

DC na wyjściu w obu kanałach identycznie 4,7V mam nadzieję że 22pF pomoże.

Napięcie Vs dla AD1865 (kości nie wkładałem) w jednym kanale 5V w drugim ok. -12V, ale to chyba wynika z tego ze linie były sprawdzane osobno ( w danym czasie tylko jedna miała zasilanie), jeśli sie mylę co może byc nie tak?
    Last edited by Woder; 22.11.2016, 16:16.

Zostaw komentarz:

• macios
    replied
    Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Dla LM317 to z tego co pamiętam zakłada się 3V zapasu dla prawidłowej pracy.
    Tak 3V to minimum.

Recommended Operating Conditions:
    VI – VO Input-to-output differential voltage 3-40 V

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Dla LM317 to z tego co pamiętam zakłada się 3V zapasu dla prawidłowej pracy.

Zostaw komentarz:

• macios
    replied
    Cyfra chyba ok. Starczy zasilacz 12V DC żeby sprawdzić analog?

U mnie było podobnie i było OK.
    Co do analoga to ja mam na razie 14VAC i gra :)
    Ale 12 VAC może być mało jak pisał autor projektu: 12V*1.41 = 16,92 VDC - spadek na LM (chyba pownien być ok 5V) i wychodzi .... 11,92 VDC a miało być 15V DC
    Przy moim 14AC wychodzi 19,74 V - 5V LM = 14,7 no na styk :)
    Last edited by macios; 22.11.2016, 09:46.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Starczy zasilacz 12V DC
    Nie starczy. Najlepiej z 18 VDC, ale to i tak tylko do sprawdzenia, że nie ma zwarcia. W praktyce zasilanie musi być symetryczne aby upewnić się, że wszystko działa zgodnie z założeniami.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Cyfra chyba ok. Starczy zasilacz 12V DC żeby sprawdzić analog?

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X