Jest cud-miód na uszy. Dźwięk najwyższej półki. Zaskoczyły mnie średnie tony - są niesamowite.
Mam nadzieję, że coś jeszcze spartoliłem ( bo układu nie mierzyłem) ....ale czy może być znacząco lepiej????
Kusi mnie podnieść zasilanie do +/- 17V na stabilizatorach. Co Ty na to 3Lite?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Symulacja twierdzi, że tak właśnie było:
Filtr to delikatna rzecz i rezystory muszą być takie jakie zostały wyliczone.
Zostaw komentarz:
-
Zamówiłem (chyba ) i wlutowałem zamiast 54,9 Ohm to 54,9 kOhm. Wystarczyło, że literki k nie zauważyłem....a teraz mam trochę roboty.
Zostaw komentarz:
-
Dzięki 3lite, ale już jestem blisko i nie będę śmiecił. Drugi człon filtra wzmacnia ~x3 i dodaje od siebie masę wzbudzeń - myślę, że dojdę powoli do sedna. Pewnie zalutowałem złą wartość i powieliłem na reszcie płytek...
Poza tym, kupowałem rezystory cienkowarstwowe 0,1 % i dużo z nich nie ma naniesionej wartości:(Last edited by Sonik; 23.10.2016, 20:52.
Zostaw komentarz:
-
Zrób dobre zdjęcie z góry tak abyśmy widzieli wartości elementów. Może ktoś z nas coś wyłapie.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postaNo to....3Lite, jeszcze chyba napiszę coś o brzmieniu tego DAC-a :), Troszkę brakowało mi blasku na wysokich....
Zostaw komentarz:
-
Ewidentnie filtr nie działa poprawnie. Tam wystarczy pomylić wartości rezystorów i będzie mu odwalać.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJeśli to jest wyjście układu za buforem (tj. "left" i "right") to coś jest zepsute. Sinus powinien już normalnie wyglądać. Przynajmniej AD811, AD1865 i cyfrowa część działają poprawnie.
Zostaw komentarz:
-
Jeśli to jest wyjście układu za buforem (tj. "left" i "right") to coś jest zepsute. Sinus powinien już normalnie wyglądać. Przynajmniej AD811, AD1865 i cyfrowa część działają poprawnie.
Zostaw komentarz:
-
Tak właśnie wygląda sinus z przetwornika D/A przed filtrem rekonstrukcyjnym. Gdybyś tylko widział NOS przy 44,1 kHz to byś się dopiero wystraszył :) Między innymi po to jest ten filtr 10-rzędu aby właśnie wyczyścić wszystkie aliasy i zrekonstruować sam sygnał :)
Zostaw komentarz:
-
Dobra robota :) Fajnie, że wszystkie płytki działają.
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postapomierzyć THD
Zostaw komentarz:
-
Chyba Adam85 masz rację. Dlatego muszę grzebnąć w zwrotnicy. Poprzedni DAC luzował się na basie i musiałem lekkie niedociągnięcia zatuszować strojeniem zwrotnicy. A na basie aluminiowy SS 26W + klasa D w mocy 300W:)
( po 30 minutach )
Ten DAC "robi robotę"
Bas potrafi zaatakować. W niektórych momentach otwieram oczy ze zdumienia i strachu, że zaraz coś wyleci w powietrze....
Schodzi bez skrupułów bardzo nisko.....
Postaram się niedługo pomierzyć THD i pasmo....
3Lite dzięki jeszcze raz za podzielenie się projektem!!!Last edited by Sonik; 23.10.2016, 14:51.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postarejestry dolne - na razie nic nie powiem :)Last edited by Adam_85; 23.10.2016, 13:58.
Zostaw komentarz:
-
Twórczy niedzielny bałagan i odsłuch
Względem DAC-ka z AD1865 ze sklepu DIYINHK, jest oczywiście dużo lepiej. Jest też znacznie lepiej niż wielokrotnie męczony przeze mnie ES9018.
Jest na tyle lepiej, że muszę grzebnąć w zwrotnicy :)
Co się rzuca natychmiast w oczy:
dokładniejsza scena
szybsze naturalne wybrzmienia, czuć atmosferę miejsca, nagrania :)
wyraźniejsza górna oktawa
rejestry dolne - na razie nic nie powiem :)
Zostaw komentarz:
-
Kondensator, a nawet dwa były rzeczywiście zalutowane odwrotnie. Pozwoliłem im się ujawnić i wylecieć w powietrze, tantale szybko giną:)
Miałem też zwarcie. Wyjście ujemnego AD825 miało masę. Znalazłem je pod zalutowanym układem DAC...
Reszta też już gra. Jutro to już połączę w całość.
Być może przyda się ta informacja , nie wiem czy była.
Całość pobiera w stanie spoczynku:
Analog 2x po 550 mA
Cyfra 140 mA, ale trzeba zapas, 3Lite wspominał o skokach poboru prądu przez ADLast edited by Sonik; 22.10.2016, 22:12.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: