Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiast welny ( ktora jest co prawda swietnym materialem ) mozesz uzyc grubszej gabki tapicerskiej o wiekszej gestosci ( np t30), ktora w niskich czestotliwosciach bedzie sobie radzic bardzo dobrze i nie ma problemu z pyleniem.
    Inna opcja, to welna Ecose, ktora mniej pyli niz zwykla welna.

Skomentuj

Jak masz taki filc i chce Ci się, to możesz filcem.

Skomentuj

Mam taki filc i to całkiem sporo - mogę spróbować. T30 także spróbuję może gdzieś u tapicera będzie - ciekawie będzie poeksperymentować. Dzięki za linki - bardzo ciekawa lektura.

Skomentuj

Dostałem kawałek gąbki ale nie t30 tylko t45 czyli gęstszej. Grubość tak mniej więcej 5cm. Powiem szczerze, że miałem większe nadzieje. Kolor niebieski bez tłumienia, kolor żółty z t45:

Może więcej by coś zdziałało ale gościu miał tylko kawałek na 1 kolumnę a kupować m2 czy więcej mija się z celem a wełnę mam za darmo i filcu do obszycia na 2 kolumny wystarczy.

Wracam jeszcze do tematu śruby jako przewodnika dla toru audio. Powiedzmy, że chcę puścić sygnał po nóżce składającej się z tulei (mosiężnej bądź aluminiowej) w której jest śruba ale kabel się nie zmieści. Będzie tego jakieś 20 cm razem. Inny materiał, inne przekroje. Jaki wpływ na sygnał w takim przewodniku?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
            Inny materiał, inne przekroje. Jaki wpływ na sygnał w takim przewodniku?
            Ja bym się jakoś niekomfrtowo czuł z takim połączeniem. Ale sam nie wiem dlaczego. Może taka taśma ci wejdzie? https://audeos.pl/pl/p/WM-Super-Flat...owy,-tasma/526
            Dać podwójnie, to będziesz miał 2x2mm2

Skomentuj

Ewentualnie rurka z miedzi - ten sam materiał. Muszę pomyśleć jak to zrobić.

Skomentuj

T45 to juz bardzo duza gestosc, takich pianek nie testowalem. Byc moze taka gestosc moze byc juz przeszkoda w optymalnym tlumieniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  T45 to juz bardzo duza gestosc, takich pianek nie testowalem. Byc moze taka gestosc moze byc juz przeszkoda w optymalnym tlumieniu.
                  Ok ale taka wełna wydaje mi się, że ma większą gęstość niż t45. Jest dość zbita i cięższa nić ta gąbka.

Skomentuj

Welna jest zupelnie innym materialem, wiec nie da sie tego tak porwnac. W welnie masz wlasnie wlokna, a gabce pory. Jesli gabka jest zbyt gesta, to moze dzialac jak gabka o zamknietych porach. Zawsze najlepsze efekty daje laczenie materialow tlumiacych.

Poza tym, jak pisalem wczesniej, sam pomiar impedancji jeszcze nie mowi nam wszystkiego o tym co wychodzi z portu. Jesli obudowa jest wysoka, to czesto dobrym rozwiazniem jest uzycie takich materialow jak welna czy owata w calej polowie obudowy za glosnikiem. To rowniez efektywna metoda pochlaniania rezonansow.

Skomentuj

No właśnie obudowa będzie wysoka i smukła, no powiedzmy smukła. Co do portu BR to miałem wczoraj mierzyć i kicha - bateria od przedwzmacniacza mikrofonowego padła. Dzisiaj może kupię i sprawdzę.

Skomentuj

Impedancja i pomiar portu - wełna zaszyta w filc. Pomiar w SW:

Skomentuj

Sporo śmieci się wydostaje. Ile masz od końca br do tylnej ścianki i na jakiej wysokości? Możesz wrzucić jakąś fotkę lub rysunek.

Skomentuj

BR mam na przeciwko głośnika na "tylnej-dolnej ściance". Od od końca BR do głośnika około 35-40cm. O których śmieciach mówisz? Czy od 5 do 10 Hz czy o tych powyżej 100Hz? To pomiar tylko portu bez głośnika i z tego co widzę u siebie na pomiarze np. moich konstrukcji poprzednich to tam powyżej 100Hz też występują śmieci - https://diyaudio.pl/i/21588/zosj078s...1423925114.jpg. Nie robiłem pomiaru bliskiego pola głośnika jeszcze. Jak wspomniałem na początku to konstrukcja nieco inna niż standardowe. Mam już parę rzeczy wykonanych do tego projektu ale nie chcę wyprzedzać faktów bo może mi nic z tego nie wyjść. Co do BR to standardowo korzystam z grubej rury kartonowej. Tu akurat jest jeszcze trochę poszarpana na brzegach więc może wprowadzać trochę bałaganu.

Skomentuj

Wstawiam render zrobiony na szybkiego - ta warstwa okrywająca BR to wełna mineralna.

Skomentuj

Pomimo tego że będziesz filtrował wyższe częstotliwości pożądane jest jak sam br działa jak filtr dolnoprzepustowy. Dlatego proponował bym zmocować ok. 15 cm nad wlotem br trochę wełny mineralnej w jakiejś osłonie.

Skomentuj

A ta wełna na samym dole ma zostać czy w ogóle ją wrzucić nad otwór jak pisałeś?

Skomentuj

Mniej wiecej w polowie tej obudowy powinienes miec wzmocnienie i od tego wzmocnienia do w gore ulozyc tlumienie z welny, ale nie gesto.

Skomentuj

Ok łapię w lot. Będę miał czas to coś wykombinuję. Jaka grubość wzmocnienia? We wzmocnieniu powycinać otwory zapewne. Zastanawiam się czy nie wkleić wzmocnienia pod pewnym kątem do podstawy. Uniknął bym przez to pewnych fal stojących???

Skomentuj

Nie przesadzaj z gruboscia. Zrob lekka kratownice spajajaca kazda ze scianek i tyle. Dorzuc tlumienie i wystarczy.

Skomentuj

Spróbuję zrobić coś z tych dwóch opcji:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X