Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    Jeśli chcecie, zeby układ działał tak jak powinien to kupcie sobie zwykłego najprostszego chińczyka wep 858d (całe 170zł) i nim wlutujcie te mosfety (do tego porządny topnik (żel, nie żadna woda w butelce!). Co wam da to, że zrobicie gluty cyną grotem jak ten duży pad nie będzie porządnie wlutowany w wylewkę? Działać to będzie, ale jak długo? Zawsze się można uśmiechnąć do kogoś kto ma taką stacje i potrafi nią lutować :)
    Akurat równe postawienie SMD z padem chłodzącym do najprostszych nie należy, ostatnio lutowałem STA369 (końcówka mocy) i postawienie tego po pocynowaniu pada już trochę zajęło, następnym razem będzie trzeba zaopatrzyć się w pastę z cyną, wtedy by było zlutowane jak z fabryki.

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie SR Amp EF3 - czy kondensatory smd lutowane od spodu (C3, C21, C22, C23) można zastąpić 2x220nF (zamiast 4x100nF)? Zakładam, że tak, ale wolę się upewnić.

Czy parowanie tranzystorów jest niezbędne? Tzn. wejściowe w parze różnicowej to nie problem, bardziej chodzi mi tutaj czy jest konieczność parowania dużych (i droższych) tranzystorów w stopniu mocy?

Skomentuj

Rysiu
        Tak preamp na lampie będzie dobry,tylko samo źródło do tego preampu też ma być xlr.

Wiorekw
        Tranzystorow mocy przy jednej parce wyjściowej się nie paruje. Tranzystory z roznicowce te małe jak najbardziej tak. Śmiało możesz lutowac 220nF.

Pozdr
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          Zawsze się można uśmiechnąć do kogoś kto ma taką stacje i potrafi nią lutować :)
          No wtedy myślę, że dam radę resztę zrobić :)

Skomentuj

Borys, kiedy będziesz sprzedawał te płyteczki? :)

Skomentuj

marcin

Zostalo troche plytek z pierwszego prototypu, napisz do gavrona powinien miec u siebie parke.

Pozdr

Skomentuj

BOLT XLR2A - dokumentacja

Updejcik dokumentacji.
                Załączone pliki

Skomentuj

Z tematu o prostych konstrukcjach wyszedł następca iAmpa ^^
                  W sumie do stereo przy sygnale zbalansowanym trzeba 2 takie PCB, to tego srogie trafo, niezły czołg wyjdzie.
                  Kawał dobrej roboty.

Skomentuj

No u mnie będą trafa 2 x 600 watt :)

Skomentuj

No i da się zrobić w pełni symetryczny tor audio.
                      Coś nowego, ciekaw jestem czy względem iAmpów poza większą mocą, będzie to lepiej grać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                        No i da się zrobić w pełni symetryczny tor audio.
                        Coś nowego, ciekaw jestem czy względem iAmpów poza większą mocą, będzie to lepiej grać.
                        Lepiej? Na pewno inaczej.
                        IAmp ma tą zaletę że można przebierać w wejściówkach.

Skomentuj

Ha ,a ja zrobię sobie mocarne monobloki , będzie ciekawie.:)

Skomentuj

Też myślałem żeby z tego zrobić monobloki ale chyba pójdę w iampa na 5 parachi duże napięcie żeby tak z 500w 4ohm wyciągnąć 😀
                            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Borys ucz się

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Z nowym zasilaczem w nowy rok

Skomentuj

Tak to mniej wiecej dziala pod duzym obciazeniem, zdjete komponenty AC z raili zasilania.
                                  ZIELONY --> papka z klasycznego zasilacza
                                  ZOLTY --> przefiltrowane napiecie wyjsciowe
                                  Obciazenie - jakis club mix 2018 z YT 250W w piku.

Skomentuj

trochę poza tematem - zastanawiam się czemu fabrycznie producenci nie sięgają po CAPm skoro to taki dobry trik?..ekonomia ? chyba że się mylę - to prosze o poprawkę

Skomentuj

Z paru opini prywatnych osób tutaj z forum, twierdzą one ze stabilizacja przycina dynamikę i wysokie tony.
                                      Nie wiem, nie testowałem - tak mi tylko pisano.

Ja mam klasyczny zasilacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                        Z paru opini prywatnych osób tutaj z forum, twierdzą one ze stabilizacja przycina dynamikę i wysokie tony.
                                        Nie wiem, nie testowałem - tak mi tylko pisano.

Ja mam klasyczny zasilacz.
                                        Dziwna opinia, mam wrażenie, że w dźwięku z capm mamy tylko więcej, w sensie "lepiej widać nagranie" względem klasycznego zasilacza. Można słuchać na klasycznym, ale jak podłączymy ten z capm widać jak wiele zwykły zasilacz dodaje od siebie i to według mnie rzeczy, których być nie powinno(bądź czego nie odfiltrowuje). Oczywiście wszystko jest indywidualne. Skoro pokazujemy więcej, czasem wychodzą mankamenty toru, które nie dawały się tak we znaki ze zwykłym zasilaczem. Jak ja to mówie, gdyby wszystko było tak łatwe to by już dawno było wszystko robione w tym "idealnym" standardzie. Prawda jest jednak taka, że łatwiej opanować system z klasycznym zasilaczem, bezkompromisowe rozwiązanie potrzebuje bezkompromisowych rozwiązań. Zależy kto po co chce sięgać.
                                        Last edited by Adam_85; 23.12.2018, 21:39.

Skomentuj

Dokumentacja do zasilacza w zalaczniku.
                                          Odnosnie grania z lub bez przystawki to zalezy to chyba od wielu rzeczy, mozna by pozbierac jakies informacje do kupy. Przystawka zmniejsza impedancje wyjsciowa zasilacza (a konkretnie to robi to sprzezenie zwrotne) oraz ofiltorwywuje smieci z raila zasilania a te pchaja sie przez PSRR do wyjscia wzmacniacza. Niewazne.... Moim zdaniem przekaz na srednicy i gorze jest bardziej klarowny, faktycznie moze ''pozornie'' zniknac troche gory, szczegolnie jezeli thd bedzie mniej. Ale za to powinno pojawic sie wiecej informacji z tla nagrania. Wiecej THD jest odbierane jako bardziej ''napowietrzony'' dzwiek. Bas moze sie wydawac nieco krotszy (chociaz spotkalem sie z wrecz przeciwna opinia), raile zasilania z przystawka nie beda tak przysiadac i bas raczej powinien miec wiecej definicji. Tak naprawde trzeba by to przetestowac tylko i wylacznie na wlasnych uszach. Jak dla mnie to tylko i wylacznie z przystawka.
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X