Marian,masz fote jak wygląda bez HDFu ? bo otwór midwoofera ma bardzo małe odstepy od boków z HDFEm, jak to wygląda bez?
P.S fajna ikonka głośnika na froncie :P
Marian,masz fote jak wygląda bez HDFu ? bo otwór midwoofera ma bardzo małe odstepy od boków z HDFEm, jak to wygląda bez?
HDF-u nie ma na bokach, jest tylko dół, góra, front, tył.
Najtańsza i najłatwiejsza opcja składania obudowy z HDF-em. Nie ja projektowałem ale też bym właśnie tak zrobił.
To nie takie proste. Głośnik jest bliko krawędzi i przy innym ułożeniu podfrezowanie pod terminal wchodzi w boczną lub górna płytę :) Dlatego jest jak jest :)
WG odsuwa centrum akustyczne wysokotonówki od średniaka. Jeśli chcemy mieć np szerokie zgranie fazowe, np do 14-15kHz takie odsunięcie to uniemożliwia. Mimo cofnięcia głośnika w tył i tak na wyższych częstotliwościach nie daje się uzyskać takiego zgrania fazowego. Dużo korzystniejsze jest zastosowanie mniejszego średniaka i przyklejenie wysokotonówki jak nabliżej, wtedy przy mały pochyleniu rzędu 4 stopni mamy i wyrównanie czasowe i bardzo szerokie zgranie fazowe głośników.
A to szerokie zgranie przekłada się wprost na kreowanie sceny i źródeł pozornych.
Robiłem u siebie eksperyment z tym właśnie Accutonem i berylowym scanem w WG 148R i wyszło to słabo więc porzuciłem koncept WG. Także po części w wyniku doświadczeń ze zwykłymi kopułkami i małymi midwooferami, które to zgrywały mi się bardzo szeroko :)
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Można. Taki mały WG to trochę sztuka dla sztuki. Przy zastosowaniu średniaka 13 cm aby to jeszcze z sensem wyglądało WG też musiałby być mały. A to już nie ten efekt. Więc zostałem bez WG ale to faza zgrywa mi się do 15kHz :)
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj