Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marian,masz fote jak wygląda bez HDFu ? bo otwór midwoofera ma bardzo małe odstepy od boków z HDFEm, jak to wygląda bez?
    P.S fajna ikonka głośnika na froncie :P
    Last edited by Rfck; 22.01.2016, 19:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Marian,masz fote jak wygląda bez HDFu ? bo otwór midwoofera ma bardzo małe odstepy od boków z HDFEm, jak to wygląda bez?
      HDF-u nie ma na bokach, jest tylko dół, góra, front, tył.
      Najtańsza i najłatwiejsza opcja składania obudowy z HDF-em. Nie ja projektowałem ale też bym właśnie tak zrobił.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
        P.S fajna ikonka głośnika na froncie :P
        Oznaczenie w którym miejscu mają być wycięte otwory.
        Ładny był by zonk gdybym nie oznaczył tego przed oklejeniem HDF-em :p

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Oznaczenie w którym miejscu mają być wycięte otwory.
          Ja też zawsze maluje oznaczenia :)

Skomentuj

Ja raz pomyliłam górę z dołem i wyfrezowałem otwor na midwoofer tam gdzie miał byc BR i do tego na wzmocnieniu.

Skomentuj

Skomentuj

Wysokotonowy to Visaton?

Skomentuj

Tak, KE25SC.

Skomentuj

To może warto by było umieścić go w waveguide?

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...er/wg148r.html

Skomentuj

Waveguide ma plusy i minusy, wybór był taki, że robimy bez WG.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeśli WG jest dobrze dopasowany do głośnika to ma same plusy.

Skomentuj

Mam inne zdanie na temat, a zrobiłem parę konstrukcji z WG. I w moich docelowych kolumnach miał być WG a suma summarum nie na :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co zdecydowało o rezygnacji z WG?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Tak, KE25SC.
                              stanowczo przekręcić o 45 stopni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
                                stanowczo przekręcić o 45 stopni
                                Nie ja wybierałem pozycje.
                                Jak będzie w oczy razić to się przekręci.
                                Last edited by marian; 23.01.2016, 18:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
                                  stanowczo przekręcić o 45 stopni
                                  To nie takie proste. Głośnik jest bliko krawędzi i przy innym ułożeniu podfrezowanie pod terminal wchodzi w boczną lub górna płytę :) Dlatego jest jak jest :)

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                  Co zdecydowało o rezygnacji z WG?
                                  WG odsuwa centrum akustyczne wysokotonówki od średniaka. Jeśli chcemy mieć np szerokie zgranie fazowe, np do 14-15kHz takie odsunięcie to uniemożliwia. Mimo cofnięcia głośnika w tył i tak na wyższych częstotliwościach nie daje się uzyskać takiego zgrania fazowego. Dużo korzystniejsze jest zastosowanie mniejszego średniaka i przyklejenie wysokotonówki jak nabliżej, wtedy przy mały pochyleniu rzędu 4 stopni mamy i wyrównanie czasowe i bardzo szerokie zgranie fazowe głośników.
                                  A to szerokie zgranie przekłada się wprost na kreowanie sceny i źródeł pozornych.
                                  Robiłem u siebie eksperyment z tym właśnie Accutonem i berylowym scanem w WG 148R i wyszło to słabo więc porzuciłem koncept WG. Także po części w wyniku doświadczeń ze zwykłymi kopułkami i małymi midwooferami, które to zgrywały mi się bardzo szeroko :)

Skomentuj

Możne jeszcze wjechać frezem na WG i trochę zbliżyć centra.

albo zrobić płytki WG w postaci nakładki o tej samej średnicy co front wysokotonówki

Skomentuj

Można. Taki mały WG to trochę sztuka dla sztuki. Przy zastosowaniu średniaka 13 cm aby to jeszcze z sensem wyglądało WG też musiałby być mały. A to już nie ten efekt. Więc zostałem bez WG ale to faza zgrywa mi się do 15kHz :)

Skomentuj

Luszti to są Twoje kolumny czy Mariana ? Twoje głośniki a on buduje ? czemu sam nie budujesz ?

Skomentuj

To są moje kolumny 😊
                                          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Czaruję...
                                          X