Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

@gi świetny pomysł podsunąłes ze nie wpadłem na to od razu nie będę nic rozwiercal tylko do otworu który już jest wsadze kawałek drewna i przykrecam....proste
    @ Pawel S. nie w kazdym....w GDN nie ma plastiku...

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
      Temperatura na stacji 350°C przewód 1,5mm...
      Po co taka ogromna temperatura. Cyna bezołowiowa topi sie juz od 180.

Skomentuj

Przy niższej tem. trzeba dłużej grzać , a tak szybko podgrzejesz i puszczasz. Nagrzewasz punktowo po prostu.

Skomentuj

Co do mocowania, chyba najbardziej prymitywne acz najbardziej chyba efektywne - nakrętki pazurkowe wbite od wewnątrz plus zalane jakimś dwuskładnikowym klejem epoksydowym. O ile nie przekosisz otworu, to śruby imbusowe dociągniesz tak, że MDF się skurczy :)
          Last edited by Przemek; 14.02.2016, 16:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Dwa sklejone. Jeszcze tylko 18 sztuk... ;]

Na jaki zakres częstotliwości robiłeś ? Planuje coś takiego do siebie ale dość spore wychodzi .

Skomentuj

Dziś odpaliłem sobie pre taza i .3lite, uruchomiłem go jakiś czas temu ale jeszcze nie testowałem w akcji - fajna sprawa :)

Nie na temat...
              Przez dość długo słuchałem muzyki z ampli (Yamaha rx-v663 kupiona do kina z myślą o 7.1 i TrueHD ale w stereo uszy nie więdną), dziś przepiąłem się na BG9, który napędzał inny zestaw... Różnica na górze pasma jest znaczna na plus BG9, wcześniej tego nie dostrzegałem Używałem Yamahy do stereo ze względu na pilot teraz problem się rozwiązał :) Muszę tylko soft sobie zaktualizować w pre i w tym roku w jakąś obudowę go wsadzić

Edit.

Bardzo podoba mi się w tym pre możliwość regulacji podświetlenia, przydaje się to wieczorem gdy światło pogaszone :)
              Last edited by Pawel074; 14.02.2016, 19:29.
              Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Na jaki zakres częstotliwości robiłeś ? Planuje coś takiego do siebie ale dość spore wychodzi .
                Jak dobrze pamietam to zakres dzialania od 1400hz, cos kolo tego. Wiadomo, ze im nizej tym wyzsze slupki wychodza. Tutaj najwyzszy slupek ma niecale 12 cm. Niby dziala to troche nizej niz obliczona czestotliwosci, ale pewnie nie az tak nisko jakbysmy chcieli.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Jak dobrze pamietam to zakres dzialania od 1400hz, cos kolo tego. Wiadomo, ze im nizej tym wyzsze slupki wychodza. Tutaj najwyzszy slupek ma niecale 12 cm. Niby dziala to troche nizej niz obliczona czestotliwosci, ale pewnie nie az tak nisko jakbysmy chcieli.
                  Z jakiego to drewna będzie, jakiej wilgotności? Nie boisz się wilgoci i pleśni o pająkach nie wspomnę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                    Z jakiego to drewna będzie, jakiej wilgotności? Nie boisz się wilgoci i pleśni o pająkach nie wspomnę?
                    Deska jest ze sklejki, kantowki 40x40mm drewno sosnowe ( te na zdjeciu sa swierkowe, ciezsze i wiecej sekow - nie polecam) suche, ale nie sprawdzalem wilgotnosci. Wilgoc i pajaki to nie moje zmartwienie, dla siebie tego nie robie. Na dzien dzisiejszy zrobionych jest 20 paneli, czekaja na malowanie.
                    Narazie najwiekszy problem sprawily wyginajace sie sklejki, oraz kantowki, ktore nie sa dokladnie wystrugane, przez co przy klejeniu nie zawsze rowno to wychodzi i sa np szczeliny i pewne nierownosci.
                    Last edited by Pogromca mitow; 14.02.2016, 19:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
                      @ Pawel S. nie w kazdym....w GDN nie ma plastiku...
                      w kazdym wysokotonowym jaki znam
                      w tonsilach byla nieco trwalsza, ale mniej wygodna

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
                        Co do mocowania, chyba najbardziej prymitywne acz najbardziej chyba efektywne - nakrętki pazurkowe wbite od wewnątrz plus zalane jakimś dwuskładnikowym klejem epoksydowym. O ile nie przekosisz otworu, to śruby imbusowe dociągniesz tak, że MDF się skurczy
                        Też polecam. Ale ten klej jest zbędny jak sie wywierci dobry otwór i wbije nakrętke do końca. Potem można sobie bez obaw o gwint wybierać, zmieniać śrubki; wykręcać/wkręcać do woli.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          standard - w kazdym glosniku jest z tym problem. dlatego trzeba robic to szybko
                          Z głowa a nie szybko

Pobielic kabel
                          Pobielic terminal
                          Przyłożyć
                          Zlutowac

Tak zajmuje to tylko chwile i nic się nie nagrzewa i nie przypala
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No chyba że lutuje cyną bez topnika... wtedy to żadna technika nie pomoże :)

Skomentuj

Kalafonii można użyć

Skomentuj

Californi
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czas w końcu ruszyć budę... muszę zmienić płaskowniki na sterujące. Mam pytanie do osób mniej "bogatych" jakich przewodów używanie dla zasilania? Ja niestety korzystam z zasilacza komputerowego,ale ostatnio widzę że to "amelinium" :(
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zwykłe przewody miedziane lgy 2.5mm2. Kupujesz na metry. Coś około 1-2 zł/m.
                                    Last edited by marcin55246; 15.02.2016, 06:14.

Skomentuj

nik156 jakiej firmy jest toroid na zdjęciu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                        nik156 jakiej firmy jest toroid na zdjęciu?
                                        Firma to Poltrafo 2x35V 250W
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          No chyba że lutuje cyną bez topnika... wtedy to żadna technika nie pomoże :)
                                          Adam_85, tak z ciekawości, dlaczego się nie zgadzasz z tą wypowiedzią?
                                          Skoro cyna nie będzie chciała się trzymać terminalu, to zapewne będzie dłużej podgrzewał z nadzieją że jednak załapie... a jak będzie dłużej podgrzewał to plastik się stopi.

Jaką masz technikę na to aby łatwo i szybko się lutowało bez "wspomagaczy" typu kalafonia?

Skomentuj

Czaruję...