Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pojemnosc jak pojemnosc ale pewnie zapiete w raidzie = szybkosc:)

Skomentuj

eeee, hdd ciche? No proszeee, od 23 do 27dB to jednak jest hałas, zwłaszcza z takiej ilości
      Co do zużycia prądu, nie wiem który to konkretnie model ale 4W pod obciążeniem to przecież nie jest dużo. Są jeszcze wersje WD Green mające niecałe 2W

Skomentuj

No i jest cos takiego jak hibernacja hdd oraz automatyczna zmiana taktowania cpu.

Skomentuj

Jest, niemniej jednak w salonie bym serwera nie postawił, w miejscu odsłuchu mam pasywnie chłodzony terminal sieciowy (z Debianem) i to jest ok, w nocy robi różnicę.

Skomentuj

Tylko to jest zwykły pc przerobiony na leżący serwer domowy/ a nie firmowy monstrum. Racka hpka czy della tez bym w salonie nie postawil bo to ciągły szum ( mam takie 2 niepotrzebne i wiem jak hałasują). Mi chodzilo i zwiekszenie pojemnosci bo mój stary NAS mial słabego procka obslugiwal tylko 4 dyski. Powoli mialem problemy gdy dzieci ogladaly filmy animowane w jednym pokoju, żona oglądała jakiś serial w sypialni, a ja film w innym pokoju :).
            Last edited by ruffpl; 02.01.2016, 16:01.

Skomentuj

Również taki mam przerobiony. Schowany ładnie za kanapa, dobra masywna obudowa i nóżki odizolowane i jest ok. I5 z dyskami chyba razem 70w. Gdzieś to kiedyś wstawiłem na forum, po za tym jak słucham muzyki to raczej ciężko było by usłyszeć całą ścianę wiatraków, no ale mój repertuar to nie rosniecie trawy

Skomentuj

To tak na wstęp... :)

Na dniach może mi się uda wrzucić DACa, preamp, iampa do gotowych :)
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

@gavron04
                  Gdzie zamawiasz trafa zasilające i jak jest z jakością.

Skomentuj

toriody.pl , wersja Audio. Jakość bdb, przez ostatnie miesiące przewinęły mi się 4-5sztuk każde nowe 600-700W i nie było problemów. Brumić brumią pod obciążeniem, ale to na tyle, że w zamkniętej obudowie tego nie słychać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                      toriody.pl , wersja Audio. Jakość bdb, przez ostatnie miesiące przewinęły mi się 4-5sztuk każde nowe 600-700W i nie było problemów. Brumić brumią pod obciążeniem, ale to na tyle, że w zamkniętej obudowie tego nie słychać :)
                      No to za przeproszeniem chu-owa jakość chyba skoro brumią*?

Skoro wersja audio z toroidy.pl hurtowo brumi to gdzie teraz kupić dobre bezgłośne trafo ?

Skomentuj

Mam ten sam problem, gdzie. Ostatnio zaaplikowałem 2x1kvA audio i w jeden kanał cisza, natomiast drugi brumi. Nie jest to coś przeszkadzającego, ale mnie to wk...a.
                        A kupienie 2x1kvA w wersji Suprime, to policzyli mi coś 1300PLN/szt.

Tak więc jest ogólna lipa. Teraz będę testował jakiegoś producenta z Łodzi. Generalnie polecanego, ale jak jest z jakością to się okaże.

Skomentuj

gi - zależy jak kto odbiera pojęcie "brumi" tj jak mocno to słychać.. Idealnej ciszy nie ma i pod obciążeniem i bez obciążenia na żadnym z traf co miałem (razem z 10szt lekko się przewinęło, każde audio 500-700w z toroidy.pl). Brumi na tyle, że jak jesteś z 10cm od trafa to coś tam słychać, ale nie tak, żeby to jakoś irytowało.

Skomentuj

gavron04 załóż wątek w gotowych :)

PS. Ile projekt wyszedł finalnie i jaką obudowę dokładnie zastosowałeś?

Skomentuj

Jaki IPS został finalnie? Myślałem że robisz docelowo na lampie, ponieważ gdzieś wrzucałeś zdjecia z tymi wejściówkami.

Skomentuj

dolphin123 Założę, założę, ale czas trzeba znaleźć :)

Finalnie.. wolę nie wiedzieć :P Ale jak znajdę czas, żeby zamieścić te 3 projekty to napisze ile co dokładnie wyszło.

Obudowa http://modushop.pl/171,pesante-dissi...pd03300n-.html

Orientacyjnie za obudowę do iampa z gniazdamiwandalem, i obróbką to około 800zł.

Za trafo 350zł, za PSU około 140zł, sofstart około 40zł, ips cliff około 50zł, standby (mała płytka z trafem i przekaźnikiem) 50zł, OPS4 +- 120zł. Ale to tak mniej więcej, mogło wyjść więcej. Razem 750zł

Całość +- 1550zł. Z ceną można zejść wszystko zależy od zastosowanych elementów, trafa, obudowy i radiatorów :)

dario67 siedzi cliffjumper. ale będę jeszcze testować na ops2/ops3 inne wejściówki. tutaj na żonglowanie wejściówkami sobie nie mogę pozwolić - za dużo roboty. za małą obudowę zabrałem i weszło na styk :)
                                Last edited by gavron04; 03.01.2016, 20:03.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Z tymi cenami obudów to trochę przesada, połowa ceny fabrycznego budżetowego wzmacniacza..

Skomentuj

Samo powiercenie i otwory pod gniazdo AC to około 150zł w tej obudowie do iampa. Można zabrać samą obudowę i samemu zrobić obróbkę. Mi się po prostu spieszyło trochę i zależało mi na tym, żeby to jakoś wyglądało :)

Skomentuj

Dlaczego elektronika może tyle kosztować, a kwestie stali, powiedzmy mechaniczne już nie ? Jedno wymaga nakładu pracy jak i drugie. Myślenie, że to jest kawałek stali jest błędne. Stąd też obudowa pochłania sporą część budżetu.
                                      Niemniej jednak obudowy z Modu trzymają względnie wysoką cenę.
                                      Last edited by swiety1337; 03.01.2016, 20:23.

Skomentuj

Nie wiem co w tym dziwnego. Koszt obudowy do DAC-a, jednego z polskich producentów to 900-1200 EUR/netto.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          trochę nie w temacie, zna ktoś może manufakturę MYSKOVITZ SOUND z okolic Krakowa?...podobno wykonują kolumny a zastanawiam się nad ProAc R 2.5

Skomentuj

Czaruję...
                                          X