Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja już się nauczyłem że jak zamawiam formatki, to dwie boczne na których opiera się cały projekt, zawyżam o kilka mm.
    Formatki boczne, wzmocnienia, góra i dół, jeśli to konieczne, wyrównuje frezarą na identyczny wymiar (czyli tej formatki która ewentualnie ma najmniejszy wymiar).
    Kładziesz bok na stole i przyklejasz np. tył. do niego równo pod kątem 90*. przyklejasz górę, dół, wzmocnienia i na koniec front. Wszystko ściskasz ściskami korygując kąty.
    Po wyschnięciu kleju doklejasz drugi bok. Klej wysycha, frezujesz frezarką naddatek bocznych formatek i finito.
    Nie ma bata aby było coś krzywo.

No ale jak nie masz frezarki, to lipa.

Prawda jest taka, że jak nie dasz do wycięcia formatek na CNC, to zawsze będzie coś krzywo... a raczej nie krzywo, tylko zły wymiar.
    Last edited by marian; 10.02.2016, 20:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Prawda jest taka, że jak nie dasz do wycięcia formatek na CNC, to zawsze będzie coś krzywo... a raczej nie krzywo, tylko zły wymiar.
      Mylisz się :) Mam kumpla na stolarni, u którego mam wszystko zawsze równo i pod wymiar.
      To jest kwestia techniki cięcia. Najważniejsze to wycinać dany wymiar zawsze z jednego ustawienia piły. Takie proste i takie trudne :P
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Mam kumpla na stolarni...
        Może właśnie tu tkwi sekret :p

Skomentuj

Oj marian, jak ci biedni stolarze z pilami stolowymi musza sobie radzic bez frezarek CNC? :P

Skomentuj

Może właśnie tu tkwi sekret
            To nie jest kwestia kumpla, tylko chęci i znajomości swojej maszyny oraz zdrowego pomyślunku.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja tylko piszę jak jest u mnie :)
              Niby mają fajne piły, ale nigdy nie miałem równo dociętych formatek.

Nie piszę tu o wymiarze większym o 1mm, ale o takiej różnicy którą widać gołym okiem gdy ułożymy wszystkie formatki obok siebie.
              Niby pikuś, ale wkurza podczas sklejania.

Skomentuj

Ja zamawiam od ładnych kilku lat i zawsze jest ok i o dziwo stolarz jest ten sam😀.
                Jedynie sam docinam wewnętrzne przegrody i formatki ktore sa pod kątem.
                Last edited by zibii; 10.02.2016, 21:28.

Skomentuj

Pila sama nie tnie, tak samo jak rower sam nie wjedzie pod gore. Trzeba dobrego operatora i tyle.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Tak mi się przypomniało :P

Doświadczony stolarz potrafi pokazać liczbę Pi na palcach jednej ręki :P

Skomentuj

Hej
                      Mam pytanko moze nie na temat ale mam procesor alpine pra-h400 i cos się spier.... a dokladnie po wlaczeniu charczy tak jakby glosniki byly spalone po kilku minutach grania dochodzi do siebie i gra.
                      Obstawiam gdzieś zimne luty ale pewnosci nie mam.

Skomentuj

Czym i jak wytlumic obudowę br? Myślałem nad panelami akustycznymi (te w kształcie piramidki) obowiązkowo tylna ścianę br a reszta ?

Skomentuj

Filcem mozesz wytlumic.

Skomentuj

Filc na ścianki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                              Filcem mozesz wytlumic.
                              Zibi, raczej maty filcowe prasowane.

Skomentuj

Czy materiał tłumiący odejmuje litrarz w obudowie br ?

Skomentuj

Jeśli dasz go tyle, że trzeba będzie ugniatać go nogą aby go upchać w obudowie, to tak :)

Odpowiednia ilość oraz rodzaj wytłumienia, pozornie zwiększa objętość obudowy widzianą przez głośnik.

Skomentuj

Tak miałem to na myśli.
                                    U siebie będę tylko filcem dla basowego a do sredniaka wiadomo owieczka😀

Skomentuj

Marian a jak twoje ala wilsony robiłeś jakieś mody czy stoją w koncie i sie kurzą😉.
                                      Last edited by zibii; 11.02.2016, 18:39.

Skomentuj

Stoją i grają :)

...ale prawdopodobnie to ich ostatnie dni grania u mnie :)

Skomentuj

Co z nimi będzie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X