Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Hermes czy poprzedni twoj dac był na kostkach ad?
    To była bodajże Lampucera z CS4398, może innym.

Mój teraźniejszy DAC jest na AD1955 i gra bardzo dobrze. Zresztą, osobiście twierdzę, że są to jedne z najlepszych kości o ile są prawidłowo zaaplikowane. W CA Stream Magic 6 powinny być (po jednym na kanał) WM8742 lub WM8741 i też są to bardzo dobre przetworniki.
    Last edited by .3lite; 17.10.2015, 15:48.

Skomentuj

Wm to bardzo dobre kości
      Jednak do większości ad mam duże watpliwości
      W każdym sprzęcie ktory miałem okazje używać gdzie użyte były kości ad (radio,procesor) występowało podbicie na wyższym basie
      Powodowało to dudnienie kolumny, przedniego systemu
      Jak podlaczylem i zaczynałem słuchać to po "dudnieniu" rozpoznawałem jakie daci były użyte

Wiec mam zle wspomnienia z używania kości tej firmy

Chyba jedyny sprzet ktory sie wyłamał z tej reguły to audiotec fischer
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chyba jedyny sprzet ktory sie wyłamał z tej reguły to audiotec fischer
        Myślę, że to kwestia aplikacji. Szczerze to nie sądzę, że ten CS4398 w Lampucera jest aż taki zły. Moim zdaniem po prostu aplikacji kości jest spieprzona czyniąc cały DAC spieprzonym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

czyli nie tylko ja mam takie wrazenie... a bawiles sie strojeniem b-r? bo SCXy w tej samej obudowie na wyzszym strojeniu graly juz ciekawie basem
          Nie bawiłem się, mam tunel szczelinowy tak jak w projekcie.
          Nie wiem jak gra accu więc możliwe ze z nim gra to o wiele lepiej. Pod samym bg9 mni sie nie podobały, bez lekkiego wsparcia suba nie dawało rady. W aktualnej konfiguracji (która podałem wyżej) jest mega fajnie. Głośniki mają potencjał ale trzeba dobrego napędu.
          Ciekawi mnie jakby grały z alx'em
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
            yyy... Nie, w jakim celu?
            czyzby kosz zmienili? ja mialem na 4 otwory

Skomentuj

ystępowało podbicie na wyższym basie
              Powodowało to dudnienie kolumny, przedniego systemu
              Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Myślę, że to kwestia aplikacji
              Chyba jednak nie :(
              Właśnie walczę z tym w swoim dacu na ad .

Skomentuj

No to walcz :P Najwidoczniej był jeden co się wyłamał z tej reguły wg. Łukasza. W moim przypadku żadne dudnienie nie występuje, specjalnie teraz puściłem kilka piosenek - generalnie niskie tony praktycznie takie same jak w WM8741/42.

Może jakąś częstotliwość na którą mam zwracać uwagę? Dudnienia nie słyszę, kolumny grają bardzo dynamicznie, ale wzmacniacz ma też ogromny zapas mocy i bardzo wysoki SR (około 800W w 8R, tym razem nie jest to klon Accuphase).
                Last edited by .3lite; 17.10.2015, 16:54.

Skomentuj

Tego ad masz w CA jakimiś ?
                  Może to być z filtrem cyfrowym CA używa DSP a nie wbudowanego w AD .

Co to za spaware masz pochwal się :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Tego ad masz w CA jakimiś ?
                    Tak. To jest Azur 851D lub Azur 851N (obydwa posiadałem, ale w danej chwili wystarczy 851N, ponieważ ma dokładnie te same bebechy + streamer).

https://www.cambridgeaudio.com/node/2153

Dokładnie tak. CA ma DSP do tego.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Co to za spaware masz pochwal się :)
                    Chciałem poczekać aż będzie chociaż obudowa (już są projekty i tworzy się front) :P W danej chwili jest to zastępczy wzmacniacz, ponieważ docelowy będzie trochę inny, ale pracujący na podobnej zasadzie. Napisałem, że posiada bardzo wysoki SR i wynika to z definicji tego wzmacniacza, tutaj pewnie już wiesz o co chodzi :)

Pierwszy z nich ominę na razie, wspomnę jednak o drugim, który w danej chwili składam w obudowę i nie miałem go podłączonego do testów tego dudnienia - jest to samooscylujący wzmacniacz UcD (Hypex) pracujący w różnicowej konfiguracji, czyli po prostu BTL. Generuje on 1600W w 8R przy 1% THD i około 2500W w 4R przy takich samych zniekształceniach. Nie odbiorę sobie przyjemności przetestowania tego jak już będzie w obudowie. Zasilanie to ciekawa sprawa, oczywiście nie mogłem sobie pozwolić na zwykłe transformatory, więc posiadam do tego dwie przetwornice (pełne dual-mono), które według danych producenta powinny oddawać po 3000W przy 20Hz.
                    Last edited by .3lite; 17.10.2015, 17:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      o to walcz :P Najwidoczniej był jeden co się wyłamał z tej reguły wg. Łukasza. W moim przypadku żadne dudnienie nie występuje, specjalnie teraz puściłem kilka piosenek - generalnie niskie tony praktycznie takie same jak w WM8741/42.
                      Tez tak myślałem dopuki nie podlaczylem w to miejsce bb
                      I swiat stał sie piękniejszy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tez tak myślałem dopuki nie podlaczylem w to miejsce bb
                        I swiat stał sie piękniejszy
                        Przeskoczyłem z tego WM8741/42 na AD1955, oczywiście przy okazji porównałem. Jak WM8741/42 nie dudnił wg. Ciebie, to ten też u mnie nie dudni.

Może to wynikać z faktu, o którym wspomniał Rafał.

Skomentuj

Podbicie, dudnienie występuje w okolicy 100-150Hz
                          Jak zdejme tyle na korektorze to dzwiek staje sie bardiej przyjazny

A podłączając nawet najlepsze kolumny do takiego dac'a mozna je poprostu zepsuć
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hermes dobrze widzę, że zwrotnicę trzymasz na kolumnie? :)
                            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                              Hermes czy poprzedni twoj dac był na kostkach ad?

Fajna masz drewniana podłogę
                              Lampucera grała na CS4396. Dodatkowo miałem też na podmiankę PCM1794.
                              Co do podłogi - 80 letni parkiet daje jeszcze rade, ale wzór nie na czasie :P

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                              Hermes dobrze widzę, że zwrotnicę trzymasz na kolumnie?
                              Tak, chce by było więcej powietrza na wysokich tonach :P
                              A tak na serio, jeszcze nie zamknąłem obudowy, bo testy są planowane.
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Powoli do przodu, czekam na potek (będzie prawdopodobnie ukryty w środku, albo dostępny "od spodu" lub "od tyłu" bo mi do frontu nie pasuje) i dokumentacje do sterownika i będę składał w całość.

Szerokość tego to jakieś 46.x cm nie pamiętam teraz dokładnie. Waga około 26 kg jak narazie. Wykonane zwykłą wyrzynarką i frezarką (plus oczywiście wiertarka).

Roboty przy takiej obudowie od metra, a co gorsza nie widać za bardzo ile roboty w to włożone ;-) Małych pierdółek zajmujących kupę czasu jest od metra i większości nie widać ;-)

Co do wykończenia aluminium to mam w sumie trzy pomysły, malowanie proszkowe (najbardziej prawdopodobne), anodowanie (musiał bym skonsultować z kimś czy dało by radę przy tej obudowie), lakier bezbarwny (albo raczej Paraloid B44, musiał bym przetestować) na szczotkowane i trawione aluminium.
                                Last edited by gi; 18.10.2015, 20:10.

Skomentuj

Jaki stop aluminium?

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                    Jaki stop aluminium?
                                    1050A, podstawa z 5754, ale problemem w anodowaniu może by to że obudowa jest częściowo klejona, nie sam stop alu ;-)

Skomentuj

To raczej anodowanie sobie odpuść, chociaż 1050A doskonale nadaje się do andowania. Efekt byłby fantastyczny

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                        To raczej anodowanie sobie odpuść, chociaż 1050A doskonale nadaje się do andowania. Efekt byłby fantastyczny
                                        Też tak uważam, dlatego będę się starał dowiedzieć czy dało by radę :-) Ktoś na forum chyba nawet pisał, że anoduje w pracy, tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto to był :/

Skomentuj

Zadzwoń do Radmora w Gdynii, lub do Anodala. Widziałem produkty obu. Bardzo dobra jakość. Nie polecam za to Galmexu w Gdańsku. Dwa pierwsze zakłady znają się na rzeczy i na pewno Ci podpowiedzą.
                                          http://www.galwanizernia.eu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X