Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez mato_22 Zobacz postaTo może pytanie z innej beczki - na AS będzie coś na kostkach 1702/04?
Ja wiem, że sam muszę wybrać, każdy ma inne upodobania ale ponoć właśnie 1702 i 04 są najlepsze :)
Zapomniałem dodać - zacne kostki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPierwsze i podstawowe pytanie: Gdzie jest fundament dobrego sprzętu czyli porządne zasilanie?
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPamiętaj, ze cały układ jest dość czuły i nie można szaleć z napięciem zasilania. Przekroczenie powyżej 0,5V moze go uszkodzić.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaEwidentnie słychać, ze transformatory separujace dźwięk bardzo go degradują
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPo co Ci separacja i izolacja sygnału?
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJeśli masz problemy z sygnałem USB lub SPDiF to je zlikwiduj a nie "czyść" półśrodkami.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
LuSzTi
Po Twojej odpowiedzi wyglada jak byś sie oburzył, a dobrze wiesz, ze trenujemy ten konwerter od kilku lat i poleciliśmy Ci go jako jeden z najlepszych dostępnych na rynku. Moja odpowiedz jest formą sugestii co zrobić aby uzyskać jak najlepsze brzmienie a nie ataku na Ciebie. Jeśli chodzi o zasilacz w tej aplikacji najlepiej sprawdził sie zasilacz typu Shunt projektu Piotrka Kreczmana "mały Salas dodatni". Jeśli chodzi o separacje i izolacje sygnału. To osobiście uważam, ze wole mieć lekkie szumy na pomiarach niż zamulone brzmienie. Zrobisz jak będziesz uważał ale chyba w audio bardziej liczy sie dobre brzmienie a nie prosty wykres? W moim systemie łatwiej usłyszeć degradacje dźwięku poprzez filtrację i izolacje niż jakikolwiek szum. Sprawdź bo wiem, ze sie da.
Nie na temat...
Widze, ze juz jak ktos cos wrzuci to nie mozna sie nawet wypowiedzieć bo cie chca wyprowadzić do Watykanu
Tyle odemnie w tym temacie...Last edited by lklukasz; 06.11.2015, 11:12.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gucio. Zobacz postaW praktycznie każdej hurtowni z metalami mają piłę taśmową, 2 minuty pracy, cena ok 1-2zł za cięcie
No dobra, nie przyszło mi do głowy, następnym razem poszukam po moich okolicach.
Skomentuj
-
Widze, ze juz jak ktos cos wrzuci to nie mozna sie nawet wypowiedzieć bo cie chca wyprowadzić do Watykanu
Ocena konstrukcji na podstawie własnych empirycznych badań gdzie się nie wiedziało co robi też nie jest wiarygodne. Opowiadasz że zasilacz jakiegoś ziomka spisał się najlepiej ale nie wiesz nawet jak ten jego zasilacz działa więc co to jest za wiedza, komu ona ma to pomóc?
Wolisz mieć lekkie szumy niż zamulone brzmienie. Z czego to wynika? Jak poziom szumów koresponduje z niezamulaniem brzmienia, możesz to jakiś po inżyniersku wyjaśnić? Przecież szumy to coś złego, obniżają możliwy poziom dynamiki układu. Więc pogorszenie = polepszenie?
Gdy jesteśmy przy szumach i zasilaniu to taka mała refleksja, która może skłoni do przemyśleń. Większość bazuje na jakiś gotowych kitach tych DACów np z DIYinkh itp , zasila to zasilaczami super nisko szumowymi , które łączy z płytką kablem o długości kilkunastu lub więcej cm. Niby wszystko OK. Tylko czy ktoś się zastanowił nad tym ile szumów potrafi zebrać taki odcinek kabla ? Jak już się stosuje nisko szumowe zasilanie to należy stosować je jak najbliżej układu, wówczas efekt będzie najlepszy a nie ciągnąć to kilometrowymi kablami zbierającymi śmieci z otoczenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPo Twojej odpowiedzi wyglada jak byś sie oburzył, a dobrze wiesz, ze trenujemy ten konwerter od kilku lat i poleciliśmy Ci go jako jeden z najlepszych dostępnych na rynku. Moja odpowiedz jest formą sugestii co zrobić aby uzyskać jak najlepsze brzmienie a nie ataku na Ciebie. Jeśli chodzi o zasilacz w tej aplikacji najlepiej sprawdził sie zasilacz typu Shunt projektu Piotrka Kreczmana "mały Salas dodatni". Jeśli chodzi o separacje i izolacje sygnału. To osobiście uważam, ze wole mieć lekkie szumy na pomiarach niż zamulone brzmienie. Zrobisz jak będziesz uważał ale chyba w audio bardziej liczy sie dobre brzmienie a nie prosty wykres? W moim systemie łatwiej usłyszeć degradacje dźwięku poprzez filtrację i izolacje niż jakikolwiek szum. Sprawdź bo wiem, ze sie da.
Na temat elektroniki dyskutować z Tobą nie będę bo nie mamy o czym. Ty się opierasz na innych metodach oceny niż ja.
Możemy pogadać razem o dźwięku, ale tutaj dobrze wiemy, że mamy inne preferencje i się nie dogadamy.
Akurat czego jak czego ale wpływu separacji USB na dźwięk nie słyszę więc wolałem mieć czyste zasilanie. Jego wpływu także nie słyszę, ale pomiary pokazały różnicę w zasilaniu z portu USB w moim NASie (z którego gram) a z tego zasilacz...więc zrobiłem coś sam, mam satysfakcję i lepiej śpię :)
Tyle ode mnie :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
-
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postabliżej niż dalej ...
Ja czekam na panele do wzmacniacza, ale w między czasie przynajmniej można kabelki ładnie zrobić:
Reszta dopiero z panelami - jako ciekawostkę dodam, że tym razem bargrafy będą :)Last edited by .3lite; 06.11.2015, 21:07.
Skomentuj
-
Tak CPLD, funkcji ma kilka .
- generuje BCLK i LRCLK dla SCR z MCLK (możliwość wyboru częstotliwości do jakiej jest upsampling )
- przełącza sygnały PCM/SACD i generuje sygnały odwrócone w fazie SACD.
- rozdziela I2S na osobne linie danych dla L i P kanału wymagane do obsługi formatu DXD (pomijany jest filtr w dacu wtedy i sygnał trafia bezpośrednio na modulator )
- muxy dla wejść i zegarów , przełącza tryby pracy .
- glue logic :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCzy jakiegoś Xilinx'a tam widzę? :P To chyba nie jest FPGA, ponieważ za cała obudowa, raczej jakiś CPLD. Z ciekawości zapytam - co on będzie robił?
Ja czekam na panele do wzmacniacza, ale w między czasie przynajmniej można kabelki ładnie zrobić:
Reszta dopiero z panelami - jako ciekawostkę dodam, że tym razem bargrafy będą :)
Daj znac jak to gra.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta2kW class D? :P
2x 2500W w 4R.
2x 2000W w 2R.
Moc jest raczej skutkiem "ubocznym" konfiguracji typu BTL :) Pełne dual mono. Spasowałem tutaj też z płytki symetryzującej sygnał - wzmacniacz przyjmuje tylko i wyłącznie zbalansowany sygnał (XLR).
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaDaj znac jak to gra.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaA co to dokładnie jest? Gdzie można poczytać?Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Byl czas na i-AMP teraz jest czas na i-SMPS
Narazie pierwsze testy pomyslne. Narazie idzie najprostrza ''wejscioweczka'' na IR2153, na plycie jest zabezpieczenie UVP,OCP i OTP oraz zabezpieczenie z przekaznikiem do glosnikow (nie wiem czy to dobry pomysl pakowac to na ta sama plyte ale jestem dosyc leniwy wiec wsadzilem). Zabezpieczenie do glosnikow jest od irka z maluskimi zmianami (mam nadzieje ze sie nie obrazi).
Na plycie bedzie mozna uzyc dowolnego sterownika IR2153, TL494, SG2525, mozna tez zrobic na tym LLC bez sprzezenia zwrotnego (wszystko w swoim czasie).i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj