Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mato mam takie kostki :)
    4szt

Ja wiem, ze bb sa lepsze
    Ale wybrać musisz sam
    Ja nie moge za ciebie decydować

Last edited by lklukasz; 05.11.2015, 23:37.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To może pytanie z innej beczki - na AS będzie coś na kostkach 1702/04?
      Ja wiem, że sam muszę wybrać, każdy ma inne upodobania ale ponoć właśnie 1702 i 04 są najlepsze :)

Zapomniałem dodać - zacne kostki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
        To może pytanie z innej beczki - na AS będzie coś na kostkach 1702/04?
        Ja wiem, że sam muszę wybrać, każdy ma inne upodobania ale ponoć właśnie 1702 i 04 są najlepsze :)

Zapomniałem dodać - zacne kostki.
        Mi tam się bardziej 63p K bardziej podobały

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Pierwsze i podstawowe pytanie: Gdzie jest fundament dobrego sprzętu czyli porządne zasilanie?
          Cała zielona płytka to zasilacz - filtr EMI na wejściu, trafko, mostek na szybkich diodach zbocznikowanych kondkami X2, filtr CLC na Panasoniach FC Low ESR, następnie niskoszumny stabilizator Lineara i dalej znowu filtr. 3A wydajności. Nie wiem czy to dość porządnie dla Ciebie.

Pamiętaj, ze cały układ jest dość czuły i nie można szaleć z napięciem zasilania. Przekroczenie powyżej 0,5V moze go uszkodzić.
          Zasilanie jest doregulowane do tysięcznej części wolta.

Ewidentnie słychać, ze transformatory separujace dźwięk bardzo go degradują
          Nikt nie każe używać separowanego SPDIF'a, na tylny panel wyciągnięte są oba - separowane i nie separowane.

Po co Ci separacja i izolacja sygnału?
          Separator na USB ADUM4160 jest po to aby oddzielić zasilacz i konwerter od zaszumionej masy komputera/playera - to jedyny sposób, inaczej tego nie zrobisz. Mając nawet najlepszy na świecie zasilacz, jeśli dalej masz spięte masy to zakłócenia będą wchodzić tą drogą.

Jeśli masz problemy z sygnałem USB lub SPDiF to je zlikwiduj a nie "czyść" półśrodkami.
          Masz rację, skasuję USB i SPDIF - tylko jak wtedy przesłać muzę z kompa....aaaa, wiem....wykorzystam wbudowaną kartę, na pewno ma lepsze parametry :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

Widzę, że to forum zaczyna popadać w jakąś przesadę bycia świętszym od papieża .

Skomentuj

LuSzTi

Po Twojej odpowiedzi wyglada jak byś sie oburzył, a dobrze wiesz, ze trenujemy ten konwerter od kilku lat i poleciliśmy Ci go jako jeden z najlepszych dostępnych na rynku. Moja odpowiedz jest formą sugestii co zrobić aby uzyskać jak najlepsze brzmienie a nie ataku na Ciebie. Jeśli chodzi o zasilacz w tej aplikacji najlepiej sprawdził sie zasilacz typu Shunt projektu Piotrka Kreczmana "mały Salas dodatni". Jeśli chodzi o separacje i izolacje sygnału. To osobiście uważam, ze wole mieć lekkie szumy na pomiarach niż zamulone brzmienie. Zrobisz jak będziesz uważał ale chyba w audio bardziej liczy sie dobre brzmienie a nie prosty wykres? W moim systemie łatwiej usłyszeć degradacje dźwięku poprzez filtrację i izolacje niż jakikolwiek szum. Sprawdź bo wiem, ze sie da.

Nie na temat...

Widze, ze juz jak ktos cos wrzuci to nie mozna sie nawet wypowiedzieć bo cie chca wyprowadzić do Watykanu

Tyle odemnie w tym temacie...
              Last edited by lklukasz; 06.11.2015, 11:12.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                W praktycznie każdej hurtowni z metalami mają piłę taśmową, 2 minuty pracy, cena ok 1-2zł za cięcie
                Jak diy to diy! Nie będę szedł na łatwiznę! Jak diy to ręka musi boleć!

No dobra, nie przyszło mi do głowy, następnym razem poszukam po moich okolicach.

Skomentuj

W sklepach z art żelaznymi maja
                  Na wileńskiej czy miedzianej
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widze, ze juz jak ktos cos wrzuci to nie mozna sie nawet wypowiedzieć bo cie chca wyprowadzić do Watykanu
                    Oczywiście można, tylko fajnie gdy mocne wypowiedzi w danym temacie poparte są mocną wiedzą. Nie obraź sie ale moim zdaniem Ty takiej wiedzy nie posiadasz, tak jak wielu innych użytkowników tego forum. Ocenianie konstrukcji elektronicznej na podstawie zdjęcia i wizualnej ocenie ilości i wielkości kondensatorów i ich marce lub na podstawie zastosowanego układu stabilizatora jest baaardzo dalekie od profesjonalizmu oraz nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym.
                    Ocena konstrukcji na podstawie własnych empirycznych badań gdzie się nie wiedziało co robi też nie jest wiarygodne. Opowiadasz że zasilacz jakiegoś ziomka spisał się najlepiej ale nie wiesz nawet jak ten jego zasilacz działa więc co to jest za wiedza, komu ona ma to pomóc?

Wolisz mieć lekkie szumy niż zamulone brzmienie. Z czego to wynika? Jak poziom szumów koresponduje z niezamulaniem brzmienia, możesz to jakiś po inżyniersku wyjaśnić? Przecież szumy to coś złego, obniżają możliwy poziom dynamiki układu. Więc pogorszenie = polepszenie?

Gdy jesteśmy przy szumach i zasilaniu to taka mała refleksja, która może skłoni do przemyśleń. Większość bazuje na jakiś gotowych kitach tych DACów np z DIYinkh itp , zasila to zasilaczami super nisko szumowymi , które łączy z płytką kablem o długości kilkunastu lub więcej cm. Niby wszystko OK. Tylko czy ktoś się zastanowił nad tym ile szumów potrafi zebrać taki odcinek kabla ? Jak już się stosuje nisko szumowe zasilanie to należy stosować je jak najbliżej układu, wówczas efekt będzie najlepszy a nie ciągnąć to kilometrowymi kablami zbierającymi śmieci z otoczenia.

Skomentuj

Po Twojej odpowiedzi wyglada jak byś sie oburzył, a dobrze wiesz, ze trenujemy ten konwerter od kilku lat i poleciliśmy Ci go jako jeden z najlepszych dostępnych na rynku. Moja odpowiedz jest formą sugestii co zrobić aby uzyskać jak najlepsze brzmienie a nie ataku na Ciebie. Jeśli chodzi o zasilacz w tej aplikacji najlepiej sprawdził sie zasilacz typu Shunt projektu Piotrka Kreczmana "mały Salas dodatni". Jeśli chodzi o separacje i izolacje sygnału. To osobiście uważam, ze wole mieć lekkie szumy na pomiarach niż zamulone brzmienie. Zrobisz jak będziesz uważał ale chyba w audio bardziej liczy sie dobre brzmienie a nie prosty wykres? W moim systemie łatwiej usłyszeć degradacje dźwięku poprzez filtrację i izolacje niż jakikolwiek szum. Sprawdź bo wiem, ze sie da.
                      Łukasz - często zarzucasz innym, że bez słuchania oceniają cokolwiek. A zrobiłeś dokładnie to samo. Wierz mi, zasilacz został pomierzony (w pracy mam do tego odpowiednie zabawki), topologia zasilacza została dopracowana na podstawie 3 wcześniejszych rewizji płytki. Zrobiłem tak jak wg mojej własnej inżynierskiej wiedzy uważałem za słuszne.
                      Na temat elektroniki dyskutować z Tobą nie będę bo nie mamy o czym. Ty się opierasz na innych metodach oceny niż ja.
                      Możemy pogadać razem o dźwięku, ale tutaj dobrze wiemy, że mamy inne preferencje i się nie dogadamy.
                      Akurat czego jak czego ale wpływu separacji USB na dźwięk nie słyszę więc wolałem mieć czyste zasilanie. Jego wpływu także nie słyszę, ale pomiary pokazały różnicę w zasilaniu z portu USB w moim NASie (z którego gram) a z tego zasilacz...więc zrobiłem coś sam, mam satysfakcję i lepiej śpię :)

Tyle ode mnie :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                        Gram i ja :-)

Granie na wysokim poziomie.
                        Podziękowania autorom (na pcb widać) :-)
                        A co to dokładnie jest? Gdzie można poczytać?

Skomentuj

Rzeczywiscie minuta na kapówce i gotowe. Gdyby tylko przed wysylka ucieli rowno to byloby z tym mniej pracy / teraz jeden bok musi byc na równo zeszlifowany, bo jest lekko ukośny .

Skomentuj

bliżej niż dalej ...

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                              Rzeczywiscie minuta na kapówce i gotowe. Gdyby tylko przed wysylka ucieli rowno to byloby z tym mniej pracy / teraz jeden bok musi byc na równo zeszlifowany, bo jest lekko ukośny .

Co to za profil? wydaje się szeroki.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                bliżej niż dalej ...
                                Czy jakiegoś Xilinx'a tam widzę? :P To chyba nie jest FPGA, ponieważ za cała obudowa, raczej jakiś CPLD. Z ciekawości zapytam - co on będzie robił?

Ja czekam na panele do wzmacniacza, ale w między czasie przynajmniej można kabelki ładnie zrobić:

Reszta dopiero z panelami - jako ciekawostkę dodam, że tym razem bargrafy będą :)
                                Last edited by .3lite; 06.11.2015, 21:07.

Skomentuj

Tak CPLD, funkcji ma kilka .
                                  - generuje BCLK i LRCLK dla SCR z MCLK (możliwość wyboru częstotliwości do jakiej jest upsampling )
                                  - przełącza sygnały PCM/SACD i generuje sygnały odwrócone w fazie SACD.
                                  - rozdziela I2S na osobne linie danych dla L i P kanału wymagane do obsługi formatu DXD (pomijany jest filtr w dacu wtedy i sygnał trafia bezpośrednio na modulator )
                                  - muxy dla wejść i zegarów , przełącza tryby pracy .
                                  - glue logic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    Czy jakiegoś Xilinx'a tam widzę? :P To chyba nie jest FPGA, ponieważ za cała obudowa, raczej jakiś CPLD. Z ciekawości zapytam - co on będzie robił?

Ja czekam na panele do wzmacniacza, ale w między czasie przynajmniej można kabelki ładnie zrobić:

Reszta dopiero z panelami - jako ciekawostkę dodam, że tym razem bargrafy będą :)
                                    2kW class D? :P
                                    Daj znac jak to gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                      2kW class D? :P
                                      2x 1600W w 8R.
                                      2x 2500W w 4R.
                                      2x 2000W w 2R.

Moc jest raczej skutkiem "ubocznym" konfiguracji typu BTL :) Pełne dual mono. Spasowałem tutaj też z płytki symetryzującej sygnał - wzmacniacz przyjmuje tylko i wyłącznie zbalansowany sygnał (XLR).

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                      Daj znac jak to gra.
                                      Wzmacniacz gra bardzo dynamicznie, chyba jest to parametr, który od razu słychać. Po krótkim czasie przełączania między P-7100 a nim człowiek stwierdza, że ten pierwszy zamula. Po prostu całkowicie inny poziom dynamiki grania.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                        A co to dokładnie jest? Gdzie można poczytać?
                                        Na razie nie ma tematu o tym DACu. Na pokładzie siedzi AK4490 z izolatorem ISO7640. Amanero jako konwerter USB -> I2S. Zasilanie każdej sekcji jest rozdzielone, w sumie jest 9 stabilizatorów, które generują 5 napięć potrzebnych do zasilania :) Stopień analogowy żywcem wzięty z evaluation board.
                                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Byl czas na i-AMP teraz jest czas na i-SMPS

Narazie pierwsze testy pomyslne. Narazie idzie najprostrza ''wejscioweczka'' na IR2153, na plycie jest zabezpieczenie UVP,OCP i OTP oraz zabezpieczenie z przekaznikiem do glosnikow (nie wiem czy to dobry pomysl pakowac to na ta sama plyte ale jestem dosyc leniwy wiec wsadzilem). Zabezpieczenie do glosnikow jest od irka z maluskimi zmianami (mam nadzieje ze sie nie obrazi ).

Na plycie bedzie mozna uzyc dowolnego sterownika IR2153, TL494, SG2525, mozna tez zrobic na tym LLC bez sprzezenia zwrotnego (wszystko w swoim czasie).
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X