Zamieszczone przez Branża
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Tak w moim odczuciu sam kształt tunelu. Nigdy nie spotkałem się z Aż tak dużym rezonansem i jego harmonicznymi przy okrągłym BR.
Prostokątna długa szczelina na dnie monitora. Co ciekawe konstruktor obudów wstrzelił się prawie w oczko z rezonansem głośnika i strojeniem. A także wykonał wzorowo "plan" przedniej ścianki - pasmo wysokotonówki prawie idealnie liniowe ... ale chyba za bardzo zawierzył w wspaniałość szczelinowego :).
Nieprawidłowości nie widać także na pomiarach harmonicznych głośnika więc cały wpływ obudowy na tylną stronę membrany został usunięty tłumieniem.
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaPytam o port, gdyż twierdzisz, że to właśnie on, a właściwie jego kształt jest przyczyną
Zamieszczone przez gi Zobacz postaczy przy okrągłym też takie cyrki mogą się dziać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaFilc nie tlumi niskich czestotliwosci.
Do pozbycia sie tego pasma stosuje inne materialy akustyczne, jak wata albo gabka.
Last edited by slawek.xm; 17.11.2015, 12:58.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postamam u siebie identyczne zjawisk
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaFilc nie tlumi niskich czestotliwosci.
Do pozbycia się tego pasma stosuje inne materiały akustyczne, jak wata albo gabka.
Ja tych filców mam u Siebie dużo rodzajów i każdy tłumi nieco inaczej :) ...
Nie chciałem dosłownie degradować działania BR stąd jakiś kompromis a kolumn nie mogłem przerobić ... Nie jest to aż tak słyszalne ale oko denerwuje :) ...
wygląda mi to trochę tak jakby tunel nadto się wzbudzał i działał "ala" falowód. wewnątrz kończy się przy samej tylnej ściance może to jest powodem mmhh ??Last edited by Zap Projekt; 17.11.2015, 19:06.
Skomentuj
-
Osobiście najbardziej lubię ten filc z matą bitumiczną:
http://stx.pl/material-tlumiacy-filcowobitumiczny.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
http://sasachess.altervista.org/quan...15283203125000
Skomentuj
-
Nie na temat...To są Gokara głosniki, ja je tylko będę mierzył
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaZaokrąglałeś frezarką, czy bawiłeś się odręcznie ?
Ta dziura na górze to na terminal cz BR ?
Otwór jest na BR. Chciałem dać z tyłu ale pomyślałem że lepiej będzie dać od góry, w razie co będzie więcej miejsca na dłuższą rurę.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaChciałem dać z tyłu ale pomyślałem że lepiej będzie dać od góry, w razie co będzie więcej miejsca na dłuższą rurę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaale nie lepszy byłby od spodu a kolumna na kolcach, tak będzie chyba trochę zbierać kurzu itp ?
Zrobilem je tylko do pomiarow.Last edited by marian; 18.11.2015, 22:54.
Skomentuj
Skomentuj