Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
    - a od kiedy port BR się tłumi ??
    Ale z ciekawości sprawdziłem poza obniżeniem sprawności w miejscu strojenia nic się nie zmienia :) Czyli tak jak zawsze dotłumianiem wylotu można regulować Sobie podbicie basu, chociażby w celu lepszej adaptacji akustycznej z pomieszczeniem.
    A konkretnie co spowodowało ten rów na 500-1k (a właściwie to góry i doliny na 500-1500) ? Sam kształt tunelu tak wpłynął czy przy okrągłym też takie cyrki mogą się dziać ?
    Last edited by gi; 17.11.2015, 10:20.

Skomentuj

Pytam o port, gdyż twierdzisz, że to właśnie on, a właściwie jego kształt jest przyczyną.

Skomentuj

Tak w moim odczuciu sam kształt tunelu. Nigdy nie spotkałem się z Aż tak dużym rezonansem i jego harmonicznymi przy okrągłym BR.

Prostokątna długa szczelina na dnie monitora. Co ciekawe konstruktor obudów wstrzelił się prawie w oczko z rezonansem głośnika i strojeniem. A także wykonał wzorowo "plan" przedniej ścianki - pasmo wysokotonówki prawie idealnie liniowe ... ale chyba za bardzo zawierzył w wspaniałość szczelinowego :).

Nieprawidłowości nie widać także na pomiarach harmonicznych głośnika więc cały wpływ obudowy na tylną stronę membrany został usunięty tłumieniem.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Pytam o port, gdyż twierdzisz, że to właśnie on, a właściwie jego kształt jest przyczyną
        - tak własnie stwierdzam po doświadczeniach :)

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
        czy przy okrągłym też takie cyrki mogą się dziać
        - na zielono dodałem pomiar z innej konstrukcji z okrągłym portem w podobnym miejscu:)

Skomentuj

Pytam, ponieważ mam u siebie identyczne zjawisko:

Mam wątpliwości co jest przyczyną i jak temu zaradzić. Skoro winny jest port a nie to co się dzieje w środku obudowy to dlaczego właśnie jej wytłumienie przyniosło pożądany efekt ? Dziwne. Ale może tylko dla mnie. Trzeba będzie to sprawdzić.

Skomentuj

Filc nie tlumi niskich czestotliwosci.
            Do pozbycia sie tego pasma stosuje inne materialy akustyczne, jak wata albo gabka.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
              Do pozbycia sie tego pasma stosuje inne materialy akustyczne, jak wata albo gabka.
              ja tez miałem ten problem ale na taki problem jak na obrazku pomogły rónolegle skrócenie długości br (co wiazało sie ze zmniejszeniem średnicy) oraz wytłumienie wełna owczą tylnej ścianki obudowy

Last edited by slawek.xm; 17.11.2015, 12:58.

Skomentuj

Niskich to mialem na mysli do 1,2Khz :)

Skomentuj

Taki mały prezencik sobie zrobiłem na zbliżające się Święta

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                    mam u siebie identyczne zjawisk
                    - oj u Ciebie jest chyba gorzej

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Do pozbycia się tego pasma stosuje inne materiały akustyczne, jak wata albo gabka.
                    - sprawdzałem i próbowałem były pianki akustyczne i watoliny. Miękki gruby puszysty filc zadziałał najlepiej.
                    Ja tych filców mam u Siebie dużo rodzajów i każdy tłumi nieco inaczej :) ...
                    Nie chciałem dosłownie degradować działania BR stąd jakiś kompromis a kolumn nie mogłem przerobić ... Nie jest to aż tak słyszalne ale oko denerwuje :) ...

wygląda mi to trochę tak jakby tunel nadto się wzbudzał i działał "ala" falowód. wewnątrz kończy się przy samej tylnej ściance może to jest powodem mmhh ??
                    Last edited by Zap Projekt; 17.11.2015, 19:06.

Skomentuj

Osobiście najbardziej lubię ten filc z matą bitumiczną:
                      http://stx.pl/material-tlumiacy-filcowobitumiczny.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                        Pytam, ponieważ mam u siebie identyczne zjawisko:

Mam wątpliwości co jest przyczyną i jak temu zaradzić. Skoro winny jest port a nie to co się dzieje w środku obudowy to dlaczego właśnie jej wytłumienie przyniosło pożądany efekt ? Dziwne. Ale może tylko dla mnie. Trzeba będzie to sprawdzić.
                        może ta strona cos Ci podpowie
                        http://sasachess.altervista.org/quan...15283203125000

Skomentuj

Obudowy testowe.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Marian, na cewkę do wilsonów sobie nie możesz pozwolić, a na accutona tak?? :P

Skomentuj

Zaokrąglałeś frezarką, czy bawiłeś się odręcznie ?
                              Ta dziura na górze to na terminal cz BR ?

Skomentuj

Nie na temat...
                                To są Gokara głosniki, ja je tylko będę mierzył

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                Zaokrąglałeś frezarką, czy bawiłeś się odręcznie ?
                                Ta dziura na górze to na terminal cz BR ?
                                Frezarką.
                                Otwór jest na BR. Chciałem dać z tyłu ale pomyślałem że lepiej będzie dać od góry, w razie co będzie więcej miejsca na dłuższą rurę.

Skomentuj

Preamp na podstawie Lamm'a + zasilacz lampowy coraz bliżej finishu.

Skomentuj

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
                                    Preamp na podstawie Lamm'a + zasilacz lampowy coraz bliżej finishu.

Można gdzieś kupić takie płyteczki ? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Chciałem dać z tyłu ale pomyślałem że lepiej będzie dać od góry, w razie co będzie więcej miejsca na dłuższą rurę.
                                      nie głupi pomysł jak z tyłu jest blisko ściana a z przodu nie bardzo chce się go umieszczać, ale nie lepszy byłby od spodu a kolumna na kolcach, tak będzie chyba trochę zbierać kurzu itp ?

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                        ale nie lepszy byłby od spodu a kolumna na kolcach, tak będzie chyba trochę zbierać kurzu itp ?
                                        To sa obudowy testowe, jak napisalem.
                                        Zrobilem je tylko do pomiarow.
                                        Last edited by marian; 18.11.2015, 22:54.

Skomentuj

Garaż/warsztat jeszcze w trakcie budowy, ale na ziemi też można działać
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X