Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    Cieńszy absolutnie nie. Ile prądu wpływa tyle ma wypłynąć.
    No, ale to jest prawo fizyki :) Nie ważne, czy kabel ma 0,001 mm^2 czy 25 mm^2 - zawsze wypłynie tyle samo co wpłynie.

Skomentuj

dan124 linki w wątku nie żyją ale znalazłem PDF

4mmkw nie jest na tyle cienkie żeby groziło pożarem

Przez kabel będzie szło kilka amperów maks przy głośnym jak dla mnie słuchaniu! Nie robię imprezy w samochodzie.
      Poza tym zaraz wyjdzie, że muszę zmienić akumulator i alternator, bo za słabe.

Skomentuj

MDS08 nie jest taki prądożerny Teoretycznie przy pełnej mocy może popłynąć kilkanaście amperów.

Skomentuj

10mm2 to będzie bezpieczna grubość
          Takie to jest jak złom

Oczywiście, ze oba tej samej grubości
          Masę możesz zrobić na najbliższej większej śrubie

I nie zapomnij dobrać odpowiedniego bezpiecznika
          Nie do wzmacniacza a kabla!
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oczywiście przy akumulatorze.

Skomentuj

Nie dalej niż 30cm od akumulatora
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja tylko mówię że w tym wypadku warto dać grubszy kabel co też w przyszłości da możliwość zmiany wzmacniacza na mocniejszy ( lub podpięcie kolejnego) bez ryzyka i niepotrzebnej roboty z montowaniem kolejnego kabla lub jego wymianę na grubszy.
                Zawsze się daje takie same grubości kabla na plus i masę, ale zrób jak uważasz.

Skomentuj

Tak, tak :) mam, niestety ramka na bezpiecznik jest na kabelku 2,5mm2 ale to tylko kilka cm.
                  Założę się, że jak wsadzę tam bezpiecznik 10A to się nie spali.

Aż tak zielony nie jestem, fakt że poradników nie czytałem ale potrafię co nieco wywnioskować.

Według nauk z SEPu 8A/mm2 jest bezpieczne, więc kupując kabel miałem to na uwadze.

Kabel na masę mam tej samej grubości.
                  Zadając pytanie odnośnie kabla na masę bardziej chodziło mi o to czy ciągniecie ją kablem z akumulatora, karoseria też ma swoją rezystancję i też na niej może wystąpić spadek napięcia.
                  Z tą masą roboty to bym nie przesadzał akurat w tym przypadku wymiana kabla to jakieś 15-20 minut. Ogólnie to jest 1-2 śrubki do odkręcenia i przeciągnięcie kabla pod dwoma kawałkami plastiku.
                  Last edited by scythe1123; 04.03.2016, 22:03.

Skomentuj

Ale zdaje się, że wytyczne SEPu to dotyczą kabla montowanego w ścianie (która odbiera ciepło) oraz prądu przemiennego, gdzie prąd o częstotliwości 50Hz ma zmienne natężenie wg funkcji okresowej.
                    W aucie masz prądy stały :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi fakt, ale obciążenie w muzyce też nie jest stałe.

Według tego kalkulatora http://enterius.pl/wsparcie-technicz...wodow-dla-led/ kabel się łapie :)

Spróbuję zmontować to w ten weekend o ile czas pozwoli i zmierzę to co mi wyjdzie.

Skomentuj

Słupki prawie skończone. Teraz pytanie za sto pkt. Czy zamsz lub inny materiał da się tak naciągnąć aby pokryć te krzywizny?

Skomentuj

zamszem sie nie bawilem
                          ale material na podsufitki uklada sie dobrze

Skomentuj

Klejone Rakollem, który teoretycznie się przeterminował 3 lata temu ale konsystencja jest OK.
                            Możliwe, że to jest tylko pojemnik, który uzupełniłem świeżym klejem.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Wczoraj rozmawiałem z profesorem na temat teorii pól i gęstości prądu i bezpieczna wartość gęstości prądu dla miedzi na wolnym powietrzu to ok. 10A/mm^2. Testowaliśmy to w laboratorium.

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                                Nie na temat...
                                Wczoraj rozmawiałem z profesorem na temat teorii pól i gęstości prądu i bezpieczna wartość gęstości prądu dla miedzi na wolnym powietrzu to ok. 10A/mm^2. Testowaliśmy to w laboratorium.
                                Nie na temat...

Całość wyznaczyliście doświadczalnie, czy przeprowadzaliście obliczenia? Chętnie bym je zobaczył :).

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  10mm2 to będzie bezpieczna grubość
                                  Może lepiej się zainteresować dogłębniej tematem obciążalności kabli a nie tworzyć ludowe legendy o tym jak to bardzo gruby kabel ma być. Spójrzcie np na to http://www.bitner.com.pl/pliki/obcia...olacji_PVC.pdf , dla kabla 4mm^2 długotrwała obciążalność to 34 A. Czyli ok 400W przy instalacji samochodowej. Tu się nie ma prawa nic spalić w wyniku za małej obciążalności kabla. Prędzej tego typu usterki wynikają z nie dość dobrych połączeń. To właśnie na połączeniu kabel-styk/gniazdo następuje częściej przegrzanie aniżeli gdzieś po środku kabla. Grube kable w CA stosuje się prędzej po to aby nie mieć nadmiernego spadku napięcia a nie po to aby się przypadkiem nie spaliły. Dla kilku W mocy niema co świrować z grubością.

Skomentuj

Dokładnie - wibracje w samochodzie robią swoje, a niektórzy nie przykładają wagi do solidnych, poprawnych połączeń. Takim sposobem na "drodze" prądu tworzy się miejsce o zwiększonej rezystancji i wynik z prostego R*I^2 robi się na tyle problematyczny, że ilość wydzielanego ciepła w takim miejscu nie jest już taka pomijalna, a nawet niebezpieczna.

Skomentuj

Jeszcze we wzorze brakuje czasu i będzie git :). Styki po pewnym czasie dodatkowo utleniają się, TWR, więc rezystancja zmienia się.
                                      Kontynuując temat, mamy układ z obciążeniem dynamicznie zmieniającym się, więc samoindukcję można by też wziąć pod uwagę.

Skomentuj

+/-60V
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          Może lepiej się zainteresować dogłębniej tematem obciążalności kabli a nie tworzyć ludowe legendy o tym jak to bardzo gruby kabel ma być. Spójrzcie np na to http://www.bitner.com.pl/pliki/obcia...olacji_PVC.pdf , dla kabla 4mm^2 długotrwała obciążalność to 34 A. Czyli ok 400W przy instalacji samochodowej. Tu się nie ma prawa nic spalić w wyniku za małej obciążalności kabla. Prędzej tego typu usterki wynikają z nie dość dobrych połączeń. To właśnie na połączeniu kabel-styk/gniazdo następuje częściej przegrzanie aniżeli gdzieś po środku kabla. Grube kable w CA stosuje się prędzej po to aby nie mieć nadmiernego spadku napięcia a nie po to aby się przypadkiem nie spaliły. Dla kilku W mocy niema co świrować z grubością.
                                          Ten kabel nie będzie miał 1m a kilka w jedna i druga stronę
                                          O połączeniach i ich poprawności zaciskania oczek/lutowania i ważności tego zagadnienia pisałem juz kilka razy to uznaliście to za przerost formy nad treścią
                                          Takie rzeczy moze rozpisywać osoba której zagadnienia ca nie interesują i nie dotyczą i uważa je za zbędne zagadnienie
                                          Jak ty który pisałeś tu, ze żaden samochod nie ma prawa dobrze zagrać
                                          Ja wiem jak wyglada sprawa od środka, czyli osoby zainteresowana tematem
                                          Nadal polecam zamontować grubszy kabel który wcale nie jest dużo droższy od tego który chcesz ze względu na to, ze jak będziesz chciał zamontować kiedyś mocniejszy wzmacniacz/ lepszy bo jak wiemy choroba postępuje to napewno sie przyda
                                          A poprawny i bezpieczny montaż takiego kabla nie jest łatwy, prosty i szybki
                                          Trzeba zabezpieczyć go peszlem, odpowiednio ułożyć, poprawnie przeprowadzić i przypiąć co jakiś odcinek aby sie nie przetarł
                                          Nie wystarczy go przeciągnąć i schować pod tapicerka
                                          Last edited by lklukasz; 05.03.2016, 17:42.
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X