Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Ciechomir Zobacz posta
    Myślałem, że se jaja robisz. Sorry
    No problem :)

"Technika" naprawdę przydatna więc się dziele :)

Skomentuj

No właśnie chciałem uniknąć frezarki. Ale pomysł z krążkiem na wcisk jest super. Nie trzeba nawet wyznaczać środka. :) Dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
        Testy innego podejścia do fornirowania próżniowego. Narazie na sucho, wygląda obiecująco (choć złącze dam od dołu), jutro może coś przykleję ;-)

Przy okazji test drugiej pompy próżniowej, dużo mniej wydajna, ale daje rade :)

Jaka pompa ? Co to za tkanina ? Jakie podcisnienie uzyskujesz ?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

:p
          Paweł, w której Casto zamawiałeś? Tu w Wawie czy Koszalin?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
            Jaka pompa ? Co to za tkanina ? Jakie podcisnienie uzyskujesz ?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
            Mam dwie pompy, jedna to Thomas 2639. Ta pompa przy takiej aplikacji jak wyżej uzyskuje maks ~25.5inHg.

Druga to Robinair Vacumaster, ta ciągnie praktycznie do samego dołu i do tego dużo szybciej, ale jest olejowa i głośniejsza niż ta druga.

Tkanina/siatka to Greenflow 75, ale używać można nawet "grubszej" moskitiery ;-)
            Last edited by gi; 17.04.2016, 18:01.

Skomentuj

Gi, ile trzeba przeznaczyć na taką pompę do amatorskich zastosowań? Rozumiem, że jeszcze zawory dochodzą i worki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                Gi, ile trzeba przeznaczyć na taką pompę do amatorskich zastosowań? Rozumiem, że jeszcze zawory dochodzą i worki?
                Pompy kupione okazyjnie na allegro, używane: 100-250zł

Folia to coś koło 3-4zł/m2, siatka też coś koło tego.

Złącze zrobiłem sam ze złączki wtykowej, podkładki i redukcji 1/2 na 1/4 przyklejonej do jakiegoś kawałka zakrętki. Można kupić gotowy, ale to koszt rzędu 60+zł.

Przy opcji działającej non stop trzeba tez dodać jakiś trójnik oraz zawór by regulować podciśnienie (20zł*? sam nie wiem bo miałem w szufladzie).

W wersji lux dodajesz wyłącznik próżniowy, zbiornik podciśnienia oraz elektrozawór i tutaj koszty mogą być bardzo różne w zależności co użyjesz i jaką okazje wyrwiesz.

Mam zamiar sklecić temat o zbudowaniu takiego ustrojstwa, ale narazie musze ogarnąć sposób na to by fornir się dobrze przyklejał ;-)

Kolejna próba nie do końca się udała. 99% forniru przyklejone idealnie, ale w kilku miejscach pojawiły się puste w środku fałdki. Fornir co prawda mocno suchy i pomarszczony, ale nie spodziewałem się tego. Wygląda tak jakby się najpierw przylepiły boki forniru i potem nadmiar zebrał się w fałdki.

Naprawić się raczej da (nożyk i strzykawka), ale na przyszłość muszę wyczaić jaki był powód i jak tego uniknąć.
                Last edited by gi; 17.04.2016, 18:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                  Paweł, w której Casto zamawiałeś? Tu w Wawie czy Koszalin?
                  to stare zdjecia z koszalina
                  od prawie 2 lat nic nie budowalem :(

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    Kolejna próba nie do końca się udała. 99% forniru przyklejone idealnie, ale w kilku miejscach pojawiły się puste w środku fałdki. Fornir co prawda mocno suchy i pomarszczony, ale nie spodziewałem się tego. Wygląda tak jakby się najpierw przylepiły boki forniru i potem nadmiar zebrał się w fałdki.
                    Chyba trzeba fornir porzadnie wyprostowac przed klejeniem. Przy odciaganiu powietrza, folia sie obkurcza i moze wlasnie dlatego ciagnelo fornir w miejscu gdzie zbyt mocno odchodzil od powierzchni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Chyba trzeba fornir porzadnie wyprostowac przed klejeniem. Przy odciaganiu powietrza, folia sie obkurcza i moze wlasnie dlatego ciagnelo fornir w miejscu gdzie zbyt mocno odchodzil od powierzchni.
                      Myślę nad prostowaniem forniru przed klejeniem poprzez spryskanie roztworem gliceryny (2-5, ściśnięcie na płasko i podsuszenie w ten sposób.

Boję się jedynie tego, że przy niedostatecznym wyschnięciu będzie potem pękał schnąc już przyklejony (a przy wyschnięciu całkowitym straci ponownie elastyczność). No i jest to dodatkowe kilka dni na tą operacje :/

Skomentuj

Moczysz fornir woda, przekladasz gazetami i dociskasz.

Skomentuj

Moczysz fornir woda, przekladasz gazetami i dociskasz.
                          Robiłeś tak ?

Na jak długo ściskasz ?

Nie pęka po przyklejeniu (od obkurczania się schnącego drewna) ?

Nie dodajesz gliceryny (gdzieś znalazłem taki właśnie przepis na 2% roztwór wodny gliceryny do prostowania forniru) ?

Z góry dzięki :)

Skomentuj

Robilem, ale na malych lisciach. Teraz znowu mnie czeka prostowanie czeczota ;/
                            Jak chcesz, to mozesz kupic specjalny srodek do moczenia forniru. Ja dawalem tylko wode. Sprobuje znalesc tutorial.

https://www.youtube.com/watch?v=63pVZ4WlTdE zassaj sobie ten film, tam jest podana mieszanka i sposob prostowania pod prasa.
                            Last edited by Pogromca mitow; 17.04.2016, 21:59.

Skomentuj

Robilem, ale na malych lisciach. Teraz znowu mnie czeka prostowanie czeczota ;/
                              Jak chcesz, to mozesz kupic specjalny srodek do moczenia forniru. Ja dawalem tylko wode. Sprobuje znalesc tutorial.
                              Cholera, ja mam dość duże kawałki jednak, a docelowo to w ogóle wielki łączony liść (blat).

Nie pękał ci ten fornir po przyklejeniu ? na jak długo ściskałeś ?

Myśle czy nie dało by się wykorzystać próżni w procesie suszenia forniru ... Teoretycznie przy ~29 inHg woda powinna zacząć wrzeć przy temp pokojowej, przy ~25 inHg temp wrzenia to chyba coś koło ~55C tak więc nawet przy stosunkowo niskiej próżni powinno dużo szybciej schnąć :-) Do tego próżnia załatwi sprawę docisku :)

... Uszlachetnianie przez suszenie próżniowe ...
                              Last edited by gi; 17.04.2016, 22:01.

Skomentuj

Fornir nie peknie, ale nie mozna od razu po prostowaniu kleic. To chwile trwa. Jak sie prostuje tylko woda, to wystarcza gazety, ale jak robisz miksa wody, kleju bialego, gliceryny i alkoholu, to trzeba dodac siatke bezposrednio na fornir, bo bez tego bedzie katastrowa. Zassaj sobie ten film, ktory Ci podalem, tam jest wiele wartosciowych informacji o fornirowaniu.

Skomentuj

Fornir nie peknie, ale nie mozna od razu po prostowaniu kleic. To chwile trwa. Jak sie prostuje tylko woda, to wystarcza gazety, ale jak robisz miksa wody, kleju bialego, gliceryny i alkoholu, to trzeba dodac siatke bezposrednio na fornir, bo bez tego bedzie katastrowa. Zassaj sobie ten film, ktory Ci podalem, tam jest wiele wartosciowych informacji o fornirowaniu.
                                  Dzięki oglądnę :)

Czemu nie można od razu po prostowaniu kleić ? Chodzi o odparowanie wody ? Ile trzeba odczekać ?

Skomentuj

Odparowanie wody i ustabilizowanie drewna. Bezpiecznie jest odczekac te 2 dni chociaz. Poza tym sama procedura prostowania nie trwa jedna dobe, tylko troszke wiecej czasu, bo pozniej trzeba zmeniac gazety i dalej prostowac ale juz bez duzej sily docisku.
                                    Ze stolarka juz tak jest, ze co nagle to po diable.

Skomentuj

Ok na filmie koleś używa prasy próżniowej do suszenia, ale i tak zajmuje mu to dwa dni ;-)

Ehh no cóż*pewnie mnie to nie ominie tak czy siak

Dzięki jeszcze raz.

Skomentuj

Luzior, dzialaj. Dzien, w ktorym czlowiek nie nauczy sie czegos nowego, jest dniem straconym :)

Skomentuj

Pomęczyłem dzisiaj trochę I-AMP'a :P
                                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X