Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

:p
    Castorama Poznań chłopaki wycieli mi mdf

Nie jest idealnie ale chyba nie jest też tragicznie. Macie jakieś propozycje odnośnie kleju do mdf, będę sklejał 1cm płyty warstwami, do pożądanej grubości

Skomentuj

Zamieszczone przez Remiqa Zobacz posta
      Castorama Poznań chłopaki wycieli mi mdf

Nie jest idealnie ale chyba nie jest też tragicznie. Macie jakieś propozycje odnośnie kleju do mdf, będę sklejał 1cm płyty warstwami, do pożądanej grubości
      No właśnie za dobrze to nie wygląda. Jeśli MDF jest grubości 10mm to łatwo możesz frezarką z frezem z łożyskiem to wyrównać. Tylko pytanie czy choć jedna z płyt ma kąty proste... Niestety tak to jest w marketach i to nie jest tylko wina obsługi. Te ich piły potrafią mieć błąd dochodzący do 1cm / m! Widziałem.

Jeśli chodzi o klejenie to wystarczy jakiś wikolowy klej do drewna. Tylko musisz się liczyć z "pływaniem" materiału. Będzie trzeba też na kilkanaście godzin unieruchomić ściskami.

Skomentuj

Mam komplet płyt na kolumnę idealnie na wymiar, a reszta na tgz. doklejki jest o 7mm za szeroka z każdej strony właśnie po to aby je zrównać frezarką do właściwego wymiaru. w formie ścisków będą służyć krążki do sztangi ok 100kg i tu spodziewam się trochę problemu , zobaczymy może się uda

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
          Jeśli chodzi o klejenie to wystarczy jakiś wikolowy klej do drewna. Tylko musisz się liczyć z "pływaniem" materiału. Będzie trzeba też na kilkanaście godzin unieruchomić ściskami.
          Jeśli nałoży odpowiednia ilośc kleju a nie za dużo to nic nie bedzie pływał
          Znane i popularne powiedzenie stolarzy to "klaj najlepiej trzyma gdy go nima"

A dobrej klasy klej wikolowy jest gotowy do wstępnej obróbki po ok 30 min
          Nie potrzeba ściskow używać kilkanaście godzin
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiercimy!
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Jeśli nałoży odpowiednia ilośc kleju a nie za dużo to nic nie bedzie pływał
              Znane i popularne powiedzenie stolarzy to "klaj najlepiej trzyma gdy go nima"

A dobrej klasy klej wikolowy jest gotowy do wstępnej obróbki po ok 30 min
              Nie potrzeba ściskow używać kilkanaście godzin
              Masz jakąś sprawdzoną markę jeśli chodzi o wikol ?

Skomentuj

Mi klej przynosi kolega z fabryki mebli
                Ale nie pamietam nazwy
                Postaram sie ustalić i napisze
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Remiqa Zobacz posta
                  Macie jakieś propozycje odnośnie kleju do mdf,
                  Jakikolwiek klej wikolowy. Kazdy, nawet najtanszy zlapie na amen. Lepszy i drozszy klej bedzie wyborem do klejenia forniru czy twardego drewna.

Skomentuj

Pogromca mitow, nie zgodzę się.
                    Raz kupiłem wikol firmy Dragon i więcej nic tej firmy nie kupię jeżeli nie będę zmuszony.
                    Klej był konsystencji kleju szkolnego i nie bardzo chciał cokolwiek kleić.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                      Raz kupiłem wikol firmy Dragon i więcej nic tej firmy nie kupię jeżeli nie będę zmuszony.
                      Ale tu mowa o kleju a nie produktach dragona które hmm nie wiem do czego się mogą przydać

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Teoretycznie to był klej wikol według opisu na opakowaniu, a co to było w rzeczywistości to chyba tylko producent wie.

Skomentuj

Miałem to samo
                          Dragon to zło :)

A ja używam kleiberitu
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Moze byl zepusty lub stary? Kleilem nawet najtanszym klejem Vicol I trzymalo jak diabel. Jedyny minus tego kleju byl taki, ze zostawial biale slady. Rowniez korzystam z kleberita, bo kupuje wiadro tego kleju za 50 zl :) Jakosc i cena nie do przebicia. Ogolnie ceny klejow marketach sa koszmarnie wysokie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Moze byl zepusty lub stary? Kleilem nawet najtanszym klejem Vicol I trzymalo jak diabel.
                              Ma rację. Nawet ten najtańszy wikol jest 100 raze lepszy niż ten dragon.. Dragon to nawet nitro ma fatalne.

Skomentuj

Nie tylko nitro, jak miałem uniwersalny/ftalowy, to nawet zapach miał jakiś dziwny.

Skomentuj

Może pracownik jakiś podbierał klej tak jak to czasem bywa w przypadku płynów do zmywania naczyń i dolewał wody.
                                  Ogólnie kleje wikolowe nie nadają sie do klejenia poniżej 12 stopni, może to było przyczyną ?
                                  Czasem sklejam se sobą kilka kawałków hdfu i wyginam na kopycie tak aby uzyskać taki boczny panel jak np w sonusach. Wtedy dość dobrze rozrzedzam klej wodą i jak narazie nie przytrafiło mi się rozklejenie.
                                  Dragon nie jest taki zły, jak zabrakło patexa to fornir kleiłem na dragona właśnie do korka . Z wikolowymi dragona też nie miałem kłopotu.

Skomentuj

Szuflada c.d.

Skomentuj

Ja tez mam najgorsze wspomnienia z firma Dragon
                                      Wychodzi na to, ze nie tylko ja wiec...
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                                        Może pracownik jakiś podbierał klej tak jak to czasem bywa w przypadku płynów do zmywania naczyń i dolewał wody.
                                        Ogólnie kleje wikolowe nie nadają sie do klejenia poniżej 12 stopni, może to było przyczyną ?
                                        Czasem sklejam se sobą kilka kawałków hdfu i wyginam na kopycie tak aby uzyskać taki boczny panel jak np w sonusach. Wtedy dość dobrze rozrzedzam klej wodą i jak narazie nie przytrafiło mi się rozklejenie.
                                        Dragon nie jest taki zły, jak zabrakło patexa to fornir kleiłem na dragona właśnie do korka . Z wikolowymi dragona też nie miałem kłopotu.
                                        Ja w innym mało znanym wikolu trafiłem na wydzieloną wodę (było widać w butelce), ale jeszcze jakoś kleił (niestety nie był przeźroczysty po wyschnięciu, tylko "mleczny").
                                        Ponoć samo przechowywanie wikolu w niższych temperaturach czyni go bezużytecznym.

Skomentuj

To znaczy, ze był stary

- - - - - aktualizacja - - - - -

Klejberit po otwarciu opakowania ma ok 1 miesiąca przydatności do używania
                                          Potem gęstnieje i sie nie nadaje
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X