Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z metra o takim przekroju na pewno nie kupisz, przyjrzyj sie widać że klejone z ćwierćwałka i prostych płyt. Kto wie czy łatwiej skleić jeden duży słup a potem go pociąć na plastry, tutaj kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
      Idealnie było by gdzieś zdobyć taki profil:

ale to raczej niemożliwe, chyba że na zamówienie.

mg
      1 - Wytoczyć wałek z MDF o odpowiedniej średnicy i pociąć na ćwierćwałki
      lub
      2 - zamówić listwy przypodłogowe wzór ćwierćwałek

Skomentuj

Mozna sprobowac naciac mdf i zagiac, choc taki promien, to moze byc problem.

Skomentuj

Myślę że to na bank zrobione tak jak pisze dzabij. Albo kantówka wyfrezowana w ten sposób. Choć bardziej prawdopodobne że to wytoczony wałek pocięty na cztery

Skomentuj

Najprosciej to sie robi na duzej frezarce stolowej, ale jak ni ma to trzeba kombinowac z cwiercwalkami :)

Skomentuj

Ewentualnie, chyba da się kupić takie gotowce :

http://www.asprofil.pl/index.php?opt...file&Itemid=29

Skomentuj

2 warstwy cienkiego mdfu nacinanego

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta

Ciekawe czy sprzedają w detalu, zadzwonię do nich.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Mozna sprobowac naciac mdf i zagiac, choc taki promien, to moze byc problem.
                  Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                  2 warstwy cienkiego mdfu nacinanego

Właśnie podobnie pomyślałem, że można spróbować kilka warstw cienkiego, naciętego mdf-u lub sklejki.
                  Odpadł by problem klawiszowania, zrobię test na kawałku.

mg

Skomentuj

Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
                    Ciekawe czy sprzedają w detalu, zadzwonię do nich.

Daj znać, też będę potrzebował.

Właśnie podobnie pomyślałem, że można spróbować kilka warstw cienkiego, naciętego mdf-u lub sklejki.
                    Odpadł by problem klawiszowania, zrobię test na kawałku.

mg
                    Bardzo dobry efekt można uzyskać sklejką elastyczną, ale sklejenie całej obudowy z tego materiału może wyjść dość drogo.

Skomentuj

Nie audio ale dzisiejsza dłubanina:

Przekaźnik do zasilania kamerki w samochodzie po pojawieniu się napięcia ze stacyjki.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta

Dzwoniłem, generalnie sprzedają w detalu, tylko muszą mieć na stanie.
                        Listwy mają 280 cm długości, orientacyjna cena (listwa 30/78/16,5) ok 6zł za mb.
                        To jest firma produkcyjna i nie mają wielkich stanów, bo produkują pod zamówienie.
                        Na zamówienie zrobią od ok 200-300 mb, czyli od ok 100 szt.

mg

można wysłać do nich maila z zamówieniem mniejszej ilości, jak się uzbiera zamówień to zrobią
                        Last edited by gosoft; 23.03.2016, 09:02.

Skomentuj

zaloz grupowe zamowienie
                          pewnie z ciekaowsci bym wzial kilka metrow

Skomentuj

Link nie działa
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                              cytowany nigdy nie dziala. musisz odszukac cytowany post i tam kliknac

Skomentuj

Ja będę po świętach robił testy z gięciem nacinanego mdf-u 2 x 8mm,
                                jak testy wyjdą pomyślnie to pójdę tą drogą, bo nie ma potem problemu z klawiszowaniem.
                                A jak będzie lipa to zobaczymy.

mg

Skomentuj

38 na budziku ale nie wytrzymałem i musiałem spr czy teoria zgadza się z praktyką :)
                                  W nowym stopniu napięciowym miałem problemy z oscylacjami na 12MHz .
                                  Brakowało mi już pomysłów a symulator wyrzucał jedynie :

Więc trzeba było sięgnąć po kartki papieru i po zapisaniu kilku, uproszczeniu układu i kilku h walki z symulatorem udało się znaleźć przyczynę a potem lekarstwo :)

Wszędzie te dzwony

Lekarstwem okazał się rezystor 47om :)
                                  Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach :)

Po zaaplikowaniu oscylacje zniknęły i mogę wreszcie posłuchać :)
                                  Teoria zgadza się z praktyką... czasami

Skomentuj

Czyli co, słuchamy kiedy?

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Lekarstwem okazał się rezystor 47om
                                    Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach

Po zaaplikowaniu oscylacje zniknęły i mogę wreszcie posłuchać
                                    Teoria zgadza się z praktyką... czasami
                                    W sumie to fajnie byłoby jakbyś mógł wyjaśnić gdzie wystąpił problem :) Może kiedyś komuś (mi) zaoszczędzi to czasu.
                                    Last edited by .3lite; 23.03.2016, 21:38.

Skomentuj

No to po wielu latach wracam do DIY. Na początek coś ala Sonus Faber. Głośniki ScanSpeak. Materiał konstrukcji: sklejka 18mm. Szczegóły w trakcie postępów pracy.

Skomentuj

Możesz coś więcej? :) Szablon robiłeś na CNC? Czemu sklejka?
                                        Jakie grajki? :) Wygląda naprawdę Pro!

Skomentuj

Postanowiłem zrobić najwięcej jak się da samemu. Żadne CNC i takie tam. Czyli szablon też z łapy. Wiadomo jak to jest - nie zawsze uda się zrobić to dokładnie symetrycznie. Mi się udało bo posłużyłem się pewnym "patentem". Najpierw zrobiłem sobie szablon połówki szablonu. Za jej pomocą wyciąłem najpierw jedną a potem drugą część szablonu docelowego. Potem poszło już z górki .

A czemu sklejka? No bo jakoś tak solidniejsza od MDF, no i podoba mi się też trochę bardziej. Zewnętrzny front będzie z MDFu - bo łatwiej mi będzie wyrzeźbić skosy. Na razie pracuję w tym trochę bardziej szlachetnym materiale. Zaokrąglenia krawędzi wewnętrznych na wrędze:

No i szlifowanko:

Z pomocą kolegi ruszyłem też temat frontów wewnętrznych. Również sklejka 18mm:

Co do grajków to postanowiłem w końcu wykorzystać zalegające zapasy. Do tego projektu przeznaczyłem Scany. Na górze D2905/9700 a na dole 18W/8545-00. Zamiast bassreflexu membrana bierna na bazie węglowego scana. Na początku miał to być monitor, ale wyglądał nie za dobrze - za wysoki i takie tam. Musiałbym rezygnować z MB i wracać do tunelu, a to już nie wchodzi w grę. Za bardzo się nakręciłem na membranę by zaakceptować rurkę. No więc sensownie wyglądają dopiero podłogówki i tak zostanie. Potrzebna objętość to ok 2/5 całej objętości kolumny. Chodzi mi tym samym szatański pomysł jak to pozostałe miejsce można wykorzystać. Ale o tym to już następnym razem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X