Z metra o takim przekroju na pewno nie kupisz, przyjrzyj sie widać że klejone z ćwierćwałka i prostych płyt. Kto wie czy łatwiej skleić jeden duży słup a potem go pociąć na plastry, tutaj kolumny.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
lub
2 - zamówić listwy przypodłogowe wzór ćwierćwałek
Skomentuj
-
Ewentualnie, chyba da się kupić takie gotowce :
http://www.asprofil.pl/index.php?opt...file&Itemid=29
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzabij Zobacz postaEwentualnie, chyba da się kupić takie gotowce :
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMozna sprobowac naciac mdf i zagiac, choc taki promien, to moze byc problem.Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta2 warstwy cienkiego mdfu nacinanego
Właśnie podobnie pomyślałem, że można spróbować kilka warstw cienkiego, naciętego mdf-u lub sklejki.
Odpadł by problem klawiszowania, zrobię test na kawałku.
mg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gosoft Zobacz postaCiekawe czy sprzedają w detalu, zadzwonię do nich.
Właśnie podobnie pomyślałem, że można spróbować kilka warstw cienkiego, naciętego mdf-u lub sklejki.
Odpadł by problem klawiszowania, zrobię test na kawałku.
mg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzabij Zobacz postaEwentualnie, chyba da się kupić takie gotowce :
Listwy mają 280 cm długości, orientacyjna cena (listwa 30/78/16,5) ok 6zł za mb.
To jest firma produkcyjna i nie mają wielkich stanów, bo produkują pod zamówienie.
Na zamówienie zrobią od ok 200-300 mb, czyli od ok 100 szt.
mg
można wysłać do nich maila z zamówieniem mniejszej ilości, jak się uzbiera zamówień to zrobiąLast edited by gosoft; 23.03.2016, 09:02.
Skomentuj
-
38 na budziku ale nie wytrzymałem i musiałem spr czy teoria zgadza się z praktyką :)
W nowym stopniu napięciowym miałem problemy z oscylacjami na 12MHz .
Brakowało mi już pomysłów a symulator wyrzucał jedynie :
Więc trzeba było sięgnąć po kartki papieru i po zapisaniu kilku, uproszczeniu układu i kilku h walki z symulatorem udało się znaleźć przyczynę a potem lekarstwo :)
Wszędzie te dzwony
Lekarstwem okazał się rezystor 47om :)
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach :)
Po zaaplikowaniu oscylacje zniknęły i mogę wreszcie posłuchać :)
Teoria zgadza się z praktyką... czasami
Skomentuj
-
Czyli co, słuchamy kiedy?
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaLekarstwem okazał się rezystor 47om
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach
Po zaaplikowaniu oscylacje zniknęły i mogę wreszcie posłuchać
Teoria zgadza się z praktyką... czasamiLast edited by .3lite; 23.03.2016, 21:38.
Skomentuj
-
Postanowiłem zrobić najwięcej jak się da samemu. Żadne CNC i takie tam. Czyli szablon też z łapy. Wiadomo jak to jest - nie zawsze uda się zrobić to dokładnie symetrycznie. Mi się udało bo posłużyłem się pewnym "patentem". Najpierw zrobiłem sobie szablon połówki szablonu. Za jej pomocą wyciąłem najpierw jedną a potem drugą część szablonu docelowego. Potem poszło już z górki.
A czemu sklejka? No bo jakoś tak solidniejsza od MDF, no i podoba mi się też trochę bardziej. Zewnętrzny front będzie z MDFu - bo łatwiej mi będzie wyrzeźbić skosy. Na razie pracuję w tym trochę bardziej szlachetnym materiale. Zaokrąglenia krawędzi wewnętrznych na wrędze:
No i szlifowanko:
Z pomocą kolegi ruszyłem też temat frontów wewnętrznych. Również sklejka 18mm:
Co do grajków to postanowiłem w końcu wykorzystać zalegające zapasy. Do tego projektu przeznaczyłem Scany. Na górze D2905/9700 a na dole 18W/8545-00. Zamiast bassreflexu membrana bierna na bazie węglowego scana. Na początku miał to być monitor, ale wyglądał nie za dobrze - za wysoki i takie tam. Musiałbym rezygnować z MB i wracać do tunelu, a to już nie wchodzi w grę. Za bardzo się nakręciłem na membranę by zaakceptować rurkę. No więc sensownie wyglądają dopiero podłogówki i tak zostanie. Potrzebna objętość to ok 2/5 całej objętości kolumny. Chodzi mi tym samym szatański pomysł jak to pozostałe miejsce można wykorzystać. Ale o tym to już następnym razem.
Skomentuj
Skomentuj