Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pamiętasz jak pisałem tu o rozczarowaniu SB29NRX75-6. Ja mam chyba specyficzne wymagania co do niskich. Dla mnie najlepszymi woferami są aluminiowy Revelator i ten SBA SB23NACS45-8. Mimo, że te duże papierzaki schodzą niżej to wolę tego "kopa" z alu. Słuchałem też w gotowej konstrukcji 12" SBA ale nie wiem w która to była wersja SB34.
    Napisałem o nim bo jest mały wybór 22cm woferów a na tym SB nie widziałem jeszcze konstrukcji. Chyba Luszti robił coś na mniejszym.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

A ten średniotonowy to Visaton TI100 i ten wysokotonowy to Tytanowy Audax?
      Jeżeli tak, to jesteś szybszy o demie.

Ja zakupiłem Indonezyjskiego SB17NAC35-8 i wsadziłem go w tylnie drzwi auta i powiem, że bas schodzi do 40Hz -3dB. Huśta membraną dość ostro nawet przy samym Radiu.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
        A ten średniotonowy to Visaton TI100
        Blisko! To chińska odpowiedź na Visatona, czyli TB W4-1337SDF
        http://www.tb-speaker.com/products/w4-1337sdf
        Na górze magnezowy Audax.

Skomentuj

Pytanie, który z Tytanowych średniotonowych będzie lepszy. Pozostał jedynie Canton i to z dość dużymi membranami 5", 6" 8". Ciekawe jak oni to rozwiązali rezonansami twardych membran przy podziale 3kHz. Ale to nie Diy.
          Ten Indonezyjski SB23 NAC nadaje się raczej do 30Litrowej zamkniętej obudowy; f=50Hz, Qtc=0,78 co daje graniczną 44Hz przy-3dB
          A 44 Ohm przy 50Hz nie zamęczy słabych wzmacniaczy. Dla mnie BR ustawionych po rogach małych pokoi to nie za dobre rozwiązanie. BR to raczej dla małych 5"lowych głośniczków stojących na biurku lub monitorów bliskiego pola.
          Ale to nie na temat.
          Jeżeli masz już wszystko złożone to napisz jak to zrobiłeś i jak oceniasz brzmienie całego kompletu.
          Ja dla Audaxa Tytanowego to wymyśliłem 6,8uF, 0,3mH(lub 0,25 już nie pamiętam) 4,7Ohm w szereg i wychodzi akustyczny LR6 przy 2,2kHz, może trochę za nisko ale akustycznie ten głośnik daje rade.

Skomentuj

Duże aluminiowe średniaki to proszenie się o kłopoty. Ciekawy wydaje się SB15NAC30-8. Znacznie odsunięte rezonanse w stosunku do Fountek FW146 czy magnezowego Seas. Ten głośnik jest na mojej liście zakupów bo powstanie druga wersja tego co w stopce. Na średnich będzie ten SB15NAC. Współczynnik EBP i symulacje w winisd to tylko wstęp do aplikacji wofera. Ten SB23NAC z pierdzifleksem gra pod każdym względem lepiej od Daytona RS270 w zamkniętej! Problem z pomieszczeniem i ustawieniem kolumn to temat na książkę. Aktualnie Audax łączony na 2.7kHz 3rz. Brak pułapki na 23kHz. W pomiarach THD jest poprawa ale tego nie słychać. Teraz siedzę nad łagodniejszymi filtrami i wyższym podziałem ale chyba nic z tego nie będzie. Zabrakło 8mm do wyrównania czasowego. Ścianka pochylona o 7".
            Co do brzmienia to napiszę tak...
            Chyba dwa lata temu na Audio Show grał w pokoju AS zestaw na Seasach Magnezowych 22cm + 15cm i Illuminator na górze. Zwrotkę zrobił Yoshi. Bardzo szczegółowy, żywy, dynamiczny zestaw. Puszczali do wyrzygania Nilsa Lofgrena do tego bardzo głośno. Uważam, że te zestawy mają zbliżony charakter brzmienia. Tylko jeden od drugiego jest 2x droższy.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
              Chyba dwa lata temu na Audio Show grał w pokoju AS zestaw na Seasach Magnezowych 22cm + 15cm i Illuminator na górze. Zwrotkę zrobił Yoshi. Bardzo szczegółowy, żywy, dynamiczny zestaw. Puszczali do wyrzygania Nilsa Lofgrena do tego bardzo głośno. Uważam, że te zestawy mają zbliżony charakter brzmienia. Tylko jeden od drugiego jest 2x droższy.
              Ouuu. To nie moja bajka. Raczej malo naturalny dzwiek. Suchy, plytki, wystrzony, ale podobalo sie wielu osobom.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Suchy, plytki, wystrzony
                Też takie miałem odczucie.

Skomentuj

Illuminator gra ostrzej od Audaxa. W sumie to prawda, że to suchy dźwięk ale płytkim bym go nie nazwał. Dla osób które szukają szczegółowych kolumn. Jeśli muszę wybierać, to wolę to brzmienie od papierzaków i szmat ale mam ten komfort, że zawsze jakieś słodko grające, ciemne kolumny stoją obok :)

Skomentuj

Podobnie jest z obiektywami; portretowe rysują miękko a makro są mega ostre. Zawsze można na drodze elektronicznej (DSP) zmiękczyć zbyt ostre rysowanie obiektywu makro.
                    Dokładnie wczoraj moja żona była zniesmaczona płytą CD a gdy jej przełączyłem na MP3 z tym samym nagraniem to była zadowolona.
                    Widać każdy preferuje swoje brzmienie. Nie bez powodu lubi się lampowe wzmacniacze a niżeli na Mosfetach.

Oczywiście wychodzimy z założenia, że kolumny są, były dobrze zestrojone.
                    Last edited by slawek213; 28.05.2016, 16:30.

Skomentuj

Tomek, wlasciciel tych kolumn na AS byl zaskoczony negatywnie basem, ktorego w sumie nie bylo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Tomek, wlasciciel tych kolumn na AS byl zaskoczony negatywnie basem, ktorego w sumie nie bylo.

może grały w przeciwfazie, lub przynajmniej któryś z basowych.

Skomentuj

Nie, to niemozliwe. Po prostu w tym pokoju gralo slabo. Tzn wierze na slowo wlascicielowi, nie slyszalem ich w jego pokoju.

Skomentuj

Co do basu to faktycznie był wycofany. Zwrotnica zamontowana w kolumnie więc wątpię aby któryś wofer został odwrócony. Miałby to samo w domu. Te kolumny byłyby lepiej odebrane gdyby odsłuch odbył się na normalnym poziomie głośności a tak to atakowały nas zewsząd odbicia.

Skomentuj

Część cyfrowa działa:) Odroid c1+, układ ADPS, no i dac-ki - czyli najgorsze za mną...

Skomentuj

Ja opisywany zestaw szpilka i excele slucham na co dzien.
                                To sa kolumny ktore nie robia łał i trzeba ten dzwiek lubic a na as ludzie kilka minut sluchaja i moze sie nie podobac takie zestawienie. Te kolumny wciagaja z kazdym mastepnym kawalkiem i nie maja nic na twarz podane. A bas jest tam gdzie powinien i nie robi caly czas tla jak np alu revelator ktorego jest po prostu wiecej, nawet przy zblizonych charakterystykach obu zestawien. No i te kolumny nie nadaja sie do mniejszych pomieszczen niz 25metrow bo nie maja sie jak rozwinac.

Skomentuj

Może dlatego że Seasy kończą się w momencie kiedy alu revelator zaczyna gra. I właśnie dlatego Seasy wg, Twojej oceny potrzebują min 25m/kw, ponieważ trzeba je NAPĘDZIĆ-ROZKRĘCIĆ aby coś zaczęło grać.

Skomentuj

Nie trzeba im wcale wielkich wzmakow jak to niektorzy twierdza gdy dany glosnik nie spelnia ich oczekiwan.
                                    Seasy w22 sa po prostu ulozone i dlatego nie sa dla kazdego. Revelator po prostu odrazu daje o sobie znac a excel kiedy musi.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Seasy w22 sa po prostu ulozone i dlatego nie sa dla kazdego.
                                      albo nijakie.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Revelator po prostu odrazu daje o sobie znac a excel kiedy musi.
                                      To jest ciekawe co napisałeś. W takim razie kiedy musi grać.

Dla mnie Seasy są trochę jak Etony. Słucha się ich jak to głośnika, ale bez emocji. Dopiero przy naprawdę głośnym słuchaniu (apro 25m/kw) coś zaczyna się dziać, jest dosyć szybko ale nadal płasko.

Skomentuj

Powoli nabierają kształtów
                                        Last edited by Fazio88; 28.05.2016, 23:35.

Skomentuj

No widzisz hi_aro, kwestia gustu.
                                          Dla mnie sluchales po prostu zlych etonow i seasow :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X