Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moj jesionowy front chyba wyschnął, pomimo że dałem luzu - głośniki nie wchodzą.
    Jakiś kreatywny pomyśl na powiększenie otworków, równo?

Czy raczej nowe zamówienie...

Skomentuj

A masz krążki po frezowaniu? To można ich użyć

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie mam, zlecalem CNC.

Skomentuj

złap sciskiem do jakiejś płaszczyzny, wcześniej pod front połóż jakiś np hdf, przyklej klocek (ofc nie może byś grubszy od frontu) do tego hdfu mniej więcej na środku otworu
          wytrasuj żebyś miał środek okregu i jedziesz
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja takie coś robiłem ręcznie. Bardzo czasochłonne, i flustrujące. Oczekiwany efekt wystarczający :).

Polecam ostry nóż. Robisz coś w rodzaju dłutowania.

Skomentuj

Na dremel mozesz zalozyc koncowke z papierem sciernym i delikatnie pojechac po obwodzir

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                dlatego wlasnie zapytalem, bo nienawidze PA38!
                da sie uzyskac ladna powierzchnie, ale obrobka tego to masakra! :(

Ja wszystkie nasze produkty robie z GLEICH G.ALŸ C250 ELOX PLUS

http://gleich.de/pl/produkty/gal-pyt...c250-elox-plus

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                  Na dremel mozesz zalozyc koncowke z papierem sciernym i delikatnie pojechac po obwodzir
                  Powychodzą mu jajka.
                  Czasem najpierw wycinam otwory a potem forniruje i aby fornir wygladał idealnie jak po frezowaniu dopasowuje do frezowanego otworu jakis krążek na który nakładam papier scierny i szlifuje brzegi od środka, monotonna to robota ale zdaje egzamin. Nawet dorobiłem sobie takie pół krążki w różnych średnicach w zależnoći od otworu aby łatwiej było zamocować papier

Skomentuj

Jeżeli to będzie szlifowanie rzędu 0.1 mm to krążek jak najbardziej odpowiedni, ale gdy to ma być trochę więcej to może coś takiego:

Ja w takich wynalazkach często montuję elementy za pomocą kleju lasek-silikonowych na gorąco (szybko i sprawnie).

Skomentuj

Można do powyższego dodać tylko tyle, że wycinany krążek najlepiej wyciąć o tyle mniejszy, aby do centrowania można było użyć np. wiertła o określonej średnicy lub trzpienie od frezów. Zasada jest taka, że umieszczamy jak najwięcej takich elementów dystansujących po obwodzie wyciętego krążka i nie ma wtedy mowy o problemach ze źle wycentrowanym środkiem.

Skomentuj

Warto kupić np taki zestaw wierteł :http://allegro.pl/wiertla-do-metalu-...952923128.html (WIERTŁA DO METALU ZESTAW WIERTEŁ TYTAN 170 szt PRO)
                        przy średnicach do 8 mm można kalibrować co 0,5 mm po 10 sztuk :)
                        Mam taki zestawik i warty jest ceny (170 sztuk wierteł).

Skomentuj

Dzieki za sugestie, ogarniam juz temat.
                          Cos z tego bedzie.

Zaczepilem frezarke o otwor, ten co na wylot i jechalem po obwodzie.
                          Motyw z papierem i krazkiem tez przerabialem.

Uda sie skonczyc

Skomentuj

Powoli kręci się mój projekt więc zaczynają się drobne dylematy

1 Cewka będzie ponad 30 cm od magnesu dać ją w równolegle do płaszczyzny magnesu czy na krzyż osiami
                            2 kable lutować do głośnika czy dać wsuwki i czy wsuwki zaciskać czy jeszcze oblutować wewnątrz
                            3 wygłuszenie kleić czy strzelać zszywkami

ogólnie to mnie teraz frapuje najbardziej :

za pomoc z góry dziękuję

Skomentuj

Podpowiecie jak kleić fornir na zakrzywionych powierzchniach ala Sonusfaber ? Wikol+zelazko czy patex moment ?
                              Last edited by kaczor189; 09.06.2016, 22:19.

Skomentuj

Ja 45stopni robiłem na kontakt
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Fornir ?

Skomentuj

Tak :)
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Mogłbyś wyjaśnić o co chodzi z tymi stopniami ? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                        Podpowiecie jak kleić fornir na zakrzywionych powierzchniach ala Sonusfaber ? Wikol+zelazko czy patex moment ?
                                        Mozesz kleic na zimno wikolem i dociskac workami z piaskiem. Na zelazko tez sie da, ale to zalezy od forniru. Klejem kontaktowym rowniez da rade, tylko warto miec kogos do pomocy.

Dodam jeszcze, ze przy uzyciu workow, trzeba dac jakas przekladke dociskowa z mekkiej sklejki lub plyty pilsniowej. HDF moze byc za twardy. Jak worki beda nieduze, to mozna jeszcze sciagnac calosc pasami.
                                        Last edited by Pogromca mitow; 10.06.2016, 14:16.

Skomentuj

docisnąć workami z piaskiem, genialne! dzięki pogromco

Skomentuj

Czaruję...
                                          X