Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Można każdą "zapadkę" wysuwać tylko trzeba uważać na malusie sprężynki. Najlepiej zapamiętać kolejność rejestru aby potem pasował klucz. Każdą zapadkę przelecieć papierem 2000 wodnym. Po takim zabiegu śmiga jak szalone :)

Skomentuj

Coś tam polutowałem, wszystko idzie zgodnie z planem. Uruchomiłem już całe zasilanie, przetestowałem system dystrybucji zegara, analogówkę i odpaliłem amanero w trybie slave. Teraz zabieram się za pisanie kodu dla mikrokontrolera i jak tylko przyjdzie reszta elementów to mam nadzieję że posłucham. Zostało mi jeszcze zaprojektować jakiś panel przedni z wyświetlaczem, enkoderem i odbiornikiem do pilota. :)
      Trochę zdjęć oraz przebieg zegara na pinie kostki AK (sonda 1:100, 5pF, oscylator akurat 32MHz), myślę że wygląda dobrze:

Skomentuj

Tylko jak próbowałem śrubokrętem wycisnąć albo wyciągnąć szczypcami to nie szło.
        A jeżeli tam jest rygiel trzymający te zapadki i trzeba go wyjąć od frontu to odpada. Nie jestem w stanie zdjąć blaszki frontowej, bo jest na tyle mocna, że bębenek się kruszy a nie idzie tego podważyć.

Skomentuj

Nic nie trzyma, po za "syfem" - trza je wybijać w stronę gdzie te blaszki są szersze.
          Później jak włożysz zapadki, wkładasz kluczyk i całość w obudowę.

Po za tym jest chyba wątek motoryzacyjny?
          Last edited by dzwiedziu; 22.05.2016, 19:07.

Skomentuj

Naprawiałem podobne bębenki golfie III, ten biały proszek to korozja bębenka. zapadki nie są niczym mocowane w bębenku. Musisz wyskrobać igłą ten osad i uwolnić zapadki. pod zapadkami są małe sprężynki ale widząc po osadzie i stanie pewnie ich już nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez d3211 Zobacz posta
              Coś tam polutowałem, wszystko idzie zgodnie z planem. Uruchomiłem już całe zasilanie, przetestowałem system dystrybucji zegara, analogówkę i odpaliłem amanero w trybie slave. Teraz zabieram się za pisanie kodu dla mikrokontrolera i jak tylko przyjdzie reszta elementów to mam nadzieję że posłucham. Zostało mi jeszcze zaprojektować jakiś panel przedni z wyświetlaczem, enkoderem i odbiornikiem do pilota. :)
              Trochę zdjęć oraz przebieg zegara na pinie kostki AK (sonda 1:100, 5pF, oscylator akurat 32MHz), myślę że wygląda dobrze:
              Bardzo ładnie to wszystko wygląda, :). Czym lutowałeś elementy? Hotair, czy kolba? Kiedy testy w komorze EMC, ?

Skomentuj

Trochę kolbą i trochę hotairem. Jak zamontuję wszystko i będzie działać to wtedy zobaczymy jak będzie z pomiarami EMC. :P

Skomentuj

Jig i wzmak do arty
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wejścióweczka niemal gotowa. Trzeba jeszcze przylutować XMOSa i można sprawdzić czy całość działa :)
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                      Wejścióweczka niemal gotowa. Trzeba jeszcze przylutować XMOSa i można sprawdzić czy całość działa :)
                      Jakie parametry transmisji udało Ci się uzyskać po USB i tak z ciekawości ile linijek kodu?

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                        Jakie parametry transmisji udało Ci się uzyskać po USB i tak z ciekawości ile linijek kodu?
                        Ani jednej linijki kodu :) A parametry powinny być do maksymalnej wartości czyli 32/384. Obecnie XMOS jest zablokowany na 24/96.
                        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                          Ani jednej linijki kodu :) A parametry powinny być do maksymalnej wartości czyli 32/384. Obecnie XMOS jest zablokowany na 24/96.
                          O ile wiem, to są układy programowalne. Mógłbyś przybliżyć zaimplementowane przez siebie rozwiązanie?

Skomentuj

Ten układ ma możliwość pracy w trybie hardware-owym. Do konfiguracji służą cztery piny normalnie wykorzystywane do pracy z zewnętrzną pamięcią. Wszystko opisane jest w datasheet-cie.
                            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                              O ile wiem, to są układy programowalne
                              W generalnej większości XMOS to procesor mocno deterministyczny do samodzielnego programowania, ale w tym wypadku jest to gotowy układ do USB Audio. Nie da się go programować, ponieważ jego zadanie jest już zdefiniowane i co najwyżej możesz dodać pamięć FLASH odpowiedzialną za dostarczenie podstawowych danych (np. nazwa urządzenia, VID, PID, itp.).

Niestety darmowy sterownik po godzinie zaczyna wysyłać "beep" wkomponowany w dane. Po zakupie 150 sztuk tego układu na firmę możesz uzyskać sterownik stereo z nazwą urządzenia "XMOS", który nie będzie miał takich ograniczeń, ale też nie pozwala na własny PID, VID czy właśnie inną nazwę urządzenia.

Tutaj można przeczytać więcej na ten temat:

https://www.xmos.com/download/privat...283.2.0%29.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta

Jednak zrobienie rezów węglowych nie jest takie proste.
                                Nie wiem dlaczego ale prawie za każdym razem wychodzi inna rezystancja.
                                Właśnie skończyłem robić testowego grafita. Założenie jak najbliżej 10 om zrealizowane. Na mierniku 10,01 (w obie strony ). Grafit 4H 2mm KOH-I-NOOR. Drut miedziany 4N 0,8mm. Tubka tekturowa. Zasypane piaskiem kwarcowym o granulacji 0,1-0,2mm. Jedn rezystor - w sumie z 3h pracy. Najwięcej roboty było z tubką i z zasypywaniem tego wszystkiego piachem.

Skomentuj

Być może miałem gówniane graficy, narazie odpuściłem temat. Miałem inne pilniejsze sprawy, ale kiedyś do tego wrócę.

Skomentuj

Moja wariacja na temat dynaudio

Skomentuj

Fajnie! Ja wlasnie mysle o odwrotnej kombinacji. Dab na boki i lakierowany front na bialo.

Skomentuj

Też o tym myślałem. Ale teraz zrobiłem tak. Może w następnej konstrukcji.

Skomentuj

Tez robie front z drewna, jakas nowa moda? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X