aha . już wiem co zrobiłem źle , bo wytłumiłem w całości , nawet pod b.r - może przez to :neutral: . Ja tyłu nie wytłumie całego bo zwrotka jest przykręcona do "pleców" :smile:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez bawolekzrobie male żaglowanie ... bo cos mi sie o uszy obilo ze xt25 obecenie to jzu nei to samo ...ja mam 3 pary ...i powiem szczerze ze ...roznicy nie slysza kompletnie ....ale do tego seaska wymontuje vifki z HX18 (bo najstarsze z zamowienia od XYSia..... do tonsili dam te co kupilem teraz...... a do HX18 wsadze vifke z polaczenia z tonsilami (kupione w czerwcu )
Zamieszczone przez bawolek3cm to jednak spora roznica ... i to czuc odrazu
Zamieszczone przez bawolekale szalu nie ma i niech mi tu ludzie o jakims cudzie z wrzesni nie piszą heh
Zamieszczone przez bart210Przemek, a po co skrzynie okleiłeś w środku matami bitumicznymi
ja przetestowalem na przykladzie kogos i teraz to stosuje :P
specjalnie teraz mam jedna kolumne wyklejona matami a druga nie - posluchamy w 5 osob jaka to daje roznice :P
Zamieszczone przez PrzemyslIrek tutaj testował w 15 l , myśle że to troche dużo
Zamieszczone przez PrzemyslJa tyłu nie wytłumie całego bo zwrotka jest przykręcona do "pleców"
[ Dodano: 2008-11-29, 18:51 ]
jako ze dawno nic nowego nie pokazywalem postanowilem nadrobic zaleglosci
i cos co mozna zlozyc z "resztek" lezacych na polkach
Skomentuj
-
sory że sie powtarzam lecz nie jak bym wiedziałirek mial tylko jedna skrzynke testowa dla glosnikow tych rozmiarow i kazde 13/15/18cm testowal w tej obudowie 15 litrow! tak wiec nie mozna sie tym sugerowac...
btw. przedchwilą po raz drugi bejcować całość - przy przewracaniu kolumny ojciec zamiast chwycić za róg ( kolumna sie prawie przewróciła ) chwycił za gdna :???: efekt :?: wgnieciona kopułka i brązowa membrana :evil: dobrze że był rozpuszczalnik pod ręką to delikatnie przemyłem i nawet nie widać tak bardzo , a tą kopułkę załatwiłem odkurzaczem i jest ok . Tylko czy to ma jakiś negatywny wpływ na dzwięk :?: okaże sie jutro , bądźmy dobrej myśli
Teraz to jest dopiero fajny kolorek :wink: około wtorku wrzuce zdjęcia na forum wykończonych w całości kolumn ( jeszcze pójdzie lakier półmat i kolce )
Skomentuj
-
Mówicie chłopaki, żeby się nie zastanawiać nad Stx'em 18-130 AKX. Nie chcę zakładać nowych tematów, tylko po przeczytaniu sporo tematów z forum chciałbym wybrać jakiś konkretny Polski przetwornik(sentyment) i skopiować sobie jakąś konstrukcję. Tak w ogóle moje typy to:
Stx 15-100-8AKX
Stx 18-130-8AKX
Tonsil 15-40-5
Tonsil 17-100
Tonsil 13-50-9
Rozumiem, że 15 i 13 odpadają, bo nie narobią wystarczająco basu(chyba, że się mylę) Z tych głośników najbardziej by mnie interesowało właśnie jakieś porównanie 18AKX, tego 15-40-5 i nowego 17-100. Chodzi głównie o bas, bo średnicę wszystkie mają dobrą. Stx nowe rozwiązania, potężny układ magnetyczny i w ogóle wydaje się zaawansowanym głośnikiem, tylko nie wiem właśnie jak u niego z basem, bo czytam to forum i już sam nie wiem. Tonsil 15-40-5 zastosowany w siestach i wielu go chwali, a ten 17-100? Nie doszukałem się opinii żadnych na jego temat. Może ktoś go ma, to niech się wypowie i ułatwi mi zakup.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Przemyslbtw. przedchwilą po raz drugi bejcować całość - przy przewracaniu kolumny ojciec zamiast chwycić za róg ( kolumna sie prawie przewróciła ) chwycił za gdna
to ty bejcujesz kolumne razem z glosnikami? przeciez wyciaga sie WSZYSTKO!!
Zamieszczone przez amdrPawel S. jeśli możesz to ładnie pokaż proces obciągania skórą, zwłaszcza na rogach.
klejone na butapren bo na moment nie ma szans. trzeba smarowac bardzo grubo z jednego powodu - od spodu jest material
ten material powoduje wzmocnienie tej "skory" i zarazem ogranicza jej mozliwosci rozciagania. na rogach oderwalem ten material od skaju i tam moge naciagac to duzo mocniej wiec narozniki wyjda idealnie
zrobie to w poniedzialek bo wole poczekac az klej pozadnie wyschnie
Zamieszczone przez elvis18Stx 18-130-8AKX
Zamieszczone przez elvis18Tonsil 17-100
Zamieszczone przez elvis18Tonsil 13-50-9
Zamieszczone przez elvis18a ten 17-100? Nie doszukałem się opinii żadnych na jego temat. Może ktoś go ma, to niech się wypowie i ułatwi mi zakup.
Skomentuj
-
Przemek
Zamieszczone przez bart210
Przemek, a po co skrzynie okleiłeś w środku matami bitumicznymi :?:
Skomentuj
-
bawolek napisał/a
3cm to jednak spora roznica ... i to czuc odrazu
3cm srednicy - a powierzchnia rosnie prawie 2x....
specjalnie uzylem srednicy bo to czesto inaczej dziala na wyobraznie :)
:razz:
Stx nowe rozwiązania, potężny układ magnetyczny i w ogóle wydaje się zaawansowanym głośnikiem, tylko nie wiem właśnie jak u niego z basem, bo czytam to forum i już sam nie wiem
i wierz mi ten stx "jak na swoje parametry" podawane przez producenta to basem nie grzeszy...
a co do tonsila ...no coz narazie nie bylo wielu chetnych ktorzy by zaryzykowali jeszcze 2 tyg temu mialem go wziac i sie pobawic ....ale po rozmowie z yoshim i wertowaniu roznych zrodel doszedlem do wniosku ze ....kupie seasa
....choc powiem ze polki cenowej nie mialem super ograniczonej.... mialem nawet brac SS 18w8545k ....ale pomyslalem ze jeszcze na to nie porai bedzie to nastepny zakup :)
niewatpliwie ten tonsil 17/100 jest naprawde ciekawy, uwazam ze ciekawszy niz 18akx... i moze ktos w koncu sie skusi cos zrobi i zda relacje (WAZNE ... by miec jakies porowanie bo niestety najczesciej zachwyty i mity to brak jakiegos sensownego odniesienia) ...mankamentem tego 17/100 (nawet duzym) jest brak zwrotki ale jak pogadasz z ktoryms specem z forum to chyba nie bedzie to wielki problem)
ja gdybym mial ograniczony budzet do 130zl /sztuka bral bym 17/100
Skomentuj
-
to ty bejcujesz kolumne razem z glosnikami? przeciez wyciaga sie WSZYSTKO!!
pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Przemyslco do wyciągania - później już nie przykręce w to samo miejsce... nie będzie przecież trzymać
przeciez otwory masz ustalone, lakierujesz pod spdem i powinno pasowac idealnie. jak nie to skopales cos i to pozadnie :lol:
ladnie sie prezentuje kolorek
Skomentuj
-
cos mi sie wydaje ze przemysl przykrecil glosniki do scianki na wylot srobami a w srodku obudowy jest zwykla nakretka na srobce ... i teraz ma maly problem....
swoja droga jesli naprawde tak zrobiles....to gratuluje hehe...naprawde ciekzko by mi bylo na taki pomysl wpasc
co generalnie i tak nie jest problemem bo przeciez mozesz je odkrecic pomalowac potem troszeczke obrocic glosnik i masz miejsca na dziory w nowym miejscu ... i teraz juz zastosuj wbijane nakretki
Skomentuj
-
cos mi sie wydaje ze przemysl przykrecil glosniki do scianki na wylot srobami a w srodku obudowy jest zwykla nakretka na srobce ... i teraz ma maly problem....
glosniki to co innego bo otwory masz juz wywiercone i wkrecasz sruby w to samo
scianki przyklejasz na stale zeby wlasnie sie nie przemieszczaly
Skomentuj
-
Przemek
Po wykonaniu otworów na głośniki w płycie czołowej ustawiasz na "sucho" głośniki, zaznaczasz środki otworów na śruby punktakiem albo jakimś cieknim pisadłem.
Przewiercasz na wylot wiertłem czwórką płytę w tych miejscach. Od strony wewnętrznej wbijasz w otwory nakrętki pazurkowe fi 4 i dla pewności zalewasz je jakimś poxipolem czy innym dwuskładnikowcem. W taki sposób masz możliwość przykręcenia głośników śrubami 4mm imbusowymi. I możesz je wielokrotnie wkręcać i wykręcać. W kolejnym DIY - pytaj o szczegóły a wiele będziesz mógł się nauczyć.
Skomentuj
-
Przemysl, robisz problemy tam gdzie ich nie ma... To jasne że głośnik siedzący w obudowie gdy ją malujesz to głośnik który zaraz w ten czy inny sposób może być uszkodzony... A poza tym... Nawet jak kilka razy wkręcisz i wykręcisz będzie się trzymać do tego jeszcze masz nakrętki wbijane w drewno... No i zawsze możesz obrócić głosnik o 90 stopni i zrobić nowe otwory
Skomentuj
-
Przemek
-
Zamieszczone przez Przemysla że ustawiłem już prosto to już nie przykręce w to samo miejsce ( nie będzie trzymać ) więc musiałbym przestawiać i było by brzydko
Zamieszczone przez Przemyslżadnych nakrętek nie stosowałem ! aż taki głupi to ja nie jestem . Tak to robicie czy może inaczej ? pytam bo 1 diy
Zamieszczone przez PrzemyslZ tyłu nie chciałem sklejać - troche sie bałem/boje bo nie będe mógł w zwrotke popatrzyć czy coś więc przykręciłem tylko czterema wkrętami
lub montujesz tak zeby miec dostep przez otwor od woofera
Zamieszczone przez PrzemekPrzewiercasz na wylot wiertłem czwórką płytę w tych miejscach. Od strony wewnętrznej wbijasz w otwory nakrętki pazurkowe fi 4
Zamieszczone przez Przemekśrubami 4mm
Zamieszczone przez melisławNo i zawsze możesz obrócić głosnik o 90 stopni i zrobić nowe otwory
Skomentuj
Skomentuj