Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Właśnie kładę fornir na moment:] i powiem że ta brzoza zajebiście się przykleja :cool:

[ Dodano: 2008-12-02, 14:26 ]
    ino tak głucho bo muzyczka nie leci :sad:

Skomentuj

Pamiętaj o podwójnej warstwie kleju na fornir i na MDF - unikniesz przykrej "bąblowej" niespodzianki po malowaniu lakierem...

Skomentuj

Przemek, nawet mnie nie strasz ;p 40% już mam ofornirowane jutro dokończę <jak da mi się sprawnie łączyć fornir>, dzisiaj już mam lenia bo krew rano byłem oddać a poza tym nie chce smrodzić w domu klejem na noc, a w czwartek do malowania u zaprzyjaźnionego stolarza >>podkład <może 2 warstwy> i na to lakier tylko nie wiem jaki ma, wiem że kiedyś nitro malował :)

Skomentuj

vicher, fornir zawsze dobrze trzyma przed lakierowaniem. Po pierwszej warstwie dopiero widać, czy klej został dobrze nałożony :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
            Pamiętaj o podwójnej warstwie kleju na fornir i na MDF
            wystarczy pierwsz warstwa "gruntujaca" rozcienczona (nie w puszce!!) a druga juz normalna.
            na fornir odrazu klade rozcienczona grubsza warstwe i jest OK
            Zamieszczone przez vicher
            wiem że kiedyś nitro malował
            obecne nitro maja niewiele wspolnego ze starymi nitro (chociaz bywaja i takie ktore sa produkowane tak samo jak te z przed lat :lol:) i sa dobrymi lakierami za male pieniadze

Skomentuj

Jasny gwint, prace odwołane do piątku, zabrakło mi kleju dosłownie na jedną ściankę:( a wczoraj kupiłem ostatnia puszkę :/

Skomentuj

Buda testowa,131L,525Wat...jeszcze nie podlaczalem pod 1600W.

Skomentuj

O widzę podobny brat mojego:

Też ogólna testowa, tylko moja 150Litrów netto, podwójna przednia ścianka oraz możliwość zmiennego strojenia tunelu BR.

Skomentuj

Ogolnie cala paka ma 180L,ale po odjeciu wszystkiego ma te 131L. Tez mam podwojny front,bez tego nie byl bym w stanie wkrecic glosnika na te sruby co mam (sruba 6mm na klucz 10) :lol: od spodu sa nakretki pazurkowe.

w srodku oczywiscie br ma zaokraglone kanty:

Szkoda ze nie mam wagi,zwazyl bym to bydle,jest taki ciezki ze nie moge go ruszyc z miejsca :mrgreen:

Skomentuj

marian, skoro masz podwójny front, to powiedz, skoro płyty są laminowane, jak je złączyłeś razem? Skleiłeś tylko, czy zdzierałeś cały laminat i dopiero skleiłeś? A może tylko na wkręty?

Skomentuj

Nic nie zdzieralem,skleilem i skrecilem,po co mialem zdzierac? chyba nie chcesz powiedziec ze klej nie chwyta takich powierzchni. wasik1989, czasem zadajesz takie pytania w moim kierunku jak bym byl laikiem,nie martw sie,Ja juz wiem co robie :wink:

Skomentuj

No właśnie zadałem to pytanie specjalnie, żebyś się nie zdziwił. Ja tak samo zrobiłem jak Ty opisałeś i co? Kleiłem na Vikol (chyba, albo henkel moment, już nie pamiętam) i podczas gdy do pieca dołożyłeś wacików, zaczeło się coś telepotać, nie wiedziałęm co, okazało się że to właśnie front gra jeden o drugi, bo laminat się odkleił od wirówki i płyty trzymały tylko wkręty. Dla tego rozebrałem front, przejechałem front szlifierką i skleiłem od nowa płyty, i trzyma się wreszcie jak powinno i nie muszę się już martwić że coś się będzie telepotać. W innym temacie jak czytałem wypowiedzi nt. tego głośnika, to tylko się uśmiechnąłem, więc nie bądź taki pewien tego co robisz

Skomentuj

Skończona ale nie sklejona jedna skrzynka. Nawiercone otwory pod wkręty, wspomogą one dociskanie podczas klejenia oprócz ścisków, potem zostaną usunięte, otwory rozwiercone i wsadzone będą kołki drewniane namoczone w kleju. Dużo czasu zeszło mi na wyrównywaniu i odpowiednim spasowaniu ścianek niby mają dobą piłę w OBI ale błąd ma do 1mm. Kilka ścianek musiałem frezarką o ten 1 mm skracać. Pozostało mi za kilka dni pędzel, klej i smarowanie i jedna by była skończona. Tweeter nie widać jeszcze na fotkach ma oddzielną komorę, w połowie skrzynki będzie przegroda ta z dziurami.

Następne fotki niebawem.

[ Dodano: 2008-12-08, 21:13 ]
                            Zdjęcia poglądowe jak będą docelowo wyglądały monitory od środka. Obecnie jeszcze nie skręcone, nie sklejone.

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, co tam bedzie siedzialo ?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...asc&start=1800
                                na dole

ER18RNX + 27TBCF/G
                                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

no tak nie skojarzylem od razu

Skomentuj

Pochwalę sie moją wakacyjna wariacją na temat SF Cremona :

Lite drewno, ręcze wykonanie ( tylko szlifowanie mechanicznie) i 2 miesiące pracy.

Skomentuj

fajny desing... :wink:

Skomentuj

No.. hmm starałem się:) Jak juz pewni widać na forum lubię niekonwencjonalne bryły. Gdybym ktoś potrzebował pomocy przy tworzeniu nowych kolumn, to służe pomocą. Pomysłów nie nadążam przelewać na papier :wink:

Skomentuj

kształt całkiem ciekawy tylko ten lakier.. :/ jak byś pomalował natryskowo to by o wiele lepiej wyglądało, no albo samo drewno jeszcze lepiej hehe

Skomentuj

Czaruję...
                                          X