Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeżeli ten woofer etona ma taki sam charakter jak jego mniejszy brat 7" to na pewno będzie pasował.

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
      Nowe zabawki przyszły 😀.
      Dobry średniak , na górę tylko chyba beryl 71400 mu dotrzyma kroku i to jest dobre połączenie .
      Te stare kopułki accutona mają problemy rezonansowe koło 3k chyba każda jedna (dopiero w CELL to poprawili ) .
      Ogólnie trzeba szukać czegoś co wytrzyma podział akustyczny LR2 (12db/okt) na stromę filtry szkoda czasu . Nie grają z tym głośnikiem zupełnie .
      Na dół coś efektywnego nie koniecznie eton :)

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
      szkoda dać jakiś papier do accutonów
      Ja będę łączył c173 z 12mu w 4way :)

Skomentuj

A ja mam znajomego który chce zrobić kolumny, najlepiej 2 drożne
        3 drożne u niego sie nie sprawdziły

Na tweeterze wymyśliliśmy duża wstęgę od beymy
        https://www.yumpu.com/en/document/vi...150-supersonic

Tylko teraz pytanie co na woofer?
        Accuton
        Iluminator 15ka
        Rewelator 15ka
        Satori mniejsze

Woofery mogą byc po 2 szt na kolumny

Napęd bedzie dobra lampa lub a klasowy wzmacniacz
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Raven
          Chwila to jak chcesz to połączyć c173 z mu12?

A ktoś miał na warsztacie amt etona er4?
          Bo coś cisza i nikt się nie wypowiada.

Widziałem że łączą ten glosnik z accu.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

Accuton
            Iluminator 15ka
            Rewelator 15ka
            Satori mniejsze

Cisnalbym na 3 way z 18Sound 6ND430 na srodku.

Skomentuj

Czy według Was do projektu 3 way na STX gdzie na średnicy siedzi 15gdm jest sens robić ścięcia w otworach na głośnik od wewnętrznej strony po to by kosz średniaka nie była tak zakryty i miał swobodę? U mnie na froncie będzie 32mm MDF więc zastanawiam się czy nie wpłynie to znacząco na jakość dźwięku.

Skomentuj

Sens jest zawsze

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

Accuton
                  Iluminator 15ka
                  Rewelator 15ka
                  Satori mniejsze

Jak Ci się bardzo nie spieszy to za jakiś czas możesz podjechać i posłuchać kolumn na 15stce Accutona z ceramikiem Visatona, moich 3Way z 13cm satori na środku i być może pewien projekt z Dżinem i aplifikacją, która tego Dżina wywołała :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki pm i LuSzTi za odzew
                    3 drogi na wooferze większym nic 18cm odpada
                    To pomieszczenie nie przyjmuje większych wooferow a "przebudowy nie przewiduje sie"

Dan na mtm na 13 czy 15 focala i gra to na wystarczającym poziomie
                    Chcemy iść w ta stronę lub poprostu 2 drogi

Rozważamy rożne opcje nawet accutony
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z czym jest ogolnie problem w tym pomieszczeniu? Z niskim basem z wiekszych glosnikow, czy po prostu wieksza powierzchnia drgajaca niezbyt tam pasuje?

Jak MTM to moze ML TL?

Skomentuj

Z tym że 8cali na basie są za duże dla pomieszczenia. Sam ostatnio jestem świadkiem, gdzie nie ma sensu pchać się na siłę w 3drogi skoro nie są wykorzystane i 2drogi radzą sobie po prostu lepiej (po mimo zalet 3dróg).. :)

Skomentuj

A jaka bedzie roznica, jesli zestroimy MTM na 5.25 do 40hz, zamiast 3 way z 8 calowka do tej samej czestotliwosci?

Skomentuj

Ja glosuje za zestawem MTM, bardzo lubie taki konfig. Nie wiem tez do konca dlaczego ale potrafi to grac naprawde duzo lepiej niz klasyczny zestaw z wysokotonowka na gorze (tez sie o tym przekonalem).
                            Tak naprawde to dwa pozadne 5'' woferki na strone naprawde wystarcza nawet do duzego pomieszczenia. Mozna wtedy zrobic bardzo ladne proporcje obudowy.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              Ja glosuje za zestawem MTM, bardzo lubie taki konfig. Nie wiem tez do konca dlaczego ale potrafi to grac naprawde duzo lepiej niz klasyczny zestaw z wysokotonowka na gorze (tez sie o tym przekonalem).
                              Tak naprawde to dwa pozadne 5'' woferki na strone naprawde wystarcza nawet do duzego pomieszczenia. Mozna wtedy zrobic bardzo ladne proporcje obudowy.
                              Ja również preferuję taką konfigurację i do tego wysokotonowy z waveguide. MTM ma mnóstwo zalet.

Skomentuj

Dziś chciałem zrobić drzwi w samochodzie i w tym zamki.

Tak wygląda bębenek ;/

Jest zalepiony jakimś drobnym pyłem i mosiężne zatrzaski się nie wysuwają.
                                Ma ktoś pomysł jak rozpuścić ten pył. Może myjka ultradźwiękowa? Posiada ktoś?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Dziś chciałem zrobić drzwi w samochodzie i w tym zamki.

Tak wygląda bębenek ;/

Jest zalepiony jakimś drobnym pyłem i mosiężne zatrzaski się nie wysuwają.
                                  Ma ktoś pomysł jak rozpuścić ten pył. Może myjka ultradźwiękowa? Posiada ktoś?
                                  To nie zatrzaski tylko zapadki :)
                                  Włóż na kilka godzin do benzyny lub nafty , powinno puścić
                                  Potem rozbierz , wyczyść , delikatnie przesmaruj i poskładaj

Skomentuj

Moczenie przez całą noc w benzynie ekstrakcyjnej nic nie dało : / widać tam trochę synu na dnie słoiczka ale nadal zapadki są zaklinowane

Skomentuj

Zdejmij metalowa część z frontu bębenka. Tam powinien być precik blokujacy zapadki. Może uda sie wysypać zapadki i mechanicznie wyczyścić. Tylko uważaj ba kolejność zapadek.

Skomentuj

Nie przejdzie, obudowa się kruszy.

Skomentuj

W okolicach 30 zł są nowe na allegro za 2szt.
                                          Wybij stare zapadki, wyczyść i poprzekładaj żeby mieć nadal jeden klucz do wszystkiego.
                                          W golfie mk4 robiłem identyczny zabieg.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X