Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz postaNapisze krotko - sa w zyciu rzeczy wazniejsze niz pieniadze czy głośniki, ale jak widac za glupi jestes zeby to zrozumiec.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz postaNapisze krotko - sa w zyciu rzeczy wazniejsze niz pieniadze czy głośniki, ale jak widac za glupi jestes zeby to zrozumiec.
Skomentuj
-
Fakt faktem, dzieci i rodzina to wrażliwy temat i z pyskiem do nikogo nie skoczył bym, ale grzecznie w rozmowie na boku wspomniał bym że właśnie jestem tyle w plecy.
Rodzinę się szanuje, a jak oni szanują ciebie to zawsze problem się*rozwiąże.
Podobny problem miałem z gitarą, jak jakieś dziecko dopadło, to albo struny ciągnęło (zawsze wiolinowe), albo kluczami kręciło, pal licho struny, ale pamiętam jak mi raz pęknięta struna śmigła jak wymieniałem, wadliwa się udała, jak igła przez mięso idzie. Jak by dzieciak dostał w oko czy coś, był by przypał po całości, dlatego kufer zastąpił statyw.
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
Podobny problem znalazłem w DX300, kupiłem akurat złożony od autora, bo lenia mam i po uruchomieniu, w czasie grzania by się termicznie ustabilizował, to na termo rezystor R59 grzał jak szalony, a był przytulony do elektrolitu z temp. pracy 85 stopni. Nie wiem czemu autor tak go zamontował.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postaPanowie pomożecie? Zrobiłem pomiary Artą i teraz proszę powiedzcie, czy tak może być.
Mikrofon w odległości metra od kolumny, na wysokości pomiędzy tweeterem, a midbassem.
Najpierw zmierzyłem odpowiedź tweetera, ustawiłem marker początkowy przed impulsem, a następnie końcowy przed pierwszym odbiciem. Wyeksportowałem z fazą do FRD.
Następnie midbass nie zmieniając markera startowego, a jedynie nieco końcowy i znowu do pliku.
Potem spiąłem midbass i tweeter równolegle i znowu pomiar tym razem z zachowaniem obu markerów na tej samej pozycji.
Wszystkie pomiary oczywiście bez ruszania mikrofonu, kolumny ani wzmacniacza.
Następnie zrobiłem w BoxSimie nowy projekt z jednym głośnikiem, importowałem sumę i ustawiłem jako referencję.
Potem dodałem kolejny głośnik. Do pierwszego głośnika importowałem pomiar tweetera, a do drugiego midbassu.
Program sobie tam coś policzył i wyszedł wykres przypominający trochę ten ustawiony wcześniej jako referencyjny.
Następnie manipulując offsetem midbassu udało mi się uzyskać efekt prawie idealnego pokrycia się wykresów:
I teraz pytanie czy przy takim pokryciu mogę się już sugerować zmierzonymi przebiegami fazy i próbować zrobić symulację zwrotnicy czy jeszcze coś powinienem zrobić?:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaDo tego termowizja jest chyba najlepszym narzędziem. Sam radiator na mostek raczej wystarczy.
Podobny problem znalazłem w DX300, kupiłem akurat złożony od autora, bo lenia mam i po uruchomieniu, w czasie grzania by się termicznie ustabilizował, to na termo rezystor R59 grzał jak szalony, a był przytulony do elektrolitu z temp. pracy 85 stopni. Nie wiem czemu autor tak go zamontował.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Artmag Zobacz postaPokaż pomiar z Arta bo Boxsim zmniejsza rozdzielczość. Może wtedy ktoś się wypowie.Załączone pliki
Skomentuj
-
Miałem miły weekend sponsorowany przez naszych ulubionych chińczyków z Chin. Otóż przyszły mi w końcu głośniki z aliexpress i mogłem posłuchać pierwszej w swoim życiu TL. Zbudowałem też zwykłą obudowę closed, żeby mieć porównanie.
To ma być radyjko do kuchni, pędzone z chińskiej klasy D, a źródłem jest all-in-one panel z tunerem FM, bluetooth, USB i jeszcze pilot do tego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaPomiary coraz bliżej!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDobrze by bylo wkleic zmocnienie miedzy wooferami i tylna scianka.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
hej, moderzy, żyjecie?
siedzę tu od wielu, wielu lat, jakiś gość pisze że głupoty pieprzę więc mu odpowiadam w JEGO stylu, nie moim. Gdyby forum działało OK to każdy mógłby zobaczyć, że moje wpisy, choć rzadkie, od wielu lat były stonowane. Pominę wiec fakt że moje wieloletnie konto szlag trafił, nie umieliście go odzyskać, taka wasza wiedza - ale nie robiłem z tego bóg (celowo z małej) jakiegoś problemu. Paweł pięknie mi naprawił głośnik Bowersa, fachowiec pierwsza klasa - to jest człowiek do którego zawsze się odezwę z problemem, choćby DIY Audio zdechło z frustracji *****i... - i tylko dla jego osoby czasem tu napiszę i nie raz kolejny wyślę głośnik do naprawy. Ale jeśli mam swoje zdanie to mogę je wypowiedzieć. Tyle że widzę że post skasowany. Bo robiony miękką fają chłopek ma jakieś ale. Dzięku siewcu, szacun.
Skomentuj
Skomentuj