Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dokładnie jak piszesz. Tu wszelkie wątpliwości zostały już rozwiane. Jak chcesz kopic płytę fornirowana to tylko obustronnie. Ale stary DIYer może ofornirować jednostronnie bo i tak naciągnie ewentualne spałączenie na stelażu kolumny
    A producenci kolumn opowiadają, że obudowa podwójnie fornirowana żeby dodać prestiżu hehe

Skomentuj

Też wstawię kilka zdjęć z pracy, którą mam na ukończeniu.
      Głośniki i zwrotnice miałem z poprzedniej obudowy... przeleżały w piwnicy chyba z 5 lat a żal było sprzedać za grosze to wystrugałem im nowe budki.
      Z takich prac wykończeniowych zostało jeszcze lakierowanie. Fornir to modyfikowany orzech caravaggio, klejony na vicol przy użyciu prostej prasy próżniowej z odkurzacza działa! Woofery nie są wpuszczone w front bo tak chciałem. Popełniłem kilka błędów przy budowie. Kolumny nie są idealne ale przy braku miejsca i czasu na wykonanie takiej pracy to i tak sukces, że udało mi się je zrobić. Znajdzie się miejsce gdzie fornir jest za mocno przytarty albo głośniki nie są w idealnej symetrii itp.
      Za jakiś czas jeszcze zrobię zestaw pomiarowy bo zwrotnica raczej wymaga korekty w porównaniu z poprzednią obudową.

marivs

Skomentuj

Weekendowe wypociny. Mam nadzieję, że do fazowania, zaokrąglania i wyrównywania krawędzi starczy.

Skomentuj

Skomentuj

No i ciekawy, taki troszkę industrialny ten fornir. Pokaż z bliska jak ci w końcu te krawędzie wyszły?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
              Pokaż z bliska jak ci w końcu te krawędzie wyszły?

Jeszcze nie szlifowałem.

Skomentuj

Marian, powiem tak. Profeska, fajnie opanowałeś temat :thumbup:

Skomentuj

Takie forniry klei sie bajecznie latwo :) Sama przyjemnosc pracy.

Skomentuj

Zdecydowanie, zwłaszcza jeśli jest bez flizeliny :) Szkoda że jednak widać że to podróbka, nie widziałem modyfikacji która by wyglądała jak zwyczajny fornir.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Marian, powiem tak. Profeska, fajnie opanowałeś temat
                      Dzięki

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Takie forniry klei sie bajecznie latwo Sama przyjemnosc pracy.
                      Oprócz jego cięcia, przenoszenia i magazynowania formatek, z racji jego kruchości :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Oprócz jego cięcia, przenoszenia i magazynowania formatek, z racji jego kruchości
                        Kup naturalny dab skrawany obwodowo i zrob na tym duze podlogowki. Zobaczysz co to kruchosc, trudnosci w cieciu, przebijanie kleju, podnoszenie wlokien, lewa i prawa strona forniru, spoina na krawedziach przeciwleglych i wiele innych bzdur Mimo wszystko nawet taki upierdliwy dab wyglada pieknie przy tych fornirach modyfikowanych, przypominajacych raczej tapete niz drewno :)

Skomentuj

Kup naturalny dab skrawany obwodowo i zrob na tym duze podlogowki. Zobaczysz co to kruchosc, trudnosci w cieciu, przebijanie kleju, podnoszenie wlokien, lewa i prawa strona forniru, spoina na krawedziach przeciwleglych i wiele innych bzdur
                          No wiadomo że można trafić gorzej

...fornirach modyfikowanych, przypominajacych raczej tapete niz drewno
                          Nie mów, niektóre nie są takie złe :cool:

Skomentuj

Zastanawiałem się czemu w Uni jest tak mały radiator na 2 kanały, zrobiłem test, 52V zasilanie i obciążenie 130W/4R, starczyło jakieś 6min grzania na jednym kanale, żeby osiągnąć około 80 stopni, potem było tylko więcej, ale włączyłem wentylator i w okolicach 85 stopni zaczęło trochę spadać.

Jak widać radiator jest odrobinę większy niż typowo w Uni...
                            Last edited by ampli; 23.01.2017, 22:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
                              Też wstawię kilka zdjęć z pracy, którą mam na ukończeniu.
                              Głośniki i zwrotnice miałem z poprzedniej obudowy... przeleżały w piwnicy chyba z 5 lat a żal było sprzedać za grosze to wystrugałem im nowe budki.
                              Z takich prac wykończeniowych zostało jeszcze lakierowanie. Fornir to modyfikowany orzech caravaggio, klejony na vicol przy użyciu prostej prasy próżniowej z odkurzacza działa! Woofery nie są wpuszczone w front bo tak chciałem. Popełniłem kilka błędów przy budowie. Kolumny nie są idealne ale przy braku miejsca i czasu na wykonanie takiej pracy to i tak sukces, że udało mi się je zrobić. Znajdzie się miejsce gdzie fornir jest za mocno przytarty albo głośniki nie są w idealnej symetrii itp.
                              Za jakiś czas jeszcze zrobię zestaw pomiarowy bo zwrotnica raczej wymaga korekty w porównaniu z poprzednią obudową.
                              Czym będziesz wykańczał ten fornir? Masz już jakieś nowe foto? Składam puszki oklejane tym właśnie fornirem, jestem ciekaw efektu.

Skomentuj

W weekend będę coś robił. Żadnych ekstrawagancji. Tylko bezbarwny lakier aby wyciągnąć naturalny kolor. Zastanawiam się jeszcze nad matowym czy błyskiem. Ze względu na to że jednak będzie nakładany ręcznie wałkiem to najbezpieczniej chyba wyjdzie iść w mat. Żadnych nowych zdjęć nie mam.

marivs

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                  Zastanawiałem się czemu w Uni jest tak mały radiator na 2 kanały, zrobiłem test, 52V zasilanie i obciążenie 130W/4R, starczyło jakieś 6min grzania na jednym kanale, żeby osiągnąć około 80 stopni, potem było tylko więcej, ale włączyłem wentylator i w okolicach 85 stopni zaczęło trochę spadać.

Jak widać radiator jest odrobinę większy niż typowo w Uni...
                                  Tylko znowu w uni masz normalny radiator a na tym Twoim z amplitunera jest jedynie front aluminiowy 4mm a żebra to taka folia aluminiowa.. :) pewnie byłoby trochę mniej stopni.
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

ampli
                                    No grzeje sie i bedzie sie grzalo, drivery masz nieskompensowane temperaturowo takze bias DC tez bedzie ci rosl wraz z temperatura a tego pewnie dokladnie nie sprawdziles.Chociaz i tak w tym przypadku duzej roznicy nie bedzie.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                      Tylko znowu w uni masz normalny radiator a na tym Twoim z amplitunera jest jedynie front aluminiowy 4mm a żebra to taka folia aluminiowa.. pewnie byłoby trochę mniej stopni.
                                      Mam jeszcze fabryczne wzmaki o mocy w granicach 40-80W, to tam normalny radiator (nie "blaszany") i tak jest 2x dłuższy...

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                      ampli
                                      No grzeje sie i bedzie sie grzalo, drivery masz nieskompensowane temperaturowo takze bias DC tez bedzie ci rosl wraz z temperatura a tego pewnie dokladnie nie sprawdziles.Chociaz i tak w tym przypadku duzej roznicy nie bedzie.
                                      Akurat to testowałem, napięcie pomiędzy dwoma rezystorami emiterowymi (skrajne) mieści się w granicach 8-11mV.
                                      A z driverami, to sprawa też nie jest taka oczywista, same z siebie mają mniejszą temperaturę od końcowych, a jak wiadomo wzrost temperatury oznacza wzrost wzmocnienia, więc po zamontowaniu ich na radiator wzrost spoczynkowego mógłby być większy (chociaż nie jestem tego pewien, bo wzrost temperatury oznacza też zmniejszenie spadku napięcia, trzeba by było zbadać, które zjawisko jest silniejsze).
                                      Last edited by ampli; 24.01.2017, 18:39.

Skomentuj

Wy tu wszyscy Hi Endy... mi spalił się 3 wzmacniacz w ciągu poł roku, wcześniej dwa firmowe teraz Hybryda i musiałem na szybko coś poskładać z gratów znalezionych na strychu.

Nie ma to jak powrót po latach do LM4780 z burdelem w kablach.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                          mi spalił się 3 wzmacniacz w ciągu poł roku
                                          Jeju, to co ty z nimi robisz??
                                          Last edited by Micwoj; 25.01.2017, 08:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X