Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie chcialem zakladac nowego tematu... Chyba jednak bede musia... Wracajac do sedna, tak wtyczka od zasilania sieciowego. Bezpieczniki sa sprawne. Do koncowki dochodzi mi +/- 77V... Mierzone na punktach zasilania koncowki

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      (co to znaczy 600R/0.2A?)
      Jest to standardowe oznaczenie dławika. Induktancja 600 omów przy 100MHz i prąd max. 0,2A.
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Innymi słowy 1μH...

I jednak na początek zdecydowałem się na UCD Philipsa, PCB przewlekane, zobaczę czy mi to w ogóle odpali i potem ewentualnie jak będzie chodzić, wada to brak zabezpieczeń.

Tranzystorki w części sterującej i wejściowej na razie BC5xx, potem może poszukam jakiś tranów z mniejszymi pojemnościami, ale na razie chciałem się*obejść bez kolejnego zamawiania.
        Last edited by ampli; 14.04.2017, 12:30.

Skomentuj

Świąteczne "porządki" :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Tak sobie patrzę na tę zwrotnice i stwierdzam, że ta zwrotka zaczyna zadawać kłam twierdzeniom, że aktywne systemy są bardziej skomplikowane niż pasywki :flapper:
            Czemu aż 4 drogi?
            Obie są tak samo skomplikowane, do ich zrobienia potrzeba takiego samego poziomu wiedzy
            Jedyny co jest łatwiejsze w systemach aktywnych to łatwiej kliknąć niż zmienić klika elementów pasywnych
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Taka ciekawostka, zwrotnica na baterie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                Świąteczne "porządki" :p

Hehe, u mnie podobnie, w ramach porządków skróciłem kable, wymieniłem potencjometr i podniosłem bias we wzmacniaczu

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                  podniosłem bias we wzmacniaczu
                  Widzę że czytasz pana B :)

Skomentuj

Ja w iampie mam 50mv na kanal, w porownaniu do normalnych 25mv slychac ze nieco inaczej to gra. U mnie tak to smiga od dlugiego czasu i jestem bardzo zadowolony :)
                    Last edited by Adam_85; 15.04.2017, 21:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                      Taka ciekawostka, zwrotnica na baterie :)

Tez juz troszkę sie interesowałem tematem
                      Popularne rozwiązanie w bardzo drogich kolumnach z okolic lat 80
                      Przetestuje jaka jest roznica i dam znać
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hehe, trafiony zatopiony. Choć ja zdecydowałem się pokręcić potkiem głównie dlatego, że bias miałem od dawna źle ustawiony - pamiętam, że dałem około 25-30mA, tyle że wyliczone dla 2 x 0.47R, a ja zapomniałem, że mam 2x0.68R.. no i bias w sumie był lekko poniżej 20mA. Borys ładnie podparł wszystko teorią, no to w końcu się za to wziąłem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Tez juz troszkę sie interesowałem tematem
                          Popularne rozwiązanie w bardzo drogich kolumnach z okolic lat 80
                          Przetestuje jaka jest roznica i dam znać
                          Doslownie mnie wgniotlo, roznica jest duza, poprawia sie doslownie wszystko, warte kazdej zlotowki.

Skomentuj

Na czym to polega taka bateryjna zwrotka?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                              Ja w iampie mam 50mv na kanal ...
                              http://www.audiostereo.pl/accuklon-p...0#entry4090518

Skomentuj

Czyli lepiej zrobic z bateria niż kupować lepsze kondensatory

Ogólnie to powtarzasz kondensatory x2 i zwiększasz ich pojemność x2 w szeregu
                                A pomiędzy nimi do minusa montujesz baterie

Przetestuje napewno
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Na czym to polega taka bateryjna zwrotka?
                                  Musisz podwoic pojemnosci kondensatorow oraz ich ilosc zeby laczac szeregowo otrzymac pojemnosc jaka miales przewidziana w zwrotnicy. Pomiedzy tak polaczone kondensatory podpinamy baterie 9v lub laczac szeregowo dwie, trzy itd.. laczymy sie poprzez rezystory 2.2mohm.

Bardzo mi pomogl kolega z audiostereo o nicku Sovereign.

Czyli lepiej zmienic rezystory na 0,22 z 0,47 niz ustawiac 50mv?? Ja tak gram, bo tak gra lepiej, jestem ciekaw jaka to roznica
                                  Last edited by Adam_85; 15.04.2017, 22:24.

Skomentuj

Jaka jest z tego korzyść? Jest to bardziej opłacalne niż droższe kondensatory czy jest duża różnica w brzmieniu?

Skomentuj

Zapomniałem o rezystorze
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja przede wszystkim jestem bardzo ciekaw, jak jest wytłumaczone to zjawisko :) polaryzacja kondensatorów małym prądem, taki niby prąd pokładu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                          Ja przede wszystkim jestem bardzo ciekaw, jak jest wytłumaczone to zjawisko :) polaryzacja kondensatorów małym prądem, taki niby prąd pokładu?
                                          Jest mala przeprawa na audiostereo w kwestii tlumaczenia. Moim zdaniem fajnie jak wszystko jestesmy w stanie wytlumaczyc, ale czasami po prostu lepiej posluchac roznych opcji, to daje duzo wiekszy poglad. Masz wtedy prawo powiedziec slysze/nie slysze, podoba mi sie / nie podoba mi sie... im wiecej rzeczy sie sprawdzi, tym latwiej oceniac czy zmiany sa pozytywne czy negatywne, przynajmniej mi. W tym przypadku zmiana jest bardzo duza, ale fakt, ze cala zwrotnica w kontekscie kondensatorow jest inna.

P.s. ponoc cross capy to taki sobie wybor do cvc, cena i wartosci zachecaja, dzwiek juz niestety mniej, przynajmniej w opinii kolegi, ktory mi pomagal.
                                          Last edited by Adam_85; 15.04.2017, 22:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X