Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ktoś wie jak to fajnie ogarnąć z volumio?
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

co to za nakładka?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Mały projekcik SB26 + SB15
        Ładne monitorki :)
        Jak to gra?
        Jaka zwrotnica?

Podobał mi się dźwiękowo 17MFC, miał swój charakter.
        Czy 15MFC ma ten sam charakter grania?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Chce zrobić podłogówki 2.5d na 17MFC + Sb29RDC

Pytanie tylko czy 17MFC będzie miał wystarczająco basu bo 15cm bardziej puka i dla mnie gra zbyt płytko, SB17NBAC gra tak jak bym chciał w basie ale głośniki na tyle podrożały że siedzi mi w głowie zastosowanie 17MFC.
          Kolejna sprawa czy 29RDC na górze nie beezie zbyt ciemny? Na zagranicznych forach porównują go do Satori TW29R-B czy jest wart uwagi?

Skomentuj

Ładne monitorki :)
            Jak to gra?
            Jaka zwrotnica?

Czy 15MFC ma ten sam charakter grania?
            Na chwilę obecną nie mam jeszcze zwrotki .
            Robiłem wstępne pomiary i odsłuchy przez chwilę.
            Są pewne różnice miedzy 15MFc a 17MFC.
            15 gra bardziej otwarcie na średnich .
            Mam 17MFC w około 15l i jest Ok.
            Tutaj wsadziłem 15MFC w około 9l.
            Strojenie wyszło mi na 46Hz i wydaje mi się za niskie.
            Ale 17MFC ma dużą przewagę w dolnych rejestrach i w większych pomieszczeniach się dużo lepiej sprawdzi.
            To takie pierwsze wrażenia , ale brakuje chwili aby na spokojnie zrobić zwrotkę i posłuchać.
            W dodatku zasilałem to z amplitunera (TX-SR875 w BTL ) z ciekawości jak się on zachowuje.

Co mnie zaskoczyło , to to że Sb26 lepiej się skleja z tym SB15MFC niż , jak kiedyś eksperymentalnie maiłem TW022WA05 .

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
              Chce zrobić podłogówki 2.5d na 17MFC + Sb29RDC

Pytanie tylko czy 17MFC będzie miał wystarczająco basu bo 15cm bardziej puka i dla mnie gra zbyt płytko, SB17NBAC gra tak jak bym chciał w basie ale głośniki na tyle podrożały że siedzi mi w głowie zastosowanie 17MFC.
              Kolejna sprawa czy 29RDC na górze nie beezie zbyt ciemny? Na zagranicznych forach porównują go do Satori TW29R-B czy jest wart uwagi?
              Jest gotowy kit SB na tych przetwornikach - SB Acoustics - ARYA KIT.
              Poszukaj opinii .

A swoją drogą nie ma co porównywać 2.5 drogi na 6.5 calówkach do jednej 5 calówki.
              Co do SB29RDC to dobry głośnik stosowany w wielu zestawach średniej i wysokiej klasy.
              Sam go kilka razy stosowałem i każdy kto u mnie go słuchał, czy ma zestaw na tym głośniku był usatysfakcjonowany .
              Chociaż należało by go posłuchać bo w porównaniu z tradycyjną kopułką typu SB29SDAC ma troszkę inny charakter.

Skomentuj

29 rdc gra poprawnie pod każdym względem , jest nie narzucający się z minusów to brakuje mu świeżości ale ma inne zalety :)

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  Mały projekcik SB26 + SB15

Jakie wymiary? Nadały by się na głośniczki do komputera? Jak gra ten zestawik?

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                    Jakie wymiary? Nadały by się na głośniczki do komputera?
                    To się nada :)

http://yb-audio.pl/realizacje/pixie/

Skomentuj

Fajnie wyglądają, fajne wymiary :-) Słuchał ktoś tego? Nadają się dla kogoś lubiącego wycofaną górę?

Skomentuj

Słuchał ktoś tego?
                        Jak na razie tylko Yoshi :)

Nadają się dla kogoś lubiącego wycofaną górę?
                        Zmienisz rezystor i załatwione.

Skomentuj

Jakie wymiary? Nadały by się na głośniczki do komputera? Jak gra ten zestawik?
                          Wymiary to:
                          - wysokość 305mm
                          - szerokość 180 mm
                          - głębokość 290 mm

Zamysł był taki aby grały na regale z stąd głębokość 290 i gniazda przyłączeniowe wtopione w tył.

Ostatnio pisałem że 15MFC na tle 17MFC wypada dość blado.
                          Dzisiaj jednak trochę zmieniłem na ten temat opinię.
                          15MFC nie jest pod tym względem ułomny i jak na swój rozmiar bas jest zaskakujący.
                          Zmiana opinii wynika ze zmiany setu.
                          Jak wcześniej zaznaczyłem kolumienki zasilałem z TX-SR875 na początku w typowym połączeniu a potem w BTL.
                          Po przełączeniu w BTL była poprawa jednak jak można się było spodziewać to nie daje 100% możliwości kolumienek.
                          Dzisiaj wymieniłem jedynie TX-SR875 na końcówkę mocy na 2 parkach sankenów z buforem wejściowym na NE5532 ( oczywiście DIY ) , reszta toru bez zmian.
                          Zmiana kolosalna.
                          Kolumny dostały "kopa" .
                          Poprawiła się rozdzielczość , a zakres niskich tonów jest zupełnie inny.
                          Jest kontrola i dobre wypełnienie.
                          Nie zmieniałem strojenia BR a kolumny zaczęły grac tak jak powinny.

Wniosek dość oczywisty.
                          To jak zagra głośnik nie zależy jedynie od głośnika i jego aplikacji.

Skomentuj

Będzie 2.5 way na 17cm założenia takie - ma grać lepiej w basie i delikatniej na wysokich.
                            Poprzedni wysokotonowy Sb26ADC nie przypadł mi do gustu zaczyna dobrze grać gdy odejmę korektorem około 1.5 - 2db górki zastanawiam się nad zmianą rezystora na wejsciu z 2.7 na 3.3 oma ale nie wiem czy to dobry pomysł generalnie chciał bym go troszkę wycofać by nie dawał tak o sobie znać. Pewno gdyby cofnąć jakiś zakres jego pasma o 1 - 1.5 db poprawiło by to dużo. Nie ważne że charakterystyka jest równa skoro nie sprawdza się to.

Skomentuj

Flip a może coś droższego skoro idziesz w 2,5 way? przepaść między podstawowymi/budżetowymi głośnikami a droższymi jest słyszalna do tego stopnia, że sam głośnik potrafi zmienić reguły gry jak całość będzie odebrana. Może seria RDC? nazwjmy to Satori dla ubogich? Jeśli chodzi o górę. Co planujesz dać na dół? Jak szukasz czegoś po taniości i żeby zagrało naprawdę fajnie to zakręć się wokół PFCR. Mimo, że to najtańsze głośniki z oferty SB to i tak wielu osobom bardziej podoba się granie od np. NRX czy MFC. Możesz jeszcze rozważyć NBAC ale ostrożnie z wariantem 17 cm (możesz mieć duży problem z bassem). :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
                                Może seria RDC? nazwjmy to Satori dla ubogich?
                                To będzie Sb Arya siedzi tam RDC i na dole 17MFC.

Możesz jeszcze rozważyć NBAC ale ostrożnie z wariantem 17 cm (możesz mieć duży problem z bassem).
                                Mam go w wersji 4 Ohm z basem nie ma problemu taki mi odpowiada średnie też spoko, objętość obudowy około 13.5 litra. Najbardziej przeszkadza mi zbyt cykajacy głośnik ADC pewnie dało by się go trochę opanować. Nie jest tak źle ale po prostu czasem przeszkadza.
                                Last edited by Flip90; 02.07.2020, 21:51.

Skomentuj

Jedna uwaga - nie wiem czy faktycznie osiągniesz jakąś różnice na plus. W sensie brzmienia. ADC tak gra. To nie "szmata". Aluminium jest twardsze i ostrzejsze. RDC będzie prostszy do ujarzmienia. Jak możesz zwiększyć budżet to bierz Scan Speak "HDS". To praktycznie jest kiler w kwocie poniżej 1000 zł za parę. Pamiętaj o jednym - SB w oryginalnej zwrotce do SB ARA parę rzeczy skopała. Dopytaj kogoś kto już budował Arya czy ta zwrotka jest poprawna. Mi ciężko ocenić na dystans bez odsłuchu. Sam się przekonałem, że to co na wykresie często nie przekłada się na odpowiedni odbiór przy odsłuchu (nie jest to reguła ale jednak)...

Skomentuj

Aluminium jest twardsze i ostrzejsze
                                    Słuchałem kilku aluminiowych głośników i były mniej cykajace być może pomoże większy rezystor na wejściu bo wrażenie jest przerysowania cykaniem poza tym jest ok. Perles aluminiowy cykał mniej jest po prostu lepszy.

Pamiętaj o jednym - SB w oryginalnej zwrotce do SB ARA parę rzeczy skopała. Dopytaj kogoś kto już budował Arya czy ta zwrotka jest poprawna.
                                    Zobaczymy, jak dotąd czytałem pozytywne opinie. Nie oczekuje jakiś fajerwerków.
                                    Last edited by Flip90; 03.07.2020, 07:17.

Skomentuj

możesz mieć duży problem z bassem
                                      Możesz to rozwinąć?
                                      Mam testowo 17 w wersji 4 omowej w MLTL i jest ok.

Skomentuj

Chodzi o trudności w ustawieniu rozmycie spowolnienie i mułowatosc basu, im większa obudowa tym bardziej.
                                        Last edited by marian; 03.07.2020, 10:31.

Skomentuj

będę robił coś na SB17cac-4 - monitory ala zestaw BROMO kit ,ale chyba z SB29rdc-004, czy SB26 CDC jest lepszy od SB29RDC-004 ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X