Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój "oryginał" w trakcie składania:

I złożone:
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ta matryca przypomina mi starą zabawkę "mózg elektryczny" :)

Tak, oczywiście że ją rozebrałem aby zobaczyć co jest w środku
      Last edited by marian; 12.12.2021, 13:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta

Spodziewałem się czegoś zdecydowanie gorszego. Sposób pomiaru - mic na statywie, odmierzone 1m, kolumienka na obrotowym stołku z zaznaczonymi kątami 5,10,15,20,25 stopni. Poniżej pomiary - nie wyglada to najgorzej. Salon mam średnio wytłumiony, posiłkowałem się kocami gdzie tylko się dało.

Nieźle wyszło, w projekcie, przy którym pracowałem było dużo gorzej:

Czerwony to wysokotonówka zamocowana mniej więcej jak u Ciebie. Zielony to ten sam pierścień ale dołożyliśmy prowizorycznie ściankę w kartonu żeby sprawdzić czy to właśnie dyfrakcja powoduje nam ten dołek między 5 a 8 kHz. Widać jak fajnie wzrosła efektywność od dołu i że dyfrakcja przeniosła się niżej (szersza ścianka). Niebieski to zastosowane docelowo rozwiązanie problemu :) Pokazać nie mogę ale sam koncept montażu się nie zmienił, tyle, że zmieniliśmy kształt pierścienia wokół wysokotonówki.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wszystko poprzykręcane.
          Jestem w trakcie lutowania.
          Lekko nie jest... drut 2,5mm*... docinanie, wyginanie, lutowanie tak aby nie przegrzać terminali...

Podczas lutowania zorientowałem się że mam pomylony (odwrócony) opis na wejściu wzmacniacza i wyjściu głośników, więc musze trochę inaczej poprowadzić kable.
          Ale to nie robi, tylko trochę wydłuży czas pracy.

Skomentuj

Polutowane

Dzięki Luszti

Skomentuj

Obudowa do wzmacniacza, który przez całe swoje życie grał na desce. Blachy cięte na laserze, front, tył i boczki z drukarki 3D :)

Skomentuj

Jak będziesz przekładał ten z deski, pamiętaj o tej desce, nie wkładaj jej razem do obudowy bo będzie ciasno. Chyba, że to clon LM3886, to powinno się zmieścić razem z tą deską. ""
                Oczywiście to oczywisty żart. A jeszcze powiedz co grało na tej desce?

Skomentuj

iAmp na trzech parach na stronę. Tutaj jakaś stara fotka:

Zmiana taka, że teraz dostanie preamp ze sterownikiem wzmacniacza, czyli będzie pełnoprawną integrą. Taki poboczny projekcik do sypialni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Obudowa do wzmacniacza, który przez całe swoje życie grał na desce. Blachy cięte na laserze, front, tył i boczki z drukarki 3D :)
                    Jakie masz wymiary ?

Skomentuj

430 x 352 x 100 mm

Skomentuj

Radiatory się zmieszczą na wysokość ?

Skomentuj

Nie, nie zmieszczą się. Specjalnie tak zaprojektowałem obudowę żeby się nie zmieściły :)

Skomentuj

A..... będą wystawały dołem i robiły za stópki .

Skomentuj

Nie, nie zmieszczą się. Specjalnie tak zaprojektowałem obudowę żeby się nie zmieściły :)
                              kolega lubi wyzwania

Skomentuj

A z innej beczki, sobie pomyślałem, jak podgrzejesz ten materiał do tych ostrożnych 50-60stopni, nie zacznie się uplastyczniać?

Ihmo nie powinieneś rezygnować z desek, będę za nimi tęsknił :) twoje pre i dac to już nie będzie to samo

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  A z innej beczki, sobie pomyślałem, jak podgrzejesz ten materiał do tych ostrożnych 50-60stopni, nie zacznie się uplastyczniać?
                                  To jest wydruk z PLA więc w teorii do tych 50-60 stopni nic nie powinno się dziać. Radiatory będą skierowane do środka więc jest szansa, że nic się nie stanie. Jeśli będzie lipa to spróbuję to wydrukować z PET-G, który przeżywa do ok 85 stopni.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  Ihmo nie powinieneś rezygnować z desek, będę za nimi tęsknił :) twoje pre i dac to już nie będzie to samo
                                  Pre z DAC na razie nie dostanie obudowy bo chwilowo nie mam pewności jak będzie ten system wyglądał. To co zrobiłem to wzmak do sypialni :)

Skomentuj

poszedłem jeszcze sprawdzić i ja mam takie radiatorki o wysokości 11 cm.
                                    Stąd moje pytanie bo ze zdjęcia wyglądają identycznie.

Skomentuj

To w takim razie moja suwmiarka ma mniejszą dokładność pomiaru niż Ty mierzący wysokość radiatorów okiem poprzez rozmazane zdjęcie :P
                                      Ale chyba jednak zaufam mojej suwmiarce, mimo, że stara, z PRLowskich czasów :P

Skomentuj

Mam szybkie pytanie. Nie chcę zakładać nowego tematu. Czy jest jakaś sprawdzona zwrotka pod vifę xt25 z stx awx 18 8r lub dayton rs180 ? Szukam już od prawie 2 godzin i albo nie mogę znaleźć albo nie ma. Trochę w temacie dłużej nie siedziałem a może ktoś kto nie miał przerwy będzie kojarzył.

ostatnio mnie wzięło znowu i popełniłem kilka ciekawych konstrukcji:
                                        od najmniejszych w12 papierowy seasa excel i 22taf następnie w12 magnezowy z przemalowanym korektorem na czarny z seasem dxt i l15rly z 27ttfc oraz na drugim foto w15cy001 z t25c003 oprócz tego (nie ma na foto) vifę xg18wh z vifą xt25 ale zwrotka jest od xt19. Udało mi się upolować w końcu vify xt19 i właśnie zostaną wspomniane na początku posta xt25. Mam tanio do kupienia 18awx lub 180 dytona i chciałbym te vify wykorzystać a nie odkładać na półkę

Wiem że do peerlessa hds180exc jest zwrotka ale te też z nudów popełniłem :)

Last edited by daniel69; 07.01.2022, 23:22.

Skomentuj

Z awx18 uważaj. Jeśli to starsze głośniki, to mogą trafić się takie, które miały mocno rozjechane parametry.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X